Dire Straits - Dire Straits (1978)

Label: Vertigo

1. Down to the Waterline (3:55)
  2. Water of Love (5:23)
  3. Setting Me Up (3:18)
  4. Six Blade Knife (4:10)
  5. Southbound Again (2:58)
  6. Sultans of Swing (5:47)
  7. In the Gallery (6:16)
  8. Wild West End (4:42)
  9. Lions (5:05)
avatar van bikkel2
Indrukwekkende story Rudiger .

avatar van ricardo
Inderdaad mooi persoonlijk verhaal, en knap dat je zo open durft te zijn met persoonlijke verhalen.

Respect daarvoor.

avatar van vielip
bikkel2 schreef:
Die Alchemyversie van Sultans Of Swing is erg speedy en wordt helemaal dichtgetimmert door drummer van dienst Terry Williams . Ik prefeer de studioversie . laidback en transparant .

Dat vind ik dan juist weer het geweldige aan die live versie!! Die Williams gaat helemaal los, heerlijk!!

@rudiger; brok in m'n keel verhaal!

avatar van IntoMusic
Respect Rüdiger... Hand in Hand

Zorin
Dat zo'n Sultans Of Swing niet bij de Finale van de laatste 32 van de Mumeladder Top 2000 zit en zoveel andere pulp wel : ongelooflijk.... (alto-site)

Zorin schreef:
Suzuki Alto zeker, of stijgt jouw muziek smaak wel boven dat formaat uit.

Zorin
Ja, ik heb iig smaak..... .

avatar van Arrie
Zorin schreef:

Wees blij, het nummer is in de Mumeladder tenminste gestegen ten opzicht van vorig jaar.

Zorin schreef:
Ja, ik heb iig smaak..... .
Ja jij vind jezelf wel erg geweldig.

Zorin
Ja hoor, het blijft wel wat behelpen, maar ik neem er hier op deze site genoegen mee. Dank voor je oppepper, Arrie. .

@Rico: nee hoor (zie smiley)

avatar van Blue88
Fijn album, vooral de B-kant van deze LP vind ik briljant. Ik snap niet waarom dit album nergens in de toplijsten te vinden is :O

Ik merk de laatste tijd dat ik deze enorm vaak draai. De zwaarmoedige postpunk wordt zelfs bijna verdreven....

Wellicht een top10 positie dan maar?

avatar van ricardo
Dit is hun meest fris en meest open klinkende album vind ik, de sontaniteit druipt er gewoon vanaf.

De productie is ook erg goed, zeker voor een album uit 1978.

En toch heeft dit album iets wat mij weerhoud om hem een 5* te geven, wat weet ik niet, want het klinkt erg goed en mag deze graag af en toe nog eens opzetten.

Mindere punten kan ik ook niet echt ontdekken.

Beslist het beste album van Dire Straits, al volgt Love Over Gold hem echt op de voet.

Blue88 schreef:
Wellicht een top10 positie dan maar?
Gewoon doen! Eén keer Lou Reed is toch genoeg?

avatar van rudiger
Van het legendarische optreden van Dire Straits op Pink Pop 1979 zijn nog slechts 4 nummers bewaard van het uur dat ze gespeeld hebben , de rest is gewist .
Die nummers zijn hier te beluisteren .
KRO-Legendarisch Live - legendarischlive.kro.nl

Ik vraag me af of er users zijn die daarbij aanwezig waren in 1979 .
Het wordt weleens tijd voor een jubileum uitgave van het debuut .

avatar van chevy93
Hebben ze de rest dan weggegooid ofzo?

avatar van ricardo
Nee de rest staat te koop op ebay nu.

avatar van rudiger
chevy93 schreef:
Hebben ze de rest dan weggegooid ofzo?

Ik heb geen idee Chevy , als ik erbij was geweest dan stonden die opnames nu in mijn kast .
Erg jammer natuurlijk dat die opnames er niet meer zijn maar nu is het wel legendarisch .

avatar van harm1985
Ik ben ook maar eens begonnen aan het werk van Knopfler en Co. Ik was al (over)bekend met Brothers in Arms, die al velen jaren in mijn platenkast staat en de hit Sultans of Swing, maar verder dan een best of bandje op de camping was ik nooit gekomen.

Het eerste nummer klinkt alvast heel vertrouwd, lijkt ook wel wat op Sultans of Swing. Ook Water of Love klinkt me bekend in de oren. Al met al niet slecht tot nu toe.

avatar van Slowgaze
Nee, Harm, doe het niet! Straks raken we jou ook kwijt aan de Donkere Kant!

avatar van harm1985
Tot nu toe vind ik het degelijk, maar om een paar nummers na niet erg spannend.

avatar van chevy93
Sinds wanneer wordt muziek beoordeeld op de mate waarin het spannend is?

Zorin
Voor sommigen is dat een belangrijk element, maar het is nogal .....persoonlijk, zo van: gisteravond een spannende film gezien joh....de ander: ik vond er niks spannends aan.....

avatar van chevy93
En dan de derde: Maar het was een komedie.

#koen
Ik ben toch eerder geneigd dit een drama te noemen

@rudiger Ja. Ik ben erbij geweest! Die Pinkpop editie was natuurlijk legendarisch. De grote doorbraak van Dire Straits, de Police (ik weet nog dat er reclame-vliegtuigjes met Outlandos D'amour rond vlogen) en dat Elvis Costello in een zuurstok-roze-pak optrad. Het was bloedheet maar tijdens Costello begon het ontzettend te hagelen.
En toen begon het eerste Rush concert op Nederlandse bodem......
Toch had ik de Dire Straits ook een keer gezien bij een voorprogramma van óf Styx óf Kansas in Congresgebouw Den Haag. Nog voordat de LP uitkwam volgens mij.

chevy93 schreef:
Sinds wanneer wordt muziek beoordeeld op de mate waarin het spannend is?

Dat het me niet zo pakt bedoel ik, ligt een beetje aan de zang van Knopfler denk ik. Ryan Bingham doet me ook niet zoveel, maar Phosphorescent juist wel.

avatar van Hans Brouwer
Vandaag was ik bij de plaatselijke FRS. Daar ligt thans een DVD van Dire Straits met als titel: "Sultans of Swing, live in Germany". Het betreft een Rockpalast opname van 16 februari 1979 in Keulen, Duitsland van Dire Straits voor circa 100 aanwezigen. Alle nummers van het debuutalbum "Dire Straits (1978)" en een paar "nieuwe nummers" zoals bijvoorbeeld "Once upon a time in the West" en "Single Handed Sailor" zijn te zien en te horen op deze DVD. Kosten € 9,=
Hier zie en hoor je Dire Straits toen ze nog echt goed waren. Ik weet niet waar ik deze DVD verder moet aanprijzen, daarom doe ik het maar hier bij hun debuutalbum.

avatar van IntoMusic
Hans, je bedoeld deze, maar dan de DVD-versie. Ik ben niet zo'n muziek dvd-liefhebber, maar het concert is inderdaad erg gaaf en een door mij veel gedraaide. Leuk dat de b-kantjes Whats the Matter Baby? en Eastbound train er ook opstaan.

Hoevaak ik dit debutalbum ook draai, het verveeld nooit. Samen met het debut van The Doors, is dat toch (zeker tegenwoordig) nog vrij uniek te noemen. Na jaren en jaren nog steeds bovenaan en een kwaliteit waar driekwart van de artiesten jaloers op mogen zijn.

Stijn_Slayer
Vanochtend nog eens herbeluisterd nadat ik de LP voor de derde keer in m'n bezit kreeg.

Het zal wel nooit een fantastisch huwelijk worden tussen mij en Dire Straits vrees ik. 'Down to the Waterline' vind ik een erg goed nummer, maar de rest wil mij minder pakken. Aan de uitvoering en de muzikale kwaliteiten van de band ligt het niet, maar het blijft als een minder authentieke kopie van J.J. Cale's muziek overkomen. Ik mis vaak ook wat spanning, en soms vind ik het zelfs ietwat saai. Gelukkig blijft Knopfler's gitaarspel te allen tijden overeind.

Ik zal de LP deze keer niet wegdoen. Het zal mijn lot wel zijn dat de LP telkens weer in mijn bezit komt.