Marillion - Sounds That Can't Be Made (2012)

Label: Racket

1. Gaza (17:30)
  2. Sounds That Can't Be Made (7:10)
  3. Pour My Love (5:58)
  4. Power (6:05)
  5. Montréal (13:59)
  6. Invisible Ink (5:44)
  7. Lucky Man (7:14)
  8. The Sky Above the Rain (10:34)
  9. Wrapped Up in Time [Radio Session] * (3:58)
  10. Power [Radio Session] * (5:34)
  11. Pour My Love [Radio Session] * (5:28)
  12. Lucky Man [Demo Arrangement] * (4:13)
  13. Sounds That Can't Be Made [Live in Holland 2013] * (7:51)
  14. Invisible Ink [Live in Holland 2013] * (6:05)
Steven Mo schreef:
Zware tegenvaller. Het begint al met Gaza, een veel te lang gedrocht waarbij het maar niet lukt om spanning op te bouwen. En dat 17 minuten lang. Het wordt de rest van de slaapverwekkende plaat niet goedgemaakt. Te uitgesponnen, soms ook te makkelijk voor een band met de statuur van Marillion. Ook weer eens geen hit. Jammer dit.

Marillion was helemaal niet van plan om van dit album een single uit te brengen ... Hits vind je in de hitparade , Marillion vind je on stage...

avatar van Bluebird
Power is toch de single? Dat het geen hit zal worden is niet belangrijk. Zolang het maar de aandacht op deze plaat blijft genereren bij degenen die er mogelijk geinteresseerd in zouden raken. Persoonlijk vind ik de ''hits'' de werkelijke schoonheid van een album behoorlijk de nek om draaien en is m.i. geenszins nodig om er zelf je eigen waarde uit te halen. Iets wat iedereen dan ook gewoon voor zichzelf uit moet maken.

Hij staat vanmorgen weer op om bij een stralend zonnetje fijn de mooie herfstzondag mee in te luiden. Wat een prachtplaat en een echte groeier is het eindelijk weer geworden.

avatar van Robz
STCBM is een lekker Marillionalbum, voor mij is muziekmaken in tegenstelling tot een boel andere bezoekers van deze site GEEN wedstrijd,gezever over de productie of over slappe drums zeggen mij niet zo heel veel .Marillion heeft dit album de wereld ingestuurd op de manier waarop ZIJ dachten dat moest zijn en klinken. Begrijp me niet verkeerd hoor , ieder z´n smaak en mening en een forum als dit is daarvoor bedoelt. Maar Marillion bepaalt.

Ik vind het een mooi album en nummers die eruit springen zijn voor mij Gaza )waarvan ik vind dat die onsamenhangendheid waar sommigen hier over tikken het gevolg is van het verhaal , als je de tekst eens meeleest terwijl je het nummer beluisterd zal het je misschien duidelijk worden ... of niet ,geeft niks .
Montreal is een schitterend nummer en als je Hogarth wel eens solo gezien hebt zul je begrijpen waar die dagboekachtige opbouw vandaag komt..
In veel Marillionnummers zit soms tekstueel iets dat je zelf eens hebt meegemaakt ... Ik heb een korte periode in mn relatie (nu 25 jaar) gehad waar het niet zo lekker liep, maar ik heb de silverback nooit laten winnen.
Daarom is The sky above the rain HET nummer van het album .

Ik kan niet wachten om de band over twee weekjes weer 2 avonden te kunnen zien spelen .

avatar van Bluebird
Mooi gezegd Robz, in grote lijnen helemaal mee eens.

vigil schreef:

Geen insider begrijp ik

Duidelijk Sommigen zeggen Rothery ,anderen Rothers ...ik noem hem meestal God..

Bluebird schreef:
Mooi gezegd Robz, in grote lijnen helemaal mee eens.

Dank

Robz schreef:

Duidelijk Sommigen zeggen Rothery ,anderen Rothers ...ik noem hem meestal God..

Ik heb hem zelfs al het predikaat 'Rotherrie' opgeplakt zien worden door sommigen.

Fenomenale gitarist nog steeds.

Ben jij dat naast onze grote gitaargod, Robz?

Bluebird schreef:

Fenomenale gitarist nog steeds.

Ben jij dat naast onze grote gitaargod, Robz?

Yepzzz was in Amsterdam in Juli , was trouwens wel lachen , we stonden met Pete, Steve en H tegenover Paradiso naar de rij te kijken met mensen die vooraan wilden staan ...

avatar van Metal-D78
Robz schreef:

Help!! Fan-boy alert!!

Metal-D78 schreef:

Help!! Fan-boy alert!!

Fanboy alert?? Bullshit , Steve is gewoon een aardige kerel die altijd ff een praatje komt maken .. voor een fanboy ben ik denk ik a. te nuchter , en b een beetje te oud .

avatar van hogweed
marathonman schreef:
en op 1 in de lijst, na een aantal weken luisteren een geweldig album, ben benieuwd naar 19-11-12 in Enschede hoe dit alles live klinkt, ben erbij!

Ook ik hoop de 19e in Enschede aanwezig te zijn…

De verwachtingen van STCBM waren bij mij hooggespannen nadat ik begin september Power en Gaza op Youtube had beluisterd. Na de release van het album leek het geheel aanvankelijk wat tegen te vallen. Maar sinds half oktober ben ik ‘om’ en een stuk positiever.

Gaza is voor mij van het begin af aan het meest indrukwekkende nummer. Op dit moment is Gaza nog nadrukkelijker het middelpunt van het wereldnieuws, en lijkt vrede verder weg dan ooit...

De nummers Invisible Ink en Lucky Man zijn niet mijn ‘piece of cake’ maar who cares: er blijft dan nog een uur redelijke tot zeer goede muziek over, zoals het mooi opgebouwde titelnummer, Power, Montreal en The Sky Above the Rain’ Er is op diverse sites al veel geschreven over de tekst van Montreal. Laat ik het zo zeggen: Geen hoogstaande proza, maar wat de muziek betreft, staat dit nummer als een huis.

Sounds....heeft in mijn beleving bewezen dat Marillion nog steeds in staat is voortreffelijke muziek te componeren. Het 'heilige vuur' of wat dat dan ook moge zijn, lijkt bij Hogarth & consorten nog steeds te branden. Zonder twijfel het beste album van Marillion sinds ‘Marbles’!

avatar van Edwynn
[modknipje]

Anyway, het album zelf. Dat vind ik best aardig. Al eerder gezegd. En eigenlijk nodigt het me uit om het spul van na Brave eens aan een onderzoekje te onderwerpen.

Edwynn schreef:

Marbles raad ik je aan

avatar van jellecomicgek72
Edwynn schreef:

Marbles!!!

Concertberichten verplaatst naar Marillion en wat off topic berichten verwijderd.

Deze plaat wordt met elek keer draaien beter. Steve Rothery heeft af en toe wat weg van Gilmour en Lifeson. Stem met 0,5 verhoogt

avatar van marathonman
It's Neal, ( Young ones) great job, vind hem ook steeds herkenbaarder en beter, komt ook denk ik een verhoging aan...

Wat berichten verwijderd hier.

Ozric Spacefolk
Klein beetje verhoogd, toch, omdat het op de achtergrond toch best een fijne plaat is.

Ik blijf bij mijn eerdere commentaar, dat Ian Mosley's drumwerk best steviger mag, en dat Montreal en Gaza te lang en te fragmentarisch zijn.
Maar er staan toch wel een hoop andere mooie tracks op.

Als je niet op de tekst van Montreal let, is de song ook best genietbaar.

Een echte knaller zoals Marbles, Somewhere Else, Brave of Marillion.com is het niet geworden.

avatar van vigil
Ozric Spacefolk schreef:

Over wisselvallig gesproken...

Ozric Spacefolk
Dat zijn mijn toevallige favorieten. Ik werd echt omver geblazen door Interior Lulu, House van Marillion.com. Maar ook de andere platen die ik noemde zijn waanzinnig, in mijn beleving.

avatar van AllesIsZen
Steven Mo schreef:
Beste Marillion-fans,
Sounds That Can't Be Made is volgens mij(!) een plaat die alleen kritiekloze fans zal bekoren. De plaat grossiert in langdradigheid, te beginnen met opener Gaza. Het spel van dit nummer is kwalitatief hoogdravend, maar het leidt nergens toe. De band weet geen punt te maken. De hele plaat niet. Erger dan de composities zijn de teksten. De gekozen beeldspraak en metaforen zijn van kinderlijk niveau. Het is een wanhopig schermen met tienerproza, wat zogenaamd heel veel moet voorstellen. De fan denkt een bijzondere symboliek te horen, maar wordt gefopt door holle frasen. Jammer. Marillion slaat zoveel planken mis, dat de hamer onbeschadigd blijft. Marillion had er beter aan gedaan om Sounds That Can't Be Made niet uit te brengen, maar op een plekje te verstoppen waar niemand het ooit zou vinden. Als deze cd over 2000 jaar wordt opgegraven, zullen de archeologen denken dat we in de meest vreselijke tijd denkbaar hebben geleefd. Sounds That Can't Be Made is niet meer dan een onuitputtelijke bron van ideeënarmoede.

Als ik even mag. Ik heb al verschillende keren op Marillion gebotst omdat het zogezegd mijn stijl zou zijn. Dus van het eerdere werk ken ik werkelijk niks. Dit album raakte in mijn auto tussen een stuk of tien andere albums. Nadat Gaza verschillende keren aan de beurt was gekomen (random, en veel geskipt) begon ik het werkelijk goed te vinden. De zang begon me minder te vervelen en de nummers groeiden echt zoals bvb Montréal. Je zwaait met de scepter en denkt de wijsheid in pacht te hebben. Als je dus denkt dat enkel Marillion fans zich verplicht voelen om een hoge score aan dit album te geven dan sla je de bal verkeerd. Jammer dat je zoveel mooie woorden vuil maakt aan iets dat een persoonlijke smaak is.

avatar van Bluebird
Vergeefse moeite. In zijn oneindige wijsheid heeft onze Goedheiligman al op 5 december besloten onze trollenkoning maar in de zak te stoppen en per stoomboot mee te nemen naar Spanje. Of zoiets.

avatar van Leptop

Toch mis ik zijn provocerende proza wel een beetje. Ik bedoel; hij kan goed schrijven, het leest lekker weg, zijn beeldspraken zijn bijzonder origineel en je denkt nog bijna dat hij gelijk heeft ook!

avatar van Bluebird
Och ja, tis leuk voor een keer maar dan moet ie ook niet blijven doorzagen zonder wat toe te voegen want dan wordt het knap vervelend. In ieder geval kan ie voorlopig naar hartelust de zwarte piet uithangen.

avatar van Leptop

Maar nu weer on topic: voor mij is Sounds... even uitgegroeid. Goed album, maar ik blijf toch bij 4* Ik zal over enkele weken weer eens luisteren en mijn mening herevalueren.

Blijft een goede plaat, het minste nummer vindt ik toch wel Pour My Love.

avatar van Bluebird
Vind het ook nog altijd een heel fijn album. Invisible Ink sla ik meestal wel over. Op een of andere manier irriteert dat nummer me. The Sky Above The Rain heeft ook iets aan magie verloren door het moeizaam voortslepende einde waar je geduld gelukkig nog wordt beloond door de fraaie eindsolo.

Als het zo bedoeld is wordt de wanhoop van de arme man in ieder geval wel treffend weergegeven.

4 blijft 4.

avatar van ChrisX
vincentcorjanus schreef:
Blijft een goede plaat, het minste nummer vindt ik toch wel Pour My Love.

Het is geen hoogvlieger maar het is zeker ook geen verkeerd nummer, gewoon een mooi, simpel liedje dat een beetje in de categorie Beautiful / No One Can valt. Dat soort nummers horen ook bij Marillion. Qua plaatsing op het album vind ik het perfect gekozen zo tussen de zwaardere / vollere nummers in.

avatar van Leptop
Pour my Love begint anders wel heel lekker met het typische stemgeluid van Hogarth...voor mij een verslavend stukje muziek.