Deep Purple - In Rock (1970)

Alternatieve titel: Deep Purple in Rock

Label: Harvest

1. Speed King (5:53)
  2. Bloodsucker (4:11)
  3. Child in Time (10:18)
  4. Flight of the Rat (7:55)
  5. Into the Fire (3:29)
  6. Living Wreck (4:32)
  7. Hard Lovin' Man (7:10)
  8. Black Night [Original Single Version] * (3:28)
  9. Studio Chat * (0:34)
  10. Speed King [Piano Version] * (4:15)
  11. Studio Chat * (0:27)
  12. Cry Free [Roger Glover Remix] * (3:22)
  13. Studio Chat * (0:05)
  14. Jam Stew [Roger Glover Remix] * (2:32)
  15. Studio Chat * (0:41)
  16. Flight of the Rat [Roger Glover Remix] * (7:55)
  17. Studio Chat * (0:32)
  18. Speed King [Roger Glover Remix] * (5:53)
  19. Studio Chat * (0:24)
  20. Black Night [Unedited Roger Glover Remix] * (4:47)
avatar van Bluebird
Begin je de boel weer op te ruien ricardo?

@ricardo
je loopt een beetje hard van stapel: david laflamme (it's a beautifull day) heeft de co-credits opgeeist van dat nummer. kennelijk stelt Vince Wallace dat dit niet klopt.
dit is allemaal mooi, maar dat verklaart nog niet waarom op in rock de namen Gillan, Blackmore, Lord, Paice en Glover als credits opgevoerd worden.
en of dit de feiten zijn . . . . tsja.
feit is dat 'it's a beautifull day het nummer al had uitgebracht. of het origineel nu door Vince Wallace alleen of samen met David LaFlamme is geschreven maakt voor Deep Purple niet zoveel uit.

MennoDeHaan schreef:
Dat It's A Beautiful Day geen royalties heeft opgeeist van Child in Time komt allicht doordat ze het zelf ook niet geschreven hadden. De oorspronkelijke componist is de onbekende jazz musicus Vince Wallace

Ik vond deze info via de onvolprezen fansite http://www.thehighwaystar.com/

Hoeveel mensen nemen eigenlijk de moeite om CiT en de twee versies van Bombay Calling ook daadwerkelijk te vergelijken?
Het nummer van Vince Wallace duurt een minuut of twaalf. De beroemde twaalf noten komen drie keer voorbij, rond minuut vier, na minuut tien en vlak voor het einde. De saxmelodie is wel terug te vinden in It's a beautiful Day's versie, maar niet in CiT.
Ik houd staande dat de verschillen tussen alle drie nummers te groot zijn om van plagiaat te spreken. Anders kun je ook wel beweren dat Radar Love (Golden Earring) en It's a better way (Status Quo) plagiaatvormen van Smoke on the Water zijn (dezelfde drie beginnoten). Laat ik ook Grease Lightning even noemen - is verwant aan een nummer van Little Richard.

Overigens staat het ook Vince Wallace volkomen vrij rechtszaken aan te spannen tegen It's a beautiful Day en Deep Purple. De auteursrechten vervallen, als ik me niet vergis, na 50 jaar. Maar ik verdenk ook Vince Wallace er van gratis publiciteit te zoeken, die hij overigens wel verdiend heeft.

Nicci
volgens mij heb je niet helemaal door wat plagiaat precies inhoud.
ik heb in nogal wat bands gespeeld en als we muziek van iemand anders speelden verbouwden we het nummer vaak zeer grondig. soms bleef er niet veel meer overeind dan een refrein of groove. neemt niet weg dat we altijd vermeldden van wie het nummer is. ook al was het bijna niet meer te herkennen.

of DP heeft Bombay Calling nooit gehoord en het is puur toevallig dat ze hetzelfde thema gebruiken (echt enorm onwaarschijnlijk); of ze hebben het nummer wel gehoord en waren zich bewust van hun jatwerk.
andere smaken zijn er niet.

avatar van Bluebird
Volgens het verhaal in het boekje van de In Rock remaster over het ontstaan van CIT zegt Jon Lord toch zelf dat het thema van BC zijn eerste inspiratie is geweest? Gejat, plagiaat, geleend, in ieder geval dus duidelijk GEEN DP bedenksel. Dat was ook niet algemeen bekend, ik heb tenminste in al die jaren er nooit iemand over horen praten of iets over vernomen, gelezen of gehoord. Maar ja, wie ben ik...............

avatar van Hans Brouwer
Plagiaat: ja of nee . "Deep Purple in Rock", het beste rock album allertijden, blijft gewoon op nummer één staan van de Hans Brouwer MusicMeter Album Top 10 .

Beste aller tijden gaat wat ver, maar dit is zeker het beste Deep Purple album. Veel beter dan dat overgewaardeerde Machine Head.
Staat als een huis, deze shit!

Jammer van die over het algemeen nogal armoedige bonusvullertjes...

Nicci
ik vind die bonusvullers eigenlijk altijd jammer. ik ken er maar weinig die er toe doen. in het algemeen bedoel ik.

avatar van ricardo
Inderdaad helemaal mee eens,ik vind dat de bonusnummers zelfs afbreuk doen aan de authentikiteit van een origineel album.Verdomd zijn we het eens met elkaar ja,weer geen discussie dus.

avatar van Bluebird
Nou, die kun je krijgen hoor. Het originele album staat er in zijn geheel op dus kan er moeilijk afbreuk aan worden gedaan. Wat ik zelf altijd leuk vind zijn juist de alternatieve interpretaties of *mindere* tracks die tijdens de studiosessies zijn opgenomen en op de plank zijn blijven liggen. Een kijkje in het ontwikkelingsproces van het betreffende album dus. Niks mis mee toch?

avatar van rudiger
Bluebird schreef:

Inderdaad Bluebird , ben ik het helemaal mee eens , je krijgt die extra nummers er gratis bij , wat wil je nog meer .
Daarom heb ik laatst alle orginele Doors cd`s gekocht , de deluxe editions met bonusnummers .

WernerGSF
Bluebird schreef:

dat is allemaal leuk en aardig, maar dan wel op een apart CD'tje..

Ach, met Cry Free en Black Night ben ik eigenlijk wel blij, maar die andere zooi hadden ze van mij eraf mogen laten. Studio chats en remixen, hoe halen ze het in hun hoofd?

avatar van Bluebird
@ rudiger; zelfs de al geremasterde albums met bonustracks worden alweer opnieuw uitgebracht met dvd extra's. Van mij mag die ontwikkeling door blijven gaan, het verbreedt danig het beeld dat je van een bepaalde artiest of album hebt. Vooral interessant voor muziekhistorici en natuurlijk de echte fan.

avatar van ricardo
Een echte fan heeft volgens mij nog posters boven zijn bed hangen Bluebird.En volgens mij dan kopen de echte muziekhistorici nog liever oude bootlegs of oude lp's i.p.v nieuwe cd's met een x aantal bonustracks erop.Laten ze de bonustracks en de dvd's vooral apart uit gaan brengen ,want dan heb je tenminste zelf de keuze nog of je voor een authentiek en origineel album kunt gaan,of voor de bonustracks op de aparte albums.Ik denk dus ook dat de echte muziekhistorici en fans liever voor een org album zou gaan zonder dan met bonustracks.

rudiger schreef:

je krijgt die extra nummers er gratis bij
Ik ga niet voor gratis nummers, dat Nederlandse gratis geflauwekul ook altijd.Laatst is er in Drachten nog een cafetaria geopend en kon je er gratis patat en een frikandel ophalen tussen 14.00 en 15.00,het zag er zwart van de mensen,en overal lagen volle zakken patat kapot getrapt op de grond,dat waren dus hebberige mensen die geen honger of trek hadden,maar omdat het gratis was wilden ze het wel hebben,ik distansieer me dus echt voor dat soort onzin.Zo zie ik het met de bonusnummers ook ,gratis extra nummers voor hetzelfde geld, dus maar snel kopen,maar in de praktijk skip je die nummers toch altijd.ik ga vooral voor wat ik graag wil hebben,en de kwaliteit daarvan, en wat dat dan kost dat zal mij een rotzorg zijn,en geef mij maar de authentikiteit dus van vooral de oudere albums,origineel en het liefst zonder bonustracks dus.

avatar van Bluebird
Zeg ricardo, het gaat er helemaal niet om of het gratis is of niet, er wordt gewoon nooit eerder vrijgegeven materiaal toegevoegd. Dat hoeft natuurlijk geen prikkel te zijn om een bepaald album (opnieuw) aan te willen schaffen maar voor de echte liefhebber blijft het altijd de moeite waard om dat wel te doen. Waren die er niet, dan zou er ook geen doelgroep zijn en het fenomeen *bonustracks* geen bestaansrecht hebben. Blijkbaar is dat wel het geval. Als je bonustracks apart gaat uitbrengen zal er geen hond zijn die ze zal aanschaffen dus worden die uiteraard altijd samen met het album uitgebracht. Tot slot zal een echte historicus zich voornamelijk tot het oude vinyl beperken en om volledig te zijn alles in huis halen wat van de band/artiest te bekomen is. Of de posters dan boven het bed hangen of netjes in kokers op zolder worden bewaard lijkt me niet zo relevant.

Bluebird schreef:
Je zegt het hier zelf al ,de bonusnummers zijn gewoonweg overbodig dus.En het woordje fan vind ik eigenlijk beter bij een 16 jarige passen,ik houd het liever bij het woord liefhebber van een bepaalde band/artiest.

avatar van Bluebird
Zou je je misschien ook een doelgroep kunnen voorstellen die ooit *fan* zijn geweest en deze bonustracks dus erg op prijs stellen? Er zijn er zat hoor, die zich altijd zullen blijven interesseren in wat hun favo band/artiest in dat betreffende tijdperk achterwege hebben gelaten of nog meer hebben gedaan. Die doelgroep is natuurlijk kleiner dan degenen die zich op het album focussen. Het is daarom ook marketingpolitiek maar kom er niet mee aan dat bonustracks overbodig zijn want dan ben je i.m.o. wel erg kortzichtig.

avatar van ricardo
Waarom kortzichtig? Er is immers nog zoveel meer muziek te ontdekken dan 1 band helemaal te gaan uitpluizen, en dan met name de voor mij dan overbodige bonustracks.M.i niets mis mee hoor ,maar alles alleen maar van 1 band of artiest willen ontdekken,dat vind ik pas kortzichtig Bluebird.

avatar van Bluebird
Dat zul mij ook niet zien doen. Ik geef alleen maar aan dat bonustracks bestaansrecht hebben en door veel muziekliefhebbers worden gewaardeerd. Zoiets ontkennen is niet alleen kortzichtig maar getuigt bovendien van een smalle kijk op de werkelijkheid.

Nicci
met kortzichtigheid heeft het inderdaad weinig van doen. die bonustracks zijn bijna zonder uitzondering troep en onzin. David Bowie heeft toen hij zijn LP's op CD zette er ook voor gekozen er overal bonustracks bij op te zetten. ik kan me er niet 1 herinneren die de moeite waard was. had hij dus beter niet kunnen doen.

avatar van Bluebird
Subjectief of niet, ieder kan daar zn eigen mening op nahouden. Als je verzamelaar bent vind je het prachtig, als je in een band speelt vind je het onzin en zo zijn er vele motivaties. Blijft staan dat er altijd een doelgroep is voor dit soort *curiosa*. Daar doet een muziekuitgeverij genoeg onderzoek naar.

avatar van ricardo
Het word tijd voor een politieke loopbaan Bluebird,want daar willen ze ook altijd het laatste woord hebben,en hebben ze het ook altijd over onderzoek heeft uitgewezen dat.

Dit was Brandhout,

Goedenavond.

Waarom zo zwart wit? Ik voor mij vind de remix van Black Night beter dan het origineel, die van Speed King en Flight of the Rat daarentegen weer niet. Maar daar hebben we toch branders voor? Ik heb alles wat ik overbodig vond - inclusief the studio chats - er uit geknikkerd en toen had ik nog mooi ruimte voor de live-opnames van Hush en Wring that Neck (zie het album Powerhouse). Is nog legaal ook, zolang ik het alleen voor mezelf doe.

Nederlands recht in Kort Bestek, Komen, 1983:
"Het auteursrecht, als uitsluitend recht om een werk van letterkunde, wetenschap of kunst openbaar te maken en te verveelvoudigen, kent een aantal beperkingen. Zo komt aan anderen dan de auteursrechthebbenden, binnen zekere grenzen, een recht toe om te citeren uit gepubliceerde werken."

Het probleem is vast te stellen wat die grenzen zijn. Ik herinner me dat sommige reclamejingles gebruik maakten van top-40 deuntjes. Daar zijn rechtszaken over geweest en de oorspronkelijke componisten hebben die verloren. De rechters oordeelden dat er de verschillen substantieel waren. Helaas is het te lang geleden om nog concrete voorbeelden te geven, zoals dat voorbeeld van Ravel.
Het voorbeeld van een band die een nummer vertolkt in vrijwel onherkenbare wijze doet niet ter zake. Daar is namelijk geen sprake van publicatie.
Ik wil maar zeggen - het geval CiT is niet zo simpel en eenduidig als Nicci doet voorkomen. Er zijn wel degelijk andere smaken.

Bluebird schreef:

Ik heb mezelf voorgenomen om alleen Zappa wat dat betreft op de voet te volgen, want als ik in al die k*tgeintjes van platenmaatschappijen zou moeten trappen had ik 'n dagtaak. Hebben ze daar nou 'ns nooit genoeg van?

ricardo schreef:

Tsja...
Ik heb 'ns mogen meereizen met een bus vol Hollanders in Noorwegen.
Zat ik er met nog een paar aan de bar in een hotel en er stond een lange file achter de koffie-automaat omdat de koffie gratis was...
En de Noren maakten dat alleen mee met Hollanders!

Bluebird schreef:

Ben toch bang dat ik het met Ricardo eens ben.
Bonustracks zijn van een album afgelaten om een reden, vind ik, en ik denk dat platenmaatschappijen ze er achteraan plakken puur voor het geldelijk gewin. Heb je eenmaal de versie met bonustracks binnen, komen er een paar jaar later weer dezelfde cd's uit met andere bonustracks of weer een extra cd ofzo erbij.... Vind ik toch wel triest.
Daarom denk ik dat je er uiteindelijk het beste schijt aan kunt hebben en eerder op zoek moet gaan naar 'nieuwe' muziek. Maarja, dat is dus mijn bescheiden mening, he...
Bonustracks download ik vaak, maar vaak vind ik ze gewoon niet echt de moeite waard.

avatar van Bluebird
Zoals ik al zei, met bonustracks wordt meestal gemikt op de diehardliefhebbers. Het is uiteraard ook een handigheidje om oude muziek weer opnieuw over de toonbank te laten gaan. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee en juich ik het zelfs toe voor zover het de artiesten betreft die ik zelf heb gevolgd of de moeite waard vind. Er zitten meerdere kanten aan, je moet gewoon zelf bepalen wat het je waard is. En idd is lang niet alles *de moeite waard*. In dat geval is het dan nog altijd een leuk tijdsdocument.

Bluebird schreef:
Zoals ik al zei, met bonustracks wordt meestal gemikt op de diehardliefhebbers.
Maar dat zijn dan ook de echte patienten die zich in slechts 1 band verdiepen.Kortzichtigheid troef dus.

avatar van rudiger
Er zijn voor en tegenstanders van cd`s met bonustracks erbij .
eigenlijk is het heel eenvoudig , de bonusnummers komen achter de reguliere nummers aan , dus als je ze niet wilt horen duw je gewoon de eject knop in en zo niet dan laat je de cd doorlopen .
Zo is iedereen tevreden .