Sex Pistols - Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols (1977)

Alternatieve titel: Never Mind the Bollocks

Punk
Label: Virgin

1. Holidays in the Sun (3:22)
  2. Bodies (3:03)
  3. No Feelings (2:51)
  4. Liar (2:42)
  5. God Save the Queen (3:19)
  6. Problems (4:11)
  7. Seventeen (2:03)
  8. Anarchy in the UK (3:32)
  9. Submission * (4:13)
  10. Pretty Vacant (3:18)
  11. New York (3:06)
  12. EMI (3:09)
  13. No Feeling * (2:45)
  14. Did You No Wrong * (3:11)
  15. No Fun * (6:22)
  16. Satellite * (3:59)
  17. New York [Demo Version] * (3:21)
  18. Unlimited Edition [Demo Version of 'EMI'] * (3:17)
  19. Liar [Demo Version] * (3:10)
  20. Pretty Vacant [Demo Version] * (3:04)
  21. Problems [Demo Version] * (4:18)
  22. No Future [Demo Version of 'God Save the Queen'] * (3:52)
  23. Did You No Wrong [Alternative Vocal] * (3:16)
  24. Seventeen [Alternative Vocal] * (2:07)
  25. Satellite [Rough Mix] * (4:02)
  26. Submission [Rough Mix] * (4:11)
  27. Holidays in the Sun [Rough Mix] * (3:33)
  28. EMI [Rough Mix] * (3:20)
  29. Seventeen [Rough Mix] * (2:05)
  30. Holidays in the Sun [Alternative Mix] * (3:30)
  31. Body [Demo Version of 'Bodies'] * (3:54)
  32. Submission [Alternate Mix] * (4:12)
  33. Belsen Was a Gas [Demo] * (2:31)
  34. Anarchy in the UK [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:30)
  35. I Wanna Be Me [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:43)
  36. Seventeen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:00)
  37. New York [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:20)
  38. EMI [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (3:27)
  39. No Fun [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:38)
  40. No Feelings [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:26)
  41. Problems [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (4:20)
  42. God Save the Queen [Live at Samfundet Club, Norway 1977] * (2:33)
  43. Anarchy in the UK [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:50)
  44. I Wanna Be Me [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:05)
  45. Seventeen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (2:22)
  46. New York [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:25)
  47. EMI [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:26)
  48. Submission [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:05)
  49. No Feelings [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (3:06)
  50. Problems [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:34)
  51. God Save the Queen [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:32)
  52. Pretty Vacant [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (4:14)
  53. No Fun [Live at Happy House, Stockholm 1977] * (5:27)
avatar van LucM
Symfobands als Pink Floyd, Yes, ELO en Genesis bleven ook tijdens en na de punkexplosie populair. Punk heeft ervoor gezorgd dat er naast de vernoemde rockdinosaurussen terug plaats was voor jonge beginnende bands (die vlak voordien geen kans meer maakten), popmuziek kwam er terug voor de jeugd. Het best te vergelijken met de rock'n roll in de jaren '50, toen was popmuziek ook rebels, jeugdig en kleinschalig en daar wilde de punk weer naartoe.

Dit album en punk in het algemeen had dus wel degelijk impact, al heeft die niet zo'n aardverschuiving veroorzaakt als the Beatles destijds en de Britse boom in het algemeen waarbij de vorige generatie vrijwel geheel van de kaart werd geveegd.

Joy
wat ik iig niet geloof, dat het een bewuste poging was om de zogenoemde supergroepen tegengas te bieden

alsof die de enigen waren die muziek maakten

btw, er is maar 1 band die punk maakt(e) zoals het hoorde en das slayer

avatar van orbit
Met de plaat Undisputed Attitude hebben ze dat zeker geprobeerd Slayer is het prototype band met punkroots overigens!

avatar van Cabeza Borradora
Wat volgens mij die punkgolf (en dit album) speciaal maakt (en wat ook de vlam in de discussie heeft gehouden), is dat in tegenstelling met bv. rock and roll, beat-muziek en andere nieuwe gernes die de muziekwereld op zijn kop hebben gezet, punk zelf natuurlijk nooit waanzinnig populair is geweest en nooit zo een massa-aanhang heeft gehad (behalve een periode in Londen misschien) dan die andere vernieuwers. Toch heeft dat golfje, dat ook nog van korte duur was, een vergelijkbare impact gehad op bepaalde culturele aspecten van de maatschappij (sociologische veranderingen door punk shat ik nihil) zoals in de pop en rockmuziek zelf, de mode en beeldende kunst. Het valt dus ook zo direct niet op, omdat die veranderingen slechts uit invloeden bestonden. Het was niet de punk zelf die door de maatschappij omarmd werd, maar er werd wel stevig uit gemolken.
Verder is het voor muziekliefhebbers, zoals de meerderheid hier op dit forum, muzikaal technisch gezien ook gene straffe kost, en voor mensen die zich wat meer in alternatieve muziek verdiepen, was het in 1977 ook niet echt nieuw. Al vind ik toch wel dat dit album, mede door de a-typische stem van Rotten, de wat langere nummers en de goede productie (ook de leadguitar die wat meer "metal" klinkt) een wat een vreemde eend in de punk van die tijd. Ik heb hem de laatste dagen nog eens enkele malen beluisterd (was weeral lang geleden), en doe er toch weer een halfje bij. Schokken doet hij al lang niet meer natuurlijk, maar als fuifplaat, om als (oude) rocker nog eens goed uit de bol te gaan, blijft hij zelfs heden ten dagen toch nog goed overeind vind ik. Terug een 4.

Joy schreef:

Dat geloof ik ook niet. Volgens mij was het vooral uit pure verveling en algemene frustratie dat men op instrumenten ging rammen.

avatar van Mjuman
Kronos schreef:

Verveel je je of zo, dat je het vuurtje weer probeert op te rakelen?

Afgezien van deze meta-observatie, kan je mij niet hier meer in trekken.

Valt niet mee hè, alleen op vrijdagavond?

avatar van musician
Ik val Mjuman in dit geval volledig bij.

Mijns inziens zijn alle aspecten van de vraag hoe groot de impact van punk is geweest inmiddels wel besproken bij dit album. Er zijn ook nauwelijks nog nieuwe lezers die er over posten dus iedereen heeft z'n zegje wel kunnen doen.

Mijn waardering voor Never mind the bollocks....here's the Sex Pistols is in de hele discussie onverminderd op 3*** blijven staan. Hoewel ik inmiddels wel wil aannemen dat het album een zeer belangrijk uithangbord voor de punk is geweest.

Dat laat ik dan verder helemaal los staan van de vraag hoe groot de impact is geweest, mijn waardering behelst alleen nog de muzikale en artistieke kwaliteiten.....

avatar van Oldfart
de vraag hoe groot de impact is geweest
....de impact was gigantisch,
voor hen die er aan toe waren,
en hun buik vol hadden van het brave gedoe of over the top gedoe van de popmastodonten.
Aan de massa ging de muziek volledig voorbij, op een paar singeltjes na.
Diezelfde massa keek op straat wel geschokt en hoofdschuddend de veiligheidsspelden en hanekammen na.

avatar van musician
Oldfart schreef:
(...)...de impact was gigantisch voor hen die er aan toe waren (...)

(....)Aan de massa ging de muziek volledig voorbij, op een paar singeltjes na. (...)

Ware woorden, 't lijkt mij een juiste conclusie.
Vervelend dat er door die paar mensen die er aan toe waren altijd zo laatdunkend moet worden gedaan over de bestaande (rock-)muziek uit die tijd.

Ik zou zeggen, laat iedereen voor zichzelf beslissen of er sprake is van goede muziek ja of nee (waarom zou het trouwens niet naast elkaar kunnen bestaan), zie bij twijfel ter illustratie de meningen op musicmeter bij de betreffende albums.

Misterfool
ha discussie. ik ben het slechts deels met je eens. Punk/new wave liefhebbers willen zich soms wel eens laatdunkend uitlaten over alles wat voor de punkrevolutie is uitgekomen. Nergens voor nodig en zelfs een beetje kortzichtig.

Aan de andere kant dient men de punkrevolutie niet te onderschatten. Het brak een muzikaal climaat open, die totdan toch redelijk gedomineerd werd door bepaalde conventies en toch een zekere nadruk legde op Goed technisch spel en ambachtelijkheid.

avatar van orbit
Ik vind dan ook dat die "goede" muziek en een revolutie in muziek prima naast elkaar kunnen bestaan. Ik denk alleen dat je van mening kunt verschillen over wat "goede" muziek is. The eagles vind ik echt buitengewoon dodelijk saai en precies hetgeen wat de muziekcultuur op dat moment kon missen als kiespijn. En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen van bands waar iedere oprechtheid of rek uit was eind jaren 70. Maar tegelijkertijd had je ook het briljante Animals van Pink Floyd, prima platen van Bowie (al tonen die al grote verwantschap met de stroming die erna kwam) en ook bands als Rush, King Crimson en anderen maakten prima platen en geheel niet punkig.

Sex Pistols zijn niet meer weg te denken uit de muziekgeschiedenis.
Gelukkig niet trouwens. Ik geniet nog regelmatig ( en metname met een paar biertjes er bij ) ontzettend van de felverbeten punkrock-band.
Jammer dat andere bands, minder felverbeten en gemeen, maar o,zo goed bijna niet aan het licht komen op MuMe. Dan bedoel ik bands als The Damned en The Undertones, die ook zo geweldig zijn, en ook uit precies dezelfde tijd.

Of Cockney Rejects.

Juist ricardo,.maar zo zijn er denk ik nog zo velen op te noemen.

SoundWave schreef:
Sex Pistols zijn niet meer weg te denken uit de muziekgeschiedenis.

Heb laatst nog een recensie geschreven bij Strawberries van The Damned, weliswaar hun minst "punkige" album, maar prima plaat en band!

avatar van ricardo
En toch vind ik de nummers God Save The Queen, Anarchy In The UK en Pretty Vacant een echt begrip in de punkmuziek. Voor mij DE nummers die synoniem staan voor punk.

avatar van rudiger
ricardo schreef:

En doe daar Holidays In The Sun bij .

avatar van ricardo
Tja deze plaat is echt ondenkbaar uit de tijd van de punk, en daarbij alle nummers van dit schijfje natuurlijk ook. Maar die 3 kent natuurlijk iedereen en zijn de essentieelste van dit album af.

avatar van rudiger
ricardo schreef:

Holidays In The Sun is hier in Holland een hit geweest .
Dacht ik .

orbit schreef:

Ik heb je recensie gelezen, een fantastische recensie waar ik het helemaal mee eens ben. Ik kan er ook niks meer aan toevoegen.

Mjuman schreef:
Verveel je je of zo, dat je het vuurtje weer probeert op te rakelen?

Heb jij een erg kort lontje of zo, dat je bij het minste wat je niet bevalt vuur vat?

Mjuman schreef:
Valt niet mee hè, alleen op vrijdagavond?

Of is het een fixatie op mijn persoon geworden.

9 december 1975. Verveelde tieners slenteren het zaaltje in het Londense Ravensbourne College binnen voor een concert van een illuster onbekende groep. The Sex Pistols. De zanger kromt zijn rug als een moderne Quasimodo, bijt, gromt, spuugt:
"I'm an Antichrist / I'm an anarchist / Don't know what I want / but I know how to get it / I wanna destroy passers-by."
Tussendoor beledigt hij de toeschouwers tot die staan te schuimbekken. Woede is de enige drijfveer, verveling het enige ekskuus. [...] John Lydon was in 1975 werkloos, platzak en verveeld. En hij hield iedereen boven de eenentwintig daar persoonlijk verantwoordeljk voor.
(Uit een artikel van De Morgen, 25 november 1995)

Ik zou zeggen, probeer eens wat toleranter te zijn voor andere meningen dan de jouwe.

avatar van Snakeskin
Sex Pistols niet meer weg te denken uit de muziekgeschiedenis? Ik vind dat zwaar overdreven. De band wordt vooral herinnerd om de rotzooi die zij schopte. De plaat was historisch toen zij uitkwam, maar is nu history. Het laat zich sterk vergelijken met Iggy Pop en het gegeven dat hij de studio van Toppop afbrak tijdens het playbacken van "lust for life" zijn klassieke punkhit in Nederland, wat vaker wordt aangehaald dan zijn bijdrage aan muziekgeschiedenis. In tegenstelling tot andere berichten wil ik nog vermelden dat in Nederland de Sex Pistols geen hit gescoord hebben.

avatar van dazzler
Kronos en Snakeskin over Never Mind the Bollocks ...

avatar van Snakeskin
waarom label jij mensen?

Zorin
Ieder heeft recht op zijn mening; we zijn hier niet bij een politieke fractie, dus ook "dissidenten" Kronos en Snakeskin mogen zeggen wat ze willen...

avatar van Kronos
Terwijl ik niet eens de impact wil ontkennen. Bij de aard van die impact, de drijfveren erachter en de manier waarop, wat door sommigen hier allemaal tot niets minder dan een heldendaad wordt opgehemeld, heb ik wel enkele kanttekeningen.

Terwijl Rotten iedereen met zijn bijtende sarkasme aanviel, ging Vicious in de aanval met kettingen, boksbeugels, flessen en zijn basgitaar. Hij hakte in op fans, journalisten én zichzelf. McLaren vond dat niet onaardig: elke uitval van Vicious was goed voor de voorpagina. Maar The Sex Pistols waren een geweldadige karikatuur van zichzelf geworden.

avatar van Cabeza Borradora
Snakeskin schreef:
Sex Pistols niet meer weg te denken uit de muziekgeschiedenis? Ik vind dat zwaar overdreven. [...]

Wat baten kaars en bril, als den uil niet zienen wil....

Om na deze discussie nog steeds vast te houden aan deze overtuiging getuigd toch wel van (vul zelf in, ik wil hier niet geband worden)

Ik weet dat mensen die hun eigen overtuiging als een dogma meezeulen meestal te lui zijn om een beetje onderzoek te verrichten, toch een poging, lees eerst dit eens vanaf pagina 13, hoofdstuk 1.2 Het ontstaan van de punkbeweging.
Ook leuk voor mensen die Kronos afzeiken over zijn "verveling" standpunt.

LocoHermano
Snakeskin schreef:

Het moet niet gekker worden.....

Interessant leesvoer, Cabeza.

avatar van dazzler
waarom label jij mensen?

Ik vond dat het tijd was voor een grapje.
En ik las net bij Kronos iets over een kort lontje ...

Jullie deden me aan Waldorf en Statler denken
die ook altijd wel een reden vinden om de show af te breken.
Maar al bij al zijn het sympathieke en geliefde muppets.

Als je je beledigd voelt, haal ik het wel weg.