The Beatles - Magical Mystery Tour (1967)

Rock / Pop
Label: Parlophone

1. Magical Mystery Tour (2:51)
  2. The Fool on the Hill (3:00)
  3. Flying (2:16)
  4. Blue Jay Way (3:56)
  5. Your Mother Should Know (2:29)
  6. I Am the Walrus (4:37)
  7. Hello Goodbye (3:31)
  8. Strawberry Fields Forever (4:10)
  9. Penny Lane (3:03)
  10. Baby You're a Rich Man (3:03)
  11. All You Need Is Love (3:48)
avatar van Pitchman
Strawberry Fields Forever en I am The Walrus zijn buitenaards goed! Ook na ruim 50 jaar!

De langspeelplaat Magical Mystery Tour is een geweldig album. The Beatles hadden zelf niet de bedoeling om een album te maken van die liedjes, maar ik ben blij dat de Amerikaanse muziekgiganten er een lp van hebben gemaakt. De liedjes op zichzelf genomen zijn geweldig, maar ik hou van albums en ik vind dat de platenbazen hier een goede set mee hebben gedaan. Het is goed voor hun eigen portemonnees, maar het is ook fijn voor de fans. Het is dus mogelijk dat de platenindustrie winst maakt, zonder dat de consument daar onder lijdt, zelfs als het gaat over The Beatles.

fish schreef:
Ik zou graag iets positiefs willen vermelden dus vooruit: Penny Lane en Strawberry Fields zijn wat mij betreft zo'n beetje de beste Beatles nummers. Dat zal niet veel zeggen, want een bewonderaar ben ik niet van deze, naar mijn mening, erg overschatte band. Desalniettemin, twee prima jaren zestig nummers die zelfs tijdloos lijken te zijn.
Dat gezegd hebbende, wat is All You Need Is Love overschat. Wat een draak van een nummer, ontstijgt toch echt niet het dronken meezing gebral van een voetbalcafe op zaterdagavond. Ook de tekst komt niet boven dat niveau uit; all you need is love, tja, echt? En een goede gezondheid dan? Of geluk? Nee, ik kan enigszins begrijpen dat het een hit was, maar de klassieker die het uiteindelijk geworden is?

Ben het bijna helemaal met je eens!
Alleen vind ik de beatles objectief gezien zeker geen 2 sterren maar waard.
Ze zullen best "de deur" voor iedereen geopend hebben maar ik hoor het niet.
Ook dat ze zoveel albums hebben is niet positief.
Een artiest kan naar mijn mening niet ieder jaar een album uitbrengen, dan gaat de kwaliteit meestal verloren. Dat zie je bij de beatles duidelijk.
Maargoed wij twee zijn de enige zowat haha

avatar van bikkel2
All You Need Is Love was een reactie op de flower power die in 1967 gaande was. Peace and love en hippie toestanden. Niet hun sterkste werkje, erg meezingbaar. Maar als je het tijdsbeeld linkt pastte het wel.

avatar van nlkink
Bovendien heeft Robert Ten Brink het nummer hier in Nederland ook een mierzoete kitscherig sentimentele reputatie bezorgd met zijn All You Need Is Love televisieprogramma. Tenminste, ik ben toch niet de enige die aan die gast moet denken als hij/zij de eerste tonen van All You Need Is Love hoort? En dan reken ik mezelf nog altijd tot liefhebber van zo'n beetje alles wat de Beatles als groep hebben voortgebracht.
Maar MM'ers als Thekillers87327 zijn wat mij betreft van harte welkom met hun wat relativerende inbreng tegenover de superlatieven van zeg maar Arbeidsdeskundige of Jospin. Wat dat betreft mis ik buizen nog altijd, die sloeg als het om The Beatles ging als een dolle om zich heen.

avatar van Obscure Thing
Veel albums uitbrengen is per definitie negatief Wat een overtuigende argumenten. King Gizzard bijvoorbeeld bracht in 2017 vier albums uit die allemaal zeer de moeite waard waren. Dus een album per jaar valt reuze mee. Ik vind het juist interessant om de evolutie in de sound van The Beatles te zien omdat ze elk jaar een album hebben uitgebracht. Dat krijg je ook als drie bandleden allemaal uitstekende songwriters zijn. En misschien lag het ook aan de tijd, want ook The Rolling Stones, Dylan enz enz kwamen praktisch elk jaar met een nieuw album.

avatar van Bobbejaantje
Ahum The Beatles brachten 13 volwaardige albums uit in de periode 1963-1970, heel wat meer dan 1 album per jaar dus. En ben ik blij mee

avatar van AOVV
In die tijd kwam het inderdaad wel vaker voor, één of meerdere albums per jaar uitbrengen. Creedence Clearwater Revival bracht van juli 1968 t/m december 1970 zelfs 6 platen uit, en wat mij betreft zit daar geen enkele misser tussen. Recent heb je bijvoorbeeld ook een band als Guided by Voices die kwantiteit op succesvolle wijze weet te combineren met kwaliteit. Een Mark Kozelek drijft het op dat vlak dan weer op de spits.

The Beatles waren het geven van concerten overigens vrij vroeg in hun carrière beu, dus hadden ze ook veel meer tijd om muziek te componeren en op te nemen. Zeker op hun latere platen is te horen hoe uitmuntend zij waren als studio-band.

Tot slot: het is inderdaad goed dat er ook tegenstemmen zijn, want als we unaniem The Beatles zouden ophemelen, dat zou ook maar saai worden..

avatar van Obscure Thing
Dat zou wel alleen wel terecht zijn

nlkink schreef:

Ik stem ook genoeg en zelfs veel meer op albums die ik beter vind hoor haha. Tis niet dat ik even kom haten of trollen. Ben meer benieuwd naar een ''hoog'' gerespecteerd album of artiest. Op die manier wil ik juist mijn horizon verbreden ook haha.
Tuurlijk, ik zie echt wel het talent in hoor, alleen vind ze erg overschat.

Obscure Thing schreef:

Niet perse negatief. Maar ik merk dat veel artiesten die ik goed vind toch een andere pauzes hebben tussen zijn/haar albums.
Nu je over the stones begint, same story voor mij als the beatles haha. Al vind ik the beatles dan nog wel beter dan the stones.

avatar van Bobbejaantje
De jaren zestig waren ook gewoon heel andere tijden. In de beginjaren van The Beatles werd een album eerder beschouwd als een verzameling songs en niet zozeer als de hoogst unieke expressie van een artiest. Nog een erfenis van de jaren '50 waarin de focus lag op singles. Door het constant hoge niveau van bands als The Beatles, Stones, Kinks, is daar dan gaandeweg verandering in gekomen. En werden albums meer en meer specialty. En is gaandeweg de stroom wat dunner geworden.

Verder moet je het misschien ook kaderen in het businessmodel van de sixties. Het ijzer smeden terwijl het heet is en zoveel mogelijk vinyl op de markt gooien van artiest X. Model dat intussen al een jaar of 20, of langer, ingestort is.

Arbeidsdeskundige
Is alles aan dit album hemeltergend mooi? Nee, natuurlijk niet. Ook ik heb niets met het nummer All You Need Is Love. Dat komt ook bij mij, omdat ik helemaal niets heb met het gelijknamige programma van Robert ten Brink dat ons land al dertig jaar teistert. Dat heeft ook mijn waardering voor dit nummer fors aangetast. Maar daar staan heel veel juweeltjes tegenover, zoals Magical Mystery Tour, The Fool on the Hill, Strawberry Fields Forever en Penny Lane. Ik vind dit één van de betere albums van The Beatles. Alles overwegend verdient dit album de volle mep. Maar het is zeker geen top 10 album, omdat het nu éénmaal geen dance of electronic is.

avatar van Joshua68
Die laatste zin begrijp ik niet.

Arbeidsdeskundige
In mijn top 10 is alleen plaats voor albums die tot het genre dance of electronic horen. Die genres spreken mij in die volgorde veruit het meeste aan. Die muziek doet iets met me waartoe geen enkel ander genre uit de populaire muziek in staat is. Klassieke muziek en dan met name Bach dan weer wel.

avatar van Joshua68
Je bedoelt je top 10 van deze week?

Arbeidsdeskundige
Ik ontdek dagelijks nieuwe muziek uit genoemde genres. Het gaat hier om gevoel en niet om hogere wiskunde.

Arbeidsdeskundige
Paul Blokhuis heeft recent in een interview aangegeven dat als je hem vraagt naar zijn persoonlijke top 10 je elke dag een ander antwoord van hem krijgt. Dat vond ik een heel verfrissende opmerking. Laten we het bovendien allemaal niet belangrijker maken dan het is. De wereld staat in brand. Laten we ons daar zorgen over maken.

avatar van Poles Apart
Arbeidsdeskundige schreef:
De wereld staat in brand. Laten we ons daar zorgen over maken.

Dat kunnen we mooi aan The Fireman (McCartney) overlaten.

avatar van heartofsoul
nlkink
Arbeidsdeskundige
Zelf associeer ik All You Need Is Love met de zeezenders die het liedje heel vaak draaiden, en vooral met Big L (Radio London 266) die het opnam in haar laatste uur van uitzenden op 14 augustus 1967 - en dat was voor mij een droeve dag. Het is misschien niet het allerbeste liedje van The Beatles, maar het was, en dat vind ik nog steeds, een positieve song, al was het dan naiëf. John Lennon geloofde destijds echter in de boodschap, zo verklaarde hij later in een interview.
Het programma van Robert ten Brink heb ik nog nooit gezien. Ik kijk weinig tv. Zonde van mijn tijd.

Voor mij is Magical Mystery Tour een album met enige van de beste popliedjes uit de sixties. Speciale vermelding voor Your Mother Should Know - als een popliefhebber dát niet mooi vindt, dan weet ik het niet meer.

Arbeidsdeskundige

Echt niets tegen jou hoor, vat dit niet persoonlijk op maar..
Jij hebt echt iedere dag een hele andere top 10. Van Jazz naar rock naar blues naar dance.
En nu zeg je dat alleen Electronic of dance goede muziek is??
Morgen heb jij weer een andere mening waarschijnlijk.
Ik dacht eerst ook oprecht dat je een bot of een troll was of zoiets.
Nogmaals, niks tegen jou maar jou smaak per dag veranderd zegmaar best erg

avatar van LucM
Thekillers87327 schreef:
Tuurlijk, ik zie echt wel het talent in hoor, alleen vind ze erg overschat.

Zegt uitgerekend een fan van The Killers, als er één overschatte band bestaat zijn het dan wel The Killers.
All You Need Is Love vind ik wel een overschatte Beatles-song ten opzichte van hun andere werk maar het wordt wel erg goed gebracht (met de hulp van London Philharmonic Orchestra).

LucM schreef:

Aah.. je eerste zin verwijs ik door naar deze lap tekst die ik schreef bij een ander bericht met weer iemand die iemands anders muzieksmaak kraakt:
Wanneer je een boek vol positieve zinnen schrijft krijg je geen enkele reactie ( wat uiteraard niet uitmaakt of erg is) en wanneer je over welk album dan ook iets negatiefs schrijft en niet eens iets provocerends schrijft krijg je meteen een aantal dingen naar je toegeslingerd.
De bekendste zijn:
Jij hebt.... in je top 10 staan, dus jij mag niks zeggen.
Zegt iemand die ... luistert.
Je hebt veel meer luisterbeurten nodig, je begrijpt het gewoon niet.
De muziek is te moeilijk voor je.

Ik stel voor dat we een bingo maken van deze dingen
En... Bingo.. LucM

avatar van Droombolus
Bobbejaantje schreef:
Door het constant hoge niveau van bands als The Beatles, Stones, Kinks, is daar dan gaandeweg verandering in gekomen. En werden albums meer en meer specialty..

En het MMT-album valt daar dus niet onder. De platenmaatschappij vond het tijd voor een LP, dus kwam er een LP. Dit is gewoon een kompilatie van een EP met wat A's en B's van singles erbij en hoort dus eigenluk in de verzamel LP katagorie !

avatar van bikkel2
Laten we ook niet vergeten dat Thekillers87327 een jonge vent is en dan is het niet vanzelfsprekend dat al het oudere spul in de smaak valt. Hij heeft in ieder geval de moeite genomen het te luisteren. Voor velen zijn The Beatles heilig ( in zekere zin voor mij wel). Maar een beetje tegengas kan ook geen kwaad toch?

Zo, stort maar 50 euro op mijn rekening Julian. Ik stuur een pm. Is dat ook weer geregeld

avatar van musician
Droombolus schreef:

Ah! Een ouderwetse Kip-Ei!

Wat was er eerder, het album óf de singles en de EP's? Of is er hier geen winnaar aan te wijzen?

De waarheid gebiedt te zeggen, dat volgens de overlevering, The Beatles al in November 1966 begonnen met de opnamen van MMT (uit dezelfde bron komt ook dat ze in december '66 begonnen met Sgt. Pepper) en dat ze er pas in november 1967 mee klaar waren.

Penny Lane verscheen op 7 februari 1967. All you need is love in juli 1967 en Hello goodbye op 24 november. Nadat het album zelf was verschenen.
De Strawberry fields EP is van maart 1967, de EP met de titelsong van 8 december.

Hm. Je kunt in ieder geval concluderen dat Magical Mystery Tour behoorlijk is leeggeplukt, als je praat over singles van.

Maar tegenwoordig is het niet anders, in maart kan er best al een nummer worden uitgebracht van een album dat nog in december moet verschijnen.

Het lijkt er alleen op, dat voor de Beatles MMT een work in progress was, waarbij, als er een paar nummers af waren, die ook gelijk werden uitgebracht.
Anders dan Sgt. Pepper, waarvan natuurlijk geen singles verschenen en alleen om die reden al eerder als een compleet album (zonder ongein) zal worden ervaren.

Dan zou je MMT nog als los zand kunnen beschouwen, maar dat is te oppervlakkig. Daar kun je geen samenhangende film van uitbrengen (26-12-1967), voor zover dat kan bij een psychedelisch werk, en werd toch, naast het album, alles één geheel.

Volgens mij is het dus toch wel meer, dan 10 singles en/of EP's uitbrengen en dan na de 10e er een soort Greatest Hits van maken.

bikkel2 schreef:

Hahahah zo jong voel ik me niet meer
Maar inderdaad daar heb je zeker gelijk in. Al hou ik zeker ook van een aantal oudere albums hoor. Lynyrd Skynyrd en the cure zijn redelijk oud Evenals Depeche Mode. Ik vind ook zelfs dat in de jaren 80 de beste muziek is gemaakt denk ik. Of iniedergeval de aanloop ernaar
Stuur jij mij maar geld

Droombolus schreef:

Maar dit is toch eigenlijk gewoon de score van de gelijknamige film, of zit ik nou verkeerd?

avatar van Droombolus
Obscure Thing schreef:

De EP is de muziek uit de film, maar dan alleen van de Bietels. Als het de score was zou Bonzo Dog Doo-Dah Band's Last Cab For Cutie er ook op moeten staan............ en zou het album in de Score katagorie moeten staan.

avatar van Dungeon
Obscure Thing schreef:

De eerste 6 nummers zijn in Engeland als EP uitgebracht. Deze songs komen ook langs als je de film kijkt.

De andere nummers zijn erbij gepropt om een LP uit te kunnen brengen.

Dit zou de score van de film zijn (bron: wiki).

"Magical Mystery Tour"
"The Fool on the Hill"
"She Loves You" (played on a fairground organ as part of the general medley of background music during the impromptu race)
"Flying" (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr)
"All My Loving" (orchestrated, as background music, in the style of the "Pas de deux" section from The Nutcracker ballet by Tchaikovsky)[43]
"I Am the Walrus"
"Jessie’s Dream" (instrumental piece, not released on any audio recording)
"Blue Jay Way" (George Harrison)
"Death Cab for Cutie" performed by the Bonzo Dog Doo-Dah Band (Vivian Stanshall / Neil Innes)
"Your Mother Should Know"
"Magical Mystery Tour (Reprise)" (credited as "part of the full Magical Mystery Tour", but this is not the case)
"Hello, Goodbye" (part, finale played over end credits)