Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller (2011)

Label: Excelsior

1. Oostende (6:04)
  2. Kom Terug (3:50)
  3. De Grote Zon (3:15)
  4. Heel Goed Nieuws (3:37)
  5. Club Insomnia (6:29)
  6. Ronnie Knipt Zijn Haar (2:28)
  7. Begin Oktober (3:18)
  8. We Vieren het Toch (5:40)
  9. Jij Wint (4:42)
  10. Koning Alcohol (4:09)
  11. Overvecht (2:44)
  12. Tot Ziens, Justine Keller (4:28)
avatar van djarend
Voor diegenen die de boekversie willen: die was officieel uitverkocht, maar gelukkig, bij de boekhandels werd hij niet goed verkocht dus die zijn teruggekomen en liggen nu weer bij uw plaatselijke muziekpaleizen te koop. Wacht er niet te lang mij, het gaat om zo'n 500 stuks en die zullen ook snel op zijn, zeker met sint en kerst in het verschiet wil iedereen dit meesterwerk wel hebben in zo'n mooie verpakking.

avatar van Bardt1980
Ik heb de boekversie ook in handen gehad en eerlijk gezegd had dit voor mij niet veel toegevoegde waarde. Ik vindt het album geweldig, maar het boek zou ik alleen aanschaffen als collectors-item.

avatar van bertus99
aERodynamIC schreef:
[i]
Ik heb blijkbaar wel wat met Nederlandstalige frutselknutselpop als die van Spinvis, Roosbeef of Eefje de Visser.

Frutselknutselpop....prachtig woord!

De tragiek van een sensationeel debuut is dat elke volgende plaat daaraan wordt afgemeten. Het is beter dit album nergens mee te vergelijken en het te beoordelen op zichzelf.

harmpy
Spinvis was op 8 november bij 2 Meter Sessies. De single Oostende kun je hier bekijken: Voorproefje 2 Meter Sessies met Spinvis - 2 Meter Sessies - 2metersessies.nl

Op het Volkskrant blog las ik een jubel verhaal over dit album en over het concert van Spinvis in Tivoli Utrecht. Er stond ook dat hij nu live meer rockt, zoals bijvoorbeeld op Club Insomnia. Dit mede door zijn uitstekende bassist. Daarom heb ik gelijk maar kaartjes gekocht voor het optreden in Paradiso in februari.

Ik had dit album even niet gedraaid en dan is het nog mooier om te horen.

De boekversie is nog goed te verkrijgen in Mokum, 25 euri's, zou ik gewoon doen. Jammer dat die niet bij de lp zit. Prachtige cd weer, toegankelijker weet ik niet, wel veel voller qua geluid, zelfs dansbaar! Prachtige mix van soundscapes, pop, humor en teksten. Hier wordt je vrolijk van, wel idd heel veel over drinken maar ach laat ''m, ik neem ook wel ';s een bakkie. Nu voor de derde x in korte tijd geluisterd, indrukwekkend en dat zal denk ik wel toenemen.
Begin maart in het Patronaat, kan niet wachten!

avatar van VforVictor
Lekker album dit, meer dan een geslaagde comeback van Erik. Ik luister het album nu voor de tweede x en moet zeggen dat gewoon alles lekker int gehoor ligt. Oordeel volgt nog.

avatar van dreamtheater06
VforVictor schreef:
Lekker album dit, meer dan een geslaagde comeback van Erik.

hihi... comeback:)

blaauw
ik had de laatste met stripboekversie in rotterdam uit de donner (zeiden ze, als er geen nieuwe worden besteld), ik vind 't een behoorlijke toevoeging moet ik zeggen, waardoor 't nog makkelijk werd dit album op 1 te zetten

avatar van BB King
Bij Plato in Utrecht is de boek cd ook nog verkrijgbaar en tijdens de tour.
Live is Spinvis weer geweldig, hij speelt erg veel nummers van het nieuwe album!

rabbit
Dit is het beste Spinvis album... oooooit!

avatar van Fathead
Ik heb nog maar weinig over het afsluitende titelnummer gezien. Een juweeltje. Misschien komt het door mijn kerkelijke achtergrond, maar Tot Ziens, Justine Keller heeft iets van een kerklied, een zegenbede of zo. "Dat uw monster u nooit vinden zal", etc. Moge het goed met je gaan, Justine. Een waardige afsluiting van dit album. Het is goed zo, niks meer aan doen.

Of ja, zet het album nog maar eens een keer op.

rabbit
Ben ik 't helemaal met je eens Fathead! Het titelnummer is inderdaad prachtig. Je omschrijft eigenlijk ook precies waarom ik het een goed nummer vind. Het klinkt inderdaad als een kerklied. "Dat uw kinderen sterk gaan zijn en mooi." Wauw!

avatar van DirkM
Dat maakt ons drie, zelfde associatie hier!

Ponty Mython
Die boekversie verkopen ze ook bij strip- en lectuurzaken, zag ik dit weekend toen ik mijn wekelijkse dosis adult comics ging halen.

avatar van BB King
En dat is heel goed nieuws!

De koning van Nederland

Schnee
Heeft iemand goeie opnames van de 2 meter sessies? (08-11-2011)

avatar van Tegid.mzk
DirkM schreef:
Dat maakt ons drie, zelfde associatie hier!

Vier!:) "Dat uw boek in alle harten woont"

Geweldige cd!

Mark Boon schreef:
Cheesy as it might be ben ik vooral stuk van "kom terug" (inderdaad met associaties aan jaren tachtig nederpop zoals Splitsing en Kadanz).
ThereThere schreef:
Verdomd, inderdaad de jaren 80 sound van Kadanz, of een Splitsing.
Mooi nummer!

Komt die associatie met de band Splitsing misschien onbewust ook van de zin "Droom een boot in de zon, geef hem zeilen en wind"?

Hoe dan ook, Kom Terug is voor mij ook een van de toppers van dit album. Doet me naast die 80's sound op een of andere manier ook een beetje aan de electronica van Kettel denken.

De rest van het album verveelt na tig luisterbeurten ook nog steeds niet. Dit is echt weer Spinvis in vorm!

Het valt me trouwens nu pas op dat het eerste en het laatste nummer van het album - de nummers over Justine - allebei beginnen met dezelfde mysterieuze melodie.

blaauw
ja das denk ik opzettelijk

dit was een grapje

avatar van Tegid.mzk
Aurum schreef:

Tussendoor (volgens mij voor 'Ronnie knipt zijn haar') zit ie ook nog.

avatar van crosskip
Tegid.mzk schreef:

Tussendoor (volgens mij voor 'Ronnie knipt zijn haar') zit ie ook nog.

En Club Insomnia eindigt ermee =p

avatar van nico1616
BB King schreef:

Gisteren was hij hier in Leuven, en het optreden was onvoorstelbaar goed.
Schitterend uitgebalanceerde set: veel rustpunten (die cello!) afgewisseld met pure rock. Club Insomnia en zelfs Ronnie Gaat Naar Huis klonken bijzonder stevig en het ging hem goed af. Vooral de nummers van deze Justine Keller kwamen aan bod. Live zijn ze, mede dank zij originele arrangementen, nog mooier dan op cd.
Hoogtepunten: Overvecht, Heel Goed Nieuws, Oostende, We Vieren Het Toch en, best van allemaal (zeker live): Kom Terug. Superplaat!

avatar van BB King
inderdaad, "kom terug" is live een sensatie, vooral door de meer stemmige zang. prachtig!

avatar van Cor
Cor
Echt een mooi album van Spinvis. Mijn favoriet in de serie van drie reguliere albums. Dromerig, melancholiek, hypnotiserend soms. En zijn gebruik van de Nederlands taal blijft natuurlijk bijzonder en past zo goed bij de melodieen. Hij heeft me echt verrast. Gaat een plaats krijgen in mijn eindejaarslijst.

avatar van Timo-otje
Ik had eigenlijk nog nooit iets fatsoenlijks van deze meneer gehoord, dit was dan ook mijn eerste Spinvis album. In het begin moest ik toch wennen aan de Nederlandse taal aangezien ik nauwelijks Nederlandstalige muziek luister. Maar vooral door de schitterende teksten en de oprechte zang(is het wel zang? Op sommige momenten meer fluisteren) heb ik regelmatig een brok in mijn keel tijdens het luisteren. Spinvis vertelt prachtige verhalen met een puike muzikale omlijsting, geen cliché deuntjes maar originele instrumentatie. Ik ben onder de indruk van deze meneer. 4* en wellicht een plaatsje in de top 10 van 2011.