Doe Maar - 4us (1983)

Pop / Ska
Label: Sky (II)

1. Doe Maar Net Alsof (6:10)
  2. Je Loopt Je Lul Achterna (4:52)
  3. Lajéninaja (3:30)
  4. Nooit Meer Slapen (4:05)
  5. Nachtzuster (3:43)
  6. Zoek het Zelf Maar Uit (3:03)
  7. 1 Nacht Alleen (3:59)
  8. Bang (3:49)
  9. Heroïne (2:57)
  10. Pa (3:41)
  11. Alles Gaat Voorbij (4:05)
  12. Walska (1:20)
  13. De Bom * (2:40)
  14. Macho * (3:16)
  15. Grote Broer * (4:40)
deric raven schreef:
lennon, dat nummer werd toch pas later bij een verzamelaar bijgevoegd? Er staat mij iets van bij dat ze Macho uitbrachten en vrij snel daarna bekend maakten dat ze er mee stoppen?
Zou mooi zijn geweest als ze met de live versie van De Laatste X hun carrière hadden afgesloten.

Wat ze doet werd in 1984 op een verzamelaar van Arcade gezet..dat klopt. Doe Maar - Het Complete Overzicht (1984) - MusicMeter.nl

Maar in 1988 kwam ie op cd single uit. Just a moment... - discogs.com

Dus is dat hun laatste single dan toch? (Voor Klaar kwam)

Maar als je het heel officieel bekijkt was Macho de laatste single, want Belle Helene kwam.uit na de breuk en was een commerciële keuze van de maatschappij, en niet de keize van de band. De hoes was zelfs hetzelfde als die van 1 nacht alleen, dus heel veel moeite deden ze er niet voor.

Pjottr schreef:

Volgens mij (en ook deze doorgaans goed geinformeerde site het echt Belle Helene.

Doe Maar | Nldiscografie.nl

Dan missen ze toch echt één release. maar ik zie dat er nog een release van de Bom ook mist.
Het lijkt erop dat ze allen 7 inch singles plaatsen, in dat geval is het logisch dat wat ze doet mist, want dat was alleen een cd single..maar rond 2000 er is ook nog een RSD release van de Bom (met willekeurige roze of groen vinyl) dus wel 7 inch. Helemaal goed ingelicht is de site dus niet.

lennon schreef:
Dus is dat hun laatste single dan toch? (Voor Klaar kwam)

Ik ben geen Doe Maar-überfan, maar de zaak is toch zo klaar als een klontje? Macho was, zoals je zelf ook al aangeeft, de laatste single voor de split, dus wat mij betreft de laatste single van de band tijdens hun eerste levensfase. Dat platenmaatschappijen ná de split van alles verzinnen om de belangstelling voor Doe Maar levend te houden danwel aan te wakkeren, telt voor mij minder. Belle Helene was toen al een nummer van twee jaar oud. Ook Sinds 1 dag of 2 en Smoorverliefd kwamen in 1991 opnieuw op (vinyl)single uit, naar aanleiding van die nieuwe 'De beste'-verzamelaar. Maar om die nou als hun laatste singles te afficheren...

De vinylsingle van Belle Helène is trouwens wel zo'n beetje de duurste Nederlandstalige single die ik ooit ben tegengekomen. Als ik tenminste moet afgaan op die ene die via Discogs wordt verkocht...

geplaatst:
De site laat inderdaad alleen de vinylsingles zien.
Wat dat betreft heb je gewoon gelijk.
Merkwaardig en ook erg jammer dat Telstar wat ze doet alleen op cd heeft uitgebracht.
1988 is toch nog volop in het vinyl single tijdperk.

gaucho schreef:

Dat verrast me. Ik heb deze single later nog eens gekocht voor een tientje.

Bijzondere is wel dat deze single helemaal niks meer deed. Terwijl Ernst m ten tijde van Doris Day al op single wilde uitbrengen (wat Henny blokkeerde) Toen zou het ongetwijfeld wel een dikke hit geweest zijn. (nog steeds is dit nummer erg populair, ook bij de studenten.

geplaatst:
Ja, dat laatste merk ik ook. Het is heden ten dage wellicht een van de populairste nummers van Doe Maar. Terwijl het dus nooit een hit is geweest. Misschien was de teleurstelling na de opheffing van de band zó groot dat de fans besloten maar even helemaal niets meer te kopen. Maar het verbaast me dat het zelfs geen tipparade-notering is geweest. Meestal komt zo'n 'oud' nummer van een - ook toen natuurlijk nog - razend populaire band meestal wel in aanmerking voor airplay, wat alicht een tipnotering op had moeten leveren. Misschien kwam die release wel net iets te vroeg. Ik zou me kunnen voorstellen dat het een hitje was geworden als het enkele jaren later een single-release kreeg ter promotie van een verzamelalbum.

gaucho schreef:

Ik denk dat als dit nummer in deze tijd voor het eerst zou verschijnen, er veel ophef zou ontstaan.

gaucho schreef:

Hij is in de 90's ook nog eens uitgebracht (Op cd single) maar ook zonder effect.

geplaatst:
...en in 2021 ook nog eens als download, zie ik. Bij mijn weten ook zonder resultaat. Maar ja, downloads waren toen al op sterven na dood. Niettemin: op Spotify blijkt het het op drie na populairste nummer van Doe Maar te zijn.

En wat die ophef betreft: "...maar zo mooi, en minstens 17". Tja, we leven in een rare, preutse tijd wat dat betreft. Toentertijd hoorde je er nooit iemand over.

avatar van pygmydanny
geplaatst:
Wat Ze Doet komt uit de opnames voor de losse single Macho/Grote Broer. Toen Doe Maar voor de radio een Nieuwjaarsboodschap (december 1983) maakte was het nummer op de achtergrond te horen.
Al deze nummers waren niet voor het volgende album bestemd.

avatar van vielip
Ik dacht altijd dat álle Doe Maar nummers hits waren
Waar je ook komt; als ergens een willekeurig nummer van Doe Maar wordt gespeeld of gedraaid dan kent werkelijk iedereen het! Des te vreemder is het dan te lezen dat sommige singles destijds weinig tot niks deden in de charts. Vaag!

vielip schreef:
Ik dacht altijd dat álle Doe Maar nummers hits waren

Dat deden ze dus wel, maar na de split was de 1e re-release een flop. En ik denk dat de heren er stiekum hard om gelachen hebben, want de maatschappij sneed zich ermee in de vingers.

avatar van vielip
geplaatst:
Dat laatste kan ik me wel wat bij voorstellen ja. Eigenlijk ongelofelijk dat het allemaal maar zo kort heeft geduurd. Heb al diverse mooie en interessante documentaires erover gekeken op youtube. Blijft fascinerend hoe gek en heftig het allemaal was.

avatar van Edwynn
geplaatst:

Je hebt het idee dat de band je hele leven met je meedraait zoals Rolling Stones, Springsteen, Iron Maiden en noem ze maar op. Maar ze zijn een nog geen vijf jaar echt hard actief geweest en hebben daarmee een enorme erfenis achtergelaten. Hetzelfde zie je bij The Doors die tussen 1967 en 1971 negen hele levens er doorheen jasten waar velen het nog steeds over hebben.

avatar van bikkel2
geplaatst:
Relatief kort ja, maar we moeten denk ik niet vergeten dat de meesten in de band al over de 30 waren op het moment dat het zo'n hype werd.
Daar sta je dan op een leeftijd dat je zelf al opgroeiende koters kan hebben, of hebt, en dan sta je grotendeels voor jonge kids te spelen, want zo was het natuurlijk wel.
Heel andere tijd ook, sabitical was nog niet aan de orde toen en volgens mij waren ze op een gegeven moment ook echt uitgewoond.
Het was een heel succesvolle tijd, maar ook een hele turbulente.

avatar van Edwynn
geplaatst:
Dat de heren hun eigen muzikale visie ontgroeiden, snap ik. Ik bedoel meer dat de band in heel korte tijd een paar albums afleverde die samen met alle gekte er omheen nog steeds nadreunen als markering van een tijdperk. Denk hierbij aan de kenmerkende albumhoezen, de beruchte buttons en de gillende bakvissen.

Edwynn schreef:
Juist dat vele doen in korte tijd tijd bleef ook bij mij hangen bij het zien van de laatste documentaire die op de NPO te zien was. (titel ff kwijt). .

Dit is alles.

geplaatst:
Eigenlijk waren ze maar twee jaar heel groot, halverwege 1981 tot halverwege 1983, maar toen waren ze ook wel heel groot.