Doe Maar - 4us (1983)

Pop / Ska
Label: Sky (II)

1. Doe Maar Net Alsof (6:10)
  2. Je Loopt Je Lul Achterna (4:52)
  3. Lajéninaja (3:30)
  4. Nooit Meer Slapen (4:05)
  5. Nachtzuster (3:43)
  6. Zoek het Zelf Maar Uit (3:03)
  7. 1 Nacht Alleen (3:59)
  8. Bang (3:49)
  9. Heroïne (2:57)
  10. Pa (3:41)
  11. Alles Gaat Voorbij (4:05)
  12. Walska (1:20)
  13. De Bom * (2:40)
  14. Macho * (3:16)
  15. Grote Broer * (4:40)
Deze cd is 1 jaar ouder dan ik ben....Mijn moeder herkende het ook meteen toen ik het in de cd speler propte...He? Doe Maar???
Maar wat een relaxt cdtje! Ik had al eens wat gehoord van hun en gedownload en toen ik deze 12 nummers voor 8 euro zag liggen moest ik hem dan ook menemen.
Lekker in de auto chillen met "Doe maar net alsof"...of..."Nachtzuster".
En daarna lekker meeschreeuwen met Heroine!

avatar van titan
titan (crew)
Jeugdsentiment voor mij. 3,5*

avatar van FisherKing
Toch prachtteksten en nog een genot om de nummers te horen. 4*

avatar van Sanvean
Ik heb toch altijd genoten van dit fantastische bandje. Ging altijd mee, op vakantie naar Nederland of Frankrijk- maakt niet uit.

Heerlijke, tijdloze popsongs van Nederlandse bodem, met teksten die staan als ene huis. Van dit album vond ik vooral Je loopt je lul achterna zo'n lekker nummertje.

Prima bandje.

Prima bandje.

hahaha ja ik had ook een bandje van deze plaat

1982 klopt niet: moet zijn 1983. Ik was een enorme Doe Maar-fan toen. Dat kwam door Skunk en Doris Day en andere stukken. Dit album was het eerste nieuwe album dat ik bewust als fan meemaakte sinds die 2 albums. Ik heb het wel 100 keer achter elkaar gedraaid. En eigenlijk kan ik dat nog steeds wel.

avatar van HammerHead
Ik dacht altijd dat doe-maar Ska was??

avatar van Kos
Kos
Is het ook wel.

neder-ska om precies te zijn

Jammer dat ze nooit meer de originele mix op cd hebben gezet. De elpee is beter.

Meer het genre van mijn broer. Toch kan ik niet ontkennen dat ik het album regelmatig in mijn bezit had. Vond overigens niet hun beste.

avatar van 93.9
Mijn jeugd en dus niet van tegenwoordig......
Nee, dat is watskeburt leuk natuurlijk, maar haalt het niet bij Doe Maar.

avatar van dynamo d
Vroeger vond ik het wel aardig, maar door de meisjes-hype rondom Doe Maar mocht ik dit als toenmalig New Wave liefhebber niet leuk vinden. Nummers als 'Pa', 'Nachtzuster' en '1 Nacht Alleen' zijn echter heel erg leuk en goed. Nu mag het: 4,5*

Music
wat is Ska muziek eigenlijk precies Doe Maar is toch gewoon rock??

avatar van dudehere
ja nachtzuster

zingt hard op: 'doe iets aan de pijn'

avatar van andré
Music schreef:
wat is Ska muziek eigenlijk precies Doe Maar is toch gewoon rock??

Het lijkt mij noch ska, noch rock: dit is toch gewoon reggae! Natuurlijk staan er paar up-tempo nummer op, maar om het dan meteen tot ska te bombarderen gaat toch wat ver.

wavanbuuren
volledig mee eens! Geldt ook voor de andere albums van Doe Maar.......

Marcel²
Een mengeling van ska en reggae. Erg mooie nummers staan er op, zoals Je Loopt Je Lul Achterna, 1 Nacht Alleen, Heroine en Pa. De overige track zijn ook zeker de moeite waard. Goed voor 3.5

avatar van monique
blijft leuke muziek om naar te luisteren

avatar van orbit
Heb je net de klassiekers 32 jaar, Is Dit Alles?, De Bom gehad en dan denk je dat Doe Maar wel op de proppen zal komen met een mindere vuller. Niets is minder waar!! 4US is een hoogtepunt uit hun oeuvre! Niet alleen staan er weer geheide hits op, die iedereen inmiddels moeiteloos meeblèèrt op koorfeesten en studentenkroegen, maar ook staan er grappige afzwaaiers tussen die de humor en vooruitgeschoven positie van deze band in Nederland toen alleen maar bevestigen. Zoals de mannen ook al het hilarische "wees niet bang voor mijn lul" hadden, staat hier het veelzeggende "je loopt je lul achterna" op. Wat eigenlijk wat mij betreft ook gelijk een van de hoogtepunten is, want het onderwerp van dit nummer is eigenlijk geen seks maar verdriet en schuldgevoel over vreemdgaan en het verlies van de vriendin daardoor. Prima gebasd door Henny en een lekker ska-achtig onheilspellend riedeltje eronder. Nooit meer slapen en Nachtzuster zijn de twee volgende hoogtepunten. Vooral de laatste heb ik destijds schor gezongen toen ik net een blauwtje was gelopen in de kroeg
Dan hebben we natuurlijk het onvermijdelijke 1 nacht alleen, gevolgd door mijn laatste hoogtepunt op deze plaat: Heroïne! Het polder-equivalent van roemruchte nummers over hetzelfde onderwerp van Velvet Underground of Iggy.. maar dan wél swingend Maar Heroïne is echt een prachtig nummer met een sterke tekst, die door zijn manische gedrevenheid lastig uit je kop te krijgen is, en het gaat tenminste ergens over. Pa is natuurlijk een mooi nummer, maar gaat altijd makkelijk mijn oor in en weer uit..

Kortom: als we alles naar de schaal van de nederpop terugbrengen is dit een plaat van mythische proporties! Eén van de hoogtepunten uit ons vaderlands muzikaal oeuvre. Wat konden deze gasten toch briljante popsongs schrijven en waar is die kunst gebleven? Ergens met Guus Meeuwis en Blof en het badwater weggegooid zeker

orbit schreef:

Ben het met je eens. Het kostte mij indertijd wat moeite om te erkennen dat dit erg goede nederpop was maar inmiddels vind ik ook dat Doe Maar toch wel erg goede muziek heeft gemaakt. Van 4US vind ik vooral Pa, 1 Nacht Alleen en Nachtzuster geniaal.

avatar van Janz
dynamo d schreef:

Dat zal te maken hebben gehad met de hysterische gekte die destijds om de groep heen hing. Die is nu weg, maar de muziek is gebleven.

Janz schreef:

Ja, daar heb je gelijk in. Dat vond Doe Maar zelf ook niet zo leuk.

avatar van nuf
nuf
ik heb geen jeugdsentiment met doe maar, maar daar heb ik volgens mij de leeftijd ook niet voor .

maar toch een heerlijk ongedwongen plaat met heerlijke teksten en toch wel nederlands trots lijkt me

*3.5

avatar van nuf
nuf
het zijn écht leuke nummers, verhoginkje naar 4*

avatar van pygmydanny
Dit vind ik toch Doe Maar op haar hoogtepunt. Voor het eerst sluiten de nummers van Ernst Jansz en henny Vrienten perfect op elkaar aan.
Gitarist Jan Hendriks opent de plaat prachtig met een Oosters klinkende gitaarsolo (jammer genoeg is dit op de CD-versie niet ten horen) die overgaat in Doe Maar Net Alsof. Bijna alleen maar hoogtepunten op de eerste plaatkant: Je Loopt Je Lul Achterna en Nachtzuster behoren tot hun beste nummers. Ook het felle Lajeninaja vind ik erg goed (weeral is de CD-mix van dit nummer totaal anders dan de LP-mix; maar beide versies zijn okee), al zei dit nummer me destijds (in '83) niet zo veel...
Kant 2 opent ook nog sterk, en ook hierop staan nog enkele klassiekers: Zoek Het Zelf Maar Uit, 1 Nacht Alleen en Heroïne.
Voor mij dus hun beste LP...en in hun beste bezetting (dus met René Van Collum nog op drums) opgenomen.

avatar van Jazper
Martin schreef:

Zo is het maar net. Toen ik, lang geleden alweer, het cd'tje hoorde, vond ik het direct een stuk vlakker klinken. de magie was weg.
Tegenwoordig weer een platenspeler aangesloten en het is er weer. Veel mooier, ruimtelijker. Kraken doet ie inmiddels wel, maar dat mag de pret niet drukken. Je loopt je lul achterna als hoogepunt.

De hoes is geweldig

avatar van FunkStar
Nachtzuster en Heroine zijn nog steeds mijn fav liedjes van Doe Maar!

avatar van monique
bang vind ik ook een heel goed nummer,maar eigenlijk alle nummers op dit album zijn toppie,helaas was dit het laatste studioalbum van doe maar en ik vond dit toch wel het beste album wat ze gemaakt hebben