Ik denk dat geen enkel album van Marillion, je in zijn geheel compleet uit het water blaast. Zelfs Brave (zwaar overschat) heeft wat ontzettend misplaatste nummers die ontzetten irritant zijn (Hard as Love of Paper Lies), en dat geldt ook voor het erg ondergewaardeerde Afraid Of Sunlight, was volgens H. het beste is wat hij ooit met Marillion heeft gedaan, en daar ben ik het mee eens. Het enige skip nummer op die CD is Afraid of Sunrisem wat ik echt niet trek, of wat van manier dan ook. Wat daarna kwam, kreeg een groter gehalte meuk, en mindere echte Wow-momenten. Met Anorak, begon dit langzamer hand te veranderen, en met Marbles raakten de band zijn voorlopige plafond van creativiteit. Somewhere Else was een behoorlijke smak terug (ook al was het titelnummer een fenomenaal nummer, de rest was veel teveel 13 in een dozijn), en met Happiness is the Road krabbelde de band weer een beetje omhoog, maar omdat het een dubbel album was staan hier toch te veel nummers op die ze wellicht hadden kunnen schrappen, ook al staan er een aantal ware meesterstukken op.
Met Sounds That Can’t Be Made, welke 4 jaar na het laatste studio album kwam, deed Marillion een geduchte poging om nogmaals het niveau van Marbles te halen. De vraag is alleen, is dat gelukt. Als ik jullie commentaar zo lees is het vrij snel vast te stellen, dat dit niet is gelukt. Wellicht wilden ze te veel of wellicht wilden wij met ons allen teveel. Maar wat wel is gelukt, is een album afleveren dat veel meer in lijn staat met Marbles of wellicht Afraid Of Sunlight, want zo vaak is dat het album dat me te binnen schiet, of beter vele albums lijken een kruising van verschillende nummers op deze twee albums. Het resultaat mag er zijn, en gooit in ieder geval hogere ogen dan This Strange Engine, Radiation, .Com, of Somewhere Else. Dus hun slechtste werk is het zeker niet.
Wat vooral opvalt is een mindere rol voor Mosley, drums meppen een beetje mee, maar dringen nergens echt naar de voorgrond a la King op het einde. Ook al lijkt Gaza wel zijn King momenten te hebben is het over de lijn van het album vooral een hele grote rol voor Kelly. Wat dat betreft is het een beetje als HITR, waar dat ook zo was. Wat ook opvalt is het werk van Rothery, het album kent zeker niet een moment als het einde van Neverland, waar Rothery even alle registers opentrekt, hetgeen resulteert in nummers die nu goed zijn, anders letterlijke kwijlnummers waren geweest. Velen lijken hier te klagen over de onsamenhangendheid van Gaza, ik moet zeggen dat ik eigenlijk het gevoel had dat Marillion hier probeerde een tweede Ocean Cloud te maken. Ook dit nummer heeft soms momenten die niet altijd even logisch in elkaar overgaan, dus dat Gaza dat ook niet heeft, is wellicht in het verlenge van dit nummer te begrijpen. Ik had eerder een gevoel van onsamenhangendheid met Montreal, een nummer dat aandoet als het rustigere broertje van The Invisible Man, maar zeker niet dat niveau of emotie haalt. En dan The Sky Above The Rain, de andere Epic, en die staat wellicht (of wil dat) bij Neverland staat, maar of hier of verzand, of wordt de pulling out all stops solo, die Neverland wel heeft volledig opgeschort. Het is een emotioneel nummer, dat qua toestsen zeker zijn gevoelige momenten heeft, maar jammer genoeg nooit in de buurt komt van de emotionele geladenheid van Neverland, nog maar niet te spreken met van de emotie die wordt aangeroerd door Kelly aan het einde van Out Of This World. Anyway, ik vond de eerste paar keer Neverland ook een beetje langdradig, dus wellicht moet het nummer nog op me inwerken. Dan de rest van de nummers, Gaza (ik denk inderdaad dat dit nummer de potentie heeft om uit te groeien naar een nieuwe klassieker, maar dat hangt voornamelijk af van hoe het live ten gehore gebracht worden), Sounds That Can’t Be Made, heel erg mooi nummer met lekker bassloopje van Trawavas, die ook mooi dominant is ingeregeld, Pour My Love, een steriel of safe spelend nummer, geen hoogdraver, maar zeker ook geen skip nummer, Power, ik denk het nummer met de beste zang, erg emotioneel, zoals we van we van H. gewend zijn. Ook hier weer een lekker bassloop op de achtergrond, lekker zwaar, wat het enigszins warm doet klinken. Invisible Ink, komt een beetje langzaam op gang, en resulteert in wat wellicht het zwakste nummer van het album genoemd kan worden. En dan Lucky Man, ook al knalt het nummer redelijk zwaar in, uiteindelijk resulteert het in een ander op safe spelend nummer.
Al met al, denk ik een goed album dat zeker hoger scoort dan de albums na Marbles en wat tussen Marbles en Afraid Of Sunlight is uitgekomen. zoals zoveel andere symfo bands vond Marillion zichzelf niet opnieuw uit zoals Pendragon op Pure, maar deden ze gewoon dat waar ze goed in zijn, Wellicht zoals IQ deed op Frequency. Maar vermoed dat het wel een groei album is, dus over tijd denk ik dat we er meer waardering voor gaan krijgen. Ik zou zeggen, voor nu, 4 sterren.