Frank Ocean - channel ORANGE (2012)

R&B
Label: Def Jam

1. Start (0:46)
  2. Thinkin Bout You (3:21)
  3. Fertilizer (0:40)
  4. Sierra Leone (2:29)
  5. Sweet Life (4:23)
  6. Not Just Money (1:00)
  7. Super Rich Kids (5:05)

met Earl Sweatshirt

met Tyler, the Creator

spit.tsvnami
Frank Ocean heeft Pukkelpop gecanceld voor degene die gaan

avatar van domainator
Vraag me altijd af waarom die R&B zangers zo'n irritante hoge stem hebben, ik hoorde dat dit een hype is maar Frank Ocean is voor mij schoolvoorbeeld waarom ik R&B niks vind.
Sweet life is wel een lekker nummer, vooral de jazzy muziek.

avatar van FRNKY
domainator schreef:
Vraag me altijd af waarom die R&B zangers zo'n irritante hoge stem hebben.

Dat moet je toch even uitleggen. Hoezo een hoge stem? Of bedoel je de sporadische afwisseling met kopstem?

avatar van Dungeon
Is inderdaad het gebruik maken van de kopstem. Dat moet ook wel zo af en toe bij soul muziek voor de vrouwtjes he. Maar Brian Johnson van ACDC staat er toch ook bekend om. Vind je het bij hem wel mooi dan Domainator? Dat heb ik namelijk ook wel. Bij de 1 vind ik het mooi (bij Carl Wilson bijvoorbeeld) bij de ander absoluut niet (bij die kerel van Coldplee).

mokerplaat, vanaf super rich kids tot en met het einde zijn allemaal top nummers

avatar van gherdt
Ultiem verslavende en originele plaat. Het tempo ligt grotendeels laag, hits ontbreken (al is Lost in mijn parallele universum een ultieme top 40 hit en Pyramids rijp voor de top 2000) en de plaat kent behoorlijk vage momenten (Fertilizer iemand?). Maar vooral zingt Frank meeslepend en effectief (al hij is nog geen D'Angelo) en zijn zijn invalshoeken onnavolgbaar geweldig. Zeer grote kanshebber voor plaat van het jaar award.

avatar van Sparks
Het playstation deuntje van Start is trouwens wel een en al nostalgie

avatar van Shinobi
Heerlijke laidback album van Frank Ocean die je bespeelt met zijn zwoele stem.
Met als hoogtepunt uiteraard Pyramids, dat bijna tien minuten beslaat en oh zo lekker klinkt.

Alleen wel jammer van enkele onnodige skits als: Fertilizer.

Dikke 4,0 sterren.

MAS
Na de plaat meerdere keren te hebben herbeluisterd ben ik toch wel erg onder de indruk van dit album. Beste OFWGKTA plaat tot nu toe!

AFCA-030
MAS schreef:
Beste OFWGKTA plaat tot nu toe!
Vreemd, dit is namelijk geen OFWGKTA plaat.

avatar van Gloeilamp
Frank Ocean zit bij OFWGKTA.

AFCA-030
Ja, dat weet ik, maar dit is geen album van OFWGKTA en Mas doet alsof dat wel zo is. Dit is een soloalbum van Frank Ocean.

avatar van Gloeilamp
Dat snap ik ook wel, maar ik denk dat hij daar op doelt.

MAS
Daar doelde ik inderdaad op. Laat ik het zo zeggen: Beste plaat van een OFWGKTA-lid.

avatar van -marco-
Na meerdere luister sessies aan de beach en/of pool in een niet nader te noemen irrelevant euro land, moet ik mijn mening herstellen! Of de zon enige invloed heeft gehad?, ja denk van wel! Geen top album voor mij, maar ook niet zo slecht als eerder geschetst

Derhalve een waardig 3,0 * Favo track: Super Rich Kids

avatar van De Daniël
Huh, wat mis ik hierin dat blijkbaar velen wel horen? Ik hoor louter een irritant cliché r&b stemmetje in combinatie met slappe beats?

avatar van Slowgaze
Je bent niet hip genoeg.

avatar van De Daniël
Ok, dan ben ik weer snel weg

avatar van Slowgaze
Ik plaag je, gekkerd.

avatar van Timo-otje
En toch snap ik wat De Daniel wil zeggen. Bijna alle R&B gasten zingen met zo'n falsetto stem als op Thinkin Bout You. Als dat je niet aan staat dan haak je denk ik snel af. Hoewel ik niet elk nummer geslaagd vind, vind ik nummer 2, 10,11 en 14 wel echt goede nummers.

avatar van Ralph.
Dit is echt geen standaardshit. Luister goed naar de beats en tempoverschillen en verandering in zang etc in korte tracks als Seirra Leone + Pilot Jones. En stoort absoluut niet. Geniaal album dit. DAMN. Elke luisterbeurt wordt hij beter.

avatar van nico1616
R&B is ook niet mijn ding, al maakte Janelle Monáe in 2010 wel een van mijn favoriete platen van het jaar. Deze van Frank Ocean zal dezelfde positie in 2012 innemen, maar is van een heel ander kaliber.
De aanstekelijke melodieën en fantastische productie (luisteren naar de cd met de koptelefoon maakt de muziek nog zoveel mooier) worden gecombineerd met een persoonlijke doorleefdheid die bijzonder oprecht klinkt. De lyrics zijn van het niveau van grote singer/songwriters uit de jaren 70.
Absolute hoogtepunt in dit meesterwerk is dan toch Bad Religion waar hij vraagt 'Taxi Driver, be my shrink for the hour' en je een van de meest gevoelige songs van de laatste jaren krijgt.

avatar van Jordyp
Video Pyramids.

Geniale track nog steeds

avatar van Booyo
Ben normaal helemaal niet van de R&B, maar vind dit een opvallend goed album. Zeer relaxede en originele beats die het extra goed doen met de koptelefoon op in bijvoorbeeld de trein. Beste track is voor mij Pink Matter, wat een dijk van een nummer.

avatar van nico1616
Ik blijf dit album maar draaien en verhoog het tot 5*.
Het aantal 5*tracks neemt ook steeds maar toe: Thinkin' Bout You, Sweet Life, Crack Rock, Pyramids, Lost, Monks, Bad Religion, Pink Matter & End/Golden Girl.

Op Monks doet Frank Ocean me zelfs aan Prince denken, wat een veelbelovend talent!

avatar van TheFunkyM
Ik kwam er eerst totaal niet doorheen.
Vond het nergens echt leuk en ik vond vooral de nummers lang duren.
Nu zat ik vaak van Gouda naar Hoofddorp in de auto en daar hoorde ik vaak Thinking bout you.
Dit nummer ging ik steeds beter vinden. Nu heb ik dit met de hele cd, er staan hele lekkere nummers op, maar ik vind vooral de cd in zijn geheel prima.

Voorlopig een 3,5 maar er is kans op verhoging.

avatar van InnerFreedomInt
Ik vind dit echt een top album!
Nummers als Pyramids, Thinking bout you, Lost, Pink Matter zijn echt geweldig.
Ik vind eigenlijk biijna het hele album goed behalve de nummers End/Golden girl, Bad religion.

Hopen dat zijn volgende album ook van dit niveau wordt.

avatar van -marco-
Soms heb je zo'n album dat moet groeien, dat je kansen moet geven, anders interpreteren, leren waarderen. Je mening dus grof moet bijstellen. Channel Orange is zo'n album voor mij.

Zat ik er naast? Verkeerd beoordeeld? Naïef? Ik denk van niet, dit album vond ik in eerste instantie rommelig & niet boeiend. Het bleek een overhaaste beslissing, meer en meer werd ik een met dit album. Ging het waarderen en voorzichtig belonen met een voldoende.

En nu, ik luister dit album veelvuldig, heb er behoefte aan en mis het als ik het even niet hoor.

Nieuwe bijgestelde, grof gewijzigde mening is dan ook verklaarbaar om van een onvoldoende naar een dikke dikke beoordeling te gaan.

Geniaal album imo en bied dan ook mijn oprechte excuses aan aan Frank. Sorry!

MAS
Vreemd dat er nog geen officiële vinyl release van dit album is. Nu maar de CD besteld.