Coldplay - Mylo Xyloto (2011)

Label: Parlophone

1. Mylo Xyloto (0:42)
  2. Hurts Like Heaven (4:02)
  3. Paradise (4:38)
  4. Charlie Brown (4:45)
  5. Us Against the World (4:00)
  6. M.M.I.X. (0:48)
  7. Every Teardrop Is a Waterfall (4:01)
  8. Major Minus (3:30)
  9. U.F.O. (2:18)
  10. Princess of China (3:59)

met Rihanna

11. Up in Flames (3:13)
  12. A Hopeful Transmission (0:33)
  13. Don't Let It Break Your Heart (3:54)
  14. Up with the Birds (3:46)
  15. Charlie Brown [Live] * (3:44)
  16. Life Is for Living [Live] * (1:58)
  17. Every Teardrop Is a Waterfall [Live] * (3:36)
avatar van The_CrY
Het album was vijf dagen van tevoren gelekt en overal waar ik was las en hoorde ik slechte dingen over de nieuwe Coldplay. Ik was van tevoren echt zeker dat ik het wel op prijs zou stellen en dacht stiekem in mezelf 'wees toch stil, stelletje zeikerds!' Maar sinds vrijdag heb ik dan de CD zelf in bezit en ik moet de negatievelingen toch gelijk geven.

De nummers zijn over het algemeen erg kort; heel erg pakkend (te); te simpel; en niet sterk genoeg. Vind ik dan (uiteraard). Mylo Xyloto opent met Hurts Like Heaven, Paradise en Charlie Browne. Een trio dat je aandacht trekt. Het eerste nummer viel als eerste af, maar de andere twee blijven nog even goed. Every Teardrop en Princess of China gaan voorbij zonder dat ik er erg in heb; Us Against the World of UFO weet niet wat het wil en Don't Let It Break Your Heart probeert groots te zijn maar mist de kracht in melodie. Major Minus, Up in Flames en Up With the Birds weerhouden het niveau ervan te diep te dalen.

Al die stomme tussenstukjes moet Coldplay ook gewoon aan het nummer waar het bijhoort plakken. Bij Viva la Vida durfden ze nog twee nummers die weinig met elkaar van doen hadden aan elkaar te plakken, maar hier zijn ze zó bang dat iemand het niet leuk zou vinden dat ze het voor de zekerheid zo kort mogelijk houden.

Zeg wat je wil over Mylo Xyloto, maar voor mij hoeft het niet op deze manier.

Ik snap het negatieve sentiment eerlijk gezegd niet zo. X&Y kon mij, op wat mooie liedjes na, niet zo bekoren. Viva la vida vond ik een goed album. Parachutes en a rush of blood to the head vond ik heel erg goed. Ik vind in mylo xyloto het niveau van de 2 laatstgenoemde benaderen, ook al klinkt hij totaal anders. Alleen van het irritante paradise krijg ik jeuk. Pincess of China en up in flames kunnen er mee door, maar voor de rest zijn de nummer gewoon goed (don't let it break your heart, UFO enz) tot meesterlijk goed (major minus, us against the world enz). 2,91 vind ik erg laag voor dit album en ik denk dat er stiekem meer mensen zijn die dit album goed vinden als ze er voor open zouden staan.

avatar van chevy93
Vandaag het album aangezet en omdat ik te lui was om het album over te zetten heeft deze bijna 3 maal op de repeat gestaan. Het valt me op hoe slecht dit album uit de bus komt over de speakers. Al die achtergrondgeluiden hoor je dan niet en dan blijft er inderdaad een hele kale plaat over. Echte koptelefoonmuziek. Nog meer dan hun vorige albums.

avatar van roxyatbatb
2.92 nu, dankzij mijn terechte 4 sterren..

Aan iedereen die lager stemde, luister het album eens een stuk of 5 keer komende week/ weken, en breng dan je stem eens opnieuw uit, want geen een album werd groots in een dag..

Ik merk ook dat iedereen maar denk iets van muziek te weten door in de top 2000 op the Eagles en Queen te stemmen, en nieuwe albums van bijv. Coldplay af te kraken zonder er ook maar een keer goed aandachtig naar geluisterd te hebben.

avatar van MAS
MAS
Ja man jij hebt gelijk! Ik dacht ik stem in de top2000 op Eagles en Queen dan krijg ik ook verstand van muziek.

avatar van roxyatbatb
MAS schreef:

Zegt iemand met opgezwolle op 2 in z'n top 10, zou iets voor jou zijn ja..

avatar van niels94
Inderdaad hè, iel, hip-hop, en nog nederlandstalig ook! Hij begrijpt er echt niks van. Gelukkig zijn er nog mensen die wél naar de echte muziek luisteren hier, zoals The Eagles en Coldplay.

avatar van Ducoz
1,0

Waarom?
Ik heb het album al zo'n 6 keer gedraaid, daar een mening over geschreven en daar bij 2 sterren gestemd, en als je een paar pagina's terug kijkt zie jij waarom.
Waarom accepteer je niet gewoon dat sommige mensen dit album niet zo goed vinden als jij het zelf vind.

knakbol
Ik hou persoonlijk meer van de albums parachutes en a Rush of blood to the head. Daarna gaat het (naar mijn mening!) snel bergafwaarts met Coldplay. Ben ik nu een Coldplay-basher? Dacht het niet. Hun nieuwe 'grootsere' stijl staat me gewoon niet aan. Mochten er mensen zijn die dit wel waarderen: prima. Geniet ervan zou ik zeggen. Maar elkaar ajb niet vertellen wat 'goede muziek' is...

avatar van lennon
knakbol schreef:
Maar elkaar ajb niet vertellen wat 'goede muziek' is...

Ik ben ook meer van Parachutes, Rush of Blood To The Head...maar ook op X&Y staan nog zeer sterke nummers.

Viva La Vida minus het titelnummer zelf is gewoon een sterk album...anders, maar een beetje anders mag af en toe wel.

Het laatste album is voor mijn gevoel een beetje bij elkaar geraapt...beetje Parachutes/Rush of Blood (Us Against the World, Hurts Like Heaven, Don't Let It Break Your Heart), beetje Viva La Vida (Charlie Brown, Paradise, Teardrop), en een aantal nummers die er dan maar bij gegooid zijn,

avatar van legian

Wees gewoon reëel!

ik heb het al een aantal maal geluisterd en ik kan me er gewoon niet meer toe zetten het nog vaker te luisteren.
en ik heb genoeg albums die moeten groeien, en dit is er niet een van.

uehm ik weet ook iets van muziek (niet bijzonder veel) maar dat komt niet omdat ik op albums in de top 2000 stem, maar omdat ik gewoon een liefhebber ben van goeie (mening) muziek ben, waaronder de oudere coldplay albums.

en ga niet roepen dat we reëel moeten zijn terwijl jij niet eens wil accepteren dat veel mensen het gewoon echt slecht vinden.
wees eerst zelf maar eens reëel.

avatar van LucM
Mij lijkt dat eerder een vervolg op X&Y maar de minpunten van dit album hebben ze op Mylo Xyloto nog versterkt.
X&Y vond ik bij momenten te bombastisch en te overgeproduceerd maar Mylo Xyloto is dat nog meer. In X&Y wordt er bij momenten leentjebuur gespeeld van andere bands (U2 bv.) maar op Mylo Xyloto is dat nog meer het geval.
X&Y en zeker Viva La Vida bevatten tenminste nog een aantal topsongs (Speed of Sound, Viva La Vida bv.) maar geen van de songs op Mylo Xyloto komt aan hun hielen.

Drama, toch zonde van zo'n leuk popnummer als Hurts like heaven. De verrassing van dit album, dat de rest matig tot dramatisch zou zijn is dat weer niet. Kwaliteit van Coldplay blijft omgekeerd evenredig met de populariteit.

LucM schreef:

Hurts like heaven schopt die twee nummers kont, samen met Talk zijn dit wat mij betreft de slechtste nummers die Coldplay heeft gemaakt tot dit album dan.

avatar van nightfriend
Niet dat er op zich helemaal geen mooie momenten, leuke gitaartjes en mooie melodielijnen te vinden zijn op dit album. Maar ze worden vrijwel allemaal ontsierd door irritante beats, elektronika of massieve koortjes.
Met hetzelfde songmateriaal had, met een andere - lees soberder en minder elektronische - uitvoering, er nog best een aardige cd ingezeten. Dat is het dus helaas niet geworden.

Positieve uitschieters vind ik Us against the world en de afsluiter.

avatar van rkdev
Wat vind iedereen toch zo leuk aan 'Hurts Like Heaven' ??
Staat zelfs boven 'Us Against the World' bij de favoriete nummers

avatar van niels94
Vindt het na Princess of China zelfs het minste nummer. Ik heb geen idee.

Lastig lastig. Aan de ene kant is het veel minder dan de 2 eerste albums, en is het niet zo verrassend als Viva la Vida soms was (bijv. Strawberry Swing). Aan de andere kant is het gewoon prima slimme catchy pop muziek die ook niet iedereen zomaar uit zijn mouw schud. Ik zie het net als hierboven gezegd werd, als een steviger versie van X&Y zonder echte 'pareltjes' als een Fix You. Meer stampende catchy nummers die live goed tot hun recht komen afgewisseld met een paar mooie rustige nummers.
Alhoewel, live....ik hoor hier weer veel electronica, wat op plaat leuk is, maar in mijn ogen live niet, of tenminste niet zonder dat ze iemand in de spotlights hebben staan die voor die effecten zorgt. Ik heb ze vorig jaar live gezien, en ik kreeg zeer sterk het gevoel dat ze 'met de cd meespelen'. Er komt geluid uit de speakers die niet door 1 van hun 4 gemaakt wordt. Als ze een toetsenist in dienst nemen is het al opgelost. Daar vrees ik met dit album dus ook weer voor.
Desalniettemin kan ik prima naar Paradise, Up in Flames, Up With The Birds en zeker Major Minus luisteren, en dus 3 sterretjes geven.

Overigens, vind Hurts Like Heaven ook een dieptepunt (en dat is dan de 'opener') van de plaat.
Overigens, hadden ze van mij ook die 'tussennummmers' aan de nummers waar ze nu als intro voor dienen mogen plakken. 30-40 seconden ruis/geluid en dat dan de titeltrack van je noemen...tsja...

avatar van matthijs
eswa schreef:

Ik denk dat er binnen een jaar een live cd aankomt!

avatar van hallo!
rkdev schreef:
Wat vind iedereen toch zo leuk aan 'Hurts Like Heaven' ??
Staat zelfs boven 'Us Against the World' bij de favoriete nummers

Het is erg catchy, maar ik vind het ook overproduced. Dat kan je eigenlijk van het hele album zeggen.

avatar van KKOPPI
nightfriend schreef:

Groot gelijk, dat is inderdaad de hele kwestie rond dit album.

avatar van matthijs
KKOPPI schreef:

Groot gelijk, dat is inderdaad de hele kwestie rond dit album.

Misschien is er dan een Coldplay-tribute band die deze hele plaat kan coveren op een niet-overgeproduceerde manier? Zoniet, voelt iemand zich geroepen???

roxyatbatb schreef:

Zegt iemand met opgezwolle op 2 in z'n top 10, zou iets voor jou zijn ja..

Dus iemand die van Hip-Hop houdt heeft geen verstand van muziek? Hier ga toch tekort door de bocht. Laten we even voorop stellen dat ik meer iets hebt met Coldplay dan Opgezwolle al is deze nog ze slecht niet maar dat is mijn mening. Iemand zijn top 10 is ook niet bepalend voor een stem en kan je iemand ook niet op afrekenen.

Geloof me als ze wat ouder zijn draaien ze vanzelf bij en gaan ze de echte ouwe lullen muziek pas waarderen moet je voorstellen dat al dat moois nog gaat ontdekken .....

FF on-topic, deze cd is meer een "groeier" dan een gelijk goed al moet ik wel erg wennen aan deze koers van Coldplay echter zijn ze wel volwassen geworden en staan netjes naast al die andere groten der aarde en je kan prima vermaken bij een live concert van deze gasten!!

LucM schreef:

Mogelijk is dit de oorzaak?

Brian Eno produceert na U2 ook Coldplay

Ik heb beslist geen hekel aan Coldplay. Ondanks enkele draken hebben deze jongens mooie muziek gemaakt en zelfs hun laatste X & Y, kan ik zeker voor de helft prima verteren. Maar als Coldplay blijft volhouden dat hun muziek helemaal niet op U2 lijkt en dat de band een totaal andere koers vaart dan Bono en co., is de geloofwaardigheid sterk in het spel. Want wie gaat de vierde langspeler van Chris Martin's groep produceren? Niemand minder dan geluidskunstenaar Brian Eno. Juistem, ook degene die in 1984 achter de knoppen zat bij de opnames van de eveneens vierde U2-studioplaat, The Unforgettable Fire.

Omdat op hun derde plaat X & Y de flirts met U2 al niet meer te tellen waren, ben ik wel erg benieuwd hoe de hand van Eno uitpakt voor Coldplay. Zal het ooit zo frisse bandje definitief veranderen in een bombastische U2-kloon, inclusief gelijksoortige klankkleur en grote gebaren? Wie weet kunnen we dat al merken als ons opnames bereiken van de concerten die Coldplay vanaf volgende maand in Zuid-Amerika gaat geven. Al komt daar natuurlijk de productiehand van Brian Eno niet aan te pas.

DikkeDarm schreef:

Deze opmerking is nog erger dan die van roxyatbatb. Meen je dit nu serieus?

niels94 schreef:

Deze opmerking is nog erger dan die van roxyatbatb. Meen je dit nu serieus?
Zo bedoel ik het niet maar als je van de "Radiohead" generatie bent om het zomaar even te noemen, dan is er ook naast het hele mooie Radiohead nog heel wat moois te ontdekken, maar het hoeft niet hoor...kortom NIETS MOET. Geen negatieve gedachte hier achter zoeken.

Volgens mij was die eerste quote waar je op reageerde niet serieus bedoeld DikkeDarm..

avatar van Ducoz
1,0
Voor de gene die geïnteresseerd zijn, hij staat voor 10 euro bij de Mediamarkt in Den Haag, zilveren en normale versie.

Eline95 schreef:
Wat jij wil...