Coldplay - Mylo Xyloto (2011)

Label: Parlophone

1. Mylo Xyloto (0:42)
  2. Hurts Like Heaven (4:02)
  3. Paradise (4:38)
  4. Charlie Brown (4:45)
  5. Us Against the World (4:00)
  6. M.M.I.X. (0:48)
  7. Every Teardrop Is a Waterfall (4:01)
  8. Major Minus (3:30)
  9. U.F.O. (2:18)
  10. Princess of China (3:59)

met Rihanna

11. Up in Flames (3:13)
  12. A Hopeful Transmission (0:33)
  13. Don't Let It Break Your Heart (3:54)
  14. Up with the Birds (3:46)
  15. Charlie Brown [Live] * (3:44)
  16. Life Is for Living [Live] * (1:58)
  17. Every Teardrop Is a Waterfall [Live] * (3:36)
avatar van Septua
Ik kan altijd genieten van albums van Coldplay, maar dit album daarentegen totaal niet.
Jammer, een nummer als Up in Flames is gewoon walgelijk, een simpel refrein met een slecht drum patroon dat naar mijn mening verkeerd opvalt.
Het album is gevuld met goedkope synthesizers die simpele melodieën bevatten en ga zo maar door.

Eerst vaker luisteren voordat ik een cijfer eruit gooi.

avatar van chevy93
Coldplay met een matig album, Radiohead met een matig album. Zelfde voor Red Hot Chili Peppers. Alleen nog Muse met een matig album en de populairste bands van MuMe stellen dit jaar flink teleur!

Rizz
Misschien zijn we dan toch een stel zeikerds geworden.

avatar van Game
Ik denk dat Giel bedoelde dat Coldplay de populairste band van de wereld is, op dit moment. Die opmerking over dat Rihanna de beste zangeres is natuurlijk lulkoek. Niet slecht, maar ook niet de beste.

Ja, inderdaad: dat bedoelt Giel. En het slaat nergens op, je vindt de cijfers bijvoorbeeld hier:
List of best-selling music artists - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Kort samengevat, artiesten die op dit moment nog populair zijn en heel veel verkocht hebben (meer dan 75 miljoen platen!) en uitgebreide tournees over de hele wereld hebben:

U2 (net een nieuw record gevestigd met de 360 Tour)
Bruce Springsteen
Madonna
AC/DC
Metallica
Prince
Depeche Mode
Eminem
Rihanna ( populairste zangeres dus, niet de beste Giel!)
Beyoncé

Dan pas volgt een enorme kliek van minder dan 75 miljoen platen en daar staat Coldplay bij. Zo groot zijn ze toch ook niet in the USA bijvoorbeeld? Ook actief en in die lijst staan bijvoorbeeld the Black Eyed Peas, Duran Duran, Jay-Z, Lady GaGa, Pearl Jam & Shakira.

Dit zijn dus de kille cijfers, de harde feiten over populariteit die nogmaals Giel's 'vakkundig' commentaar volledig ontkrachten. Dat los nog van het feit dat het echt een uiterst matig plaatje is voor de band Coldplay (dan hebben we het over kwaliteit).

Dan heb je ook nog eens populariteit per genre. En wie is 'groter' in de alternatieve hoek: Coldplay, Pearl Jam, Arcade Fire, Radiohead, the Arctic Monkeys? (om er maar een paar te noemen) Ik zou het niet weten. Kwalitatief Radiohead en the Arcade Fire naar mijn idee. Coldplay verliest juist terrein met dit Mylo Xyloto.

avatar van RvS_009
chevy93 schreef:

Muse komt volgend jaar met een nieuw album staat, en als ze echt the Neutron Star Collision kant opgaan zou dat zo maar eens waar kunnen zijn

haveman
chevy93 schreef:

Persoonlijk vind ik The King Of Limbs een zeer sterk Radiohead album.

En met een gemiddelde van 3,63 kun je dat ook niet vergelijken met RHCP (3,16) en dit hier (2,97).

Rizz
Flink teleurstellen vind ik overdreven. De verwachtingen van het nieuwe Peppers album waren laag dus in die zin is een 3.16 hoog en een 3,63 van Radiohead vind ik nou niet bepaald een teleurstellende score.

avatar van RvS_009
Heb het album als vervent Coldplay toch vaker de kans gegeven en hij is zeker gegroeid. Je moet even door die laag, en tuurlijk is hij comercieel en wat overgeproduceerd. maar als je dat album gewoon zo eens beschouwd en nog eens luistert kun je je toch concentreren op de betere dingen.

Zo onder andere er voor mij toch minder echt slechte momenten zijn, alleen Princessof China is toch minder. Alhoewel me dat nummer toch wel weer pakt door het catchy geheel en toch wel redelijke zang. En zo heb ik dat ook met Paradise, opzich vind ik het een minder nummer, maar ik laat hem toch opstaan. ETIAW heb ik altijd al een redelijk nummer gevonden.

Daarnaast heeft het album ook heerlijke toppunten, Het geweldige einde van Charlie Brown (die piano), Sommige prachtig gezongen zinnen in Us Agianst the World, de geweldige energie die vrijkomt bij Don't Let it Break Your Heart, het heerlijk maar ook aparte Hurts Like heaven.

Als ik alles ga uitzoeken ( de instrumentale nummers heb ik even bij de grotere nummers gezet) kan ik toch wel bijna alles wel boven gemiddeld zetten.

Niet zo goed nummers (niet tenekrommend slecht):

Net te doen:

M.M.I.X./Every Teardrop is A waterfall
Major minus

Redelijk tot Goed:
Mylo Xyloto/Hurts Like Heaven

A Hopeful Transmission/ Don't Let it Break Your Heart/Up with the birds

Samen opgeteld toch wle zeker een 4 sterren waard, ook omdat het geheel toch wel als een samenhangend verhaal (niet qua sfeer) overkomt op mij. De heren hebben toch wel een redelijk album gemaakt, niet een nieuwe Parachutes of Rush of blood. maar wel in deze nieuwe stijl een redelijk to goed album. Ik blijf het toch zeker goed vinden dat ze altijd wel wat nieuws proberen.

Ik denk toch dat vooral de verwachtingen voro dit album hoog lagen, iedereen hoopte stiekem toch op een oude Coldplay. Want zoals al eerder werd gezegd, er komen toch weer heel veel mensen af op deze plaat. Echter gaat Coldplay verder, en je kunt besluiten hierin niet mee te gaan. Dan moet je vooral op zoek naar een andere artiest of de eerdere albums luisteren.
Maar je kunt ook besluiten erin mee te gaan en het toch een kans te geven, even doro de kritiek heen kijken. En dan blijkt het toch wel zeker een goed album. Alleen ikdenk ook dat veel mensen die gewoon niet willen.

avatar van chevy93
Rizz schreef:
en een 3,63 van Radiohead vind ik nou niet bepaald een teleurstellende score.
Alsof gemiddeldes bij Radiohead-albums representatief zijn bij deze zwaar Radiohead-oriented muzieksite. Ik heb bijna alleen maar teleurstellingen gelezen bij het album. Of hooguit "het valt best mee".

Een beetje hetzelfde verhaal als hier dus. Alleen dan valt Coldplay over het algemeen überhaupt wat minder goed.

avatar van jellecomicgek72
chevy93 schreef:

Viel me ook al op idd, beetje matig muziekjaar dit...

avatar van niels94
Juist een ontzettend sterk muziekjaar, maar da's een andere discussie

Ik ben ook zeer tevreden: heel veel goede muziek.

Als ik zo de reacties lees, is het een beetje X&Y Part II.
XY zit niet voor niks midden in de titel verweven.
Commercieel Top 40 gericht.
Every Teardrop is A waterfall was al niet zo bijzonder.

Vruchtenyoghurt met een beperkte houdbaarheidsdatum.

avatar van inquestos
niels94 schreef:
Juist een ontzettend sterk muziekjaar, maar da's een andere discussie

Zeker geen slecht jaar, maar duidelijk wel een teleurstellend; van de grote namen moeten we het dit jaar niet hebben. Alle grote namen, of namen waar ik in ieder geval iets van verwachtte stellen teleur (Radiohead, Elbow, Foo Fighters, RHCP).

Heb zelf dit album nog niet volledig beluisterd, maar als ik de stemmen hier zie lijkt het nog slechter dan verwacht.

JH.
Ik vind het absoluut geen slecht album om heel eerlijk te zijn. Er staan een paar afschuwelijke nummers op. Persoonlijk vind ik Princess of China zoals velen het dieptepunt: echt verschrikkelijk. Echter, de laatste drie nummers vind ik prachtig en ook Charlie Brown, U.F.O. en Us Against The World kan ik erg waarderen. De anderen komen daar toch net wat onder maar verpesten het niet voor mij. Een prima album naar mijn mening, met uitzondering van Princess of China en Up in Flames, maar die ongeloveloze negativiteit snap ik dan ook weer niet.

avatar van mr-mucho

Major minus

Redelijk tot Goed:
Mylo Xyloto/Hurts Like Heaven

A Hopeful Transmission/ Don't Let it Break Your Heart/Up with the birds

Na 5 keer snel beluisteren of los wat nummertjes kwam ik er al snel achter dat dit niet meer waard ging worden dan een 3. En vandaag nadat ik het album in alle rust in zijn geheel heb beluisterd (waarschijnlijk de laatste keer) gaat dit die eerder benoemde 3 niet verhoogt worden.
Laat ik het ook (ongeveer) indelen op de bovenvermelde manier; (ga geen tijd besteden aan die transmissions)

Niet goed nummer (tenekrommend slecht):

Kan net:
Major Minus
Every Teardrop is A waterfall
Don't let it break your heart

?

Redelijk:
Hurt's Like Heaven
Up with the birds

goed:

.....

De enige laag die dit album heeft is de flinke laag suiker die ze over het geheel hebben gegooid. Op het einde van de rit heb je gewoon pijn aan je tanden. Viva La Vida, dat ook een commercieel succes was en zo ook af en toe klonk, was nog enigszins verfrissend. Maar dit is eentonig en niet meer dan een heel zoetsappig vervolg op Viva La Vida.

avatar van Hans Brouwer
RvS_009 schreef:
Ik denk toch dat vooral de verwachtingen voor dit album hoog lagen, iedereen hoopte stiekem toch op een oude Coldplay. Want zoals al eerder werd gezegd, er komen toch weer heel veel mensen af op deze plaat.
Misschien wel iemand zoals ik. Het oude werk van Coldplay vond en vind ik drie keer niks. Bij horen van "Paradise" denk ik: wellicht komt het toch nog goed tussen Coldplay en Hans .

avatar van lennon
deric raven schreef:

indiegator
deric raven schreef:
Als ik zo de reacties lees, is het een beetje X&Y Part II.
XY zit niet voor niks midden in de titel verweven.
Commercieel Top 40 gericht.
Every Teardrop is A waterfall was al niet zo bijzonder.

Vruchtenyoghurt met een beperkte houdbaarheidsdatum.
Eventjes lekker, maar de volgende dag al snel weer uit gepoept.

Was het maar een X en Y part II! Een Square One, Twisted Logic, X&Y, What If en zelfs Speed of Sound zijn nummers die ver uitstijgen boven Mylo Xyloto.

avatar van niels94
Eens, plus nog een hele rits nummers daarbij

avatar van clayhill
Gek dat we ons bij deze release niet in allerlei bochten moeten wringen...gewoon matig album.....en bij Radiohead wel !

avatar van Yamato
Dat is helemaal niet gek. Bij Radiohead verwacht men door de reputatie dat er allerlei lagen in verborgen zitten die nog niet ontdekt zijn.

avatar van legian
gisteren eindelijk eens beluisterd, en tot nu toe voldoed die redelijk aan mijn verwachtingen.
en die verwachtingen zijn niet echt positief.

na Every Teardrop gehoord te hebben had ik al mijn twijfels, en die zijn nu ook goed bevestigd.
Coldplay heeft een nieuwe koers gekozen, de commerciele hapklare muziek die je constant overal hoort.
wat niet wil zeggen dat het slecht is, tuurlijk zitten er wel wat lekkere nummertjes tussen, maar het merendeel is toch wel teleurstellend.
maargoed ik zal hem eerst nog eens goed beluisteren voordat ik er een cijfer op ga plakken, maar tot nu toe is die niet echt positief te noemen.

vanochtend nog ff 'Viva LaVida' geluisterd en als ik straks naar huis ga staat 'A Rush of Blood' nog in de planning.

avatar van Nicolage Rico
Bij Coldplay zitten er ook altijd wel allerlei lagen in.

O nee.

avatar van Yamato
Tekstueel merk je al vrij snel dat het als vanouds weinig creatief is. Het klinkt als een laatste ademtocht van Martin, doorleefde stem die het nog maar moeilijk trekt. Dit zou heel mooi kunnen zijn maar niet bij zulke strak geproduceerde muziek. Daar verlang je een jonge stem bij. Charlie Brown is een leuk stukje muziek waar de lyrics wel als vanouds werken. Alleen weer is de stem van Martin een struikelblok. Net als bij Paradise ook af en toe weer ronduit slechte articulatie. "So we saw an innocent wiot..." ಠ_ಠ

Major Minus snap ik helemaal niets van. Heel vreemd samentreksel van stijlen waar ik niet zo veel mee kan. Ik kan nog niet zeggen of het album als geheel me nu pas echt begint te irriteren of dat dit gewoon het slechtste nummer is dat ik tot nu toe gehoord heb.

U.F.O. vind ik dan zowaar weer goed te verdragen. Het is weliswaar meer een bruggetje, toch vind ik het niet slecht.

Princess of China vind ik zowaar een opluchting. Eindelijk een stem die aansluit op de productie, over het stemgeluid van Rihanna valt te redetwisten maar hier doet ze het mijns inziens als gastartiest niet slecht.

Up in Flames is wel weer aardig, toch is het nergens echt aangrijpend of opzwepend.

Don't Let It Break Your Heart is een afgevlakte muur van geluid. Verschrikkelijk, een symbool van alles wat er mis is met dit album.

Up with the Birds is bereikt en ik heb het nu volledig gehad met het geveinste sentiment en de diepgangloze producties. Van teleurstelling kan ik niet spreken omdat ik al verwacht had dat dit album niet zo veel zou voorstellen maar toch vind ik het jammer dat dezelfde band die ooit zulke mooie muziek afleverde hierin is komen te vervallen.

Eigenlijk kan ik alleen maar denken aan de enorme gemiste kans. De doorleefde, uitgeputte stem van Chris Martin zou gebruikt kunnen worden voor een tranentrekkend mooi conceptalbum over bijvoorbeeld de tol die het leven van een muzikant eist. Terug naar de roots. Huilen tijdens de opname en genieten van alle mooie momenten en ook van de verdrietige momenten. Daar had ik graag naar geluisterd. Een stukje oprechte emotie.

Jaren geleden kwam mij ten gehore dat het nummer 'Dry Your Eyes' van The Streets oorspronkelijk was bedoeld als duet met Chris Martin, dagen heb ik het internet afgezocht en uiteindelijk vond ik ergens in een uithoek een MP3 van de opname met Chris Martin. Het was van erbarmelijke kwaliteit maar ik was er dolblij mee om de stem van Chris Martin in dat nummer terug te horen. Die dagen zijn helaas voorbij.

Die laatste drie alinea's zijn fraai geschreven Yamato. Helaas moet ik het met je eens zijn.

Ik zag trouwens net dat op RateYourMusic dit album na 225 stemmen op 2,61* staat.... tja.

avatar van rkdev
west schreef:
Dan zijn we hier nog mild

avatar van Ducoz
1,0
Ach wie weet, wat de score zal zijn als wij hier ook zoveel mensen hebben langs hebben gehad..

rkdev schreef:
Dan zijn we hier nog mild

Jij zit anders op het gemiddelde van RateYourMusic.
(ja inderdaad: ik eronder )