OK, mijn favoriete beatlesplaat! Waarom? Omdat de plaat nummer voor nummer gewoon het sterkste materiaal te bieden heeft, of het nou oorspronkelijk een verzameling singles was of niet.. kan me niet bommen. In deze hoedanigheid kan ik er in elk geval geen genoeg van krijgen!
Heb hem destijds weer aangeschaft om mijn moeder's platencollectie op cd weer enigzins op niveau te brengen, samen met wat beatles-verzamelwerk en Sgt. Peppers en Abbey Road. De laatste twee zijn ook zeker niet slecht, maar missen toch iets wat op deze plaat veel harmonieuzer aanwezig is, namelijk een lekkere soepele flow.. een psychedelisch, haast 'szomers geluid in de nummers. En wat een nummers!!
Om te beginnen bij het fantastische intro, MMT brengt je gelijk in vrolijker, luchtiger en spacier sferen, de perfecte opmaat voor de meesterwerkjes die gaan volgen. Fool On The Hill is zonder twijfel één van the beatles meesterwerken. Een melancholisch, treurig, maar niet echt somber nummer, en een van de weinige nummers waarin ik de toevoeging van een fluit zowaar kan velen. Dat is al een prestatie op zich! Maar die lekkere flow waar ik het over heb zit hier volop in, wat loopt dit lekker! Hetzelfde geldt voor het volgende pareltje, een 's zomers en luchtig muzikaal intermezzo, psychedelisch, maar niet verstikkend of lachwekkend.. de light side of the moon, zullen we maar zeggen

Daarna weer zoiets moois, Blue Jay is een wavend nummer op de top van de beatles aan de paddo's! Nummer trekt je mee, laat je weer gaan, trekt dan weer aan je, vervormde stemmen.. heerlijk!

Toch niet verstikkend, zoals niets op deze plaat, flow! Het nummer daarna is eigenlijk een behoorlijk standaard beatlesnummer, maar wel met de typerende geniale samenzang en melodie van de fab4. I Am The Walrus is natuurlijk overbekend en al vaak geduid op van alles, blijft gewoon een heerlijk goofy en maf nummer, wat naast goofyness ook gewoon muzikaal als een kathedraal in elkaar zit! Iets wat ik van het merendeel van de latere psychedelibandjes niet kan zeggen helaas. Er zit ook een heerlijke duistere opbouw in het nummer, maar blijft ook licht. Daarna komt een inzinkertje wat mij betreft.. een bekend nummer natuurlijk, maar had hier niet opgehoeven en is typisch voor het wel erg lichtzinnige poptalent van de band.
Daarna volgt wat in mijn ogen het hoogtepunt van het oeuvre van de fab4 is, Strawberry Fields Foreverrrrr!

Niet alleen veruit het beste beatlesnummer, maar ook een van de beste nummers allertijden! En een nummer dat zolang ik het al ken (20, 25 jaar?) nooit is gaan vervelen, en eigenlijk zijn kracht alleen maar meer is gaan behouden. Dit is dus wat mensen een classic noemen. Subtielere psychedelipop heb ik niet gehoord, het nummer zit zo ragfijn en prachtig gelaagd opgebouwd in elkaar (met die klassieke orchestratie!!), dit is waar Bach meets Beatles and rock! En als je denkt dat de mannen al hun kruit hebben verschoten (wat 99% van de bands nu al hadden gedaan) vergis je je lelijk, want Penny Lane is een perfect popnummer! Weer met die mooie flow en ook weer de orkest-elementen die het geluid van de fab4 zo uniek maakten in die tijd. Baby you're a rich man is ook een heerlijk nummer vind ik, misschien niet hetzelfde allooi als het voorgaande, maar misstaat niet. Rare instrumentatie in dat nummer ook (welke instrumenten worden gebruikt op gegeven moment?). Daarna komt eigenlijk het enige nummer wat ze er definitief hadden mogen uitschrappen. Ik kan daar echt niet naar luisteren, of het nu door Robert Ten Brink komt, ik weet het niet.. Maar laat ik zeggen dat ik er niet blij van wordt, en het de enige smet vormt op een allenzins briljante plaat!
Voor deze plaat verder zeker een 5*, maar een halfje aftrek voor het nummer wat ik niet nader zal benoemen