Dire Straits - Dire Straits (1978)

Label: Vertigo

1. Down to the Waterline (3:55)
  2. Water of Love (5:23)
  3. Setting Me Up (3:18)
  4. Six Blade Knife (4:10)
  5. Southbound Again (2:58)
  6. Sultans of Swing (5:47)
  7. In the Gallery (6:16)
  8. Wild West End (4:42)
  9. Lions (5:05)
avatar van ArthurDZ
Inderdaad, luister maar eens goed naar Southbound Again. Dat moet toch spannend genoeg zijn?

avatar van Eveningguard
De riff van Sultans of Swing!

avatar van Madjack71
Het verdienstelijke debuut van Dire Straits en met prachtig gitaarspel van Knopfler. Nummers als Down to the Waterline, Water of Love en natuurlijk Sultans of Swing zijn om muzikaal bij te watertanden. Maar eigenlijk staat er niets op wat mij tegenstaat en maakt dit misschien wel tot het beste wat Dire Straits te bieden heeft gehad. De link met J.J. Cale zie ik ook en waar J.J. een soort van belichaming van cool is, kan bij Knofpler dat overhellen naar een lichte sweem van saaiheid. Zelf zou ik ook Tony Joe White erbij willen halen. Maar goed als geheel heel aangenaam om naar te luisteren.

avatar van ricardo
De afgelopen 3 dagen heb ik de 4 Dire straits albums die ik origineel in bezit heb ff weer veelvuldig gedraaid. Deze blijft voor mij van de studio albums veruit hun beste album. Alleen Alchemy Live vind ik nog beter dan deze. Dit eerste album klinkt heerlijk spontaan en ongedwongen nog, en het geluid klinkt ook zo lekker vet.

Choo Choo
Dit album bevat alleen maar goede nummers. De sound in nummers als Six Blade Knife, In the Gallery en Lions is geweldig.

Woorden schieten tekort voor dit album, gewoon meesterlijk!

avatar van rudiger
Ongelovelijk dat het alweer 33 jaar geleden is dat ik Down To The Waterline voor het eerst hoorde , staat nog steeds als een huis met 10 verdiepingen .
Vanmiddag Lions vier keer achterelkaar opgezet .
1 van de beste albums ooit en vastgeroest op no1 in mn top 10 .
Stereo op 10 zetten en schijt aan de buurvrouw dan gaat ze maar verhuizen .

avatar van IntoMusic
Klopt en voor mij ook een vaste bezetting in mijn top 10. Mijns inziens samen met het debut van The Doors (die ik iets beter vind ) hét sterkste 1e album van een groep ooit uitgebracht. Als ik na een tijdje weer eens een DS album opzet, is het deze of hun opvolger, die ik ook erg graag op de repeat zet.

avatar van bikkel2
Met je eens hoor Ruud , cultuurbarbaren gaan maar in een hutje op de hei zitten .
Ik had laatst met mijn bandje een optreden in een club ergens in Ijmuiden . De uitbater draaide deze helemaal voordat wij begonnen . Ik had 'm een tijdje niet meer gehoord , maar ik heb er erg van genoten . Heerlijke plaat . Catchy songs zonder opsmuk , maar wel heel erg sterk uitgevoerd . Halfje omhoog met die handel .

Album gekocht voor 1€ ( kringloop Belgie ) Super album Blues / Country / Slide guitar Het leven zoals het is ! Aanrader +++.

lgendwrs schreef:
Album gekocht voor 1€ ( kringloop Belgie )
Welkom bij de club van goede-cd-bezitters!

avatar van IntoMusic
Zojuist weer eens wat livenummers van dit album beluisterd en voor Wild West End werd toch wel de mooiste versies in 1985 gespeeld. Kan van 16 augustus helaas niets op Youtube vinden, want wat wordt daar een allemachtig mooie versie gespeeld.
Elke keer weer zit ik vervolgens weer te twijfelen welk album nou het mooist is: hun debut of Communique... En weer is het gelijk spel . Vooral Lions, WWE, 6 blade knife en Down to the waterline zijn meesterlijk en toch wel diverse versies live ten gehore gebracht.

Top!

avatar van iggy
Mijn oudere broer had deze straits. Dus lag die ook vaak laten we zeggen ongevraagd geleend op mijn draaitafel. En net als vele muziek liefhebbers werd ik weg geblazen door A het orginele guitaar geluid en de manier van spelen van meneer M.Knopfler. Van JJ.gale had ik nog nooit gehoord in '78. En B de vrij sterke nummers deden de rest. Ik was dus onder de indruk he he. Nu heb ik deze straits redelijk kapot gedraait. En af en toe kom je ook een minder nummer tegen vind ik. Nu lag mijn hart ook nog eens bij de hard rock in deze periode. Desondanks wisten die straits mij te raken en goed ook.

En als die muziek je ook nog eens ruim 30 jaar later nog altijd kan bekoren dan heb je een prima plaat in je bezit en da's een feit. Er staan gewoon prachtige nummers op met dat prachtig guitaar werk van king mark. Waterline,six,gallery enz. Ach weet je als ik mijn ogen dicht doe dan haal ik soms allerlei beelden en sferen terug uit mijn klein kamertje. En dat doet oa goede muziek met je.
Sterk debuut van een prima band

Ik vind dit album erg sterk ,of dit hun beste album is , dat vind ik niet , ik vind de nummers iets te veel op elkaar lijken.
Brothers in arms blijft voor het beste , zeker omdat dit album meer afwisseling heeft en Brothers in arms samen met telegraph road ( uit een ander album) de beste nummers zijn wat ze ooit hebben gemaakt , zeker de live versie van Brothers in arms op het mandela concert, griezelig mooi gespeeld , die solo op het laatst is zo mooi , dat is gewoon niet uit te drukken met woorden.
Ik vind sowieso dat Mark knopfler mooie liedjes maakt, niet alleen met de dire straits.
Ook zijn filmmuziek is gewoon mooi ( going home , storybook love , the long road ) allemaal mooie liedjes.

avatar van IntoMusic
Klopt dat er mooie nummers zijn geschreven en dat zelfs er prachtige nummers beter zijn als een individueel nummer op dit debut. Telegraph Road, Ride across the river, BiA (ook mijn top 3 favoriet), het schitterende News etc. Maar de albums waar die nummers op staan, zijn niet als geheel sterker als dit debut qua samenhang. Note: er komt geen enkel albums van de Straits bij mij onder de 4 sterren, dus dat zegt genoeg. BiA nota bene de laagste van de collectie, omdat daar het niveau van nummers teveel verschilt... maar dat terzijde.

Echter ervaar ik totaal niet dat de nummers op dit debut elkaar lijken. Leg Water of Love naast Sultans of Swing en Wild West End... en ik hoor dan niet 'meer van hetzelfde'. Of Lions met Southbound Again etc. Samen met Communique vind ik dit album juist het beste als geheel te beluisteren en valt mij op dat ik bij die twee nooit een nummer skip.

En ja, die versie op Mandela is inderdaad goed (behalve dat hij slecht bij stem was) en dat concert wordt nog regelmatig op Marktplaats aangeboden (bootleg heet 'Solid Rock' met natuurlijk ook Eric Clapton)

anoniempje 30 schreef:

Ik dacht dat ik de enigste was maar gelukkig zijn er meer die er zo over denken .
1 van de beste uitvoeringen van BIA .

Dit debuut album vind ik in het zelfde schuitje passen als Communique , ik zie dit debuut samen met Communique eigenlijk als 1 album en had niet misstaan als het als dubbelaar was uitgebracht als hun debuut ,

Ach die Mark heeft zoveel nummers geschreven en ook vele die de albums niet haalden en daar zitten erg mooie songs tussen .
Verder is het me nog steeds een raadsel dat dit debuut album , wat 1 van de beste debuuts ooit was , niet hoog in de top 250 staat
Leuk om al die nummertjes die de albums niet hadden gehaald om daar een leuke schijf van te maken .

rudiger schreef:
Ach die Mark heeft zoveel nummers geschreven en ook vele die de albums niet haalden en daar zitten erg mooie songs tussen.

Inderdaad en bijzonder dat een tweetal van die songs (Eastbound train en What's the matter baby?) wel vele malen live werden performed tijdens de tour van hun eerste twee albums. Real Girl zou ook mooi op dit album hebben gepast . Beetje à la In the gallery...

avatar van rudiger
Inderdaad en zo kan ik er tientallen opsommen .
De man heeft zoveel moois geschreven en zijn pen is nog lang niet leeg .
jammer van zijn tour met Dylan want daardoor komt zijn nieuwe album later uit .

Mark heeft ook veel mooie nummers geschreven en velen zijn zelfs buitenaards mooi.
Telegraph road , Sultans of swing , Tunnel of love ,Brothers in arms enz enz , en dan te bedenken dat het maar 1 man is die die liedjes allemaal bedacht en geschreven heeft , dan moet je toch een afwijking hebben , dan ben je zo geniaal.
Qua gitaarspel vergelijk ik knopfler een beetje met Gilmour van Pink floyd.
Het zijn allebei geen supersnelle spelers , maar spelen beiden met hun hart , en dat maakt het
des te mooier. Dat snelle spelen is de kunst niet , je moet mensen raken met je gitaarspel dat is veel meer waard.

IntoMusic schreef:

Ik merk er niks van tijdens Romeo & Juliette ook trouwens de beste uitvoering die er van te horen is.

avatar van Twinpeaks
Goed debuut,al kan ik Sultans of Swing nauwelijks nog horen.Neemt niet weg dat het een prima liedje is ,maar ik heb hem gewoon te vaak voorbij horen komen.Is dat erg ? Nee! want er is zoveel meer moois op deze plaat te ontdekken.De opener bijvoorbeeld:mooi,dreigend en met een perrfecte "swing" erin.Ook de afsluiter Lions is meer dan de moeite waard en nog een speciale vermelding voor Wild West End.Naarmate ik ouder aan het worden ben waardeer ik dit meer en meer .

Wild West End .

Hier koopt Mark zijn coffee beans ,

Choo Choo
Ja, maar... Moet Mark nu ook zijn liedje gaan herschrijven?

Misschien dat het nu iets moet worden van Wild East Finchley, al klinkt dat natuurlijk voor geen meter!

Of de Wild Long Lane

avatar van Max Payne
Vindt het country gehalte te hoog van deze plaat. Dit werd op latere platen minder.

avatar van Running On Empty
Wat een zeldzame onzin verkondig je hier. Country gehalte? Te hoog? Volgens mij is het country gehalte van deze plaat zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero zero, net als het Epo gehalte bij Contador.

Ben je niet in de war met een andere band?

avatar van IntoMusic
Misschien heeft ie de Notting Hillbillies in zijn hoofd en deze albumhoes in de hand...

avatar van Running On Empty
Tuurlijk, dat is het.

IntoMusic schreef:

Wat een giller

Max Payne schreef:

Ooit On Every Street gehoord ????

Verder vind ik het heel frapant dat jij Brothers In Arms op no 4 zet in jouw persoonlijke top 10 en dan dit debuut wat orgineler , rauwer , creatiever en beter is maar een 2 geeft .
Ik snap veel maar dit niet .

avatar van ricardo
Typisch dat er iemand is die het country gehalte van deze te hoog vind. Toen deze uitkwam is hij zelfs nog in het vakje van de new wave gedrukt.

Dit is gewoon een prachtplaat die gewoon teveel rockt voor een country plaat.