De-noir schreef: Maakte hij namelijk niet van die patriottistische, standaard masturbatie rock?
Wat patriottistisch betreft; Bruce is wel een patriot. Hij houd van zijn vaderland en is een volksvriend. Maar hij is geen patriot in de enge betekenis van het woord, zoals destijds door een Reagan of de patriot-act van een miskleun als Bush. Bruce heeft zich altijd met enige regelmaat kritisch uitgelaten over het beleid van zijn land en o.a ook over Vietnam, getuige ook de prachtige intro op Live 75/85 bij The River en de rauwe versie met duidelijk intro op WAR van Edwin Starr. Dit album laat zich ook niet onbetuigd aan de mensen die aan de zelfkant van de samenleving leven en hoop houden op betere tijden. Met name op Darkness on the Edge of Town, komt dit kristalhelder naar voren en is misschien dan ook een tip voor De-noir.
Masturbatierock, zit er wat mij betreft niet zo ver langs hoor. Als je de oude live optredens ziet. Zitten er af en toe wel van die momenten tussen Bruce en Clarence o.a of Bruce en Miami Steve, die zowat soms soft-erotisch benoemd kunnen worden. Als je verder kijkt hoe Bruce bij zijn Born in the USA tour omgaat met zijn gitaar en diens houding erbij, kun je toch niet echt om die Masturbatierock heen.
Niets mis mee hoor, alleen je zou zijn muziek onrecht aandoen, door het in zijn geheel zo te noemen. Daarvoor heeft hij toch meerdere gezichten. Zoals ook duidelijk wordt op dit prachtig album.