menu

Tool - Lateralus (2001)

mijn stem
4,18 (1345)
1345 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Metal
Label: Volcano

 1. The Grudge (8:36)
 2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
 3. The Patient (7:13)
 4. Mantra (1:12)
 5. Schism (6:47)
 6. Parabol (3:04)
 7. Parabola (6:03)
 8. Ticks & Leeches (8:10)
 9. Lateralus (9:24)
 10. Disposition (4:46)
 11. Reflection (11:07)
 12. Triad (8:46)
 13. Faaip de Oiad (2:39)
totale tijdsduur: 1:18:51
zoeken in:
5,0
Mijn eerste stem hier is voor dit album.

Het heeft even nodig gehad maar dan krijg je ook wat. Tool heeft jaren stof lopen happen op mijn harde schijf. Ooit eens gedownload vanwege de hoge noteringen hier op de site. Maar was me allemaal wat te ''rommelig''. Echter bij ''10.000 Days'' viel het kwartje. Dit was (ietsje) makkelijker. Uiteindelijk de overstap gemaakt naar de 2 albums ervoor. Deze zijn uiteindelijk beide uitgegroeid tot het beste wat ik in de kast heb staan, met Lateralus als uitschieter.

De uitbarsting op ''The Grudge'' en de laatste halve minuut van Schism.....gewoon fenomenaal. Samen met ''Reflection'' zijn dit meteen mijn favoriete nummers. Echter op dit albums is ALLES goed! De gehele sfeer is prachtig. De productie is goed. De drums van Danny (ik schaam me nu dat ik vroeger Lars Ulrich goed vond), de zang van Maynard. Alles klopt gewoon. Ik draai deze nu al een jaartje of 2 bijna dagelijks en raak er niet op uitgeluisterd.

Dank aan musicmeter!

avatar van LucM
4,5
Metal-albums beluister ik relatief weinig maar Lateralus is wel een bijzondere luisterervaring. Geen platte nu metal maar metal met inhoud, diepgang en dynamische afwisseling tussen heftige en rustige stukken. De nummers zijn zorgvuldig opgebouwd met de nodige spanning en sfeer en groeien naar een climax. Toegankelijk is het niet echt maar na meerdere luisterbeurten ben ik ervoor gewonnen.

Misterfool
Uit interesse; plusminus wat voor soort metal heb je tot nu toe beluisterd? Zorgvuldig opgebouwde muziek, met de nodige spanning en sfeer kun je namelijk op wel meer metalalbums terugvinden. Al leg je met zo'n geweldig album als Lateralus de lat wel gelijk erg hoog.

avatar van LucM
4,5
Van Opeth bezit ik ook heel wat albums en die vind ik even goed als Tool (met eveneens spanning en sfeer). Volbeat is wat meer poppy maar vind ik ook erg goed. Van Yngwie Malmsteen heb ik ook enkele albums aangeschaft en die waardeer ik eveneens. Natuurlijk ook een aantal albums van Black Sabbath, Iron Maiden, Saxon en Metallica maar die bezit ik allang.

Misterfool
Veel doommetal is direct of indirect beïnvloed door Black Sabbath. Wellicht is een band als Candlemass wel een goede tip voor je, van daaruit kun je mooi doorwerken naar modernere doom. Dat is vaak net wat serieuzere metal. Qua progmetal zou je nog Fates Warning kunnen proberen, of als je echt wat meer uitdaging zoekt Meshuggah (djent-metal).

avatar van bikkel2
Tool gaat wat dieper, met dank ook aan hun drummer die stevig speelt, maar een stuk subtieler is dan menig vakbroeder.
Eigenlijk meer dan een drummer alleen.
Veel in de weer met oosterse percussie, wat het wel extra impact geeft.
Ik ga niet uit de bol van Tool, maar het is wel een heel uitzonderlijke band.
King Crimson is een grote invloed.
Meester Fripp schoof wel eens aan tijdens een concert.

5,0
Tool en A Perfect Circle zijn gelijkwaardig...beiden mogen wel weer wat nieuws uitbrengen!

avatar van Don Cappuccino
5,0
Progressieve rock en metal is vaak muziek die langer de tijd nodig heeft om echt door te komen. Toch weet ik nog dat ik op mijn zevende helemaal aan de speakers gekluisterd zat te luisteren toen het intro van The Grudge begon. Compleet geobsedeerd door de magistraal in elkaar verstrengelde bas en drums. Tool was voor mij pure liefde op het eerste gehoor. Deze band is een zeer diepgaande expressie van ritme, een van de meest primitieve communicatievormen die er zijn. Achteraf gezien was het dat oergevoel wat mij gelijk aansprak aan deze band. Pas later kwam het besef van de complexiteit tevoorschijn.

Veertien jaar later en een hele dosis muziekkennis verder kan ik nog steeds concluderen dat Lateralus en Tool uniek in zijn soort is. Ze hebben amper duidelijke stilistische connecties naar de eerdere progrock/metal op King Crimson na. Tool laat zijn virtuositeit namelijk niet ontzettend doorschemeren, net zoals King Crimson dat op een album als Red doet. De composities op Lateralus zijn een staaltje architectuur waar je U tegen zegt: ieder laagje heeft een toevoegende waarde en band neemt ontzettend de tijd om een compositie op te bouwen. Qua metalinvloeden hoor je ook geen sporen van oudere bands op het Amerikaanse Helmet na. Deze band bracht aan het begin van de jaren '90 een nieuwe minimalistische aanpak van metal op de wereld. Geen traditionele gitaarsolo's en staccato riffwerk. Ook draait Tool de rollen van de gitarist en de bassist om. De bassist is de voorman en de gitarist de ondersteuner en sfeerversterker.

De invalshoek van de gitaar bij Tool is er een die meer texturen bijdraagt dan echt veel riffs. Daarmee gooit Tool een vrij vast rockprincipe zo de prullenbak in. Wanneer deze riffs sporadisch tevoorschijn komen zijn het ook wel heerlijke hoekige exemplaren, zoals op het furieuze Ticks and Leeches. Danny Carey en Justin Chancellor zijn de hoofdrolspelers van Lateralus en dé reden waarom Tool zo'n compleet eigen en mystiek geluid heeft. Carey is een met zijn drumstel: iemand die niet hoeft te beuken om te overdonderen. Ook laat hij zijn toms en zelfs tabla's spreken in plaats van een dominante aanwezigheid van de snaredrum, dit zorgt voor een Oosterse invloed en een volledig andere take op rockdrummen dan je gewend was en bent. Samen met Gavin Harrison (Porcupine Tree) en Neil Peart (Rush) behoort hij tot een van de weinige rockdrummers die gruwelijk complexe dingen heel erg voor de hand liggend kan laten klinken. Chancellor draagt extreem veel aan deze plaat bij: weidse baslijnen die in combinatie met Carey's drumspel een ronduit bezwerende uitwerking hebben.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over Maynard James Keenan. Hij beweegt zich vloeiend door de muziek en is net als zijn medebandleden van de subtiliteit. Keenan legt heel veel diepte in zijn noten en is vaak qua frasering een met de ritmesectie, wat de bezwering alleen nog maar meer vergroot. Wanneer hij echt de voorgrond neemt worden er onvergetelijke momenten neergezet: ik heb het over De Schreeuw van The Grudge die een ontlading bevat die je zelden hoort.

Lateralus duurt maar liefst 79 minuten, maar het vliegt echt voorbij. Tool is razend populair geworden door volledig zichzelf te zijn en subtiele en ingewikkelde kunstzinnige en eigenzinnige rock/metal te maken, iets dat weinig bands kunnen zeggen. Waar komt dat door?

Tool is puur ritme. In de drums. In de bas. In de zang. In de gitaar. Ritme zegt alles. Tool zegt alles. Lateralus is geen album, maar een ervaring.

Misterfool
Prima recensie, Don!. Ik ben het dan ook met je eens. Vind het eveneens erg prettig dat Tool weliswaar heel complexe patronen weeft, maar onder tussen niet te koop loopt met hun virtuositeit. KC noem je nog als een band die dat ook doet. Mijns inziens zou je daar nog Rush en Camel bij op mogen tellen.

avatar van bennerd
Die uitbarsting als intro van Ticks & Leeches... Geniaal. Misschien jammer voor Tool dat ik er net hun meest nu-metal-klinkend momentje uitkies, maar de rest van de plaat is nog aan het bezinken hier.

avatar van bennerd
Dat is bij dezen gebeurd. Zeker weten mijn favoriete Tool-plaat. Ticks & Leeches blijft mijn favoriet, maar hoe The Grudge opent, Parabola erdoor scheurt en Reflection het best ongemakkelijk maakt,... Sterk. Het echt geniale zie ik er (voorlopig toch) nog niet in, maar het weet wel indruk te maken.

5,0
Tip: Wheel zit in dezelfde hoek als Tool

avatar van Korreltje Zout
5,0
Nog 110 nachtjes slapen tot het nieuwe album uitkomt. In de tussentijd kunnen we ons vermaken met deze ongefileerde cover van de schreeuw in The Grudge.

avatar van Hanszel
3,5
Grappig hoe uit onverwachte hoek dan toch de 'liefde' tevoorschijn kan komen. Ik vondUndertow goed en Aenima (GE-WEL-DIG)^23 vooral de singles en uiteraard het superdystopische titelnummer.

Daarna meteen deze gekocht toen ie uitkwam maar daar was ik kennelijk nog niet klaar voor. Was het de ingewikkeldheid van deze? Het ontbreken van echte singles (makkelijker te behappen muziek?) of gewoon niet de tijd, ik weet het niet.
Ik heb hierna 10.000 days dan ook niet eens aangschaft...

Nu zit ik deze te luisteren, min of meer op de achtergrond. Zoals ik ook wel eens een youtube van een trance-mix aanzet. Iets dat in mijn oren terechtkomt maar niet super-aanwezig is, en ook makkelijk te negeren is als ik me even moet concentreren. Op die manier, dus muziek die aangenaam luisteren is maar ook 'uit te zetten' is het best fijn. Iets dat ik met Oceansize ook had tijdens mijn afstudeerstage.

Door het uitkomen van Tools nieuwe album werd ik er weer aan herinnerd dat ik deze ook nog heb. Al lang niet meer geluisterd en in mijn frustratie (dat het niet Aenima nummer 2) heb ik het zelfs maar een 2,5* gegeven. Daar zal ik nu gelijk een vol punt bij doen want het is best goed aan te horen. Misschien zit er zelfs nog meer in! Moet het vaker luisteren is denk ik de boodschap

avatar van Kronos
5,0
Hanszel schreef:
Was het de ingewikkeldheid van deze? Het ontbreken van echte singles (makkelijker te behappen muziek?) of gewoon niet de tijd, ik weet het niet.

Het is vreemd hoe dat soms kan gaan. Ik had dit album misschien al wel acht jaar niet meer beluisterd. Bleef er maar mee worstelen toen. Niet omdat het te ingewikkeld is of zo, maar gewoon het ontbreken van die fameuze 'klik' met de muziek. En dan toch maar heel hard proberen omdat anderen er zo lyrisch over zijn tot ik het er echt mee had gehad. Nu Fear Inoculum ging verschijnen Ænima nog eens beluisterd en daarna deze. Vanaf het eerste nummer was ik mee en daarna werd ik er alleen maar dieper in gezogen. Vanzelf. Alles viel precies op zijn plaats. Overdonderende ervaring van begin tot eind. Samen met het nieuwe album hun beste wat mij betreft.

avatar van Hanszel
3,5
Grappig hoe je het beschrijft Kronos "Nu Fear Inoculum ging verschijnen Ænima nog eens beluisterd en daarna deze. Vanaf het eerste nummer was ik mee en daarna werd ik er alleen maar dieper in gezogen. Vanzelf. Alles viel precies op zijn plaats."
Zo ging het ongeveer bij mij ook. Ik had niet eens de neiging om te skippen omdat iets te 'moeilijk' was of te lang duurde. Ik ga 'm morgen nog een keer luisteren en dan misschien ook even langs de platenboer om die nieuwe te checken. Als ik er dan toch klaar voor ben.... (of misschien eerst 10.000 days? Om het mooi chronologisch te houden )

avatar van Kronos
5,0
De nieuwe zal je niet snel even in de winkel kunnen vinden. Is voorlopig alleen in dure limited edition verschenen en bijna overal uitverkocht.

avatar van Funky Bookie
4,0
Complexe progmetal. De virtuostiteit druipt uit je speakers, maar je hebt heel wat luisterbeurten nodig om de genialiteit te vangen.
Ik zit nog in dat proces, maar geeft toch vast een voorlopige score.

avatar van RuudC
5,0
De plaat die inslaat als een spreekwoordelijke bom.

Begin dit jaar had ik al wat Tool geluisterd op youtube. Dat was dit album en inmiddels was ik alweer wat vergeten hoe het precies klonk, maar ik weet nog goed dat ik behoorlijk onder de indruk was. Datzelfde gevoel overheerst nu ook weer. Tool slingert het ene na het andere pareltje op je af. De band varieert subliem qua dynamiek en virtuositeit, zonder dat het belang van het liedje ook maar een seconde vergeten wordt. Tool is hier op de top van zijn kunnen. Ik kan werkelijk niet bedenken hoe dit nog beter gebracht kan worden. De drums zijn subliem. Slepend, pakkend en sfeervol. De gitaar en de bas dansen vol extase om elkaar heen. Ergens doet dit album me wel aan Opeth denken. Beide bands kunnen zo goed opbouwen en afwisselen en spelen met een wat droevige, naargeestige sfeer. Plus, de nummers duren (lekker) lang. Ik kan geen voorkeur geven, want als luisteraar rol je van het ene naar het andere hoogtepunt. Zelfs de instrumentals voegen wat toe. Dat het laatste nummer weer ruis is, vergeef ik ze deze keer.


Tussenstand:
1. Lateralus
2. Opiate
3. Aenima
4. Undertow

avatar van lennert
5,0
Ik vind een recensie schrijven voor een album als dit verdomd moeilijk. Het is de eerste keer dat ik een album dat zo hoog in de toplijst staat ook voorzie van 5 sterren. Lateralus is het album dat me de status van Tool als band in een keer doet begrijpen. De voorgaande albums hadden hun puntjes waarop ik vond dat er meer kon, of iets weggelaten moest worden, op dit album ergert zelfs de afsluitende ruistrack me niet. Achteraf gezien ken ik toch ook meer songs van dit album dan ik dacht, blijkt Guitar Hero toch ook in mijn geval voor extra culturele ontwikkelingen te hebben gezorgd.

Want ja, Schism (die baslick!) en Parabola kende ik al goed. The Grudge ook, al zou ik niet kunnen zeggen waarvan. En deze nummers zijn fantastisch. Net zoals de rest van de tracklist dit ook is. Dat ik het sinds het gisteren beluisteren het album vervolgens nog zes keer extra heb beluisterd en me nog steeds niet verveel, spreekt in dat geval boekdelen. Ik had ergens verwacht dat de band steeds meer de scherpe randjes zou verliezen, maar de gitaarriffs zijn hier zo krachtig en genuanceerd tegelijk. De woede is nog steeds in de zang te horen. Ik heb eigenlijk te weinig puf om diepere analyses te maken: ik ben oprecht dol op dit album.

Tussenstand:
1. Lateralus
2. Ænima
3. Undertow
4. Opiate

avatar van Korreltje Zout
5,0
Schism or Parabola? Make up your mind.

avatar van Cor
4,0
Cor
Korreltje Zout schreef:
Schism or Parabola? Make up your mind.
Schism!

avatar van Cor
4,0
Cor
Kijk, hier vinden Tool en ik elkaar wel. Waar ik 'Aenima' soms nog een klein beetje moeilijkdoenerij vind tussen mooie songs door, vallen de puzzelstukjes hier wel in elkaar. De 'interludes' houden de sfeer goed vast en geven de opbouw van het album houvast. En ik houd persoonlijk wel van zo'n licht-mystieke song als 'Reflection'. Maar 'Schism' jongens, staat als een huis.

Prog64
Misschien ben ik te kritisch, maar wederom vind ik een Tool album: Boring, boring, boring.

Er kan max 80 minuten op een cd, dus dan vullen we die 80 minuten op. Dat is mijn gevoel bij Tool na 3 albums beluisterd te hebben.

Ik vind de virtuositeit van de heren musici op hun respectievelijke instrumenten ook niet zo bijzonder, met uitzondering van de drummer misschien...

3 sterren ken ik toe, meer als beloning voor mij omdat ik de rit met moeite heb uitgezeten... , .... nee slechts 2.5 bij nader inzien voor deze plaat.

avatar van Sandokan-veld
4,0
Prog64 schreef:

3 sterren ken ik toe, meer als beloning voor mij omdat ik de rit met moeite heb uitgezeten... ,


Ah, werkt dat zo! Vroeg me altijd al af hoe sommige platen aan van die hoge gemiddeldes kwamen.

avatar van Kronos
5,0
Prog64 schreef:
Misschien ben ik te kritisch, maar wederom vind ik een Tool album: Boring, boring, boring.

Te kritisch niet. Maar Tool is vooral interessant voor de gekken die zich in een ander universum wagen.

4,5
Tool - Lateralus

Dit vind ik toch wel het beste album van Tool. Hier is het songmateriaal sterk, en zijn er weinig van die korte riedeltjes waar ik niets mee heb zoals op de voorganger. Het is een lang album maar desondanks blijft het boeiend mede dankzij de bassline die de meeste nummers spannend houden.
De eerste twee (echte) nummers The Grudge en The Patient zijn meteen van kwaliteit en sleuren je het album goed in. Vervolgens komen mijn twee favorieten Schism en Parabola, die net dat beetje extra hebben waardoor het me het meest pakt, top nummers zijn het. Ook de titeltrack is een plezier om te luisteren.
Tot zover dus vrijwel perfect, maar ik blijf erbij dat ik de nummers na Lateralus wat te lang uitgesponnen vind, en van met name Reflection. Het is een goed nummer, daar niet van, maar ik denk dat het interessanter was geweest als het wat korter was geweest. En Disposition vind ik niet boeiend.

4,5*

avatar van Bardt1980
5,0
Vandaag viert deze parel haar 20-jarig jubileum. Reden genoeg om hem weer eens op te leggen

5,0
Staat nummer 1 bij mij met afstand

avatar van Tav74
5,0
Aenima of Lateralus, het blijft voor mij een eeuwig dilemma welk Tool album favoriet is. Beide 5 sterren voor mij. Aenima was voor mij als fan van het eerste uur persoonlijk de grootste game changer. Maar als je me midden in de nacht wakker maakt en een pistool op mijn hoofd zet kies ik toch voor Lateralus denk ik.
Het geheel klopt nog net even beter dan op Aenima en Justin drukt toch toch net even meer zijn stempel doordat hij vanaf het begin is betrokken bij dit album. Komt bij dat deze uiteindelijk toch ook wel de definitieve blauwdruk vormt voor het ultieme Tool geluid. Aenima heeft nog net iets meer van de rauwere, directere geluid van Undertow, op dit album is allemaal nog net even een tikje verder uitgewerkt en doordacht.

Maar goed, nu ik het geschreven heb bedenk ik me weer welke nummer op Aenima staan en twijfel ik toch alweer

avatar van jellylips
5,0
geplaatst:
Elk album van Tool is te gek, maar hier gaan ze gewoon de stratosfeer in.

avatar van Yield
3,0
geplaatst:
Neal Peart schreef:
Staat nummer 1 bij mij met afstand
De liefde was snel over

Gast
geplaatst: vandaag om 07:01 uur

geplaatst: vandaag om 07:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.