dEUS - Keep You Close (2011)

Belgiƫ
Label: [PIAS]

1. Keep You Close (5:16)
  2. The Final Blast (4:39)
  3. Dark Sets In (4:53)

met Greg Dulli

4. Twice (We Survive) (4:33)

met Greg Dulli

5. Ghost (4:36)
  6. Constant Now (3:48)
  7. The End of Romance (4:38)
  8. Second Nature (4:03)
  9. Easy (6:38)
avatar van Fake_world
Wil maar juist laten weten dat hij slechts voor 10,44 ligt in de mediamarkt in oostakker.

avatar van Boris1
Easy, na 3.41 min; hemelbestormend mooie muziek.... Mauro, dank u.

avatar van Kronos
Intussen is Keep You Close de nieuwe van RHCP met veel zwier voorbij gestoken in de rotatielijst en aangekomen op de 1ste plaats.

Ik zie dat er voor de Belgische kranten een nieuwe categorie is bijgekomen, naast bevoorbeeld Sport of Cultuur, nl. Regeringsvorming.

Verder inderdaad opvallend dat Keep You Close vandaag ineens vol doorknalt naar de eerste plaats hier bij Musicmeter.

avatar van mattman
Ik moet zeggen dat, twee weken na mn eerste luisterbeurt van deze lp, deze plaat nog steeds hardnekkig in mn huid geweven zit. Ik denk dat we deze keer wél met een blijvertje te maken hebben. Het is een warme, volle en opwindende plaat geworden.

Vreemd trouwens dat niemand het hier over "Second Nature" hier heeft. Een fantastisch, positief, nummer is dat. Zou trouwens geen misse tweede single zijn.

(Waar blijft de vlinder- videoclip van de eerste single trouwens? )

Ik begin steeds meer feeling te krijgen met The Final Blast en merk dat dit album inderdaad niet loslaat.

avatar van Kronos
mattman schreef:
Vreemd trouwens dat niemand het hier over "Second Nature" hier heeft.

Kronos schreef:
De mooie strijkers in Keep You Close en het gevatte Second Nature, dat altijd een seconde op je vooruit lijkt te lopen, zijn me het meest opgevallen.

Na 'In A Bar, Under The Sea' is dEUS helaas verworden tot een mainstream bandje met 'Vantage Point' als absoluut dieptepunt. De albums na 'In A Bar......' missen gewoon dat speciale dat dEUS zo uniek maakte. Komt dat omdat Stef pleite ging? Ik zag Stef en Tom altijd als de Belgische Lennon en McCartney. Toch heb ik altijd het vertrouwen gehouden in Tom Barman.

'Keep You Close' voelt na de eerste luisterbeurt als een interessante plaat met meerdere lagen, een album die zoals hiervoor al een paar keer is gezegd, zeker een groeiplaat is. Voor mij springen er nu al 3 hele mooie nummers uit: 'Twice (We Survive)', 'The End Of Romance' en 'Constant Now'. De muziek is in ieder geval een mooie soundtrack voor deze tijd van het jaar!

avatar van jokerman
Dit album werkt verslavend. Hoe meer je 'm draait hoe vaker je 'm wilt horen!

avatar van AOVV
Ik ben 'm vandaag gaan kopen. Daarnet heb ik 'm voor de eerste keer beluisterd, en dit is weer erg mooi. De vorige twee platen waren niet al te geweldig, maar ik denk dat dit weer gewoon een ijzersterke plaat is!

Een paar keer beluisterd, maar heel enthousiast word ik er nog niet van. De tijd zal leren of dit naast de klassiekers (de eerste 4 albums) kan worden gezet of dat ik er na een maand nooit meer naar omkijk (Vantage Point). Het unieke bandje met die grillige en geniale sound van weleer (eerste twee albums) is wel echt dood en begraven.

Wel grappig hoe orchestraal sommige nummers klinken.

avatar van Arrie
herman schreef:
Een paar keer beluisterd, maar heel enthousiast word ik er nog niet van.

Heb ik tot nu toe ook nog, en dat terwijl ik Vantage Point ijzersterk vond. Dit is een beetje van het niveau Pocket Revolution, maar dan nog zonder een paar torenhoge uitschieters. Het niveau van de eerste drie albums zal wel nooit meer behaald worden, nee...

avatar van Don Cappuccino
Rustig nieuw album van dEUS maar ik ben zeker niet teleurgesteld. Ik denk dat ik hem nu een keer of 7 heb gehoord en ik vind hem steeds beter worden.

Toch heb ik niet echt momenten waarbij ik echt zeg: Wow! Het voelt echt aan als een geheel en dan is het zeker geslaagd. Constant Now is bijna op de perfecte plek gezet, tussen de rustigere nummers in. 4 sterren.

avatar van Nestul
Heb het album nu twee keer in zijn geheel geluisterd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het interessanter vind klinken dan hun eerdere werk (en volgens velen dus het beste). Ondanks dat ik niet twijfel aan de kwaliteit van die albums, duurt een heel album me gewoon te lang. Het chaotische, hysterische geluid kan ik geen uren achter elkaar horen.

Dit album is duidelijk een stuk rustiger en leunt minder op de stem van Barman, maar is muzikaal toch wel vrij sterk. Hoogtepunten voor mij zijn het opening- en titelnummer en Constant Now. Er zit overigens niet een zwak nummer tussen, maar nogmaals, ik heb het album nog maar twee keer in zijn geheel geluisterd. Stem komt dan ook later.

Arrie schreef:

Ik vind Vantage Point nou juist ook ijzersterk, zeker ook als geheel. Beter dan Keep You Close, waarvan ik eerder schreef dat er geen minder nummer op staat. Dat klopt wel, maar er staan een paar echt goede nummers op, maar ook een paar aardige nummers (en niet meer). Alles bij elkaar een goede plaat, maar geen hallelujah.

avatar van Don Cappuccino
Mijn aandacht is weg aan het eind, daarom ook een halfje omlaag. Ik snap al die superhoge beoordelingen niet. Het is een beetje saai eigenlijk. Ik heb liever albums als Worst Case Scenario en In A Bar, Under The Sea. Die hebben toch een stuk meer variatie en boeien van begin tot eind. Ik mis hier toch een knaller als Suds & Soda.

avatar van jassn
Vandaag 5 liedjes van dit album live gehoord van hun nieuwe plaat op een exclusief concert voor 50 mensen in een vynylwinkel in Antwerpen.

Werkelijk fantastisch

Gaaf zeg: ik las dat je kaartjes daarvoor kon winnen bij een radiostation?

avatar van jassn
nee gewoon een wedstrijdvraag beantwoorden op een site

avatar van DikkeDarm
Een dikke vette voldoende voor dEUS voor mij nog steeds het beste wat er uit Belgie komt, uiteraard met echte Belgische bonbons dat dan wel weer...mmm luister lekker weg.

Rain dog
Mooi album dat bij iedere beluistering beter wordt,magistrale vocale bijdrage van Greg Dulli!!

avatar van Jordipordie
Snap de hoge beoordelingen niet. Raakt me totaal niet. Niets bijzonders.

avatar van toxief
Er staan een paar sterke nummers op, maar naar het einde toe is mijn aandacht ook weg. De vorige twee platen heb ik een beetje links laten liggen. Ik vind dit toch wel veel beter. 'Dark sets in' en 'Twice' vind ik heel sterke nummers. 'Ghosts' vind ik dan weer een typischs nummer van de bovenste plank.

Ik geef hem nog wat kansen.

avatar van DikkeDarm
Jordipordie schreef:
Snap de hoge beoordelingen niet. Raakt me totaal niet. Niets bijzonders.
Is gewoon jou ding maakt niets uit hoor dEus is geen Radiohead derhalve kan je dit ook niet met elkaar vergelijken.

avatar van jellecomicgek72
Het gemiddelde daalt....

Gregson
Hij had een flink aantal luisterbeurten nodig, maar hij heeft me in weten te pakken hoor!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Staat op mijn lijstje om binnenkort in huis te halen.
Titelnummer klinkt in ieder geval veelbelovend.

Dit album doorbreekt voor mij toch wel duidelijk een negatieve spiraal/ trend die vooral is ingezet reeds na de eerste twee albums en vervolgens nog sterker na The ideal crash.

Als volgt:

dEUS - Worst Case Scenario 5*: briljant!; een zeer sterk, origineel/ vernieuwend en bepalend album (voor Belgie, maar eigenlijk voor heel (NW-)Europa... and beyond).

dEUS - In a Bar, Under the Sea 4,5*: nog altijd een superalbum - dezelfde (lof)uitingen en karakteristieken als voor het debuut, maar als geheel toch net iets minder.

Intermezzo 1: Vooral Rudy Trouve en Stef Kamil Carlens zorgden op eerste twee platen voor het unieke eigen "kunstzinnige" geluid (ook goed terug te zien in artwork e.d.), de nodige variatie en de juiste mate van gekkigheid. Tom Barman zorgt voor de balans en hield deze beiden goed in toom voordat het uit de hand liep (zie (o.a.) Zita Swoon voor de onbalans die ik iig niet altijd kan waarderen) en zorgde voor de goede liedjes en de meeste mooie teksten.
Enfin... in de jaren '90 was dEUS daarmee een van mijn favoriete groepen en op bepaalde momenten de favoriet.

dEUS - The Ideal Crash 3,5*: degelijk; koers is hier al wel sterk veranderd t.o.v. eerste briljantjes en albums zijn daarmee eigenlijk niet goed vergelijkbaar met elkaar. Toch vond ik dit al duidelijk minder. Album is m.i. echt een Tom Barman-kindje en wat eenzijdig daarmee. Eerdere verrijkende input van Rudy Trouve & Stef Kamil Carlens wordt node gemist.

Intermezzo 2: Wel vind ik vergelijkingen tussen de vroege dEUS-platen (eerste twee) en de latere vrij lastig te maken. Door vele bandwisselingen is de dEUS van voor The ideal crash en die van er na eigenlijk goedbeschouwd gewoon een andere band... Van de nieuwe bandleden had ik vooral van Mauro Pawlowksi en ook wel van Tim van Hamel (gezien hun karakters en eerdere diensten in o.a. de Evil Superstars) verwacht dat ze Rudy Trouve en Stef Kamil Carlens wel in zekere mate konden "vervangen" (doen vergeten is teveel gevraagd), maar heeft niet zo uitgepakt en hun invloeden zijn toch (te?) beperkt gebleven. dEUS is sinds The ideal crash toch vooral Tom Barman & Co. gebleken.

dEUS - Pocket Revolution 3*: nogal middelmatig, niet veel nieuws onder de zon (zowel uit dEUS-oogpunt als uit "jaren '90/'00-oogpunt"). Een album vrijwel zonder franje en uitspattingen. Door dit album was ik opeens "dEUS-fan" af en daarmee in diepe rouw. Koesterde echter daardoor wel des te meer de eerste twee albums (en af en toe ook de derde leg).

dEUS - Vantage Point (2008) 2,5*: idem als Pocket revolution, maar nog minder en eigenlijk dEUS-onwaardig. Album zit niet in mijn collectie en ervaar dit niet eens als een gemis. Met deze doodsteek dacht ik als het ware dat het met dEUS en mij voorgoed gedaan was....

Maar toen/ nu...

dEUS - Keep You Close 4*: miljaar! Een, toch zeker wel onverwachte, meevaller. Had niet meer gedacht dat ik na In a bar under the sea (OK, vooruit, na The ideal crash) nog aangenaam verrast kon worden door dEUS. Is dus toch gebeurt. Ik hoor hier duidelijk meer avontuurlijkheid en goede songs dan op de vorige twee albums. Kan nog niet tippen aan de twee eerste platen (en dat zal wellicht altijd zo blijven), maar hier beleef ik erg veel luistervreugd aan. Deze nieuw geboren plaat brengt mijn dEUS-hart weer tot leven en maakt mij toch weer nieuwsgierig naar hun toekomstige nieuwe spruiten.

4* dus (voorlopig, want nog maar 3x gehoord). Kan wellicht nog steigen naar 4,5* (maar niet erg waarschijnlijk) of dalen naar 3,5* (erg onwaarschijnlijk).
M.i. namelijk wel duidelijk minder dan Worst case scenario en In a bar, under the sea, maar wel weer duidelijk beter dan Vantage point en Pocket revolution en ook beter dan The ideal crash (maar deze en Keep you close ontlopen elkaar niet veel en ik overweeg dan eerder The ideal crash te verhogen naar 4*).

Scores per nummer:
- Second Nature: 5*
- Easy: 4,5*

Gemiddeld: 3,88 --> 4*

Rain dog
Zoals ik al zei een groeiplaat,een halfje erbij en dus een dikke 4 voor Keep you close wie weet waar dit gaat eindigen.....

als muziekliefhebber de eerste kennismaking met Deus (schaam me dood). Maar ja beter te laat dan nooit. Heb hem nu wel geteld 1 x beluisterd en ben erg onder de indruk. Ik wil hem meteen weer luisteren en dat zegt genoeg. Heerlijk, maar wacht nog even met een beoordeling.