Joy Division - Unknown Pleasures (1979)

Label: Factory

1. Disorder (3:33)
  2. Day of the Lords (4:50)
  3. Candidate (3:05)
  4. Insight (4:29)
  5. New Dawn Fades (4:49)
  6. She's Lost Control (3:57)
  7. Shadowplay (3:56)
  8. Wilderness (2:39)
  9. Interzone (2:16)
  10. I Remember Nothing (5:53)
  11. Dead Souls [Live] * (4:25)
  12. The Only Mistake [Live] * (4:12)
  13. Insight [Live] * (3:52)
  14. Candidate [Live] * (2:08)
  15. Wilderness [Live] * (2:32)
  16. She's Lost Control [Live] * (3:47)
  17. Shadowplay [Live] * (3:35)
  18. Disorder [Live] * (3:29)
  19. Interzone [Live] * (2:05)
  20. Atrocity Exhibition [Live] * (6:14)
  21. Novelty [Live] * (4:29)
  22. Transmission [Live] * (3:50)
jean maurice
Ian Curtis heeft altijd gezegd een groot fan te zijn van Iggy&The Stooges dus ? vooral de donkere kant van The Doors vind ik veel overeenkomen, vooral vocaal, met JD

Ben nu heel anders naar Joy Division aan het kijken, hoor ook Velvet Underground (Heroin, en de geluidjes van The Black Angel's Death Song) er in terug.

avatar van Lennonlover
Wel, Raven. Dit is écht supertoevallig! Ik wou nét hetzelfde posten!

Ik kan er op deze avonduurtjes niet genoeg van krijgen. Ik denk dat jullie één JD-fan erbij mogen rekenen! Een heeeele nieuwe ervaring, deze muziek. En dit allemaal in 1 dag!

Heb het album "Closer" van 1980 ook. Maar die houd ik voor later.

Hebben ze écht maar 2 reguliere albums gemaakt??? Ik heb ook gehoord dat ze niet bepaald populair, of toch zeker niet commerciëel verkochten.

En weer een groot talent dat véél te vroeg sterft!

jean maurice
2 albums in drie jaar tijd op een independent label(factory) met een low budget is eigenlijk al heel wat.

nee ze waren niet populair, omdat ze midden in de punk rage begonnen, men vond hun te langzaam spelen, ik heb die bootleg DVD Here are the Young Men, en op sommige nummers worden ze uitgejauwd, daarnaast hadden ze de pech dat ook veel nazi-tuig naar hun optredens kwam(vanwege de bandnaam) dus hadden ze al gauw de naam neo-nazistisch te zijn!!!

met het album Closer dat vlak na de zelfmoord van Ian Curtis verscheen zouden ze denk ik wel zijn doorgebroken, ze stonden op het punt om een tournee te gaan doen in de VS. Maar mede ook door de zware epileptische aanvallen van Ian Curtis(dat kan leiden tot ernstige depressiviteit) is het daar helaas niet meer van gekomen,

avatar van Lennonlover
Spijtig, maar misschien ook goed. Zo zullen ze voor eeuwig een mysterie blijven en niet uitgebuit zijn door marketing zoals zoveel andere bands.

avatar van Lennonlover
"Disorder", ik denk dat Frans Ferdinand hier toch wel de mosterd is gaan halen.

Lennonlover schreef:
"Disorder", ik denk dat Frans Ferdinand hier toch wel de mosterd is gaan halen.

ja ze hebben iets nieuws toegevoegd aan de rockmuziek, vooral het typische bassgeluid van PeterHook(Hooky) is invloedrijk geweest, en daarnaast ook die typische "holle" drums.

ik vind het ook niet erg dat bandjes van nu zich weer laten inspireren door JD is alleen maar een teken dat hun muziek tijdloos is, persoonlijk vind het album Closer net iets beter maar dat komt omdat daar mijn 2 favoriete nummers opstaan Decades en het prachtige The Eternal

avatar van Lennonlover
Dat Close album zal ik beluisteren wanneer ik gedaan heb met dit toch wel zwaar geladen album te hebben verteerd. Ik moet echt in de mood zijn om deze muziek te beluisteren. Dan vind ik het geweldig, en anders is het moeilijk voor mij om ervan te genieten.

Jah. Die bassgitaar met het herkenbare deuntje tijdens het hele nummer door.

Inderdaad, veel groepen hebben dit overgenomen. Interpol, Grinderman, Arcade Fire. Ik heb zelfs Razorlight dit horen gebruiken

Wil je zeggen dat JD hier de "uitvinder" van is?

jean maurice
ach de uitvinder? zij waren in ieder geval een van de eerste bands met die typische sound, dat was daarvoor nog nooit vertoond. een bevriende DJ van mij (die inmiddels al over de vijftig is) was in de jaren zeventig een lokaal bekende DJ hier in de regio, en door hem heb ik destijds JD weer leren kennen, en hij zei altijd dat de muziek van JD volledig nieuw was voor die tijd.

ik heb dat overigens ook hoor, dat in de mood zijn voor JD en dat komt inderdaad dat het geen hapslikweg muziek is!!! het is muziek die beklijft en daarna lang blijft hangen bij mij inmiddels al zo'n 25 jaar!! het blijft hele gevoelige en integere muziek, maar ook ik als notoire wavefreak kan er niet elke dag naar luisteren.

ik ben trouwens ook heel benieuwd naar die film Control....

avatar van orbit
Het lijkt me sterk dat Grinderman hier iets van heeft overgenomen, dat is Cave's nieuwe band en Cave stond behoorlijk op zichzelf. Niet te vergelijken met JD.

orbit schreef:

Lennonlover heeft het volgens mij over de bass partijen, en niet zo zeer over Cave zelf, denk ik.

avatar van HammerHead
Cave timmerde rond de tijd dat deze plaat uit kwam natuurlijk ook zelf al aan de weg met The Boys Next Door en later The Birthday Party. Ik zie 'm eerder als tijdgenoot van JD dan een volger.

HammerHead schreef:

Dat bedoelde ik. Blixa Bargeld en Barry Adamson waren natuurlijk nogal bepalend voor het geluid van Cave en zijn vrij kenmerkende musici op zichzelf.. Niks ten nadele van JD, maar wat Cave deed met Birthday Party en The Bad Seeds staat daar toch wel erg ver vanaf. Maargoed, JD heeft zo zijn eigen niche, erg beïnvloed door Iggy Pop en Velvet Underground inderdaad, maar ook weer uniek.

Blixa Bargeld was alleen met live concerten vaak verhindert, helaas.
Maar Lennonlover is dit album nu aan het ontdekken, en ik vind het mooi om te lezen welke invloeden hij er uit haalt. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan met de vergelijkingen met die jaren 60 bandjes.
Mooi als iemand weer een nieuwe invalshoek aan stipt bij dit schitterende album.

avatar van orbit
Ik hoorde de invloed ook pas enige tijd later toen ik me weer eens over mijn resentiment van de Velvet Underground aan het heenzetten was. Het is duidelijk de inspiratiebron voor veel postpunk bandjes, waaronder met name JD. Maar de invloed is nog duidelijker aanwezig bij het werk van Iggy Pop, waarvan we allemaal weten dat Curtis zichzelf bij van kant heeft gemaakt.. Ik vraag me wel eens af of dit Iggy ooit zo heeft bereikt, of dat hij er nooit een duidelijke link in heeft gezien. Het waren donkere tijden, dat staat vast!

Ik wist niet dat Curtis Iggy Pop luisterde toen hij een einde aan zijn innerlijke kwellingen maakte; verrast mij toch wel.

deric raven schreef:

volgens mij keek hij naar een film van Ingmar Bergmann, en heeft zich tijdens die film verhangen.Dat is wat ik weer gelezen heb?!

deric raven schreef:

Het verhaal doet vrij zeker de ronde dat hij naar 'The Idiot' luisterde, een plaat die in donkerheid en zwartgalligheid ieder werk van JD in de schaduw zet.. ik zie de connectie wel.

Ik ken het album niet, dus zal me eerst daar in moeten verdiepen.

avatar van divart
deric raven schreef:
Ik ken het album niet, dus zal me eerst daar in moeten verdiepen.

Mooi album, ik vind hem niet echt donker (in ieder geval minder dan Unknown Pleasures) maar wel rauw en, inderdaad, zwartgallig.

Dan moet hij mij zeker aan spreken; ken alleen Iggy's versie van China Girl, en die vind ik mooier dan die van Bowie.

jean maurice schreef:

ik wist trouwens niet dat Nick Cave alweer een nieuwe band had grinderman is mij volslagen onbekend.

Luisteren! Verre van slecht!

Kevin-Raphaëll
u daarin verdiepen is super

dit plaatje moet iedereen hebben die muziekliefhebbers is

Wat slowchat verwijderd.

Berichten over de film "Control" verplaatst naar Joy Division
Berichten over New Order verplaatst naar New Order

herman schreef:
Wat slowchat verwijderd.

Berichten over de film "Control" verplaatst naar Joy Division
Berichten over New Order verplaatst naar New Order

je bent weer goed aan het poetsen Herman, het zal wel nodig zijn kennelijk maar ik vind het soms toch wel jammer,

Veel berichten die verwijdert worden gaan vaak wat dieper op zaken in; is inderdaad on topic. Maar vaak interessanter dan 100x lezen hoe geweldig dit album is.

[quote]deric raven schreef:
Al moet ik wel toegeven dat dit ook wel een erg goed album is. Beetje het oude testament op muziek.[/quote

je valt zo gauw in herhaling als je maar blijft ophemelen

deric raven schreef:

De paar berichten die ik heb verwijderd waren uiterst oppervlakkig hoor. Sommige niet meer dan een smiley, geloof ik. Af en toe kom je discussies tegen waar het al pagina's lang niet meer over het album in kwestie gaat, dan moet je even herschikken.

Ik beoordeel je ook niet Herman, maar vaak leggen mensen in berichten die verwijdert worden meer hun ziel als in:

"Staat bij mij in de Top 10".

o boy..new dawn fades: de euro valt..hemels
dit weekend 'control' gaan zien!