Peter Gabriel - New Blood (2011)

Label: EMI

1. The Rhythm of the Heat (5:41)
  2. Downside Up (3:52)

8. Red Rain (5:15)
  9. Darkness (6:10)
  10. Don't Give Up (6:40)

met Ane Brun

11. Digging in the Dirt (5:57)
  12. The Nest That Sailed the Sky (3:54)
  13. A Quiet Moment (4:48)
  14. Solsbury Hill (4:35)
  15. The Rhythm of the Heat [Instrumental] * (5:41)
  16. Downside Up [Instrumental] * (3:52)
  17. San Jacinto [Instrumental] * (7:12)
  18. Intruder [Instrumental] * (5:06)
  19. Wallflower [Instrumental] * (6:24)
  20. In Your Eyes [Instrumental] * (7:13)
  21. Mercy Street [Instrumental] * (6:00)
  22. Red Rain [Instrumental] * (5:15)
  23. Darkness [Instrumental] * (6:10)
  24. Don't Give Up [Instrumental] * (6:40)
  25. Digging in the Dirt [Instrumental] * (4:58)
  26. The Nest That Sailed the Sky [Instrumental] * (3:54)
  27. Blood of Eden * (6:05)
  28. Signal to Noise * (7:46)
bobbee
Chameleon Day schreef:
Bobbee heeft best een punt, vind ik.

Je begrijpt wat ik bedoel en ik wilde er nog iets mee zeggen. Het is Gabriel die haar de ruimte geeft de zang te doen zoals zij het doet. Hij is als een regisseur die aanwijzingen geeft en die uiteindelijk de keuze maakt of hij de scene laat zitten of dat hij hem skipt. Met andere woorden, Gabriel is tevreden met het resultaat ook al zou het kunnen dat Brun dat niet is. Dus voor storingen en klachten moet je bij Gabriel zijn en niet bij Brun.

bobbee
[quote]Aquila schreef:

Klopt, daarom is het niet zo zinvol om over mooi of mooier te spreken. Ik snap wel dat iedereen dat graag wil, smaak is tenslotte iets waar de meesten zich door laten leiden, maar het is niet relevant. Een artiest doet wat hij doet ongeacht wat anderen daar van vinden. Het zou niet best zijn als het andersom was. Maar dat is wel wat veel fans van hun idool verwachten, dat hij doet wat zij willen. Dat hij voldoet aan het verwachtingspatroon. Dat lees je hier in vrijwel ieder commentaar. De teleurstelling als dat niet gebeurt. En het verwijt dat dat altijd aan de artiest ligt en nooit aan de fan die zich vrijwel nooit afvraagt of dat onbegrip misschien aan hem zelf ligt. En wat deze site betreft Mjurman, die is er voor nono's en niet-nono's. Voor elk wat wils, maar dat wil niet zeggen dat iemand de baas is of bepaalt wat er wel of niet op thuis hoort.

avatar van nico1616
[quote]bobbee schreef:
[quote]Aquila schreef:

Volledig akkoord, u bent een wijs man, bobbee

Zijn stem is natuurlijk super!!!
Overgens op de BluRay wel Biko etc. Zit met smart tew achten...heb ém in de bestelling

De eerste Genesisalbums zijn m.i. dan ook de beste met ook natuurlijk het gitaarsgeluid van Steve Hackett

Aquila
Vraagje: De BluRay en DVD verschillen toch ook nog in setlist, uitvoeringen en extra's? Op amazon wordt het me niet echt duidelijk.

Neal Peart schreef:
(...Nadat Gabriel uit Genesis was gestapt is Genesis zienderogen het hobbyclubje geworden van Phil Collins, met als dieptepunt BLAZERS!!!! op sommige albums.

Nee, dan de kille orkestrale versies waarmee hij z'n eigen onvolprezen nummers met toch een behoorlijk botte bijl te lijf gaat.

Dat mag van mij inmiddels toch gaan vallen onder het hoofdstukje "creatieve armoede", want dat is wat Peter Gabriel hier poogt te verhullen.
Laat ik het eens omdraaien: is er hier iemand die vind dat Peter Gabriel slechtere albums heeft gemaakt, slechtere ideëen had, dan New Blood? En zo ja, welke album is dat dan?

Ik zal over zijn stem verder nog niets zeggen maar als ik Biko wil horen, Neal Peart, heb ik een prachtige versie staan op Peter Gabriel 2, een uitstekende bühne versie op Plays live. Kan ik iedereen tot aan mijn dood van harte aanbevelen.

Hij kan nog wel een versie maken met Lady Ga Ga en één met Justin Bieber, geschikt voor andere doelgroepen. Maar persoonlijk hoop ik dat er snel een einde komt aan het bloedeloos (en fout) uitmelken van oude succesnummers. Tijd voor het rechten van de rug en een nieuw album met nieuwe nummers die staan als een huis.

Straks begint hij nog de aansluiting met generatiegenoten te missen en dat zouden we toch niet willen.

musician schreef:

Sorry meastro je slaat de plank volledig mis. Gabriel heeft gewoon zijn eigen nummers in een ander jasje gestoken. Daar ben ik aangenaam mee verrast. Ookzag ik 4 weken geleden een concert van Todd Rundgren in Paradiso....met............het Philamonisch Orkest!!!! Gabriel is alleen al veel verder dan ToDD op dit gebied!

avatar van devel-hunt
Mijn verlangen gaat uit naar nieuwe nummers van PG mét David Rodes en Tony Levin. Nieuwe nummers met de beste band ter wereld, want die heeft hij. Maar dat is alweer 10 jaar geleden. Nu maakt hij platen met een orkest en doet hij zijn eigen nummers ( en hiervoor andermans nummers ) geweld aan. En haalt daarmee alle fut en passie uit zijn eigen nummers. De nummers van PG stonden strak van energie en power, dat wordt nu zeer vakkundig ( dat wel) om zeep geholpen. Het gaat richting night of the proms.

avatar van musician
Ja, daar had ik nog niet eens aan gedacht.

En voor het gemak van Neal Peart maar geen antwoord op de vraag welk album van Peter Gabriel er eigenlijk slechter is dan New Blood.

Ik weet niet of er een tendens is dat er orkesten mee moeten doen aan het ondersteunen/herbewerken van het eigen werk van artiesten. Bij gebrek blijkbaar aan eigen kracht.

ALS het solowerk van Peter Gabriel nu nog gedateerd zou zijn, volledig ontdaan van alle denkbare concurrerende elementen. Maar nee.

Als er één man is wiens vroegmoderne werk moeiteloos door kan vanuit de jaren '70 tot nu aan toe, dan is het wel Peter Gabriel.
En dat hij niet elk jaar meer een album verschijnt wordt hem echt niet kwalijk genomen.

We praten hier nota bene over een rockartiest, hij gaat toch niet z'n eigen idealen aan de kapstok hangen en ons voorbereiden op muziek geschikt voor rolstoelen en een warme plaid over onze voeten?

Het doet je haast denken aan die vreselijke impopulaire serie The Royal Philharmonica (of een ander orkest) plays the music of.... maar daar had de betreffende band/artiest dan niets mee te maken. De cd's gingen dan ook al snel voor een paar euro per kilo over de toonbank. Muziek voor bejaarden.

avatar van Chameleon Day
musician schreef:

Het woord "slecht" of afgeleiden daarvan zijn bij Peter Gabriel natuurlijk volledig misplaatst. Er is geen "slecht" of "slechter", wel "minder goed of hoogstaand". Gabriel beweegt zich ook met dit album nog altijd binnen het beoordelingvak "goed".

devel-hunt schreef:
... dat wordt nu zeer vakkundig ( dat wel) om zeep geholpen. Het gaat richting night of the proms.

Overdrijven is ook een kunst. Chapeau!....maar ik deel uw verlangen naar "nieuw werk" met band..

musician schreef:

Ha, u gaat in de overdrijvende 'overdrive'. Chapeau en een Hoezee'tje!!....U draait nooit klassiek?

musician schreef:

Nou nou zeg musician toch, wat is dit voor respectloze en denigrerende opmerking zeker ook voor de mensen die in rolstoelen zitten of op leeftijd zijn.
Peter Gabriel heeft jou wel erg teleurgesteld zo te lezen, terwijl zijn nummers op new blood zijn herkenbaarheid echt niet verloren hebben alleen ze zitten in een orkestraal jasje (wat jou genre absoluut niet is dus)
Laat ik voorop stellen dat ook mijn voorkeur naar de orginele versies gaat, maar kille orkestrale versies? absoluut niet vind ik, het zijn mooie orkestrale arrangementen wat helemaal tot zijn recht komt op de blu-ray van new blood (al diverse malen gezien en het blijf genieten geblazen qua beeld en geluid)
Zijn stem is nog steeds in absolute topvorm!

En Peter Gabriel in zee met Lady Ga Ga of Justin Bieber??
Waarom zou hij?
De ene keer valt een projekt meer in de smaak als het andere en zoals al eerder gemeld het orkestrale komt eind van dit jaar tot een einde en zal die vast wel weer met wat moois en anders komen.

avatar van Mjuman
Martial schreef:
[Peter Gabriel hoeft zich toch niet meer te bewijzen of een jongere doelgroep aan te gaan spreken, hij is echt niet meer bezig om hits te scoren dat waren zijn hoogtijdagen in de jaren 70 maar vooral jaren 80, tegenwoordig doet hij wat hij zelf wil en groot gelijk heeft die!

Us is van '92 en Up is van 02; lijken mij prima albums voor een artiest die "zijn hoogtijdagen in de jaren 70 maar vooral jaren 80" had. Is het gek om te wenschen dat na 2 (due, dos, tva, zwei, two) gefietelde albums mensen geïnteresseerd zijn in nieuwer werk zoals zijn 'sub-optimale' albums uit 92 en 02?

Martial
Natuurlijk niet Mjuman, ik kijk ook reikhalzend uit naar nieuw materiaal!
Jaren 90 ook uiteraard!

Zijn er al die ook de dvd/blu-ray of 3d versie van New Blood hebben??

avatar van musician
Laat ik voorop stellen uiteraard op geen enkele denigrerende wijze, richting wie dan ook, te hebben willen reageren.

Mijn omschrijving gaat ook over de wijze waarop ik vind dat Peter Gabriel meent met ons om te moeten gaan.

Ik heb in 35 jaar Peter Gabriel Solo nog nooit enig kritiek op de man of zijn werk gehad. Niets anders dan lof, ook over de periode daarvoor. En nog ga ik voor al zijn albums uit die periode door het vuur, desgewenst.

Maar met New Blood begin ik er ernstig aan te twijfelen of Gabriel zijn eigen aanhang nog wel serieus neemt. Scratch my back was al op het uiterste randje en daar had Gabriel het snel bij moeten laten. Maar helaas. En in die zin voel ik mij de "bejaarde" of de "schommelstoeler met plaid" (ik schreef, zag ik later, per ongeluk rolstoel).

Je hoeft niet alles van een artiest te pikken en daarom sprak ik schertsend al een verwachting uit dat blijkbaar in de toekomst ook een samenwerking met Bieber en Lady Ga Ga niet meer is uit te sluiten.

Dus een kleine vertrouwenscrisis hier bij een oeuvre dat verder vrijwel onberispelijk is. Maar een volgende orkestrale uitvoering van zijn muziek trek ik niet meer en zal dat dan ook zeker opnieuw onder vuur nemen.

Verder zie ik weinig exorbitant enthousiasme voor New Blood, behalve van hen die alleen 'volledig gaan voor z'n stem' of akkoord gaan met "de plaid".

Aquila
musician schreef:
En nog ga ik voor al zijn albums uit die periode door het vuur, desgewenst.

zoiets ????

avatar van musician
Verreweg het beste nummer van Against all odds (de titelsong doet menigeen hier waarschijnlijk geen goed...)

Martial schreef:

Zijn stem is nog steeds in absolute topvorm!

En Peter Gabriel in zee met Lady Ga Ga of Justin Bieber??
Waarom zou hij?

Prima onderbouwde reactie.
Natuurlijk zie ik ook graag weer een nieuw product langskoemn fietsen a la So, of PG 4, maar hij is net zoals leeftijdsgenoot TODD Rundgren momenteel met (te) veel andere dingen bezig. Allebei ook in de ban van het orkestrale werk. Ik heb vandaag de BluRay (162 (!) minuten) thuis gekregen en ga die van de week op mijn gemak bekijken. Als ik al een puntje van kritiek zou moeten spuien, dan had hij van mij wel wat nummers van The Lamb (toch zijn solowerk in Genesis destijds) in zijn programma mogen opnemen. Ik heb ook de LIVE cd en daar wordt uit het publeik (even) geroepen "Supper's Ready", maar daar ging PG niet op in....

avatar van musician
Nee, waarschijnlijk omdat hij zelf al plaatsvervangende schaamte kreeg bij het idee alleen al. Een positief punt: zelfs Peter Gabriel lijkt inmiddels te weten dat een orkestrale bewerking van Supper's ready echt 'not done' is. Dat stemt dan nog hoopgevend, in deze donkere dagen...

Die fan die riep had het waarschijnlijk ook helemaal gehad met het concert en riep, geheel begrijpelijk, om nummers uit betere tijden.

musician schreef:

Als je de eerste albums van GENESIS draait staan die nummers nog steeds als een huis!!!!

avatar van bikkel2
Ik zag Gabriel 2 weken geleden bij Later With Jools Holland . Overigens het beste muziekprogramma van pakweg de laatste 10 jaar . Het mag wat kosten , maar het is dan ook zeer de moeite waard .
Gabriel was met orkest gekomen om een aantal songs te spelen . En ik vond het erg goed . Het was nergens te bombastisch , maar juist heel functioneel . The Rhythm Of The Heat (het slotstuk van de uitzending) bezorgde mij kippevel op de juiste manier .
Die stem is nog altijd geweldig en de benadering van de songs geweldig .
Gabriel maakt kwaliteit en dat de man in een periode is aangekomen om terug te kijken en zijn songs op een andere manier te peformen / registreren , is in dit kader zeker geen straf .
Met zijn oevre kan je heel wat kanten op .

bikkel2 schreef:
Die stem is nog altijd geweldig en de benadering van de songs geweldig .
Met zijn oevre kan je heel wat kanten op .

Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn!
Voor wie niet aan de dvd/blu-ray of 3d versie wilt van New Blood, ZDF zend op 31 december deze concertregistratie uit op 2d.
Dus uh musician .....

avatar van musician
Volgens mij heb ik heel wat beters te doen met Oudjaar...

Martial schreef:
Natuurlijk niet Mjuman, ik kijk ook reikhalzend uit naar nieuw materiaal!
Jaren 90 ook uiteraard!

Zijn er al die ook de dvd/blu-ray of 3d versie van New Blood hebben??

Ne wel de gewone Bluray versie en die si subliem!!!
ook hiet vind ik de nummers San Jacinto en Mercy Street er bovenuit steken, maar ik moet de BluRay nog af gaan kijken (162 minuten is bijna 3 uur )

avatar van meneer
Ok, Gabriel leeft nog, maar Mozart, Faure, Bach en al die mannekes die ook muziek hebben geschreven ( gemaakt ) worden nu, na honderd( en ) jaren nog steeds gespeeld en wel door verschillende orkesten met dirigenten die het op ' hun ' manier interpreteren. Altijd dezelfde nummers en vaak in een ander ' jasje '. Tuurlijk, Gabriel maakt even geen echt nieuw werk, maar hij steekt ze nu in een ander jasje. Mozart, Faure, Bach en al die anderen zijn al jaren dood, maken geen nieuw werk meer maar reken maar dat Gabriel zal heus nog wel ander / nieuw werk maken..!

En is Kate Bush niet ook met iets dergelijks bezig ( The Director's Cut )? Daar heb ik ook ooit het volgende bijgeschreven :

" Soms moet je het verleden van je / een favoriete artiest gewoon loslaten. Kate heeft het hier zelf ook gedaan. Zoals je je nummers eens hebt opgenomen, zo zijn ze ook de wereld ingegaan. Het zijn bijna je kinderen.
Maar kinderen veranderen en je nummers niet.. En ergens is het dan een vrijheid dat je ze zelf mag en kan veranderen.. En uiteindelijk gaat het niet om onze mening, maar om wat Kate zelf mooi vindt.. ".

En ja, op 21 november komt ze met nieuwe nummers..!!

En wat gaat Paul Simon binnenkort doen ? Collins deed het, naar mijn smaak - helaas -, met Motown nummers.. Steve Hackett met hele Genesis nummers.. Tribute bands.. enz.. enz..

De meeste van onze ' recensenten ' op deze site zijn geen professionele muzikanten dus wij hebben weinig verstand van het creatieve werkproces van een beroep als componist. Maar in ons eigen werk verbeteren we ons toch ook steeds ? Heus niet elk jaar iets nieuws..

Maar genoeg gezegd... Nu weer muziek luisteren..!

avatar van kobe bryant fan
De nieuwe versie van Darkness is erg matig naar mijn mening, de toevoeging van het orkest is wel goed. Maar de spanning die die track eerst had is volledig weg. Toch ga ik New Blood een kans geven.

avatar van meesterdch
Even los van het feit dat niet elke track even geslaagd is of niet eens heel anders dan het origineel (downside up, digging bijv.), heeft deze release toch heel veel wat hem de moeite waard maakt:

* je wordt er weer aan herinnert dat nummers als San Jacinto, Rythm en wallflower echt heeel goed zijn.
* je beseft weer eens dat Gabriel nog steeds of misschien zelfs nog meer de stem van een engel heeft.
* ik ben de afgelopen weken weer eens in zijn oude albums gedoken en dat was een groot genoegen.
* met de orkestrale versie van solsbury hill vindt zelfs mijn vrouw Gabriel om aan te horen, dus hij kan ook aan op lange autoritten naar familie.

Heb laatst met meneer ook de 3d film gezien van zijn New Blood concert. Het blijft intrigerend om te zien hoe hij nog steeds een charisma heeft dat van het scherm afspat (nee, dat was niet alleen het 3d effect!!). En hij heeft nog steeds geen enkele smaak als het om kleding gaat.... gelukkig geen strakke broeken meer, maar daar is ook alles mee gezegd.

avatar van Svendra
Genieten van een recent live concert.

kkriz
".... dus hij kan ook aan op lange autoritten naar familie." Haha wat een herkenbaarheid

Maar zonder gekheid: verwachtte er niet heel veel van (de zoveelste artiest die met wat blaas- en strijkwerk zijn ouwe spul weer aan de man probeert te brengen...) maar potverjoppie hier zit wel mooi spul tussen hoor.....

... maar dat geldt niet voor Ane Brun! Je kunt ook te ver gaan met je breekbare stem. Brrrrrr...

avatar van Madjack71
De muzikale engel die een klassieke bewerking geeft aan verschillende van zijn oude nummers. Het is een lastige klus naar mijn smaak. Nummers als In Your Eyes, Don't Give Up en Solsbury Hill zijn van zichzelf al zeer sterk, waardoor de metamorfose niet echt iets nieuws toevoegt of het nog intenser weet te maken. Ik houd van de stem van Ane Brun en ze doet mooi haar eigen ding op het nummer, maar het heeft niet eenzelfde chemie als bij Kate Bush. Solsbury Hill is tot kamermuziek verworden als ware het een strijkkwartet van Schubert. Niets mis mee, maar het haalt wel wat weg van de kracht van dat nummer. In Your Eyes heeft dat grootse meeslepende en dat vind ik juist er goed bij passen, op dit album vervlakt het m.i. teveel. Digging in the Dirt is een van bewerkingen die mij wel weet aan te spreken. Ach het zijn de nummers van Gabriel zelf, dus hij is vrij om ze later opnieuw te bezien...Kate Bush, Joni Mitchell en zelfs Gino Vanelli geloof ik deden het al eerder. Het levert een onderhoudende plaat op, maar echt grijpen doet het mij niet.

avatar van Cor
Cor
Tja, van mij hoeft 'ie dit niet te doen. Ik vind het hier en daar iets spannender dan de orkestrale coverplaat 'Scratch My Back', omdat er meer dynamiek in de nummers zit. Maar wat voegt het toe aan het origineel? Beetje vlees noch vis plaat.