Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
orbit schreef:
En waar heb je in hemelsnaam mijn tweesplitsing opgevangen van punk/wave en rock?

Waar heb jij mij dat aan jou persoonlijk zien toeschrijven?

avatar van orbit
Aangezien mijn post quotte, vermoedde ik dat het een reactie op mij was. Zoniet, beschouw het dan als niet geschreven.. Ik ben overigens ook opgegroeid met metal in de jaren 80 (met punk of new wave had ik toen nul, noppes). Toen ik wat later begon wat schade in te halen, werd mij de bron van een aantal van mijn favoriete metalbands opeens een stuk duidelijker.

orbit schreef:
Zoniet, beschouw het dan als niet geschreven..

Oké.

Cabeza Borradora schreef:
(...)Hoeveel invloed punk rechtstreeks in andere muziek heeft teweeg gebracht valt natuurlijk nooit met zekerheid vast te stellen.

Dat is alvast waar.

Zoals wat precies?

Zoals ook al iemand vermeld heeft, voor de "maatschappij" staat de Sex Pistols gelijk aan punk, en omgekeerd. Waarom dat zo is weet iedereen. Dus voor die "maatschappij" (niet het kleine groepje muziekfreaks dat op forums bekvecht ofwel The Stooges of de Sex Pistols echte punkers waren) brachten de Sex Pistols een nieuwe muzieksoort, een nieuwe mode, en een nieuwe "filosofie".
Niet zomaar nieuw, nee, ook nog eens iets dat tegen de gangbare normen van die "maatschappij" indruisde.

Ook hier valt niets te ontkennen.

En dan zijn er hier die beweren dat de kracht of de invloed van de punkbeweging te verwaarlozen is?? Fuck it! Dat is juist een van de redenen waarom de punk zo vlug doodgebloed is. Alles werd opgepikt en ver-maatschappijt (lees vercommercialiseerd). Behalve de filosofie natuurlijk, want niet gehecht zijn aan eigendom en materieele bezittingen ging de brave burger te ver. Maar modeontwerpers, kunstenaars, haarkappers, de muziekindustrie, allemaal hadden ze geld geroken en sprongen ze op de punk-kar. Wie dat gemist heeft heeft echt wel prut in zijn ogen.
Trouwens, new-wavers zullen het niet graag horen, maar begin jaren 80 was new wave naast een subcultuur ook een breed maatschappelijke mode! (Op een gegeven moment was 80% van mijn klasgenoten new-waver) En op wat is de kleding en haardracht van New wave geinspireerd??

Alleen hier begin je door te draven. Punk was inderdaad binnen een paar jaar doodgebloed. Maar ligt dat dan opeens aan anderen, die er blijkbaar in slagen het hele genre binnen enkele weken commercieel uit te buiten? Een school met 80% newwavers lijkt mij ook heel bijzonder, je zou er nu Man bijt hond mee hebben gehaald.

Serieus: je goochelt met percentages en suggereert een aanhang van hier naar Tokio. Hoewel ik zelf heel veel newwave erg goed vind, komt dat percentage bepaalt niet overeen met bijvoorbeeld de verkoopcijfers van albums.
Helaas nogmaals, maar gelukkig lagen de LP-verkopen van de newwave in ieder geval beduidend hoger dan die van de punk. Verkoopcijfers zijn ook maar een criterium maar het is één van de weinige serieuze metingen uit die tijd waar we in ieder geval nog iets mee kunnen, qua aantonen.

Over de kwaliteit van dit album kan men onder muziekliefhebbers van mening verschillen, en zelfs punkers onder elkaar kunnen over de de opzet en de waarachtigheid van de Sex Pistols discussieren. Maar houd alstubelieft op met de impact van dit album, 1 van de belangrijkste in de muziekgeschiedenis, te rediculeren.

Dat doe ik niet maar er blijven wel heel erg veel vragen over. Bijvoorbeeld deze. Kun je met goed fatsoen een album een impact toekennen als 'een van de belangrijkste in de muziekgeschiedenis' als het album 13 weken in de albumlijsten heeft gestaan met als hoogste positie nummer 26? Misschien dat (veel) andere musici er door zijn geïnspireerd, alleen dat weet je niet, zoals we zelf in je eerste zin al zagen.
En dan de punk-filosofie, die, als groot onderscheid, bij de newwave al helemaal geen rol meer speelde. Kunnen we zeggen dat het gedachtengoed massaal is overgenomen door de bevolking, van harte ondersteund en vervolgens heeft geleid tot grote veranderingen in de wereld, zelfs al was het maar voor een paar maanden?
Nee, eigenlijk ook niet. Wat zegt dat dan eigenlijk over punk als filosofie en punk als muziek? Wat zegt het over de totale impact van punk, mogen we 34 jaar later vaststellen?

Nu draai ik het om. Het Woodstock concert in 1969 en het album Deja vu van Crosby, Stills, Nash & Young uit 1970. Dezelfde vragen maar, het zal niet verbazen, geheel andere conclusies. Bleef het album van de love & peace generatie, de vertegenwoordiging pur sang van het hippie-dom, onderaan bungelen in de LP lijsten?
Nee, het is één van de meest verkochte albums aller tijden. Werd de filosofie, net als de punk, massaal met de nek aangekeken? Neen, het werd zelfs door miljoenen omarmd. Bleef het, in muzikale zin, allemaal beperkt tot Crosby, Stills, Nash & Young? Nee, zeker niet. Een ware explosie aan bands ontstond. Woodstock bleek de inleiding tot een enorme toename van concerten en toeschouwersaantallen. En ten slotte, leidde het nog tot grote politieke veranderingen? Ja, ook die waren niet mis. Verregaande democratisering, het feminisme met de Dolle mina's, demonstraties tegen Vietnam, lang haar in het leger, abortus, de sexuele revolutie, het gebruik van softdrugs.

Niet alles was even fraai en er waren ook heel wat dingen die, met wat extra kennis, later (terecht)weer wat zijn teruggedraaid maar had het alles bij elkaar impact? Ik hoop die vraag niet meer te hoeven beantwoorden.

De wijze waarop punk meende te moeten afrekenen met alles wat uit de tijd van de hippies kwam is ronduit te treurig voor woorden. Geheel terecht heeft de punkbeweging(nagenoeg) geen enkel gehoor uit de samenleving gekregen. Want het gaat namelijk niet om het afbranden van iemand anders maar de kracht zit vooral in het beantwoorden van de vraag: hoe goed ben je zelf? En dan moet de (oude) punkbeweging nog maar eens een keer goed in de spiegel kijken.

Joy

ook bijzonder weinig, maar ik dwaal af

Joy schreef:
nu zou je voor het gemak eens de resultaten moeten bekijken van het love peace en happiness tijdperk, wat heeft dat opgeleverd?(...)

Alles is toch in feite blijven bestaan (ik noem bijvoorbeeld de vrije keuze voor abortus). Alleen is het vaak geëvolueerd, regelgeving verfijnd en wordt het ook lang niet altijd meer herkend als verworven rechten uit het hippie-tijdperk.

Nicci
Joy schreef:

Vrij veel. Laten we het bij Nederland houden.

Gelijkheid vrouw man heeft daar een redelijke duw gekregen.
Het individualisme idem
Seksuele revolutie vond plaats.
Eigenlijk stonden alle normen en waarden die in de jaren 50 als vanzelfsprekend werden ervaren zonder uitzondering ter discussie.
Politiek kwam los van z'n zuilen.

dazzler schreef:
Musician, hoe hoog schat je de impact in
van het eerste album van The Velvet Underground?
En zoek dan eens op hoe hoog het in de charts stond.

Ik blijf daar toch consequent in. Ik laat mij niet inhoudelijk uit over de albums, het gaat volgens mij over impact (van stromingen), was toch hier de discussie over begonnen?
Hoe goed ook de Velvet underground maar ik vind het toch van belang iets 'impact' toe te kennen als het ook echt door een brede laag van de samenleving wordt ondersteund en als het daarbij ook aantoonbaar heeft geleid tot veranderingen.

Ja, What's the point, volgens mij hebben we het er al een paar dagen over, op musicmeter...

avatar van dazzler
Sorry, musician, ik heb mijn post waaruit je quote weggehaald.

Want ik snap er hoe langer hoe minder van.

Je antwoordt dus niet op mijn vraag over de impact
van het Velvet Underground album omdat je je niet inhoudelijk
uit wil laten over albums maar dus enkel over stromingen.

Dit is toch jouw quote volgens mij?

musician schreef:

Ik antwoordde dus met een wedervraag. Jij past.

En zo gaat het nu al dagen aan een stuk.

Iemand doet een uitspraak zoals die quote van musician.
Je reageert er op en dan wordt je reactie handig ontweken.
En als ik dan schrijf dat ik van zo'n discussie de kriebels krijg
dat bestempelt iemand anders mijn reactie als loads of bullshit.

Ik ga opnieuw inhaken. Dit is te gek voor woorden.

Cabeza Borradora schreef:
Nu word het hier toch wel wat te gortig, een forum voor muziekliefhebbers onwaardig.

Laat ik me tenslotte hierbij aansluiten.

avatar van musician
Je hebt volledig gelijk als je tegen mij zegt dat het album van de Velvet underground ook geen beste notering heeft behaald. Maar, dat album heeft toch ook impact gehad dus waarom zou dat niet voor de Never mind the bollock van de Sex pistols kunnen, is toch ongetwijfeld je stelling?

Ik geef je daarin gelijk maar tegelijkertijd vind ik ook dat iets dat echt impact heeft, muzikaal en maatschappelijk door heel veel mensen moet worden ondersteund.

Maar het is zonder meer waar dat er zelfs albums zijn geweest die uberhaupt nagenoeg niet zijn verkocht maar toch een enorme inspiratiebron zijn geweest voor andere artiesten.

Dat zal voor Never mind the bollocks ook zeker kunnen gelden, in ieder geval bijvoorbeeld tot in de eerste tien jaar na het verschijnen van het album.

avatar van orbit
Maatschappelijk heeft deze plaat toch ook veel meer impact gehad dan de VU? Misschien wel juist! Modebeeld, kunst, hele lifestyle werd jarenlang door Sex Pistols en punk bepaald in Europa.. dat heeft de VU nog nooit voor elkaar gekregen.
Qua muzikale impact schat ik het debuut van de VU dan weer veel hoger in dan deze plaat!

avatar van Kronos
Voor zover er al kampen zouden zijn, ik schaar me bij geen enkel. Ik kan mij dus niet vinden in de verworvenheden die hier aan de hippiecultuur worden toegeschreven. Dat zijn vooral maatschappelijke veranderingen die los staan van enkele gasten met lang haar die op een gitaar staan te jengelen en over love peace en happiness staan te zingen.

Of om het kort te zeggen, er is nog steeds haat oorlog en ongeluk in de wereld.

Seksuele revolutie, vooral dankzij de pil. Ook de gelijkwaardigheid (niet gelijkheid) van vrouw en man (die overigens nog altijd deels een ideaal maar niet ten volle praktijk is) heeft daar ook wat aan te danken. Ontzuiling van de politiek loopt parallel met de secularisering. Niet echt hippie-verdiensten. De maatschappelijke veranderingen brachten hippies voort en de hippies kleurden het straatbeeld. En oh ja, ze veranderden ook de maatschappij. Een beetje. Eigenlijk net zoals punkers dus. Maar allemaal niet overdreven veel. En in de grootste delen van de wereld hebben hun muziekjes zelfs helemaal geen enkele rol gespeeld.

avatar van musician
Misschien omdat de Oostbloklanden en China geen Westerse muziek toelieten uit angst voor opstand in eigen land?

Je laat je hier wel een beetje kennen door als hardrock liefhebber bij hippies opeens over 'muziekjes' te praten.

Hoe komt het dat de pil mocht worden gebruikt?

Als het aan de hippies zou hebben gelegen was iedereen anti-militaristisch en dienstweigeraar (dat laatste is ook officieel mogelijk geworden in het hippie-tijdperk). De hippie-cultuur heeft een enorme impact gehad op het Amerikaanse leger (en het uiteindelijke terugtrekken ervan) in Vietnam.

Natuurlijk is pacifisme al ouder maar het uiteindelijk onvoorwaardelijk overnemen van deze gedragsregel is geïntroduceerd door de hippie-cultuur.

Dat er dan nog steeds haat en oorlog in de wereld is heeft daar niets mee te maken, het is ook wel erg ambitieus te hopen dat er een eind aan alle oorlogen kan worden gemaakt, hoe positief bedoeld ook.

Ik hoor wel in bepaalde stromingen van hardrock veel verheerlijking van oorlog en geweld in hun teksten overigens.

avatar van Rudi S
musician schreef:

Beste Musician ik kom jou vaak tegen met leuke en verstandige posts op diverse pagina's.
Nu is Kronos ook behoorlijk actief en volgens mij een van de breeds georienteerde gebruiker op dit forum.
Heb afdoen als liefhebber van een enkel genre is denk ik te kort door de bocht.
Gaat deze cultuur discussie nog ergens naar toe?

musician schreef:

Wat wil je hiermee nou weer zeggen? Dat daarom hardrock (evenals punk) de bron van het kwaad is? Dat iedereen maar om een kampvuurtje "teach your children well" had moeten blijven zingen met een bloemenkransje in zijn haar?
Je begint echt een beetje enge fundamentalistische trekjes te vertonen nu.. ik dacht nog dat je het kon relativeren (die onzin over de verandering van de wereld door hippies) maar het lijkt erop alsof je ook wat LSD-tripjes teveel op hebt in de 60s

musician schreef:
quote="Cabeza Borradora"(...)Hoeveel invloed punk [i]rechtstreeks in andere muziek heeft teweeg gebracht valt natuurlijk nooit met zekerheid vast te stellen. /quote[/i]
Dat is alvast waar.

Blij dat je het hier alvast mee eens bent, maar geld dat niet in dezelfde mate voor jouw stelling dat nieuwe sociale verworvenheden voortvloeien uit de hippie-beweging??

Hier ben ik het eens met Kronos, maatschappelijke veranderingen hadden een invloed op de muziek, en muziek had een invloed op maatschappelijke verandringen. Een wisselwerking, waarvan nooit met zekerheid valt vast te stellen hoeveel het 1 het ander heeft beinvloed.

quote="Cabeza Borradora" (...)valt echter niet te ontkennen dat er een serieuze mentaliteitsverandering in de rock en pop wereld kan vastgesteld worden na de punk. /quote

Zoals wat precies?

Tsja, als je het niet wil zien. Er zijn hier al tientallen voorbeelden aangehaald: Kijk naar de hitparades na 1977, hoeveel groepjes en singles die duidelijk mede geinspireerd waren op de punk (zo maar even uit het hoofd: Blondie, Plastic Bertrand, Madness, Adam and the Ants, The Police; in Belgie: De Kreuners, The Machines, The Kids; in Nederland: Doe Maar, Herman Brood.... en ga zo maar door), de invloed op de hardrock en metal scene: de NWoBHM, ontelbare nieuwe labeltjes die ongetalenteerde maar geinspireerde muzikanten een kans gaven, underground blaadjes, de bron van de New Wave, zelfs de opmars van de skinheads, invloed in de kunst, mode... Of is het ook een verdienste van de hippiebeweging dat vandaag in de westerse samenleving tattoo's, gescheurde kleding, oorringen etc, sociaal aanvaard zijn?

quote="Cabeza Borradora" [...] Dat is juist een van de redenen waarom de punk zo vlug doodgebloed is.[...]

musician schreef:

Sorry, maar ik type op een qwerty keyboard zonder veel leestekens op de toetsen, het kernwoord in mijn zin was EEN; (1); één van de redenen...
Dat er nog een boel andere redenen waren lijkt me voor iedereeen duidelijk.

quote="Cabeza Borradora" [...] maar begin jaren 80 was new wave naast een subcultuur ook een breed maatschappelijke mode! (Op een gegeven moment was 80% van mijn klasgenoten new-waver) [...] [/quote]

musician schreef:
Een school met 80% newwavers lijkt mij ook heel bijzonder, je zou er nu Man bijt hond mee hebben gehaald.[...]

De kernwoorden hier waren KLAS-genoten en NAAST. Okee, ik ben hier mischien een beetje buiten de bocht gegaan door te stellen een breed maatschappelijke mode, want het betrof slechts een generatie. Wat ik bedoelde was dat er in mijn KLAS 80% newwavers zaten, die NIET tot de subcultuur New Wave behoorde, maar zichzelf new wavers vonden. Ze luisterden naar bands als Duran Duran en andere hitsingles van artiesten die qua muziek en kleding vaag op de new wave waren geinspireerd.

musician schreef:

Ik ben niet de enige, bekijk dit maar eens even.

Op je hippie betoog heb ik hierboven al een antwoord gegeven, toch nog even dit: Kan je met goed fatsoen zowiezo een muziekgerne een impact toekennen die enige invloed heeft gehad op belangrijke politieke beslissingen?

avatar van Mjuman
Om een essentieel verschil duidelijk te maken - zonder daarbij te stigmatiseren, polariseren of kwalificatieve uitspraken doen - wil ik het hoogeërde publiek hier nog twee foto's/beelden voorleggen om daar eens over te piekeren:

1. de afbeelding op de achterzijde van de hoes van Pink Floyd - Umma Gumma (mind you 1969, dus nog verre van de barokke setup van The wall etc) - kijk er eens naar

2. een foto van de Sex Pistols on stage: bijv. deze ; drum, 2 gitaren, zang.

Laat die vergelijking even inklinken - no offence meant!

avatar van Lonesome Crow
Zomaar een gedachte....

Kan het zijn omdat popcritici vrijwel altijd een hekel hebben aan symfo en hardrock zij de invloeden daarvan steevast hebben otkend alswel doodgezwegen ?

Het is een feit, als muzikanten goed kunnen spelen en dat (te) veel laten horen dan is het "foute" muziek.
Ook de hardrock (goede en slechte muzikanten) konden op weinig symphatie rekenen van de schrijvende muziekpers.

Bij de doorbraak van de Sex Pistols hadden ze een nieuw troetelkindje, doorsnee muzikanten en een flinterdun politieke lading.
Wel goede felle songs erop en uitstekend geproduceerd (de verdienste van een major label) en voor de media natuurlijk de perfecte zanger en bassist.
De punk was op het juiste moment op de juiste plaats, de popmedia hadden iets om over te schrijven en die korte felle impact zorgde ervoor dat veel mensen wel erg veel verbanden leggen van de punk naar andere muziekgenres.

Gewone bandjes bestonden al voor de punk, hardrock was er altijd al en de trend om kortere nummers te schrijven was al begonnen voordat de Sex Pistols met hun debuut kwamen.
Ik denk ook dat door de opkomst van de videoclip er een behoefte was aan kortere songs (zo kwam je meer op TV).

De impact van punk destijds zal ik niet ontkennen, maar het wordt wel overgewaardeerd op lange termijn want er waren meer factoren verantwoordelijk voor de verandering in het muziekklimaat, denk ik.

avatar van Rudi S
Mjuman schreef:

2. een foto van de Sex Pistols on stage: bijv. deze ; drum, 2 gitaren, zang.

Laat die vergelijking even inklinken - no offence meant!

Beste Mjuman, Nu weet gelukkig iedereen wel wat jij bedoeld en dat je punt hierin hebt.

Maar ga even naar You tube of een ander en bekijk Pink Floyd live in 1967 en je zult buiten de hoofden weinig verschil zien.
Ik heb nu bij beide bands over optredens ten tijden van hun debuut album.

O Ja op You tube o.i.d. is een reclame filmpje van J Rotten in Tweed pak om Country life boter te verkopen

Lonesome Crow schreef:
Zomaar een gedachte....

Ehhmm... volgens mij is het 180 graden omgekeerd hoor

Mjuman schreef:
Om een essentieel verschil duidelijk te maken[...]

Inderdaad, nog een veel voorkomend misverstand. De kritiek van de Sex Pistols (of de punk) op de rock bands van diezelfde periode was niet dat ze slecht waren, of dat ze te groot waren. Nee, de kritiek was dat de rock&roll spirit verdwenen was. Dat het muzikaal te technisch was, te moeilijk en te braaf. (De termen Classic Rock en Symphonic Rock verklaren ook al veel) De punk bracht met de Sex Pistols die rock&roll geest terug onder de media aandacht, en beinvloede zo dus ook veel andere muzikanten.

Niemand zal betwisten dat er de hele tijd "garage" bandjes en andere "punks" muziek zijn blijven maken met een rock&roll attitude, maar de Sex Pistols zijn voor een groot deel mee verantwoordelijk voor de verandering, juist door die media aandacht. Met alleen in je garage of obscure clubjes tering-herrie te blijven maken verander je niks natuurlijk.

musician schreef:

Zoals Rudi S al opmerkt hou ik van allerlei muziekjes. En muziekjes had hier ook betrekking op punk. Dat ik het muziekjes noemde is maar om te benadrukken dat het in deze context maar om muziek gaat.

Dat de hippie-cultuur impact had op het Amerikaanse leger, kon maar omdat de VS al een 'democratie' was.

Of de pil gebruikt mocht worden, deed er niet echt toe. Je raakte daar wel aan. In landen waar ze 'democratisch' verkrijgbaar was.

musician schreef:

Alsof een land geen leger nodig heeft. Met dat soort wereldvreemde hippie-ideologie is er ook van de een op de andere dag een bruusk einde gekomen aan het hippie-tijdperk zelf. Net als punk heeft het zichzelf in onbezonnen overmoed van binnenuit de doodsteek gegeven en even later werden veel hippies ijverige yuppies.

avatar van Cabeza Borradora
Voor de gevestigde orde was er tussen de hippies en de punkers niet eens zoveel verschil: Werkschuw, communistisch, drug-gebruikend wereldvreemd tuig, die graag naar lawaai luisteren.

Die verheerlijking van de hippiebeweging stuit mij trouwens ook tegen de borst. Tegen een oorlog staan roepen staat niet gelijk met er ook iets aan doen. Of dacht je dat er in de U.S. massaal Nederwiet werd verbruikt?? Nee, maar wel Afgaan, Libanon en andere hasjies uit landen waar de wapenindustrie gouden zaken deed... Veel van de nu aangehaalde "verwezenlijkingen" van de idealen van de hippie´s, waren in ´77 ook nog niet verwezenlijkt. (Een van de mede-oorzaken dat punk een kans had op succes, want die hippies leken toen toch wel erg naief).

Verder vind ik het in het huidige wereldbeeld, met een explosieve aangroei van de wereldbevolking, het krap worden van de natuurlijke rijkdommen en de vervuiling van het leefmilieu, de slogan "No Future" nog altijd van meer wijsheid en realiteitszin getuigen dan "Love Peace and Happiness", hoe spijtig ook.

avatar van Chameleon Day
Ricardo heeft er even geen woorden voor.

avatar van Lonesome Crow
Ik wel.

144 berichten sinds 13 september toen deze discussie losbarste, gaan we het record aantal berichten overtreffen dat volgens mij nu in handen is van Radiohead's OK Computer ?

Nog 2444 berichten te gaan voor een evenaring van dat record !

Nicci
beide albums zijn ook ongeveer even slecht!
En ik denk dat Ricardo een punt achter de discussie wilde zetten.

avatar van rudiger
Nicci schreef:
beide albums zijn ook ongeveer even slecht!
En ik denk dat Ricardo een punt achter de discussie wilde zetten.

Was hier een discussie aan de gang ?
Kunnen we niet opnieuw beginnen want ik heb alles gemist .

Ik vond het wel een hele mooie discussie, eigenlijk, heb hem met plezier (terug)gelezen. Ik kan me wel vinden in de voorvechters van het idee dat deze plaat toch behoorlijk wat invloed heeft gehad (wat verder helemaal los staat van de kwaliteit van de muziek).

Vraag me af of er nu nog een plaat zou kunnen uitkomen die 'het bed van de popmuziek' zo zou kunnen opschudden. Ik denk het niet.

Misterfool
ik denk dat onder de meeste muziekliefhebbers(inclusief ondergetekende) wel de impact van dit plaatje bekend is. Tuurlijk valt te betwisten of de impact, je wel of niet aanstaat. Deze impact staat me wel aan, omdat het veel muzikanten de mogelijkheid gaf om zich muzikaal te uiten, die totdan het gevoel hadden tegengehouden te worden door de "ambachtelijkheid"(bij gebrek aan beter woord) van de grote Bands. Het valt echter ook niet te ontkennen dat die grote groepen zich vrijwel allemaal goed gerevancheerd hebben en dat de muzieksoort die punk trachte te stoppen(symfo,led zeppelin hardrock etc) midden jaren 80 al weer aan zijn wedergeboorte bezig was.