Deep Purple - In Rock (1970)

Alternatieve titel: Deep Purple in Rock

Label: Harvest

1. Speed King (5:53)
  2. Bloodsucker (4:11)
  3. Child in Time (10:18)
  4. Flight of the Rat (7:55)
  5. Into the Fire (3:29)
  6. Living Wreck (4:32)
  7. Hard Lovin' Man (7:10)
  8. Black Night [Original Single Version] * (3:28)
  9. Studio Chat * (0:34)
  10. Speed King [Piano Version] * (4:15)
  11. Studio Chat * (0:27)
  12. Cry Free [Roger Glover Remix] * (3:22)
  13. Studio Chat * (0:05)
  14. Jam Stew [Roger Glover Remix] * (2:32)
  15. Studio Chat * (0:41)
  16. Flight of the Rat [Roger Glover Remix] * (7:55)
  17. Studio Chat * (0:32)
  18. Speed King [Roger Glover Remix] * (5:53)
  19. Studio Chat * (0:24)
  20. Black Night [Unedited Roger Glover Remix] * (4:47)
rudiger schreef:
Van voor IN ROCK bezit ik niets van DP , die eerste 3 waren toch niet zo denderend , geen Ian Gillan , was Blackmoore toen aanwezig met zijn solo`s .
Ja Rudiger, Blackmore was aanwezig. Blackmore met één O wel te verstaan .

rudiger schreef:

van voor IN ROCK bezit ik niets van DP , die eerste 3 waren toch niet zo denderend , geen Ian Gillan , was Blackmoore toen aanwezig met zijn solo`s .

Die eerste 3 zijn erg goed en zwaar ondergewaardeerd

meyer schreef:
Die eerste 3 zijn erg goed en zwaar ondergewaardeerd
Meyer, ik ben het helemaal met je eens . Deze ondergewaardeerde albums "Shades of Deep Purple", The Book of Taliesyn" en "Deep Purple" waren voorbodes van het beste rockalbum allertijden dat in 1970 uitkwam. Er zijn heel veel goede rockalbums op de markt verschenen maar "Deep Purple in Rock (1970)" is nooit overtroffen, ook nu nog steeds niet, 37 jaar na dato!!!

Hans Brouwer schreef:

Ben het ook met je eens , alleen is het jammer dat er naar ander deep purple materiaal dat in mijn ogen ook van onwaarschijnlijk hoog niveau is, niet wordt omgekeken.
Velen beschouwen dit het bandje van "in rock", "machine head" en "made in japan", of erger nog, het bandje dat die rif "smoke on the water" heeft geschreven . Nee hoor, Deep Purple bestaat uit veel meer dan dit (toch wel ook heel prachtig) album. Recenter werk, ouder werk, werk met Coverdale inbegrepen!
En trouwens, nog altijd 5* voor deze...

avatar van rudiger
en 27 jaar na dato klinkt Gillan z`n stem nog steeds magistraal , zoals op When A Blind Man Cries van Live At The Olympia , gewoon het vel van de kip .

avatar van Thuurke
37 jaar? Deep Purple In Rock had veel beter kunnen zijn als ze Black Night er oorspronkelijk op hadden gezet.

Hans Brouwer schreef:

Dan zou ik die lieve geweldige zoon maar even bellen want er zijn in Nederland nog andere albums van Deep Purple met bonusmateriaal verkrijgbaar.... .

Het geld is op. Dan maar geen die-hard.

M.Nieuweboer schreef:
Het geld is op. Dan maar geen die-hard.
"Een DK-tje" doet wonderen .

Wat is een Dk-tje?
Wat dat diehard betreft: het lijkt er op, dat ik Powerhouse wel ken (en delen van de BBC-sessies In Concert) maar jij niet. Hoe zit dat?

Kevin-Raphaëll
child in time is ongetwijfeld de beste cover die bestaat

It's a beautiful day mag fier zijn dat hun bombay calling in een ander jasje werd gestoken

Kun je je afvragen, waarom die lui van dat Amerikaanse folkbandje (als ik deze site mag geloven, want ik ken het niet) nooit royalty's hebben opgeëist. Dat is Led Zep immers wel overkomen.

M.Nieuweboer schreef:
Kun je je afvragen, waarom die lui van dat Amerikaanse folkbandje .

welk Amerikaans folkbandje?

avatar van Shangri-la
meyer schreef:

welk Amerikaans folkbandje?

Ik denk dat hij It's a beautiful day bedoelt.

nuja

pet af voor swerelds allerbeste cover child in time

overigens zeer sterke plaat

Wat is een Dk-tje?
Een Dk-tje is iets dat je kunt krijgen bij de voorzitter van AZ . Mijn moeder heeft mij echter altijd geleerd om eerst te sparen en dan te kopen. Dus heer Nieuweboer: hoe verleidelijk het ook is om al die geweldige cd's van Deep Purple met bonusmateriaal op de pof te kopen, je kunt er beter eerst maar krom voor gaan liggen . Het luistergenot is dan straks des te groter en je blijft schuldenvrij .

avatar van Thuurke
Koop eerst Deep Purple In Rock, dan Made in Japan, dan Machinehead, dan Fireball, dan Who Do We Think We Are en als laatste een goeie verzamelaar, waarop ook ouder en nieuwer werk staat. Voor 60 - 70 euro kan je ze allemaal hebben.

M.Nieuweboer schreef:

geen idee waarom ze dat niet hebben gedaan, maar dat hadden ze wel moeten doen. overduidelijk geval van plagiaat.

Kevin-Raphaëll
misschien was de cover zodanig goed dat ze er niets tegen hadden

Nicci
het gaat er niet om of je er iets tegen hebt. het gaat erom dat iemand anders met jouw werk aan de haal gaat.

is waar

nuja plagiaat of covers gebeuren nu dagelijks

sommige artiesten reageren erop andere niet

misschien waren ze gewoon blij dat 1 van hun nummers werd gecoverd

M.Nieuweboer schreef:
Goed nieuws, mijn lieve geweldige zoon heeft in Nederland de CD's In Rock, Fireball, Machine Head en Who do you ... met alle bonussen voor mij gekocht. Nu nog afstrepen op de kalender ....

Zoonlief is gisteren thuisgekomen! Dus vandaag heb ik de buurt geterroriseerd/opgevoed - ze houden hier niet van hardrock. Komende weken ga ik dus de draden van Mark II terroriseren met mijn bevindingen. Ik voel me net een jarig kind van 7, vol gespannen verwachting.
In Rock was al een ijzersterk album en goed opgenomen ook. Laat ik beginnen met het boekje en dan deze typerende zinsnede:
Roger probeerde er zelfs een zekere gitarist bij te betrekken. Via zijn manager kregen we een antwoord. "Dit is mijn favoriete album samen met Machine Head." Dus nu weet je dat."

Track 1 tm 8 hoef ik het niet over te hebben, welbekend. De studio chats hadden van mij niet gehoeven. De remix van Speed King is eveneens tamelijk overbodig, klinkt niet beter dan het origineel. Ook niet slechter trouwens. De pianoversie kan me niet bekoren, de heren hadden gelijk om daar verder aan te sleutelen. De remix van Flight of the Rat klinkt inderdaad iets beter, maar de verrassing is pas aan het einde. Black Night klinkt als een klok met 1½ minuut extra solo.
De 4½ ster blijven er 4½, want Livin' Wreck vind ik nog steeds tamelijk zwak.

In het boekje bij In Rock staat inderdaad bevestigd, dat Jon Lord het idee van Child in Time bij It's a beautiful day vandaan heeft gehaald.
Ik heb het elders al eens geschreven. Dit verschijnsel is al zo oud als de muziek zelf. Originaliteit bestaat niet; het gaat er om ideeën in een andere, aansprekende vorm te gieten. Dan is er ook nog eens een groot verschil tussen rechtstreeks plagiaat en een idee van iemand anders zo omwerken, dat er iets nieuws ontstaat.
Alweer, ik zou het origineel moeten horen om er een oordeel over te kunnen vellen. Hoe dan ook blijft Child in Time een ijzersterke compositie. Als de heren van It's a beautiful Day geld hadden geroken en dachten een kans te hebben gehad, waren ze wel naar de rechter gestapt. Dat is niet gebeurd. Dus ik kan me niet druk maken.

15 jaar was ik in 1970 en dat was genieten als "hardrocker" of beter nog "heavy metal" liefhebber. Naast Deep Purple was ik hevig geinteresseerd in Black Sabbath, Uriah Heep en Nazareth. Eerlijk gezegd op één of andere manier minder in Led Zeppelin, maar die hoort ontegenzeggelijk ook in deze categorie thuis. "Living Wreck" galmt zo lekker uit de boxen. "Into the fire" is er ook zo één. Dit album is en blijft één van mijn "all time favourites".

M.Nieuweboer schreef:

het klinkt alsof je 'het origineel' niet kent, want dit gaat niet om een idee pikken, of je laten inspireren door een nummer. ze hebben het nummer min of meer letterlijk overgenomen.

Kevin-Raphaëll
hoe goed child in time is, het blijft een zuivere plagiaat. maar het is wel 1 van de mooiste gecoverde nummers

avatar van ricardo
draai deze absolute klassieker uit de rock historie bijna niet meer,dan draai ik liefer made in japan of macine head die vind ik een stuk lekkerder wegluisteren dan deze,maar dit is ook een goed album hoor vergelijkbaar met fireball

Kevin-Raphaƫll schreef:
"Child in Time" plagiaat

Kevin-Raphaëll
idd zuivere plagiaat ja, het origineel noemt bombay calling van it's a beautiful day

Nicci
Hans is weer een illusie armer . . .