hoe bekender je wordt, hoe commerciëler je wordt. deze uitspraak gaat op bij veel bands, u2 is daar bijvoorbeeld een voorbeeld van met hun laatste twee albums. is dat altijd verkeerd? zeker niet! maar het kan ook bijzonder verkeerd uitpakken.
een paar weken geleden had ik als die-hard coldplay fan het nieuwe album “mylo xyloto” besteld. ik had op dat moment alleen de studio-opname van “every teardrop is a waterfall” beluisterd, en daarbij een aantal live optredens. het klonk goed, de eerste single was vooral poppy maar dat mocht niet baten. er gingen een paar weken overheen waarin ondertussen het prachtige “paradise” verscheen, coldplay met een klein dubstep tintje. het klonk allemaal redelijk en ik hunkerde toe naar de release van het album.
het album zou komende vrijdag uitkomen in nederland. maar tot grote verbazing was hij vandaag uitgelekt, dus gelijk gedownload en gelijk beluisterd.
het album begint met een intro (“mylo xyloto”) die perfect overloopt in het heerlijke “hurts like heaven”, het lijkt alsof we teruggaan naar de jaren 80. wilde gitaren met een rake bassline, we horen een compleet andere coldplay. een erg sterk begin van het album. we gaan met snelheid door naar het volgende hoogtepunt “paradise”, een lekkere opbouw dat overloopt in wat subwoofergerommel. die overgang is gewoon kant en klare dubstep, een invloed wat ik nooit had verwacht bij coldplay. het refrein blijft hangen (“para, para, paradise”) en dat is het ook eigenlijk. leuk deuntje met een leuke opbouw.
het album begint wel vreselijk sterk. de volgende topper is “charlie brown”, ook weer sterk gitaar en pianowerk. het gedeelte waarbij ze “all the boys, all the girls” zingen is gewoon geweldig. na zo’n uitstekend begin komt er een gigantische dip in de plaat met het nummer “us againt the world”, in eens komt er na al dat gitaargesmijt en pianogeraffel een bitter eind. “us against the world” is een akoestisch nummer wat totaal niet in het geheel thuishoort. het nummer “moving to mars” had daar misschien wel uitstekend gepast.
na een klein stukje voorbereiding (“m.m.i.x.”) gaan we over naar de hit “every teardrop is a waterfall”, een redelijk nummertje met het gejatte deuntje van peter allen’s “i go to rio”. het is een echt top 40 nummer, niet heel erg bijzonder. het nummer eindigt wel mooi met de drumsolo. bij het ruige “major minus” komen de gitaren weer van pas, vooral de gitaarsolo aan het eind is gewoon om te smullen. met “u.f.o.” komt er weer een akoestisch nummer tussendoor, deze is wel stukken beter dan “us against the world”. de af en toe hoge stem van chris martin komt goed van pas. aan het eind van “u.f.o.” dacht is ineens dat ik een stukje van sigur ros’ “takk..” hoorde. het nummer loopt in ieder geval over in het veelbesproken “princess of china”.
waarom veelbesproken? “princess of china” is een duet met rihanna, en het is precies wat ik ervan verwacht had. het is namelijk afschuwelijk. de zeurstem van rihanna in combi met het overgeproduceerde synthesizer-muziek maakt dit echt het ultieme dieptepunt van dit album en zowel van coldplay zelf. hierbij haal ik verhaal terug waarmee ik deze blogpost begon; coldplay is gewoon domweg commercieel geworden, de orginaliteit is ver te zoeken. en natuurlijk is dit om de zakken te vullen van de platenmaatschappijen, maar coldplay moet zelf ook beter weten.
terug naar het album. een dieptepunt loopt over in het emotionele “up in flames”, een nummer met een goede bassline gecombineerd met de hoge uithalen van chris martin. mooi nummertje. “a hopefull transmission” is een klein stukje muziek dat overloopt in het bombastische “don’t let it break your heart”. ik weet niet of het aan de kwaliteit van dit uitgelekte album ligt, maar de zang is vrijwel niet te verstaan tussen al het grote geluid van de instrumenten. verder is het een up-tempo en een echte glimlach-plaat. “up with the birds” is een goed einde van het album, met een rustige gitaaropbouw en aan het eind de uithalen van chris martin.
wat moeten we hier van denken? ik weet het niet. aan de ene kant is het een teleurstelling, aan de andere kant vernieuwend. maar toch heerst te teleurstelling. het vrijwel perfecte begin van het album loopt uit tot aan wat coldplay op dit moment is. een stadionvullende band met makkelijke liedjes die door het publiek meegeschreeuwd kunnen worden. het gebruik van een uithaal in bijna in elk nummer is daar het teken van. ik mis het oude coldplay.
al met al geef ik dit album tot nu toe 2,5 van de 5 sterren.
joeyblogt - joeyslomp.nl