James Blunt - Back to Bedlam (2005)

Label: Custard

1. High (4:04)
  2. You're Beautiful (3:33)
  3. Wisemen (3:42)
  4. Goodbye My Lover (4:18)
  5. Tears And Rain (4:04)
  6. Out Of My Mind (3:33)
  7. So Long, Jimmy (4:24)
  8. Billy (3:37)
  9. Cry (4:06)
  10. No Bravery (4:02)
  11. Fall at Your Feet [Acoustic] * (2:25)
  12. You're Beautiful [Acoustic] * (3:31)
  13. No Bravery [Live] * (3:41)
  14. Goodbye My Lover [Acoustic] * (5:06)
avatar van Reijersen
Natuurlijk is 'You're Beautiful' kapotgedraaid, evenals 'Goodbye My Lover'. Maar verder is het allemaal best goed te versmaden. Het zijn aardige popliedjes, niet te moeilijk.

avatar van Nimm
Ik heb flink wat oestrogeen nodig om dit leuk te vinden......

Gish
you're beautiful.....oeps !

Abyss
Nimm schreef:
Ik heb flink wat oestrogeen nodig om dit leuk te vinden......

Zelfs dan is zijn stem nog te afschuwelijk om aan te horen

You're Beautiful vond ik een goed nummer, maar na een tijd begint het nummer net zoals zijn andere nummers (en vooral z'n stem) op de zenuwen te werken. Zowel dit album als z'n nieuwe "All The Lost Souls". Enkel "1973" vind ik te pruimen ...

looANIMEool
Ik vind het een redelijke cd. Goodbye My Lover, You're Beautiful en No Bravery zijn de mooiste en verder klinkt het allemaal wel erg hetzelfde, maar toch niet slecht.

Moow
No Bravery, Goodbye My Lover en Your Beautiful zijn mooi. Voor de rest vind ik het wat tegenvallen. So long, Jimmie is een waardeloos nummer.

avatar van NewYorkCityLight
Ik vind geen een nummer echt heel geweldig, maar een samenhangend geheel is het wel...No Bravery is denk ik mijn favoriet

avatar van Carolaah
sodeju, ik dacht ik ga dit album eens becijferen met in gedachten dat ik dit album helemaal niet geweldig vind en dat het wel overgewaardeerd zou worden.. Niet dus, ik schrik eigenlijk best van een 2,93.. zo slecht vind ik het nou ook weer niet.. Ondanks dat het misschien de 3 ook maar net haalt..

Billy, Goodbye my lover, you're beautiful en wisemen zijn prima nummers toch? ik kan alleen dat overdreven emotionele in zijn stem/zingen niet heel erg waarderen.. Beetje té soms..
Maarja soms ook wel mooi..

avatar van LucM
Een baanbrekend meesterwerk is dit album niet, maar ik vind het goed te pruimen vanwege de persoonlijke teksten en het gevoelige stemgeluid van James Blunt (of je daar al dan niet van houdt is een andere kwestie) en de productie is vrij sober.
"You're Beautiful" werd (terecht) een nr.1-hit, "Wisemen" en "No Bravery" vind ik de beste nummers.

tuktak
echte vrouwenmuziek, ik krijg iig kippenvel van deze skyradiomuziek. en niet in de positieve zin van het woord. die stem van james blunt is echt tergend en bij elke track hoor ik hem eigenlijk your beautiful zingen. pure indoctrinatie.

avatar van LucM
Vrouwenmuziek of niet, maar als ik de hitlijsten anno 2005 bekijk moet ik vaststellen dat James Blunt één van de weinigen was die kwaliteit leverde tussen al die Crazy Frogs, Rihannas, Pussycat Dolls, 50 Centen en would-be-idolen.
Vernieuwend is James Blunt niet en ik ga hem ook niet vergelijken met bv. Neil Young of Van Morrison, maar in één noot van James Blunt zit meer gevoel en eerlijkheid dan in gans het repertoire van eerder genoemde acts. Ik denk dat om die redenen het werk van James Blunt veel beter de tand des tijds zal doorstaan.

Je zou het zo kunnen zien, echter vind ik dat meneer Blunt terecht in deze hitlijsten staat omdat de kwaliteit van zijn muziek net zo laag is als de namen die je noemt.

2005 is bijvoorbeeld ook het jaar van het debuut van bijvoorbeeld Oceansize, Arcade fire en Bloc party. En deze 3 sla ik al 86 klassen hoger aan dan James Blunt.

Prima als je het mooi of leuk vind, maar ik vind dat er weinig legitieme redenen zijn om dit album een goede kwaliteit toe te dichten.

@ (willie)

Natuurlijk sla ik Arcade Fire en Bloc Party hoger aan dan James Blunt en zowat driekwart van de hitparadepop de laatste 10 jaar vind ik matig tot bagger, maar dat wil nog niet zeggen dat ALLE hitparadepop bagger is.

James Blunt is nog één van de weinige acts in de hitlijsten die zijn songs ZELF schrijft en hij brengt degelijke melodieën en emotie en zijn muziek klinkt tenminste oprecht en natuurlijk. Dit is ver te zoeken in de muziek van bv. Pussycat Dolls, 50 Cent of Rihanna. Die stem is gewoon een kwestie van smaak en ik vind dat hij een goede stem heeft. "You're Beautiful" is nu éénmaal een evergreen geworden en om je gerust te stellen, over 20 jaar zal dit nummer nog steeds gedraaid worden (al vind ik sommige tracks beter).

"Back to Bedlam" is voor mij geen meesterwerk, maar een gewoon goed album van een behoorlijk getalenteerde singer-songwriter dat ik bij momenten 's avonds wel eens wil draaien.

Moesten Bloc Party en Arcade Five incidenteel een hit scoren, ga je dat nu ineens bagger noemen?

[quote="LucM] "You're Beautiful" is nu éénmaal een evergreen geworden en om je gerust te stellen, over 20 jaar zal dit nummer nog steeds gedraaid worden [/quote]

Ze hebben niet voor niets Sky radio uitgevonden

Het zal wel een eeuwige discussie worden, maar zelfs als ik het in het perspectief plaats van de hitlijsten en zelfs het feit mee neem dat hij zijn eigen nummers schrijft (al raad ik hem aan om daar nu mee te stoppen) kan ik met de allerbeste wil van de wereld hier geen goed produkt in zien.

Het beste lijkt mij verder dat jij fijn de cd op zet en ik stop met lullige berichten te plaatsen over James Blunt.

avatar van NewYorkCityLight
You're Beautiful was toch ook tot meest irritante song ooit uitgeroepen? Vind ik niet erg, omdat ik 'm nooit leuk heb gevonden maar ik snap gewoon niet hoe het zo een hit kan zijn als mensen vervolgens zeggen ''Oh wat een irritant nummer''...

Kapot gedraaid door de radio tv en je letterlijk door de strot gedrongen door de commercie. Arme James Blunt! Nou ja als muzikant. Met zijn bankrekening zal het iets beter gaan, denk ik. Als ik zijn naam hoor in de toekomst de knop om , als bij een pavlovcreaktie

avatar van Madjack71
Deze cd destijds na een koopstilte gekocht door het incidenteel opvangen van flarden van You're beautiful. Ik had al een hele tijd geen tv meer gezien en van de radio kreeg ik niet veel mee.
Hierop de cd onbeluisterd gekocht en er thuis voor gaan zitten.

Ik mag wel zeggen dat ik toen de muziek prima kon waarderen, het hele album lang. Ik stoorde me ook nog niet aan zijn stem. I sing like Blunt...James Blunt.
Sterke nummers van toen vond ik; Wisemen/Tears and Rain/Out of my mind en No Bravery. Een album in balans en niet oninteressant. Ja, ik was zelfs blij met de aanschaf ervan.....

..that was then....this is now;

Ondertussen is James verketterd, met pek en veren verwijderd uit de waardering van de bovengemiddelde muziek liefhebber. Kapot gedraaid en geplugd tot zijn bibsje er zeer van deed. Eenzaam wachtend op een koper in de uitverkoop bak van Van Leest. Maar daar liggen de meeste populaire cd's na een aantal maanden release. Zelfs The Boss moet er ook aan geloven.

Feit is dat het ook nu nog een prima debuut is van een getalenteerde songwriter...maar mijn hartje kan het niet meer bekoren. Met name zijn stem trekt alle aandacht weg van het moois wat zijn nummers evt. te bieden kunnen hebben.
Nu nog steeds, vind ik een aantal nummers wel goed. Maar ik zou deze cd nu niet meer kopen. Liever nog Badly Drawn Boy voor midprice bij the Sounds, daar ben ik wel nieuwsgierig naar en lijkt mij ook niet zo'n aandachts**** als hem.

Hijzelf drukt het m.i al eloquent uit op het nummer Out of mind; I don't need no alibi, i'm a puppet on a string. I just need this stage to be seen......I'm a puppet not a whore. (Daar is het nu een beetje te laat voor)

Edoch, na het na een paar jaar weer eens beluisterd te hebben, kan ik het waarderen voor wat het is..een prima mainstream popalbum. Niet meer dan dat. De stem kan me niet meer boeien en zorgt er ook voor dat het niet naar 3 sterren gaat. Bagger...misschien...maar dan toch bagger dat goed heeft verkocht. Beauty is in the eye of the beholder.

fastpulseboy
phoe, wordt hier nou nog steeds iets over gezegd?

Madjack71 schreef:
Ondertussen is James verwijderd uit de waardering van de bovengemiddelde muziek liefhebber.

Verwijderd? Denk dat deze zooi er bij vrijwel niemand ooit maar heeft tussen gestaan. Zelfs niet bij de gemiddelde muziekliefhebber.

avatar van bertus99
ja, dat krijg je als iedereen elkaar maar napraat en met de mode mee loopt. Het is nu eenmaal om een of andere reden in de kringen van "juiste" muziekkenners helemaal fout om James Blunt goed of aardig te vinden. Dus vind iedereen die zo verantwoord naar muziek luistert hem slecht. Typisch voorbeeld van arrogant elitair achter mekaar napraten zou ik zeggen.
Er zijn zo van die artiesten die dit blijkbaar overkomt. Blunt wordt zo ongeveer op het niveau jan Smit geplaatst.
Zeer onverdiend! Back to bedlam is een aardige plaat, ik geef hem 3 sterren. Het is melodieuze popmuziek van een singer songwriter die het in zich heeft om mooie gevoelige melodieën te maken met een redelijk pakkende tekst. No Bravery is zelfs een politiek getint nummer, zou Dylan ook kunnen hebben gemaakt in de jaren 60.

avatar van LucM
Ik ben geen fan van James Blunt en dat hij grijsgedraaid werd is een feit, maar hij heeft heel wat meer in zijn mars dan de meeste top-40 acts die hun eigen songs niet schrijven en waar allerhande productietechnieken nodig zijn om de zang in goede banen te leiden.

bertus99 schreef:

Zo zou je het kunnen zeggen, ik blijf er bij dat iedereen het verschil tussen een goede singer/songwriter als Bonnie Prince Billy en inferieure muziek als dit zou moeten kunnen horen. Ook als je luistert naar Lucky Fonz III (die volgend jaar iedereen kent, want hij komt elke laatste vrijdag van de maand bij de wereld draait door) dan ben je trots dat we in Nederland ook zeer fatsoenlijke singer/songwriters hebben en dat we deze buitenlandse meuk gewoon fijn links kunnen laten liggen.

Maar Ik snap ook ergens wel dat wanneer je niet zo interesseert voor dit soort muziek en je het zo af en toe op de radio hoort en je geen eisen stelt aan muziek en je de top40 als referentiekader hebt je dit heel misschien wel mooi kunt vinden.

avatar van LucM
Bertus99 zal zeker veel weten van goede singer/songwriters als hij Bob Dylan, John Hiatt en Randy Newman in zijn top-10 heeft staan. James Blunt staat voor mij (en Bertus99) een trapje lager dan vernoemde artiesten, maar naar top-40 normen vind ik dat zeer behoorlijk.

avatar van bertus99
LucM schreef:

Tuurlijk is Blunt niet te vergelijken met grootmeesters als Dylan,Hiatt,Newman,Deville,Costello om er maar een paar te noemen waarvan ik vrijwel alles goed vind. Oh ja...en Joni Mitchel niet te vergeten anders heb ik geen vrouw genoemd

Deze mensen hebben een oeuvre, hun muziek beslaat een leven. Daar valt de heer James Blunt natuurlijk bij in het niet en ik denk ook niet dat hij ooit een oeuvre zal maken dat vergelijkbaar is.
Dat talent heeft hij niet en waarschijnlijk ook niet de originaliteit en het doorzettingsvermogen.

James Blunt valt in de categorie mensen met één aardig album en ik moet nog zien of ie de lijn doortrekt.

Maar ik probeer wel objectief te blijven over dat ene album. Ik heb er een aantal keren met plezier naar geluisterd. Vond een aantal nummers mooi,gevoelig, als je ervoor in dre stemming bent is er niks mis mee. Het deed me een beetje aan een andere James denken: James Taylor.
Nu heb ik Blunt al een jaar niet meer gedraaid.
Op een of andere manier krijgen sommige artiesten een stempel FOUT opgedrukt en dan vind ook iedereen dat opeens. Ik vind iets niet slecht omdat je dat slecht hoort te vinden in kringen van kenners (....)
Evenmin zou ik ooit goed vinden wat je goed hoort te vinden trouwens

Oh ja, ik kende Blunt niet eens als een vriendin me niet een keer een door haar zelf gebrand exemplaar had gegeven om eens te proberen en omdat ze dacht dat ik daar wel van zou opvrolijken.
Ik luister nooit naar de top 40 namelijk

avatar van LucM
James Blunt is natuurlijk niet de meest originele artiest en een oeuvre als bv. Bob Dylan zie ik hem ook niet bij elkaar schrijven. Wat ik wel waardeer bij James Blunt is zijn eigenheid, zijn talent om degelijke songs te schrijven en zijn emotionele zang. Iets wat ver te zoeken is bij de meeste artiesten in de hitparade (ik luister er sporadisch naar).
Vele users doen aan veralgemening, ze willen zich "alternatief" opstellen en breken systematisch alles af wat populair is.

avatar van dix
dix
LucM schreef:

Onzin,' t is gewoon die stem. Goeie muziek voor als je gewrichtspijn hebt, hier kan geen spierverslapper tegenop.

En dat geneuzel over alternatief en zo ... van Robbie Williams heb ik geen last en die doet ook voetbalstadions.

avatar van LucM
De stem is dan weer een kwestie van smaak. Maar zingen kan Blunt wel degelijk.

bertus99 schreef:

Ik kijk nooit naar top tientjes als ik reageer vandaar dat ik die van Bertus ook niet ken.

Als vrouwen zou ik dan graag Aimee Mann en Ani di Franco toevoegen ;-D. Niet heel ingetogen, maar mooie teksten.

Verder hangt het 1 en ander inderdaad af van referentiekaders e.d.

En er geldt natuurlijk nog steeds gewoon: vind je het mooi, luister het dan vooral.

Ik vind het gewoon niet mooi en niet goed.

avatar van Acido
Ik heb het gevoel dan veel mensen hier een kinderlijk kopieer gedrag tonen, en dat ze allemaal hetzelfde zeggen.

Ik vind dit album goed, en ik vind het zelfs jammer dat ik slechts 2 favoriete tracks kon aanduiden.

Een aparte stem hoeft niet voor iedereen een slechte stem te zijn.
En als je van mening bent dat hij vals zingt, dan zingt hij in ieder geval beter dan jullie.

Kennen jullie wat van muziek of kunnen jullie er commentaar op geven?