Sigur Rós - Valtari (2012)

IJsland

8. Fjögur Píanó (7:50)
  9. Kvistur * (5:30)
  10. Logn * (8:14)
Sietse
Eerste keer luisteren maakt me al vrij blij. Klinkt me weer een stuk fijner dan de voorganger.

sigurros88
Iemand al de bonus-tracks gehoord?

avatar van hansjuvefan
sigurros88 schreef:
Iemand al de bonus-tracks gehoord?

Nee, ligt het wat in dezelfde lijn?

avatar van Joy4ever
Kaaasgaaf schreef:
Opmerkelijk dat Varúð zo'n populair nummer hier is. Ik vind het misschien wel het dieptepunt van het album. SR heeft dat trucje in het verleden een aantal keer zeer succesvol toegepast en op gezette tijden blijft dat meeslepend om te ondergaan, maar hier klinkt het zo flets voorspelbaar dat ik er echt een beetje treurig van word.
Treurig word ik er nog niet van maar ik sluit me verder geheel aan bij je verhaal. Ik dacht exact hetzelfde toen ik het nummer hoorde. Dan luister ik 10x liever naar bijv Glosoli. Het hoogtepunt op Valtari is imho Dauðalogn. Erg mooi.

hansjuvefan schreef:

Nee, ligt het wat in dezelfde lijn?

ik hoopte dat jij me dat kon vertellen haha

avatar van hallo!
Ik heb de bonusnummers en ja, ze liggen in dezelfde lijn. Ik vind ze eigenlijk niet zo goed, zeker de eerste is wat geneuzel. De tweede is wel mooi, maar wat aan de lange kant.

avatar van Hedser
Na een viertal luisterbeurten kan Valtari me nog niet compleet overtuigen. Met de nieuwe, rustigere en meer ambientachtige stijl die ze gekozen hebben ligt saaiheid al gauw op de loer. Bij het openingsnummer gaat het in dit opzicht al mis; het is voorbij voor dat ik er erg in heb. Ook Ekki Múkk is een nummer dat een beetje voortkabbelt, al is het toch ook wel erg mooi.

Varúð is schitterend. Het bekende Sigur Rós recept: langzaam opbouwend naar een onweerstaanbare climax. Deze mag er, samen met de engelachtige koortjes, ook zeker zijn. Toch weet het nummer met niet compleet te grijpen. Waarschijnlijk omdat het vrij voorspelbaar is, we hebben dit al zo vaak gehoord van de mannen. Als Varúð mijn kennismaking met Sigur Rós zou zijn geweest had het me waarschijnlijk meer geraakt.

Rembihnútur is weer wat meer rock en zeer genietbaar. Dat laatste geldt ook voor Dauðalogn, een wat rustiger nummer waarbij ik vooral het outro erg mooi vind.

Dan komen we aan bij het compleet instrumentale afsluitende drietal. Ik heb hier al veel gelezen dat het wel erg saai is, drie instrumentale nummers achter elkaar. Ik ben het er deels mee eens. Varðeldur vind ik één van de beste nummers van het album. De pianoklanken doen met wel wat denken aan het derde nummer van ( ), en engelachtige achtergrondzang maakt het een ontroerend nummer. Valtari is een vrij ambientachtig nummer dat het ook goed doet bij mij. De afsluiter is dan weer wat teveel van het goede. Het nummer kabbelt bijna acht minuten maar wat voort, en bij de helft ben ik mijn aandacht al verloren.

Een krappe vier sterren voor nu, maar ik merk wel dat het een album is dat meer luisterbeurten nodig zal hebben.

avatar van Deren Bliksem
Ik vind het laatste nummer juist prachtig. Wonderlijke afsluiter van een heerlijk album.

Deren Bliksem schreef:

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Með suð í eyrum við spilum endalaust vind ik erg goed, deze stukken minder. Is allemaal te rustig, ik ben dan ook niet de leifhebber van de top albums van deze ijslanders.

Uitzondering Varúð dat is gewoon een geweldig nummer *****, de rest doet me veel minder. Van mij mogen de nummers meer bombast en rock in zich hebben.

avatar van Tegid.mzk
Typisch hoe dit album gewaardeerd wordt. Dat Varúð als favoriet wordt beschouwd, begrijp ik wel. De laatste helft lijkt het minst populair te zijn. Toch vind ik dit deel juist heel interessant. Vraag me af of mensen die meer ambient luisteren, dit juist heel goed kunnen waarderen. Er zit zo'n mooie spanning in de laatste paar liedjes. En ja.... het is gewoon door de afwezigheid van Jónsi's zang iets minder Sigur Rós.

sigurros88
Het valt me op dat het album relatief weinig aandacht krijgt tov hun oudere werk. Dat was bij hun vorige album al een beetje het geval maar het lijkt alsof mensen het album eenmalig horen en er dan geen aandacht meer aan schenken en dus ook niet stemmen..

avatar van The Eraser
sigurros88 schreef:

Ondanks dat ik een grote fan ben, heb ik dit album nog maar 1 keer beluisterd. Geen zin in denk ik in deze periode van het jaar. Ik voel vooralsnog niet de behoefte om dit nog eens op te zetten.

Logn, wat een prachtig bonusnummer. Zeldzaam pijnlijk en mooi tegelijk. Dit zou wel eens samen met Takk mijn favoriete Sigur Rós album kunnen worden. De tijd zal het leren...

avatar van nico1616
Na talloze oppervlakkige luisterbeurten eindelijk de cd gekocht en met de koptelefoon beluisterd.
Ik ben wel verschillende keren ontroerd en vind het van moed getuigen dat ze een zo andere weg opgaan na hun vorige uit 2008.

De laatste twee nummers lijken een te lange outro, maar misschien kan ik daar binnenkort ook inkomen...

Jocharo-T
Ik las laatst in de Volkskrant dat dit album een veredeld restjesalbum is, waarop werk terug te vinden is dat soms al dateert uit 2003. Dan is het niet zo gek dat er niet echt veel veranderd blijkt te zijn aan het geluid van Sigur Rós.

avatar van Eveningguard
Hoe kun je weten dat dat waar is? Waar hebben ze dat vandaan? Ik vind de volkskrant nou niet echt een goede bron.

Stijn_Slayer
Het zou me niets verbazen, maar in toch wel de helft van de recensies die ik lees, tref ik fouten aan. Dus nee, zomaar voor waar aannemen, doe ik ook niet.

avatar van AOVV
Tja, Sigur Rós, het blijft een geval apart. Ze zullen altijd hun geheel eigen koers blijven varen, neem ik aan. Ook met 'Valtari' is dat het geval. Het is een plaat waarvan ik moeilijk hoogte krijg. Een plaat die me het ene moment Siberisch koud laat, om het andere moment me bij de keel te grijpen, en met kleine grijphaakjes de tranen uit mijn ogen te trekken. Ontroerend is 'Valtari' wel. Maar wondermooi, zoals enkele voorgangers? Daar ben ik vooralsnog niet uit. Voorlopig hou ik het nog op een knipperlichtrelatie met dit album, en deel ik nog geen punten uit. Maar ik moest dit toch even kwijt.

Jocharo-T
Eveningguard schreef:
Ik zeg nergens dat het waar is, enkel dat ik het gelezen heb en dat het dan niet zo vreemd zou zijn dat het wat minder 'vernieuwend' klinkt. Het zou mij echter niets verbazen als het wel blijkt te kloppen. De Volkskrant is, laten we eerlijk zijn, niet bepaald een roddelblaadje te noemen, maar of het echt klopt dat weet ik natuurlijk niet. Dus laten we het maar gewoon in het midden houden.

Stijn_Slayer
Ja, het is jammer dat er zelden bronnen worden gegeven. Die leveren ze bij de redactie in (althans, dat hoort eigenlijk te gebeuren), maar wij kunnen die dan niet zien.

avatar van Njal
Waarschijnlijk komt het uit een interview in de Reykjavik Grapevine

avatar van Deren Bliksem
Jocharo heeft gelijk, ik had het ook gelezen. Mijn bron is inmiddels weggerookt.

avatar van kobe bryant fan
Je hoort in Glósóli van Takk haast dat soort gedrum van Rembihnútur op het eind.
Alleen is het in Glsóli wat trager. Toeval, of is het gewoon herbruikt?

Jocharo-T schreef:

Het is zo dat de eerste versies (of "kiemen") van sommige nummers al jaren geleden gemaakt zijn, maar dat is nog wat anders dan het een restjesalbum noemen...

avatar van Gloeilamp
Rembihnútur

avatar van kobe bryant fan
Inderdaad, na Varud mijn favoriet!

avatar van Gloeilamp
Dat nummer is zelfs mijn favoriet geworden. Boven Varud en Ekki Mukk, fantastisch nummer!

sigurros88
Dat vind ik ook. Toch maar 10 stemmen!

Ik baal ervan dat ik de versie heb zonder bonus tracks. Ik kan ze ook nergens uithalen...