Metallica - Load (1996)

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Ain't My Bitch (5:04)
  2. 2 X 4 (5:28)
  3. The House Jack Built (6:39)
  4. Until It Sleeps (4:30)
  5. King Nothing (5:28)
  6. Hero of the Day (4:22)
  7. Bleeding Me (8:18)
  8. Cure (4:54)
  9. Poor Twisted Me (4:00)
  10. Wasting My Hate (3:57)
  11. Mama Said (5:19)
  12. Thorn Within (5:51)
  13. Ronnie (5:17)
  14. The Outlaw Torn (9:52)
avatar van matthijs
@Van Helsing, de eerste drie albums kun je geeuwloos uitluisteren?

MindRuler
Ain't My Bitch, The House Jack Built, Until It Sleeps, King Nothing, Hero of the Day en Wasting My Hate zijn uitstekende nummers. Mama Said kan er net mee door. De rest vind ik echter saai en niets toevoegen. Vandaar ook slechts de helft. Indien dit een 6-track EP was geweest, was dit top!

avatar van Von Helsing
matthijs schreef:
@Van Helsing, de eerste drie albums kun je geeuwloos uitluisteren?

Ja, jij ook??

Maar aan je top 10 te zien houdt je zo nu en dan wel van een goede geeuw.

Von Helsing schreef:

Ja, jij ook??

Maar aan je top 10 te zien houdt je zo nu en dan wel van een goede geeuw.

heheh, zo heeft nog niemand mijn smaak getypeerd, maar ik geloof dat je dat wel kan zeggen.
Jij bent zeker zo'n metalhead die alle ander muziek voor softies vind?

Daar wijst jouw top 10 wel heen... Maar ja misschien zegt dat niet alles. Ik hou in elk geval van afwisseling. Wat rustigere dingen als Kate Bush, Coldplay in mijn top 10, maar ik ga net zo graag naar Slayer in Paradiso (volgende maand, 10 juli, moet daardoor Monster Magnet in mijn woonplaats Leiden op gratis festival missen). Overigens heb ik Metallica in de jaren 80 al live mogen aanschouwen (toen t vierde album nog gemaakt moest worden). Zeeeer goede herinneringen.

Maar even back to subject: ik vind de eerste 3 zeker de beste albums, de latere draai ik minder, maar geeuwen doe ik bij Load zeker niet, alleen bij St anger. Hoewel, die draai ik niet meer, dus geeuw er ook niet meer bij.

avatar van matthijs
en toen werd het stil... misschien was mijn vorige bericht ook om te geeuwen

sigurros88
Agg.. Als load/reload/garage inc cd1 door een andere band waren uitgebracht zouden deze een dikke 4 sterren krijgen! Dit is gewoon hele goeie rock...

Ik vergeet even de eerste albums van metallica en ik luister!

Uitschietere zijn hier voor mij nummer 12/14/7!

avatar van matthijs
Mooi gezegd! Al dat vergelijken ook...

avatar van oceanvolta
Ik vind Bleeding Me zelfs één van de beste nummers van Metallica. Wat een solo van Kirk!

avatar van matthijs
Helemaal meer eens, Oceanvolta. Laat ze deze plaat maar afkraken, ik geniet er niet minder door!

sigurros88
The outlaw thorn...geweldige plaat! Op S&M vind ik diie ook een uitschieter!

avatar van metalforever78
zwaar ondergewaardeerde plaat,

harstikke wreed om te luisteren, jeetje wat is wasting my hate tog lekker hè

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Deze morgen had ik een gevoel bij dit album van “ach, waarom niet”. Laat varen, de oude glorierijke albums en beluister dit nog eens met een fris hoofd en zonder vooroordelen. De heren willen iets nieuws, nieuw imago (de foto’s van de groepsleden zeggen alles), nieuw hoesontwerp (blijft een lelijk gedrocht) en nieuwe muziek (minder “metal”, meer “rock”).

Het geluid volgt natuurlijk dezelfde lijn van voorganger The Black Album vermits Bob Rock weer aan het roer staat. Ik geef grif toe dat James Hetfield uitstekend zingt en dat gitarist Kirk Hammett het meer dan aardig doet, meeschrijven aan zeven nummers en regelmatig bevrijd uit het keurslijf van de obligate snelle wah-wah-solo. Lars Ulrich is ook content want veel hoeft hij niet te doen: de groove zetten en volgen. Opnieuw geen nummers van bassist Jason Newsted? Bij mij breekt de veer bij Cure en Poor Twisted Me, deze nummers roepen bij mij volgende gevoel op: “Bende lamzakken, konden jullie niet beter?" Gelukkig bezorgt Wasting My Hate een nieuwe dosis adrenaline, wat een prima afsluiter van dit album kon zijn maar… er komen nog vier nummers achter, pff. Soms lukt het, soms lukt het niet: het knikkebollen neemt aanvang. Soms is het doelloos rondkijken of gewoon een snelle poetsbeurt in de keuken.

Mooie nummers vind ik het snelle Ain’t My Bitch, het meeslepende Until It Sleeps en Wasting My Hate. Geeuwen deed ik bij de laatste vier nummers. Ik hoef het niet per se slecht te vinden omdat het anders is, ik hoef het ook niet goed te vinden omdat het anders is. De helft van de punten en een deliberatie, meer krijgen ze niet van mij.

avatar van matthijs
Aardige recensie, Spamalot. Ondanks dat je schrijft "Mooie nummers vind ik het snelle Ain’t My Bitch, het meeslepende Until It Sleeps en Wasting My Hate." toch maar 2,5 punten?

Voor mij betekent 2,5 punten van de 5 een rapportcijfer van 5 op schaal van 0-10 is een dikke onvoldoende, platen die ik 2,5 geef hoef ik niet per se meer te horen. Als ik 3 goede nummers zou ontdekken zoals jou zou ik de plaat zeker een 3,5 geven. Maar goed, ik laat de mindere nummers niet de score naar beneden halen. Dus een plaat van 40 minuten met 20 minuten goede nummers zou van mij hetzelfde cijfer krijgen als diezelfde plaat waar nog 30 minuten saaie extra liedjes op staan... Ik programmeer mijn favoriete tracks.

Overigens vind ik van deze plaat zeker 3/4 de moeite waard !

kippenhok
veeeel te laang album, maar wel een aantal zeer goede songs.

ik heb mijn eigen album gemaakt met de highlights van Load en ReLoad. Bijna een uur luisterplezier dat niet onderdoet voor de voorgaande albums:

1. ain't my bitch
2. fuel
3. devil's dance
4. until it sleeps
5. the outlaw torn (full version)
6. bleeding me
7. the house that jack built
8. hero of the day
9. fixxxer

10. wasting my hate
11. prince charming
12. low man's lyric

of wordt ie dan te lang?

avatar van metallica1997
13. King nothing
14. Slither
15. the memory remains

Of is ie dan helemaal te lang

avatar van king_pin
mijn compilatie van load/reload is 16 nummers lang (ruim anderhalf uur) en dat is de perfecte speelduur voor deze albums. apart duren ze indd te lang.

avatar van hellboy123
Een aantal jaren geleden heb ik alle CD's van Metallica al eens origineel gekocht, maar de CD load heeft tot dit jaar moeten wachten om in mijn collectie opgenomen te worden.

Er is al veel verteld over deze plaat, en ik zal er verder niet al te veel woorden aan verspillen, maar ik vind dat wanneer je met een open-mind naar deze plaat luisterd er toch best het een en ander te genieten is.

Leuke nummers: The House Jack Built, Until It Sleeps, King Nothing, Bleeding Me, The Outlaw Torn, maar de rest is ook goed om aan te horen.

3.5*

avatar van rarekwabbus
Ik snap niet waarom dit album zo ondergewaardeerd wordt. Toegegeven, het is anders dan wat de heren eerder hadden uitgebracht, maar die attitude op Load is fantastisch. Lekker smerige gitaarpartijen, dampende drums, sterke zang en strak afgemixt. Zoals velen hierboven al riepen; Iedere andere band die een dergelijk album uit zou brengen was op handen gedragen, maar van Metallica wordt het niet als volwaardig geaccepteerd. Ondergeschoven kindje, toch zonde. Ik heb hem op 5 sterren geknald.

avatar van Edwynn
Heel goed rarekwabbus. Mensen zouden wat meer op de muziek moeten letten dan op de naam die op de voorkant en op de zijkant staat. Hoewel er op MuMe best wel wat waardering voor Load bestaat. Een eigenwijs album. Inhoudelijk vele malen sterker dan het zogenaamde Black Album. Tikkie aan de lange kant maar heerlijk om aan te hebben.

Nieuwstad
Volgens mij ligt het probleem bij velen niet zozeer in de ietwat smerige meer bluesy stijl, maar meer in het songmateriaal zelf. Op zowel Load als Reload staan een aantal sterke songs en wat vullers. Het was beter geweest hier 1 beresterk album van te maken.

Nieuwstad schreef:
Inderdaad, er staan best sterke nummers op load, wat minder op reload, maar ook teveel vullers.
Zo'n nummer als Ronnie vind ik niet om te pruimen.

Nieuwstad
Ronnie begint veelbelovend met dat nerveuze riffje, maar kan het als song vervolgens niet waarmaken. Sowieso beginnen op Load veel nummers wel lekker groovy maar al snel slaat de verveling toe. Het probleem zit hem volgens mij vooral in de zanglijnen van Hetfield. Die klinken niet allemaal even geinspireerd.

Edwynn schreef:

1. Mensen zouden wat meer op de muziek moeten letten dan op de naam die op de voorkant en op de zijkant staat.
2. Hoewel er op MuMe best wel wat waardering voor Load bestaat.
3. Een eigenwijs album.

3 x helemaal met je eens. Erg blij eens te lezen dat er nog iemand in het universum is die Load beter vindt dan Black Album. Ik heb t idee dat je de Metallica fans in tweeen kunt delen: de groep die Metallica van VOOR Black album op handen draagt en t daarna commerciele shit vindt, en de groep die ze met Black Album (vooral Nothing Else Matters) ontdekte en die het eerdere werk niet (zo) kennen. Geen van beide groepen vindt Load de moeite waard.

Ik hoor bij een groep die ALLE reguliere Metallica platen kent EN ervan kan genieten. Van de een meer dan de ander, maar zelfs st anger draai ik met plezier (en dat wil wel wat zeggen in Metallica land).

Tot mijn spijt /schrik moet ik bekennen dat toen Load uitkwam ik ook een beetje dacht 'wat ongeinspireerd en saai', maar nu 16 jaar later denk ik dat dat meer kwam doordat vrienden en muziekjournalisten om me soortgelijke dingen riepen dan doordat ik de plaat een eerlijke kans gaf. De laatste jaren lukt dat onbevooroordeeld luisteren me beter. En ik geniet zoveel meer! Kan t iedereen aanraden. Laat je niet teveel vertellen, oordeel zelf. Ook niet teveel naar mij luisteren dus.

avatar van Edwynn
Over Load was ik eigenlijk direct enthousiast. Terwijl alle toenmalige metalen kameraden mij hoofdschuddend aankeken tijdens die luistersessie bij Henk Westbroek, rende ik daags later naar de winkel om het ding op te halen. Ik was erg opgelucht dat het gedaan was met de eendimensionale singlebombardementen van het zwarte album. Maar ja, toen wist ik nog niet dat St. Anger in aantocht was om de nabije toekomst van een vervelende bijsmaak te komen voorzien.

avatar van oceanvolta
Er werd tijdens het uitbrengen van Load ook heel negatief gereageerd op het feit dat ze hun lange haren hadden kortgewiekt, make-up droegen, hun logo hadden gewijzigd, door Corbijn op de gevoelige plaat werden gelegd etc. Lars grapte dat ze hadden overwogen hun naam in Rocktallica te veranderen. Dat kon al helemaal niet door de beugel! Metallica fans kunnen niet zo goed tegen veranderingen.

Ik heb Load toentertijd helemaal grijs gedraaid, wat deels te wijten is aan het feit dat ik toen weinig andere muziek luisterde. Ik vond die vervormde stem op Poor Twisted Me (James zingt hier door een microfoon bestemd voor mondharmonica's als ik mij niet vergis) ook maar niks in het begin. Nu vind ik dat juist een pluspunt, op zoek naar nieuw geluid ipv altijd maar hetzelfde. Ik vind het nog steeds een prima album met veel sterke songs.

avatar van Kronos
oceanvolta schreef:
Metallica fans kunnen niet zo goed tegen veranderingen.

Of misschien niet zo goed tegen hypocrisie.

Metallica was al in zee gegaan met de producer van Mötley Crüe, een bende poseurs volgens hen, en nu gingen ze ook nog zelf make-up dragen. Gewoon zelf een stelletje janetten dus.

Of met andere woorden, 't is niet omdat je niet alle veranderingen verbeteringen vindt dat je daarom niet goed tegen veranderingen zou kunnen.

avatar van oceanvolta
Ik vind niet dat je alles maar goed moet vinden, ik ben zelf ook niet zo'n fan van make-up dragen maar daarom vind ik de muziek er niet minder door. Metallica heeft altijd al veel kritiek gekregen van de fans van het eerste uur, iig meer dan dat ik bij andere bands heb waargenomen.

Zo werd Fade to Black al als een stap naar de commercie gezien want een ballad. Of dat ze een videoclip voor One maakten was ook al een schande.

Uiteindelijk gaat het er toch om of ze goede muziek maken.

Kronos schreef:

Of misschien niet zo goed tegen hypocrisie. (...)

Ehh, hypocrisie? Er zit wel enige jaren tussen de zaken die je nu met elkaar in verband brengt. Als het nu tegelijk zou zijn zou ik het eerder hypocriet noemen. Ik maakte ook eerst mensen met oordopjes met concerten belachelijk. En nu draag ik ze zelf. Is dat hypocriet? Volgens mij zou het onnatuurlijk zijn als je voorkeur en mening door de tijd helemaal niet verandert. Maar kan me desondanks wel voorstellen dat je er niet op zat te wachten, metallica met makeup. Ik vond het niet belangrijk i.e.g. , ik was alleen benieuwd naar de muziek.

Kronos schreef:

(...) Maar echte Metallica adepten slikken natuurlijk alles van hun stoere rolmodelletjes.

Dat is ongetwijfeld waar. Dan ben ik echter geen adept, want bij een slechte plaat (en die kan komen) ga ik afhaken!

avatar van Kronos
Ik vind het gewoon nogal flauw om te stellen dat 'Metallica fans' slecht tegen veranderingen kunnen omdat er kritiek geuit wordt, terwijl de kritiek dat Metallica na Justice minder sterke albums is gaan maken zeker niet onterecht is. The Black Album vind ik nog redelijk te pruimen. Load en Reload zijn geen slechte rockalbums, maar in de rockwereld steekt Metallica er echt niet zo bovenuit als ze in de metalwereld deden. Daar waren ze toppers, hier zijn ze middelmaat. Maar als iemand dat oude werk maar niks vindt en dit top vindt is dat ook prima natuurlijk.