Chameleon Day schreef:
Hoogstens 'Slither' is doelloos, omdat het naar mijn smaak niet in de sfeer van het album past. Vind je het "doelloos" omdat veel van de wendingen naar de rustige stukken voor een groot deel gericht zijn op het creëren van sfeer?[...]
Je hebt het dus over jouw smaak. Is het nu zo moeilijk te bevatten dat bij anderen misschien juist de sfeer van het album niet in hun smaak valt?
Chameleon Day schreef:
[...]Ik kan daar juist erg van genieten (vooral ook van het subtiele drumwerk). Bijvoorbeeld de 'suspense' die wordt opgeroepen door de rustige, bijna verstilde stukken in 'The Devil's Orchard' is toch prachtig?
Ik kan ook genieten van subtiel drumwerk, van suspense en wat dynamiek in een song.
Dit is wat ik bij dit album van Opeth nu niet anders vind dan op hun andere werken waar ik mee bekend ben (Damnation buiten beschouwing gelaten). Muziek-technisch is het bijna altijd sterk, om de vingers bij af te likken, en regelmatig komen er wel eens aangrijpende passages voorbij. Maar in zijn geheel genomen weet Opeth me zelden met een gehele song echt te ont- of beroeren. Ook hier niet. Waarom? Omdat ik het niet snap? Omdat ik muzikaal vakmanschap niet weet te herkennen/waarderen? Dat is toch niet de essentie van muziekbeleving? Neen, omdat het gewoon niet in mijn smaak ligt. Zo is Mikael Åkerfeldt technisch zeker een begaafde zanger, maar ik vind hem meestal als een zeur klinken, en hou zeer dikwijls ook niet van zijn melodielijnen.
Subtiel drumwerk, van minstens hetzelfde niveau, vind ik ook op bijna elke jazz-plaat die ik heb. Suspense, door verstilde stukken, in veel klassieke muziek. Als ik er daar meer van kan genieten is omdat ze voorkomen in composities die mij wel beroeren, in een sfeer die mij meer bevalt, of een geluid dat ik mooier vind.
The Devil's Orchard is trouwens een goed voorbeeld van een voor mij verschrikkelijk nummer, waarvan de afzonderlijke elementen toch bestaan uit fantastische muziek. Er wordt erg lekker gedrumd, het baswerk is cool. De gitaren worden ook niet onaardig beroerd, en de solo is zelfs ronduit schitterend. Zelfs met de Hammond is op zichzelf niets mis. Maar is dat genoeg als je met een torenhoog clichee als refrein afkomt? "God is dead", eender in welke context, zelfs al verwees het naar Nietzsche, als refrein zeuren heeft voor mij hetzelfde effect al iemand die in een speech na elke zin "Praise the Lord!" roept. Zoiets vergald voor mij al bijna een heel nummer. Maar zelfs met een andere tekst zou ik die zanglijn niet mooi, maar zeurderig en vervelend vinden. De sfeer van het nummer pakt me voor de rest ook niet. Met de videoclip erbij is het iets beter, dan komen sommigen stukken wat dreigender en donkerder over, beter passend bij de geest van de lyrics.
Dit is natuurlijk een evenredig clichee: Over smaken valt niet te twisten.
Metal-D78 schreef:
Iedereen doet maar zijn best om dit album te kunnen waarderen. Tientallen keren luisteren, nog eens luisteren en nog een keer. [...]
Als je al Opeth fan was begrijp ik dat. Niet alle muziek grijpt je van bij de eerste keren, en dat is iets wat vele Opeth liefhebbers reeds hebben ervaren (de befaamde 'groeiplaat'), dus waarom zou het ook niet kunnen bij deze.
Soms grijpt bepaalde muziek je ook niet na vele keren op een bepaald tijdstip in je leven, en op een ander tijdstip misschien reeds van bij de eerste (her)beluistering.
Zelf heb ik enkele Opeth albums vrij veel beluisterd, omdat ze me aangeraden waren door iemand wiens muzieksmaak ik respecteer, en regelmatig ook gemeenschappelijke overeenkomsten blijk mee te hebben.
Bij Opeth, mooie fragmenten en vernuftige muzikanten, maar niets emotioneels drijft me om die platen te herbeluisteren. Voor mij is het wat Metal-D78 hierboven zegt. Dat doe ik uitsluitend berekend.
Bij (de door dezelfde persoon aangeraden) Porcupine Tree bijvoorbeeld lag het anders. Het greep mij ook niet meteen, maar er was al wel "iets" in die muziek dat me ertoe aanzette het telkens weer opnieuw te beluisteren, todat , in beeldspraak uitgedrukt, de bloemknop zich opent om voor je te gaan bloemen... en je tot in je diepste wezenlijke geraakt, en meegevoerd word.
Dat zie ik met Heritage bij mij nog niet zo meteen gebeuren.