Metallica - Load (1996)

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Ain't My Bitch (5:04)
  2. 2 X 4 (5:28)
  3. The House Jack Built (6:39)
  4. Until It Sleeps (4:30)
  5. King Nothing (5:28)
  6. Hero of the Day (4:22)
  7. Bleeding Me (8:18)
  8. Cure (4:54)
  9. Poor Twisted Me (4:00)
  10. Wasting My Hate (3:57)
  11. Mama Said (5:19)
  12. Thorn Within (5:51)
  13. Ronnie (5:17)
  14. The Outlaw Torn (9:52)
avatar van Devoo
Nicholas123 schreef:

King Nothing vond ik eerst ook wel vet. Als ik hem tegenwoordig weer hoor klinkt het eigenlijk veel meer als een minder geslaagde poging om een nieuwe Enter Sandman te maken. De opbouw van die twee nummers komt echt heel sterk overeen. Dat wisten ze zelf trouwens ook. Als je goed luistert hoor je James namelijk een paar seconden voor het einde nog zachtjes "off to never never land" zingen.

Dat had ik al gehoord bij de eerste luisterbeurt, viel me inderdaad ook direct op.

PriestMaiden
Is zeker niet slecht dit album, heeft veel sterke songs.
Maar het vloekt wat na 5 (Thrash)Metal albums

avatar van trebremmit
Ik had nooit zo de behoefte om dit helemaal te gaan luisteren teleurgesteld als ik was in Metallica, maar naarmate ik ouder word moet ik ze maar eens vergeven en dit maar eens proberen. Wat dan niet helpt zijn de foto's in het boekje, Ulrich met Mascara, en de verklaring van de hoes, sperma met bloed, vandaar de titel Load denk ik dan bij mezelf. Maar goed al met al bevalt het tot nu toe redelijk tot goed, echte rock muziek, met een aantal goeie nummers zoals Until it Sleeps. Maar toch knaagt er iets van dit is niet mijn metallica.

avatar van Devoo
Bah? Meen je dat? Sperma met bloed? Dacht altijd dat het een soort van kunstzinnige vlammen waren. Is dit echte sperma dan?

avatar van trebremmit
Ik kon het ook niet geloven maar het is toch echt zo. http://nl.wikipedia.org/wiki/Load

avatar van Nicholas123
Yep, Sperma met bloed tussen twee glasplaatjes gedrukt.

avatar van metalfist
Ik dacht altijd dat het vlammen waren

avatar van progressive
nu luister ik het album al helemaal niet meer xD

avatar van james_cameron
Metallica's dieptepunt maar weer eens in de herkansing. Geen slecht album, dat zeer zeker niet, maar de meeste songs zijn log en vlak. Potentiële beukers als Ain't My Bitch, The House Jack Built en Until It Sleeps hebben erg last van het te lage tempo. Nu valt ook op dat het hele album een beetje een post-grunge sfeertje heeft, wat zich vooral uit in sommige zeurderige melodielijnen. De blues-invloeden bij Poor Twisted Me en Ronnie passen ook absoluut niet bij Metallica. Gelukkig zijn er ook sterke tracks, zoals King Nothing, Bleeding Me, Mama Said en Thorn Within, die het gemiddelde wat opkrikken. Conclusie: het blijft de minste plaat van de band, maar het niveau ligt te hoog voor een onvoldoende. En het album luistert lekkerder weg dan St. Anger.

avatar van king_pin
Minste plaat?
Ik vind Load juist een van de beste van Metallica!

Je moet gewoon de 'thrash' verwachting gewoon aan de kant zetten en de muziek gewoon accepteren zoals die is, als 'The House Jack Built' of 'Until It Sleeps' sneller of harder waren geweest waren ze lang niet zo goed uit de verf gekomen dan dat nu het geval is (voor mij 2 favorieten v.d.plaat).

Nee, dit is zeker niet de minste, daar wijs ik ReLoad voor aan (vreemd genoeg heeft dat album het omgekeerde effect op me).

avatar van james_cameron
Hahaha, ik vind nu juist Reload wel een sterk album! Zo zie je maar...

Grindpad
wat is Mama Said toch onvoorstelbaar mooi he........

haveman
Omdat ik dacht dat ik dit misschien te snel had beoordeeld nog maar eens geprobeerd.

Wat een drama na die geweldige eerste vier albums.

The Oath
haveman schreef:

Wat een drama na die geweldige eerste vier albums.

En een 5de die ook al wat minder was. (Black)

avatar van Mu_sic_bre_ker
mooi album al vind ik ...and justice for all... en master of puppets beter

avatar van AOVV
En toen was het over... 'Until It Sleeps' en 'Mama Said' zijn nog wel goeie nummers, maar de rest is ondermaats...

2.5 sterren

Outlaw Torn blijft na zo veel luisterbeurten toch nog steeds een schitterend nummer. Onlangs ook live gespeeld op hun tournee, maar zonder het geschreeuw van Jason is er niet zoveel meer aan eerlijk gezegd. Maar de eindsolo van James blijft, hoe je het ook draait of keert, magnifiek.

avatar van Nicholas123
Toch vreemd, op dit album hoor je Jason ook niet hoor.

avatar van master-rens
jeutje mama said is meer country dan metal...

avatar van Thomzic
master-rens schreef:
jeutje mama said is meer country dan metal...

Wie zegt dat het metal moet zijn dan?

het is metallica.
daar verwacht je trash metal van...

The Oath
master-rens schreef:
het is metallica.
daar verwacht je trash metal van...

Ik niet.
Ik verwacht tHrash

avatar van progressive
leuke fout blijft dat altijd

The Oath schreef:

Ik niet.
Ik verwacht tHrash

whatever

avatar van Willem12982
ik heb deze plaat toen ik een jaar of 16 was helemaal grijs gedraaid. ik speelde in die periode zelf veel van dit soort muziek op gitaar. ik weet nog dat ik in mijn eentje helemaal los ging op load en reload, kon elk nummer spelen. ik heb load en reload vanavond allebei nog eens opgezet. ik moet zeggen dat ik reload net iets beter vind dan load. al scheelt het niet veel. maar zo goed als dik 10 jaar geleden vind ik ze beide niet meer. de lengte van de plaat is een zwaar minpunt. alsof in die tijd de volledige capaciteit van de cd benut moest worden; kwantiteit boven kwaliteit. als ze de beste nummers van load en reload hadden samengevoegd op 1 cd dan had ik 4 sterren gegeven.
nu blijft het bij 2,5*

avatar van Mr. Rock
Ik had me toch een beetje vergist in dit album. Had hem op 2,5* staan en heb nu verhoogd naar 3*, maar dit zou na verloop van tijd nog wel eens 3,5* kunnen worden. Met Until it Sleeps, King Nothing en Hero of the Day staan hier toch wel erg sterke Metallica-nummers op.

avatar van Edwynn
Omdat aan de vooravond van het verschijnen van Load met name de heer Ulrich zich al eens liet ontvallen dat Rocktallica een betere naam zou zijn voor zijn band, had ik ook geen thrashalbum verwacht.
Wat ik te horen kreeg, deed in eerste instantie mijn wenkbrauwen wel fronsen. Ook keek ik met gemengde gevoelens naar de gestalten die de begeleidende persfoto's vulden. Is dit Metallica?

Hoewel het, na het voor mij teleurstellende doch populaire black album, in de verwachting lag dat er op deze wijze voortgeborduurd zou worden, blijkt Load muzikaal toch veel interessanter te zijn dan zijn succesvolle voorganger.

In eerste instantie lijken het over het algemeen vrij eenvoudige rocknummers, maar de nummers zijn toch allemaal voorzien van enige eigenwijzigheid. Zo is er een slidesolo in opener Ain't My Bitch en er is een talkbox in The House That Jack Built. Single Until It Sleeps is met zijn ingetogen doch grimmige sfeer ook een bijzondere toevoeging aan de catalogus. En met Mama Said staat er zelfs een country ballade op het album.
Ik kan begrijpen dat er voor iemand die een metalalbum verwacht bar weinig van diens gading op staat. Desalniettemin hebben de nummers allemaal wel iets aardigs en avontuurlijks in zich die in de houdbaarheidsdatum van Load verlengen.

Het enige nadeel is de lengte van de cd. Die is behoorlijk en daardoor mist het album de nogige impact. Verder is het een prima plaat die Metallica medio jaren 90 op uiststekende wijze bestaansrecht gaf.

avatar van James Douglas
Eindelijk iemand die Load op waarde weet te schatten. Juist omdat deze plaat zo verguist is valt er voor mij nog steeds wat aan deze plaat te ontdekken i.t.t de voorgaande 5 albums waarvan, op wellicht ..And Justice For All na, elke seconde kan dromen. Zo kwam ik er zojuist achter, want hij staat weer op, dat 2X4 een heerlijke solo heeft en dat ik mij bijna ga afvragen of ie wel van Kirk Hammett afkomstig is. Het album is volgens mij gemaakt met notie van bands zoals Down en Corrosion Of Conformity, aangezien laatst genoemde band ook meeging op de daaropvolgende Load tournee.

Yann Samsa
Na nog eens te luisteren moet ik vast stellen dat het niet zo een slecht album is. Natuurlijk is het op zowel technisch als vocaal vlak veel minder dan de eerste vier albums, en is het nog wat minder dan The Black Album. Maar toch staan er enkele goeie songs op met veel emotionele diepgang, die me echt kunnen pakken (waaronder Until It Sleeps, Hero Of The Day, Mama Said). Ook staan er echt zalige, harde songs op (Ain't My Bitch en WASTING MY HATE)

avatar van Thomzic
Vocaal minder dan de eerste vier albums niet direct. Hetfield is goed bij stem op dit album, niets mis mee. Luister bijv eens naar The House Jack Built of Bleeding me