Opeth - Heritage (2011)

Zweden
Label: Roadrunner

1. Heritage (2:05)
  2. The Devil's Orchard (6:39)
  3. I Feel the Dark (6:40)
  4. Slither (4:03)
  5. Nepenthe (5:40)
  6. Häxprocess (6:57)
  7. Famine (8:32)
  8. The Lines in My Hand (3:48)
  9. Folklore (8:19)
  10. Marrow of the Earth (4:18)
  11. Pyre * (5:32)
  12. Face in the Snow * (4:04)
avatar van jassn
Wie is er hier negatief over dit album?

Nieuwstad
ja ik, en als ik een en ander cijfermatig onderbouw wordt dit meteen afgefikt

avatar van Kronos
Met de nodige argumenten natuurlijk. In verhouding is er zo weinig verschil dat de cijfers van die site niets anders onderbouwen dan wat de cijfers van deze site onderbouwen.

Bovendien zijn cijfers te interpreteren maar onderbouw je er weinig mee. Of niets inzake de kwaliteit van een album. En bij een koerswijziging als Heritage is valt ook wel te verwachten dat het gemiddelde (zeker in het begin) lager uitvalt door teleurgestelde fans.

Nieuwstad
Er moeten nog behoorlijk wat hoge stemmen bij anders om de zaak nog enigszins recht te trekken. En jij hebt het album nog niet eens gehoord, ik denk dat je nog wel anders piept straks.

avatar van Edwynn
Met cijfers onderbouw je de kwaliteit van een cd niet.

Want?

Gevoel, smaak, persoonlijk.

Zoiets?

Het is louter het gemiddelde een verzameling beoordelingen. Je kunt niet vaststellen op welke criteria beoordeeld is en stel dat dat wel kon, kun je nog niet vaststellen welk forum nu de meeste know-how bevat.

Nieuwstad schreef:

Ik verdedig hier ook niet de kwaliteit van dit album. Waarderingen zijn me daarvoor veels te subjectief.

Daarom ook ga ik er graag tegenin als dat met cijfertjes en/of andere nietszeggendheden als objectief of (selectief) objectiever voorgesteld wil worden.

Daar gaat het hier om. Op rateyourmusic zou kritischer, realistischer en dus objectiever want lager gestemd worden. En omdat het stemgemiddelde dichter bij jouw stem ligt geloof je graag van jezelf hetzelfde.

Daar lach ik eens goed mee, nadat ik zo'n stelling met de grond gelijk heb gemaakt.

Nieuwstad
Objectiviteit geloof ik niet zo in. Feit blijft dat een flink aantal Opeth album rond de 4 sterren ligt en dat Heritage een stuk lager uitvalt. Zegt dat iets over de kwaliteit? Jij vindt van niet, ik van wel.

avatar van Kill_illuminati
Een live versie (met beeld) van Pyre is te vinden op de Facebook pagina van Opeth. (Mikael met korter haar!!!). Prachtige nummertje overigens.

Edit: Nepenthe

Nieuwstad schreef:

En evengoed zit er iemand op rateyourmusic te betogen dat Heritage toch echt wel beter is dan Orchid, 'onderbouwd' met de 'bewijzen' die daarvoor op MusicMeter te vinden zijn.

Of hoe zulke gegevens makkelijk aan te grijpen zijn als dat eens even goed uitkomt. Wie zichzelf daar graag mee op de borst klopt doet maar.

Nieuwstad
Als jij je lekker voelt bij die gedachte Kronos prima!

Nieuwstad schreef:

Misschien zegt het wel iets over het aanpassingsvermogen van de gemiddelde Opeth fan.

Nieuwstad schreef:
Als jij je lekker voelt bij die gedachte Kronos prima!

Als je liever zwaait dan tegenargumenten te geven, ook prima natuurlijk.

En veelzeggend.

avatar van Von Helsing
Erg bijzonder vind ik het allemaal niet. Het kabbelt lekker voort zonder echt opzienbarend te worden. Ik persoonlijk vind Opeth juist helemaal niet zo interessant en gevoelsmatig sluit het album gewoon aan met wat ze in het verleden al hebben uitgebracht. Ze vallen niet in herhalingen, maar geef ze nog 1 á 2 albums en het is zo ver.....

Vermakelijk, maar meer ook niet.

Kill_illuminati schreef:

Bekeken. Met het geluid uit.

Mikael ziet er nog sulliger uit, met dat korter haar.

avatar van phantasia
Cijfers boeien me weinig, pakken de nummers me, krijg ik kippenvel, wil ik hem keer op keer beluisteren......dan is het voor mij helemaal ok... nog een weekje wachten (zonder problemen)

avatar van Don Cappuccino
Mooie live uitvoering van Nepenthe! Ik kan niet wachten om op 15 november ze eindelijk live te gaan zien!

avatar van Protonos
ga jij ook Don?

Rick en Ik gaan ook.

Nieuwstad schreef:

Je realiseert je dat de eerste zin haaks staat op de rest van de post?

avatar van ricardo
Kronos schreef:
Maar het kan door nieuwe fans ook weer omhoog getrokken worden.

Dit album komt 3 dagen voor mijn verjaardag uit en kan hem denk ik wel blind gaan aanschaffen, tenminste als ik hem niet voor mijn verjaardag krijg. Als ik alle reacties hier lees is het een album die mij zeker gaat bevallen.

Vreemd ook trouwens dat Nieuwstad deze maar een 1.5* geeft en een ander rustig album van Opeth Damnation maar liefst een 5* Zo'n stem hier kan ik gewoon niet serieus nemen, en lijkt me meer een soort van proteststem door de koerswijziging. Hij is al zo stellig bij dit album gezien zijn comentaren dat hij bijna niet meer hoger kan gaan stemmen om nog geloofwaardig te blijven.

avatar van Kill_illuminati
Waarom is dat vreemd? Damnation is totaal anders dan Heritage.

avatar van ricardo
naja echt vreemd niet natuurlijk, maar wel een beetje merkwaardig vind ik. Het verschil is zo groot tussen 1.5* en 5*

Maar ja alles kan natuurlijk, alleen vind ik het niet al te geloofwaardig want zijn stem wijkt wel enorm af van de rest die hier heeft gestemd. En hij komt dan ook nog met een andere site aan en geeft hoog op over waarde oordelen.

Antagoon
Wat is geloofwaardig? Het is moeilijk vast te stellen of iemand kritiekloos met de meute mee stemt of geforceerd tegenstemt. Als iemand een beetje onderbouwt hoe-wat-waarom dan is dat goed zat en verder lullen we een beetje over de plaat als een stel ouwe wijven. Prima toch?
En het gemiddelde lijkt dan enigszins objectief.

ricardo schreef:

Hier doe je hetzelfde als datgene wat je tracht te bestrijden. Je trekt de geloofwaardigheid van een lage stem in twijfel omdat die toevallig lager uitvalt dan de meeste stemmen.

De kwaliteit van muziek kun je niet objectief maken. Zelfs wanneer je alle omstandigheden en criteria gelijk maakt, loop je nog tegen zaken als persoonlijke beleving danwel smaak aan.

Waarom maken jullie je druk om de stemmen?? Een stem of stemgemiddelde zegt he-le-maal niets over hoe jij het album zelf vindt!
Het is namelijk afhankelijk van smaak. En... net als op imdb heb je lovers en haters die gewoon hun stem uitbrengen, of ze het album nu gehoord hebben of niet.
Het stemgemiddelde heeft dus weinig toegevoegde waarde.

Dus a.u.b. weer discussiëren over het album zelf, en niet over de nutteloze stemmen...

Antagoon
Eh....we mogen het dus niet net zoals jij over stemgemiddelden en nutteloze stemmen hebben?

Nou ja, in elk geval.......aanvankelijk kon ik me helemaal vinden in de stem van Nieuwstad: wat een zemelplaat. Maar op de een of andere wonderlijke manier is het toch behoorlijk op z'n plaats gevallen. Of dat ook zo blijft valt nog te bezien. Ik ben m'n irritatie van de eerste draaibeurten nog niet vergeten.
Misschien is het een ook soort doelredenering (-beluistering) in geval van Opeth. Vind het zo'n te gekke band; het moet en zal goed zijn. De tijd zal het leren.

avatar van trebremmit
Kindamuzik vindt het niks.
Ben het er wel een beetje mee eens, nogal een slaapverwekkend geheel.

avatar van Edwynn
Logisch dat Kindamuzik het niets vindt. Die houden dan ook alleen van Haagse muziek speciaal voor de jeugd.

avatar van Kill_illuminati
Dat op Heritage volledig teruggegrepen zou worden op progressieve rock uit de jaren zestig en begin jaren zeventig was bekend.

Heritage is een inspiratieloos en vooral futloos album geworden.

=

Het lijkt mij duidelijk waar Opeth hun inspiratie vandaan hebben gehaald.