My Bloody Valentine - Loveless (1991)

Ierland
Label: Creation

1. Only Shallow (4:17)
  2. Loomer (2:38)
  3. Touched (0:56)
  4. To Here Knows When (5:31)
  5. When You Sleep (4:11)
  6. I Only Said (5:34)
  7. Come in Alone (3:58)
  8. Sometimes (5:19)
  9. Blown a Wish (3:36)
  10. What You Want (5:33)
  11. Soon (6:58)
sxesven
Dan noem ik ook nog even Galaxie 500, een jammerlijk onderschatte band!

*5,0
Meesterwerk. Perfect.

avatar van KampF
Ik shoegaze er maar weer eens lekker op los in de avond, ik houd van de beschrijvingen die ik heb gelezen.
Het genre wordt gekenmerkt door de immense "gitaar-wall of sound" waaronder dromerige melodieën schuilgaan. De stemmen zijn amper te onderscheiden van de instrumenten omdat deze luider dan de vocalen gemixt zijn en de instrumenten zelf zijn nauwelijks te herkennen, ze vormen één muur van geluid. Teksten, als ze al verstaanbaar zijn, beschrijven zoete, kleurrijke dromen over liefde, dood en drugs. Loveless wordt wel omschreven als soundtrack van "zeemzoete dromen die verdrinken in een donker moeras van gitaar-noise".

Een half schepje dr boven op!

Kid A(cid)
Wow, jij maakt ook een werkwoord van shoegazing. Cool. Ben jij ook een gazer?

avatar van Premonition
Je hoort wel waar MBV de mosterd vandaan haalt. Als je het werk van Cocteau Twins uit de periode 1985-1987 erbij pakt wordt alles ineens duidelijk. Grote verschil: Liz Fraser kan echt zingen en Robin Guthrie is naast een geluidsmagier op zijn gitaar dat ook achter de studioknoppen. Om een plaat helder en dynamisch te laten klinken kan MBV nog veel leren. Desondanks een mooie plaat, maar geen meesterwerk. Mooiste nummers Only Shallow en Soon.

paranoidandroid
Premonition schreef:

doe niet zo mal.
aanrader voor KampF: Slowdive

avatar van KampF
Slowdive heb ik, Galaxie 500 ook, Swervedriver, Ride.

avatar van orbit
Curve - doppelganger is misschien ook wel iets voor je dan Of Lush (spooky en split)

paranoidandroid
Medicine - Shot forth self living

Curve vind ik eigenlijk best wel kut. Klinkt een beetje verouderd met die beats.

avatar van orbit
Niet mee eens, ik vind het een prima plaat. Maar KampF kan het nummer horror head alvast zelf checken, aangezien dat met video op de site staat.

Lost Highway
Loveless wordt vaak in 1 naam genoemd met Ride's Nowhere en Slowdive's Souvlaki. Een vergelijking die mij ontgaat want vind die platen erg verschillend. Vooral die van Ride vind ik nog niet aan de enkels komen van deze Loveless, Slowdive's Souvlaki vind ik zeker niet slecht maar toch helemaal anders dan MBV's Loveless.
Nog een aanrader is Storm in heaven van The Verve.
Nog iets over Loveless; klinkt soms geniaal, maar dringt nog niet 100% tot me door. Favoriet nummer is Sometimes (maar dat heeft wss ook veel te maken met die prachtige film Lost in translation).

avatar van KampF
bedankt voor de tips! pindakaas.

Trouwens Animals van Pink Floyd uit mijn top10 gegooid en deze er in.

Woutt
Bekijk ook eens Mean Red Spiders, Skywave, Bethany Curve en July Skies (aanrader!).

avatar van orbit
Holy shit, een reeks namen waarvan ik nog nooit heb gehoord!

Woutt
Nou ja, July Skies is ook geen shoegaze eigenlijk maar het heeft ook die dromerige sfeer. De rest is nieuwere shoegaze.
Zeker uitproberen!

Bedankt.

Zo, en de 5* is genoteerd. Geweldig, revolutionair, want wát een perfect voorbeeld voor het genre shoegaze, en alles wat deze plaat daarbij teweeg heeft gebracht. Loveless is voor mij de grote moeder van de droom/zweef/noise pop-rock (als ik Agaetis Byrjun tot de post-rock reken)

Iedereen die dit lees en dit album nog niet gehoord heeft, GA em donders snel luisteren!

Go KampF!

In de laatste 40 seconden van What You Want hoor je in de verte een gesprekje. Iemand die weet waar ze het over hebben? Ik kan het net niet verstaan.

avatar van KampF
Misschien even zoeken naar lyrics? Het is sowieso vaag allemaal. Ik heb wel eens naar lyrics gezocht maar die zaten vol met gaten

Voor de rest niets dan lof, eer en hulde voor dit

M
S
T
R
W
R
K

Ik draai em nu weer, voor de miljoenste keer, en .. geweldig!

avatar van Koston
Dit is veruit het meeste geschifte wat ik ooit heb gehoord.
Ik weet nog niet wat ik ervan moet denken...

Koston schreef:
Dit is veruit het meeste geschifte wat ik ooit heb gehoord.

Luister je wel eens naar muziek?

Lost Highway
KampF schreef:

Luister je wel eens naar muziek?

Ik vind het anders wel een normale opmerking.

avatar van orbit
Tsja, Loveless, een ongeëvenaard meesterwerk en als zodanig nog steeds slecht begrepen door de mensen. Prima, houden zo!

Sietse
toevallig heb ik hem weer eens op staan...

geschift wil ik het trouwens helemaal niet noemen...eigenlijk voor de soort muziek die het is best poppy.

Sietse
en na wederom te hebben geluisterd er toch een halfje af. Het is mooi, maar er staan toch een paar nummers op, met name meer aan het einde, die ik wat minder vind.

fastpulseboy
Sietse schreef:

heiligschennis hehehe

ik weet het

Kid A(cid)
Deze gaat weer op met Valentijnsdag.

En het is de dag !

Wat is er nou beter dan keihard Loveless draaien op een typisch westers dagje vol commotie om niks!

avatar van OldRottenhat
KampF schreef:
En het is de dag !

Wat is er eigenlijk beter dan keihard Loveless draaien op welke dag dan ook?!