Queen - The Miracle (1989)

Rock / Pop
Label: Parlophone

1. Party (2:24)
  2. Khashoggi's Ship (2:48)
  3. The Miracle (5:02)
  4. I Want It All (4:34)
  5. The Invisible Man (3:57)
  6. Breakthru (4:08)
  7. Rain Must Fall (4:23)
  8. Scandal (4:43)
  9. My Baby Does Me (3:23)
  10. Was It All Worth It (5:46)
  11. I Want It All [Single Version] * (4:03)
  12. The Invisible Man [Early Version] * (5:03)
  13. Hang on in There * (3:47)
  14. Hijack My Heart * (4:14)
  15. Stealin' * (4:00)
  16. Chinese Torture * (1:46)
  17. The Invisible Man [12" Version] * (5:30)
  18. Scandal [12" Mix] * (6:33)
avatar van The_CrY
Ozric Spacefolk schreef:
Goed, maar wat blijkt nu op Miracle en Innuendo? Dat juist Taylor sterkere songs schrijft dan Deacon.

Zal hij gegroeid zijn als componist? Ook na zijn serie soloplaten en zijn ander band The Cross? Dat hij zijn beste materiaal bewaart voor Queen?

Het is vooral een kwestie van smaak natuurlijk, en ik weet niet of je dit al kent, maar ik zou zijn solo-plaat Electric Fire uit 1998 willen aanbevelen. Daar komt hij met veel songs aan die misschien qua sound niet zo bij Queen passen, maar wat betreft kwaliteit wel. Een artistiek hoogtepuntje van hem.

Ozric Spacefolk
Ik ken zo'n beetje alles van Roger Taylor. Ik vind Happiness zijn beste solopaat en verder Mad: Bad and Dangerous to Know en Blue Rock met The Cross.

Ik vind Electric Fire net een stap minder. Maar volgens heb ik daar ook al gereageerd.

avatar van De buurman
Als geheel is The Miracle helemaal niet zo'n onaardige plaat. Het begint allemaal leuk en fris. En dat blijft het eigenlijk ook. Zelfs naar Queen maatstaven is het wel erg oppervlakkig allemaal. Het is nergens scherp. Het is nergens diep. Paar missers, paar gezellige liedjes, voor jong en oud, en hier en daar een beetje rocken (met de stropdas om, natuurlijk). Knap gemaakte liedjes, dat wel, maar in de meeste gevallen veel te gladjes.

avatar van De buurman
En die hoes.... De lelijkste uit hun catalogus, met afstand.

avatar van vigil
Met afstand nog wel, dan te bedenken dat er nog wel een paar extreem lelijke tussen zitten (Kind of Magic, Shear Heart en Jazz bv. )

Ik vind de kitscherige cover van A Kind Of Magic veruit het lelijkst.

De cover van Sheer Heart Attack heeft iets mysterieus over zich en die van Jazz vind ik creatief gedaan.

avatar van rkdev
De buurman schreef:
En die hoes.... De lelijkste uit hun catalogus, met afstand.
Kwestie van smaak. Ik vind 'm juist erg mooi. Die van The Game daarentegen...

rkdev schreef:
Kwestie van smaak. Ik vind 'm juist erg mooi. Die van The Game daarentegen...

Daar ben ik het wel mee eens.
Die van A Kind of Magic vind ik juis wel lekker
Sterker nog: ik vind die hoes leuker dan de muziek

avatar van bikkel2
Mijn favo hoes is die van Queen II. Mooi die hoofden, en dat zwart /wit is toch wel heel erg smaakvol gedaan. Erg glammie, maar wel smaakvol.

De muziek is ook wel aardig

avatar van vielip
Fantastische hoes vind ik dit (The miracle) juist! Geniaal gevonden.

avatar van Heer Hendrik
vielip schreef:
Fantastische hoes vind ik dit (The miracle) juist! Geniaal gevonden.

Niets aan toe te voegen

Ozric Spacefolk
Mooiste hoes blijft News of the World. Maar ik ben ook een stiekeme spacerocker.

avatar van Heer Hendrik
Ja die is ook mooi. Die doet me altijd een beetje denken aan "War of the worlds" Het zal wel met de titel en de tekeningen te maken hebben

avatar van vigil
Die associatie heb ik ook

avatar van spinout
Alleen al voor die uitheemse solo in The Invisible Man zou ik dit album een 5.0 willen geven: die is zóóó cool. Ik vind trouwens Brain May's gitaarspel vaak de enigste reden om naar Queen te luisteren. Die man is magistraal, Queen helaas zelden.

avatar van FrodoK
Bijzonder dat je dan maar 2 sterren geeft voor dit album! Er zit toch genoeg inbreng van Brian May in, dacht ik zo.

avatar van bikkel2
Het gitaarwerk van May is meestal top. Een hele belangrijke schakel in de Queensound. Zelfs in de mindere liedjes is hij altijd in staat gebleken er nog iets beters uit te halen.

Toch is Queen altijd een echte band geweest. Mercury met zijn zang en piano, de herkenbaarheid van de ritmesectie, de coirtjes en natuurlijk May.

Ik weet niet of je de oudere Queenalbums kent spinout, maar als je Brian May fan bent.... eat your heart out.

avatar van FrodoK
En die oudere albums zijn daarnaast ook een heel stuk consistenter in hun songs!

FrodoK schreef:

Absoluut !

Ozric Spacefolk
Als deze discussie op Kind of Magic had plaatsgevonden had ik het enigszins begrepen, maar de consistentie is toch duidelijk hier?

De plaat klinkt coherent, gebruikt bij elk nummer een beetje het zelfde palette aan klanken. Je hoort direct aan de songs dat ze van Miracle komen.

Er wordt iets minder geflirt met diverse muziekstijlen, zoals op bijv. Jazz en The Game, maar dat maakt deze plaat juist consistenter, vind ik.

avatar van Lonesome Crow
Ja, het is een heel prettig album om te draaien.
Echt 1 geheel, kan er meer mee als "Innuendo" waarbij de extremen te ver doorslaan (over the top bombastisch of te flauw voor woorden).

Ozric Spacefolk
Ja, Innuendo heeft net even teveel fillers.

Miracle wisselt het rustige en harde netjes af. Ook de songs die mensen minder leuk vinden (Rain Must Fall en My Baby Does Me) vallen prima op hun plek.

avatar van vigil
Ja dar ben ik het wel mee eens, natuurlijk kan iemand het als album minder vinden maar als er 1 album coherent is dat is deze het wel. Ze ademen allemaal dezelfde sfeer uit.

avatar van bikkel2
Innuendo heeft meer hoogtepunten, maar die heeft inderdaad ook wat missertjes.
The Miracle is zeker niet slecht, maar Queen kan echt beter.
Ik wil niet weer zeuren over de beginperiode toen alles beter was, maar toen deed Queen gewoon zijn eigen ding met geslaagde originele ideéén, Verschillende stijlen uitdiepend en de studiotechnieken optimaal gebruiken.
Op het moment dat zij met echte synths aan de gang gingen, is de originele sound ook wat aangetast. Ik vind die klank bij Queen meestal niet mooi. Natuurlijk hoorde het bij het tijdsbeeld, maar het is geen echt gelukkige combinatie.
May toverde ooit het orchestrale gewoon uit zijn gitaar, en die naturele klank kenmerkte de sound.

Maar nogmaals, Queen overtuigd hier meer dan lange tijd. Met meer tijd had er absoluut nog wel een masterpiece ingezeten. Je hoort de goede bedoelingen en bij vlagen de magie. Al blijf ik vinden dat er hier toch weer wat zwakke broeders opstaan.

avatar van little lion man
Lonesome Crow schreef:
een heel prettig album om te draaien.

Eens. Alleen de keus voor de eerste twee nummers begrijp ik niet. Onsamenhangende herrie...

avatar van bikkel2
Als opener is het geen slechte keuze, maar inhoudelijk is het wat obligaat.

avatar van Lonesome Crow
Ik vind die 2 openers nieteens zo verkeerd, mijn aandacht wordt er meteen door gevangen en het is weer wat anders als de verplichte vlotte opener.

Ozric Spacefolk
Daarbij knalt het titelnummer er 2 keer zo hard in. Van party-rockers naar politiek geladen.

avatar van musician
bikkel2 schreef:
Innuendo heeft meer hoogtepunten, maar die heeft inderdaad ook wat missertjes.
The Miracle is zeker niet slecht, maar Queen kan echt beter.

Misschien. Ik vind Innuendo echt een modern hoogtepunt in het oeuvre en The Miracle ook zeker niet verkeerd.

Misschien moet jet het niet met Sheer Heart attack willen vergelijken maar met The Game of Hot Space!

avatar van bikkel2
Die 2 zijn nu net mijn twee minst favoriete, al heb ik de laatste jaren iets meer waardering gekregen voor Hot Space. Misschien toch ook vanwege de lef die de groep toonde om het te doen. De 2e plaatkant is trouwens helemaal nog niet zo slecht.

Miracle en Innuendo zijn albums die weer vooruitgang bieden, maar het is het nog nét niet in mijn opinie.
Toch net iets te veel wisselvalligheid in het gebodende.
Nogmaals, hadden ze maar wat meer tijd gekregen. De 90's gaven achteraf weer wat meer kleur aan de rockmuziek. Ik denk dat Queen prima overeind had kunnen blijven in dat tijdperk en wellicht erna.