Joy Division - Unknown Pleasures (1979)

Label: Factory

1. Disorder (3:33)
  2. Day of the Lords (4:50)
  3. Candidate (3:05)
  4. Insight (4:29)
  5. New Dawn Fades (4:49)
  6. She's Lost Control (3:57)
  7. Shadowplay (3:56)
  8. Wilderness (2:39)
  9. Interzone (2:16)
  10. I Remember Nothing (5:53)
  11. Dead Souls [Live] * (4:25)
  12. The Only Mistake [Live] * (4:12)
  13. Insight [Live] * (3:52)
  14. Candidate [Live] * (2:08)
  15. Wilderness [Live] * (2:32)
  16. She's Lost Control [Live] * (3:47)
  17. Shadowplay [Live] * (3:35)
  18. Disorder [Live] * (3:29)
  19. Interzone [Live] * (2:05)
  20. Atrocity Exhibition [Live] * (6:14)
  21. Novelty [Live] * (4:29)
  22. Transmission [Live] * (3:50)
avatar van pygmydanny
Wie mee wil stemmen, stuurt me zijn/haar Joy Division Top 5 via privébericht voor maandag 10 januari 20.00u.

De uitslag vind je daarna hier:

Muziek >> Toplijsten en favorieten >> New Wave top 5 nummers

avatar van perrospicados

deze in 2010 uitgekomen cover van New Dawn Fades kan ik liefhebbers van het Joy Division nummer aanraden te luisteren (Tiny Vipers doet de vocalen)

Tsja...kweetniet... Ik mis het desolate van het origineel. De versie van Moby vind ik wel een mooi eerbetoon aan IC de rest mogen we vergeten....

avatar van sander.
Galaxie 500 heeft ook wel een noemenswaardige cover van een JD nummer gemaakt, Ceremony hebben ze met gevoel en eerbied gedaan (staat als bonustrack op dit album).

Je linkje doet het niet, maar je bedoelt vast niet Today, want daar heb ik de 2CD van liggen en daar staat geen Ceremony op. Ben wel benieuwd, want Galaxie 500 is wel een band die daar weg mee komt.

avatar van Booyo
Mijn eerste kennismaking met Joy Division zit er op. Het album reeds 2 maal beluisterd en ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet helemaal weet wat ik er mee aan moet. De stem van Ian Curtis vind ik gelijk zeer pakkend. Lekker donker en depressief, in muziek hou ik daar wel van. Ik heb het jaar 1979 niet meegemaakt, maar kan me voorstellen dat dit een zeer vernieuwende en invloedrijke plaat (band) moet zijn geweest. Ik snap nu eindelijk waar verwijzingen naar Joy Division bij anderen, als Interpol, op slaan. Gezien mijn liefde voor die bands denk ik dat ik dit ook erg goed zal gaan vinden. Maar het heeft vrees ik wel nog een aantal luisterbeurten nodig.

Voor nu, 3,5*

avatar van Chameleon Day
Als je via Interpol hier terecht bent gekomen, moet je vooral ook eens luisteren naar The Chameleons. Daar heeft Interpol de mosterd echt vandaan gehaald.

avatar van wibro
Chameleon Day schreef:

Alleen zijn de Chameleons tig keer beter.

avatar van LucM
Louter technisch misschien wel maar the Chamelions borduren duidelijk voort op Joy Division (en ik heb altijd meer respect voor pioniers). Bovendien weet Joy Division beter de (duistere) sfeer te creëren en klonken ze ook unieker.

avatar van Mjuman
Eerlijk gezegd geen idee - ik heb altijd gespijbeld tijdens de borduurlessen

Ik weet wel dat het dual lead guitar van The Chameleons voor een apart gitaargeluid zorgde, dat bij The Chameleons de productie niet veel voorstelde en dat Joy Division veel meer bas en drum in hun muziek had zitten. Hook wordt vaak geroemd vanwege zijn (eigenlijk te hoog gestemde) basgeluid, maar vlak het uiterst functionele drumwerk van Morris niet weg.

Hannett was in zijn fully functional tijd (geen last van drugges en flessen) een van de beste wave producenten, zo niet de beste. Weinig zinvolle (sperziebonen met paprika's?) vergelijking overigens.

avatar van perrospicados
Ha ha, geweldig soms die reclamebanners van musicmeter: lees ik boven de hoes van Unknown Pleasures: "Wat wilt u de wereld nalaten als u overlijdt?"

Nou.....uhm..........

avatar van hpdewin
perrospicados schreef:

Met vele dank aan Ian Curtis voor zijn geweldige muziek

avatar van ajhorstink
Blijft recht overeind, ook na meer dan 30 jaar, te laat erkend door de mainstream popcultuur, helaas heeft Ian Curtis het succes achteraf niet meer kunnen meemaken.

avatar van azra
perrospicados schreef:

Nou.....uhm..........

Wat vind je dan van die "Alleen staande mama's-daten" boven deze van Ian Curtis
Tsjah...

azra schreef:

Wat vind je dan van die "Alleen staande mama's-daten" boven deze van Ian Curtis
Tsjah...

Die is heel dubieus vind ik, ook los van de context hier. Mag er wel af.

avatar van reptile71
Dubieus... tja, unknown pleasures...

avatar van Ducoz
Deze ga ik morgen ochtend kopen!:D:D
Wel gelijk de laatste plaat voor Februari.. maar ach.. laat het een goede zijn!(zal wel volgens de rating!)

JanBetonde2e
Al is deze muziek niet voor iedereen weggelegd, maar zoals je zegt als dit je eenmaal te pakken heeft, dan is dit inderdaad een hele goede CD, een hele goede.
Zeker de meester track I Remember Nothing.

28 mei in het Paard speelt Peter Hook integraal Unknown Pleasures. Ik zit dan net in Barcelona, maar misschien kan ie het daar ook komen doen.

avatar van Chameleon Day
Nou ik hoop niet dat hij dan zo op het podium staat, want dan hoef ik het niet te zien. Dat zou de hele beleving van het album verstoren. Malloot!

avatar van bonothecat
Ik zie het berichtje van Peter Hook net op twitter staan. Ik heb geen idee wat ik me daar verder bij moet voorstellen. Maar het geeft wel een soort gevoel van, misschien moet ik dat eens gaan uitproberen.

avatar van pygmydanny
Ik heb een Amerikaanse live opname gehoord. Hij speelde No Love Lost en Digital, daarna Unknown Pleasures in zijn geheel en daarna Transmission, Love Will Tear Us Apart, Atmosphere en Ceremony. Maar was er niet wild van, moet ik zeggen...

avatar van Chameleon Day
Tsja, hij moet ook zijn geld verdienen...

Als ik zou kunnen, zou ik zeker gaan. Ik werk nota bene op 10 minuutjes lopen van Het Paard.

avatar van Mjuman
Hook heeft me altijd het gevoel gegeven (en dat doet ie eigenlijk nog) van "wacht maar af tot ik groot ben"), een blufmans. Ik raad eenieder aan de interviews in de 2 JD docu's (BBC en Grant Gee) eens goed te bekijken en dan zelf zijn bevindingen te doen.

Hij werd ten tijde van het U2 weekend op MTV geïnterviewd en zegt letterlijk: "we (JD) could, no we should 've been there; they 've stolen our baby" - letterlijk

Ook zijn initiatieven met spin-offs vanuit NO Revenge, Monaco en nu zijn nwe band staan in behoorlijk contrast tot de bands van Barney Electronic en Bad Lieutenant en ook het werk van The Other Two (Stephen en Gillian) vind ik beter te verstouwen.

avatar van dazzler
Huilen met de pet op, zo denk ik over Peter Hooks idee om UP integraal live te spelen.

Dat doe je niet zonder je makkers van New Order.

Zo zielig dat ik dit keer met mijn rug naar hem ga staan.

avatar van Chameleon Day
Ik vind het ook helemaal niks....de gedachte al.

avatar van pygmydanny
Ik was nog 2 nummers van zijn setlist vergeten. Hij speelde ook nog Leaders Of Men (2de nr) en Glass (nr 3). Perry Farrell zong op Transmssion

avatar van Daan0
Hoewel ik het graag live eens zou willen horen, maar het lijkt me niks om alleen Hook daar te zien staan. Heb ook vaker gehoord, dat hij te veel leefde op het succes van JD.

Dat laatste vind ik wel meevallen, de 30 jaar hiervoor heeft ie toch niet op het succes van JD geleefd? Alhoewel ik het ook vreemd vind dat ie dit doet zonder de rest van NO, voelt toch niet helemaal kies (eigenlijk zouden ze het sowieso niet moeten doen zonder Ian).

avatar van Daan0
Daar ben ik het me eens. Ik had dat ergens gelezen, weet helaas niet meer waar.