Joy Division - Unknown Pleasures (1979)

Label: Factory

1. Disorder (3:33)
  2. Day of the Lords (4:50)
  3. Candidate (3:05)
  4. Insight (4:29)
  5. New Dawn Fades (4:49)
  6. She's Lost Control (3:57)
  7. Shadowplay (3:56)
  8. Wilderness (2:39)
  9. Interzone (2:16)
  10. I Remember Nothing (5:53)
  11. Dead Souls [Live] * (4:25)
  12. The Only Mistake [Live] * (4:12)
  13. Insight [Live] * (3:52)
  14. Candidate [Live] * (2:08)
  15. Wilderness [Live] * (2:32)
  16. She's Lost Control [Live] * (3:47)
  17. Shadowplay [Live] * (3:35)
  18. Disorder [Live] * (3:29)
  19. Interzone [Live] * (2:05)
  20. Atrocity Exhibition [Live] * (6:14)
  21. Novelty [Live] * (4:29)
  22. Transmission [Live] * (3:50)
avatar van Flipman
Minder dan vijf punten voor deze zeer sfeervolle mijlpaal is gewoonweg niet mogelijk! Deze wil ik beslist op LP hebben!

Wat grappig is, is dat de voorbode van onheil vaak nogal subtiel gebracht wordt. Niet zo van: "WE'RE ALL GOING TO DIE!!! WE'RE ALL GOING TO DIE!!! HEAVEN SHALL BUUUUUUUUUUURRRRRRNNN!!!!!!!" Niet dat ik dáárop in principe iets tegen heb, maar mijn ding is 't niet.

Maar dat is dan ook 't verschil tussen Unknown Pleasures en diens opvolger Closer; dit album bevat allemaal persoonlijke reflecties, is meer naar binnen gekeerd (hoewel niet helemaal). Poëtisch vertellen de teksten hoe slecht het gaat en nooit meer beter zal worden. Komt nog bij dat het ook wordt gebracht door een stem die daar helemaal geschikt voor is! Ian Curtis was een tekstschrijvend genie, en er zijn er maar weinigen die zijn teksten nu nog geloofwaardig naar voren kunnen brengen (hangt, moet ik toegeven, wel af van het nummer). Ik bedoel; hoe goed bedoeld ook, als New Order de nummers van Joy Division opvoert, is het enige goeie eraan de muziek. De zang is niet slecht, maar de stem Bernard (Sumner, gitarist) is lang zo angstaanjagend niet!

Ook een verschil is dat je dit album gewoon kunt opzetten; voor Closer moet ik echt gaan zitten.

Unknown Pleasures is een mijlpaal in de muziekgeschiedenis, een meesterwerk dat nooit herhaald zal worden.

Volle vijf, en op #1 in mijn Top-10 zodra ik 'm op LP heb.

avatar van Mart
Flipman schreef:

Volle vijf, en op #1 in mijn Top-10 zodra ik 'm op LP heb.

Volledig mee eens! Hoewel ik Closer beter vind, vind ik deze ook echt ge-wel-dig. Deze is wat luchtiger dan Closer en ik draai hem dan ook vaker.
En niet alleen de muziek op dit album is geweldig, maar ook de albumhoes. Die afbeelding heeft me altijd al gefascineerd. Ik heb er zelfs een shirt van, wat ik regelmatig draag.

avatar van Flipman
Waa heb je dat shirt weg?? Ik wil 'm ook!!!

avatar van Mart
Flipman schreef:
Waa heb je dat shirt weg?? Ik wil 'm ook!!!

HIER kan je het Unknown Pleasures-shirt bestellen. Op de voorkant staat de afbeelding van het album, en op de achterkant staat "Joy Division - Unknown Pleasures". Het shirt is echt van superkwaliteit, en het wachten erop is echt de moeite waard

Over deze band zij iemand van Blur: ´It makes Nirvana sound fucking flimsy.´

Tja, het kan zijn dat ik dit album en Closer mooier zal gaan vinden dan bijv. Nevermind of In utero, maar ik denk dat ik Nirvana voorlopig toch ook goed blijf vinden hoor. Maar goed, Nevermind ken ik zo uit den treure en van Joy Division ken ik alleen aparte nummers min of meer.

Wat vinden jullie?

Closer en Unknown pleasures staan in ieder geval hoog op mijn denkbeeldige verlanglijstje.

avatar van orbit
Vind het vooral totaal niet te vergelijken met Nirvana..
Volg vooral je eigen oordeel zoals bij alle muziek. Ben benieuwd of je er iets aanvindt, ik vind deze plaat wat te vlakjes naar mijn smaak.

Mart schreef:

Ik heb vroeger een shirtje gehad van het nummer Komakino van Joy Division. Omdat velen dat nummer niet kenden dachten ze dat het shirtje nep was. Ik heb het helaas niet meer; te veel gedragen en versleten.

Feeder
Niet luisteren naar Orbit !
Deze cd is namelijk te goed voor woorden!

Al vind ik de vergelijking met Nirvana echt héél ver gezocht.

Harald
Closer en Unknown Pleasures zijn verplichte kost en horen in iedere verzameling. Een vergelijking met Nirvana is onzin

Laurora
Harald schreef:
. Een vergelijking met Nirvana is onzin

Dat kun je wel zeggen ja!

[quote]orbit schreef:
Vind het vooral totaal niet te vergelijken met Nirvana..
[quote]

Er is iemand ingeschreven op deze site die In utero en Closer hoog in zijn top-10 heeft staan. Ik ben benieuwd wat die persoon te zeggen heeft over beide albums en het citaat dat ik eerder postte.

avatar van orbit
Odelay schreef:

Dat zegt toch nog niet zoveel? Ik ken zowel beide platen van JD goed als de Nevermind en In Utero van Nirvana.. niet te vergelijken En je kunt toch verschillende soorten muziek in je top10 hebben staan?
Stuur hem anders een PM

Odelay
[quote="orbit En je kunt toch verschillende soorten muziek in je top10 hebben staan?
[/quote]

Maar natuurlijk.

avatar van Joy4ever
Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik dit album nog een aantal keer moet beluisteren om er een eerlijk oordeel over te vellen. Maar wat ik tot nu toe heb gehoord vind ik erg goed. Ik hoop niet dat half MuMe mij nu aanvliegt maar ik vind TOTBL toch een stuk spannender tot dusver. In het kader van beter goed gejat dan slecht nagedaan.
Maar ja, je moet alles natuurlijk in het juiste tijdsbeeld zien. In dat opzicht is Unknown Pleasures briljante muziek.

avatar van AverageGuy
wat wat wat een plaat!;)
(had van mij part wel hoger in de top 250 gemogen)

Odelay schreef:

ik weet niet of je op mij doelt maar ik heb beide platen in mijn top 10 staan, alhoewel ik wel kan zeggen dat Nirvana met Joy Division vergelijken nergens op slaat, behalve dat de zangers allebei zelfmoord hebben gepleegd en depressief waren zou ik eigenlijk geen andere gelijkenissen kunnen opnoemen. Joy Division was een band die geen punk wou spelen begin jaren 80 ( terwijl heel engeland into punk was.) en Nirvana die spelen dan weer punk, Natuurlijk kun je zeggen dat deze 2 bands zongen over hoe hun leven naar de zak aan het gaan was , maar ian curtis zijn schrijfwijze is dan weer totaal anders als die van Cobain.
Het interresante eraan is dat ze eigenlijk hetzelfde proberen zeggen maar elk op zo een verschillende maar fantastische manier. Mischien dat je dit bedoelt Odelay?

jean maurice
een meesterwerk en verder zwijg ik pssssssssst................

Kevin-Raphaëll
jean maurice heeft gelijk over dit album

5 fonkelende sterren

avatar van jacques.be
In september komt dit album opnieuw uit met een herwerkt boekje en een extra live cd. Ook Closer en Still krijgen deze re-release behandeling.

De live opnames :
Unknown Pleasures : Factory club (Manchester) 13/07/1979 (deze staat ook al op de Heart & Soul box)
Closer : ULU (Londen) 8/02/1980
Still : Town Hall (High Wycombe) 20/02/1980 (het optreden en de soundcheck)

avatar van starsailor
jacques.be schreef:

De live opnames :
Closer : ULU (Londen) 8/02/1980
Still : Town Hall (High Wycombe) 20/02/1980 (het optreden en de soundcheck)

geldklopperij!!!

ach voor de fans zoals ik best wel leuk

avatar van starsailor
jean maurice schreef:

ach voor de fans zoals ik best wel leuk

Wat maakt het mij dan als ik het niet koop?
Een namaaksupporter...?

starsailor schreef:

Wat maakt het mij dan als ik het niet koop?
Een namaaksupporter...?

weet ik niet

maar ze hebben zoveel materiaal opgenomen dat nog steeds niet is uitgebracht ik ben er wel benieuwd naar, en jij toch ook Starsailor als fan van JD(beide platen in je top tien)

avatar van Lennonlover
Deze plaat moet nog groeien. Ik vind Disorder en Interzone al wel fantastisch! Geef hem voorlopig een 3*, wat voor de eerste luisterbeurt al niet slecht is!

jean maurice
zeer zeker niet Lennonlover, toen ik JD voor het eerst hoorde moest ik ook even wennen omdat ze juist zo uniek zijn!!

avatar van Lennonlover
Doet me wel een beetje denken aan de psychedelische muziek van de zestiger jaren. Ligt dat aan mij?

Dat zal heus wel kunnen kloppen. Ook Joy Division moet weer ergens door beinvloed zijn.

jean maurice
de WASP van The Doors misschien?

Kan ik me wel iets bij voor stellen; zo ook We Will Fall van The Stooges.

avatar van Lennonlover
Jaaaaa! Jean, DAT is het! WASP, Ik was er zelf nooit opgekomen. "Texas Radio..;"

Ik luister naar JD ook zoals ik naar Pink Floyd luister. Met concentratie en zéker niet als achtergrondmuziek. Deze muziek heeft jou aandacht nodig.