Dire Straits - Dire Straits (1978)

Label: Vertigo

1. Down to the Waterline (3:55)
  2. Water of Love (5:23)
  3. Setting Me Up (3:18)
  4. Six Blade Knife (4:10)
  5. Southbound Again (2:58)
  6. Sultans of Swing (5:47)
  7. In the Gallery (6:16)
  8. Wild West End (4:42)
  9. Lions (5:05)
avatar van TEQUILA SUNRISE
Dit blijft een sterk album die wat mij betreft de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan.
Overigens zou ik de charme van de gang naar de platenzaak niet willen missen, vrij recent nog een discussie gehad met een goede vriend van mij die tegenwoordig vanuit zijn luie stoel zijn muziek bij Bol.com besteld.
Het gevoel om verwachtingsvol met een tiet met geld op zak de platenzaak binnen te lopen met de gedachte enkele cd"s te kopen en steevast met ander titels weer naar buiten te wandelen zou ik nooit willen missen.

stuart
Niet mijn favoriete Dire Straits album, maar wel goed. Het album hangt in de Top 250 echter aan een zijden draadje...

avatar van musician
TEQUILA SUNRISE schreef:

Helemaal waar, ware het niet dat de platenzaken met een beetje complete collectie steeds schaarser worden

Sstttt
In Utrecht vind je Plato op de Steenweg waar men gelukkig nog een heel uitgebreide cd collectie heeft. Een waar feest om daar in de zoveel tijd lekker rond te snuffelen. En....... het weergaloze debuut van Dire Straits ontbreekt natuurlijk ook niet in de cd bakken.

stuart schreef:

Onterecht op de laatste plaats Stuart , eigenlijk moet ie omgeruild worden met de no1 , maar ja dat wordt moeilijk als de complete fanclub van Radiohead staat ingeschreven op Musicmeter.

rudiger schreef:

Dat weet ik ook wel , Rudiger. Van mij hoort dit album er zeker in, maar er zijn hier bands/genres met heel veel fans (schat ik) op Musicmeter( Radiohead, Tool e.d.).

avatar van musician
Sstttt schreef:

Maar ja, die hebben we natuurlijk allemaal al!

Ja Plato (ook in Leiden en Den Haag), Platenhuis 't Oor (Hilversum, Amere), Concerto in Amsterdam. Binnenkort kennen we alle nog overgebleven zaken uit ons hoofd.

avatar van Hans Brouwer
musician schreef:
Binnenkort kennen we alle nog overgebleven zaken uit ons hoofd.
Ook bij Fame! op aan het begin van de Kalverstraat in 020 hebben ze een zeer uitgebreid assortiment. En Sstttt, ook daar ligt "Dire Straits (1978)" voor de liefhebber voor het grijpen .

avatar van ArthurDZ
geen rockmuziek die zo lekker swingt als southbound again! sultans of swing is een goeie tweede

avatar van TheFunkyM
Lekkere cd,

Ik kende alleen losse nummers van DS. En ik wist niet dat ze van hun waren.. Toen kwam ik deze cd in de bak van me vader tegen.. Opgezet en niet meer afgezet. Lekkere chille rustige rock muziek, ook is het nooit saai.. Gevarierde cd..

Favorieten zijn: Wild West End, Sultans of Swing en In the Gallery
Nu een 4

Het moet een gewaagd plan geweest zijn om eind jaren ’70, te midden van de punkexplosie, een rhythm & blues bandje te lanceren. Zanger/gitarist Mark Knopfler klonk als een kruising tussen Bob Dylan en J.J. Cale en zijn frivole gitaarspel was de regelrechte tegenpool van de populaire punkers met hun drie akkoorden schema’s.

Maar Warner durfde het aan en het bleek een gouden zet. Dire Straits brak eerst door in Nederland, daarna in de States en later kreeg ook thuisland Engeland in de smiezen dat er nieuwe gitaargod was geboren.

Dire Straits zou uiteindelijk uitgroeien tot één van ’s werelds bestverkopende acts van de jaren ‘80. Dit is hun debuutalbum. Een klassieker met gruwelijk lekkere deuntjes zoals Down To The Waterline, Water Of Love en In The Gallery.

Maar het hoogtepunt blijft natuurlijk het ongeëvenaarde Sultans Of Swing, een geweldig nummer dat verhaalt over de capriolen van een groepje bejaarde muzikanten. Ironisch genoeg is die song tekenend voor het beeld dat veel mensen vandaag de dag van Dire Straits hebben.

avatar van Paranoid Android
Setting me Up en Southbound Again!!
Verslavende swingende nummers. Ik ga mijn stem verhogen!

3,5 --> 4

avatar van aerogp1
Het minste nummer vind ik wel 'Six Blade Knife'. Het sleept maar voort, langdradig. Het kan met niet bekoren. De rest van de plaat is geweldige. De opener is zeer schoon, maar het hoogtepunt is toch we Sultans of Swing, hoe vaak je die ook hoort op de radio.

stuart
Sultans of Swing blijft voor mij ook het onbetwiste hoogtepunt (waarschijnlijk voor de meesten). Six Blade Knife vind ik ook wat langdradig en mist iets. Setting Me Up vind ik ook wat minder; het album is op zich goed, maar voor mij..... net niet (qua bezit). Het is wel een lekker 'fris' album, ook gezien de periode waarin het uitkwam.

Toch maar 5 sterretjes voor deze. Vind elk nummer eigenlijk nu wel fijn om te luisteren, en dat is in mijn geval een hele prestatie van een classic rock band of in wat voor hokje de Dire Straits dan ook passen.

avatar van aerogp1
LeidseHoodie schreef:

Dire Straits plak ik altijd in het hokje "redelijk voor de massa". Niet al te moeilijk, maar kwalitatief prima!

avatar van ricardo
Deze kan zo in het straatje met klassiekers als Rumours, Hotel Californie en A Night At The Opera. Alleen jammer dat deze niet meer in de top 250 staat, waar hij m.i toch echt wel thuishoort vind ik. Geweldig album van DS en gelijk ook hun beste die ze ooit uitgebracht hebben volgens mij.

ricardo schreef:

Ricardo , dit album is `n klassieker van de bovenste plank , dat heb jij goed gezien en waarom ie niet in de top 250 staat , tja onbegrijpelijk , net zo onbegrijpelijk als dat Harry Potter minister president is van ons land.

Sommigen vinden dit het beste album van Dire Straits.
Maar daar ben ik het eigenlijk niet mee eens.
Dire Straits is over het algemeen wel rustig, maar ik vind dit debuut wel heel erg rustig.
Trouwens ik vind het zeker niet slecht. Maar geef mij "Love over Gold" , en "Brothers in arms" maar, daar heb ik wat meer mee.

avatar van LucM
"Brothers in Arms" vind ik rustiger en vooral meer gepolijst klinken dan het debuut.

avatar van Devoo
Bestaat er van dit album een remaster?

Devoo schreef:
Bestaat er van dit album een remaster?

Ja

Geweldig album. 'Sultans Of Swing' is het beste nummer aller tijden, maar ook (vooral) de nummers 'Water Of Love' en 'Down To The Waterline' vind ik erg mooi. Voor de rest mooie nummers, geweldig.

avatar van mpl
mpl
Dit blijft al jaren groeien.

avatar van Helicon
Een parel! Ik kan niet anders zeggen!. Muziek die volledig op zichzelf staat en met niets te vergelijken is (tenminste niet dat ik weet)

Persoonlijk vind ik de opvolger Communique nog een halfje beter.

Maar in onze hectische samenleving is dit album (en zijn opvolger) een baken van rust!

HEERLIJK!!

Boets11
beste album van dire straits

avatar van Running On Empty
Ik moet in 1978 echt een van de eerste Nederlanders geweest zijn die de LP kochten na release van de bekende single. Het was liefde op het eerste gezicht. Prachtplaat en zo puur dat spel.

Running On Empty schreef:
Ik moet in 1978 echt een van de eerste Nederlanders geweest zijn die de LP kochten na release van de bekende single. .

Jij was de tweede.

Handsome Bill
Elke vader zou zijn zoon deze muziek tijdens de opvoeding moeten aanbieden.

avatar van barrett
Tgohja de sound van Mark Knofler en Dire Straits klinkt toch een beetje gedateert na al die jaren vind ik.