Kate Bush - Aerial (2005)

Label: EMI

1. King of the Mountain (4:53)
  2. Pi (6:09)
  3. Bertie (4:18)
  4. Mrs. Bartolozzi (5:58)
  5. How to Be Invisible (5:32)
  6. Joanni (4:56)
  7. A Coral Room (6:12)
  8. Prelude (1:26)
  9. Prologue (5:42)
  10. An Architect's Dream (4:50)
  11. The Painter's Link (1:35)
  12. Sunset (5:58)
  13. Aerial Tal (1:01)
  14. Somewhere in Between (5:00)
  15. Nocturn (8:34)
  16. Aerial (7:52)
avatar van Rinus
Ik heb dit album jaren links laten liggen. Toch maar eens gekocht en het nu een paar keer beluisterd. En dat valt helemaal niet tegen. Een oudere en gerijpte Kate is hier te oren. Geen rare experimentjes meer en haar stem klinkt nog steeds erg goed. De nummers zakken echt nergens door het ijs en het album is een mooie luisterplaat geworden.

avatar van lennon
Eindelijk een heruitgave op vinyl in november.

lennon schreef:
Eindelijk een heruitgave op vinyl in november.

Maar met 3* als beoordeling zal je daar toch niet heel erg naar uitgekeken hebben?

Ik dus wel: stond heel hoog op mijn wenslijstje.

aERodynamIC schreef:

Ik dus wel: stond heel hoog op mijn wenslijstje.

Ik vind het geen slechte plaat, maar wel té lang, dus als geheel zeker niet boeiend genoeg om hoger te geven.
Is dat dan een voorwaarde om de lp niet te mogen kopen?

Ik denk dat het juist een verademing is om kortere LP kanten te kunnen luisteren.

lennon schreef:

Is dat dan een voorwaarde om de lp niet te mogen kopen?

Dat zie je me toch niet schrijven????? Ik kan me alleen voorstellen dat dit nu niet een reissue is waar je enorm op zit te hopen als je er niet veel mee hebt. Dat je het koopt om wat voor reden ook (bij mij vaak compleet maken van een discografie) is wat anders.
Ik keek er smachtend naar uit, juist omdat ik het zo'n sterke Kate Bush vind.

Ter vergelijk: Red Shoes en Director's Cut ben ik ook heel blij mee als reissue, maar daar keek ik nu niet zo naar uit.

aERodynamIC schreef:

Ik keek er smachtend naar uit, juist omdat ik het zo'n sterke Kate Bush vind.

Ik hoef zeker niet alles van haar te hebben. The dreaming heb ik altijd ik links laten liggen. Ook the red shoes hoef ik ondanks de Prince link echt niet te hebben.
Aerial vind ik dan wel weer interessant genoeg om wel aan te schaffen, omdat het, zoals ik al noemde, wel een goed album vind. 3 sterren is dan ook geen onvoldoende toch?
Het zal je verbazen, maar ik heb vaak zat gekeken naar een originele, alleen die waren me té duur. Nu heb ik de kans om er één te kopen voor 25 euro, en dus vind ik dat wel leuk nieuws.

De prijzen voor Aerial zijn (zoals bij heel veel albums die geen reissue hebben gekregen) buitensporig. Ik ben er dus erg blij en het nieuws kwam uit het niets.

Die boxen vind ik echt te prijzig. Ik hoef ook geen remastered versies van albums die ik al op vinyl en cd heb (vinylversies komen ook echt uit mijn eigen tienerjaren dus daar speelt ook wat sentiment mee).
Tenzij het kwalitatief zo enorm goed is..... misschien in een heel gekke bui (het is wel Kate Bush)

Ja, zeker. Inderdaad dure boxen, Maar Kate verkoopt... en het is bijna kerst

De laatste releases zijn natuurlijk de meest interessante voor velen omdat die nu weer los te koop zullen zijn.

Alleen de extra's moet je als box kopen. Sowieso wel raar dat ze die als één box verkopen en niet per plaat in één losse box (zoals bij Bowie) waardoor de completist echt wordt verleid tot aankoop van alle boxen.

Ook raar dat de laatste live plaat niet bij de vinyl release zit, maar wel bij de cd.

En de extras.... niet eens compleet...

De extra's verre van compleet, maar dat is wel de enige box die ik ga aanschaffen (voorlopig althans). Voor de rest worden het drie losse releases waaronder Aerial als grote favoriet.

Ik vind vooral cd 1 erg sterk, 2 tegen het langdradige aan.
Eigenlijk zit deze qua opzet wel in het verlengde van Hounds of Love, eerste gedeelte meer hitgevoeliger, vervolgens een soort van conceptverhaal.
Alleen bij Hounds of Love is dat laatste een aanvulling, bij Aerial heb ik de indruk dat deze plaat sterker zou zijn geweest zonder cd 2, beter dan Red Shoes en Sensual World.
Haar kerstalbum 50 Words of Snow is vooral lekker rond de kerst, op dat gebied is die wel geslaagd, maar zal ik verder niet snel meer opzetten.

avatar van bawimeko
Binnenkort niet alleen diverse (vinyl-)boxsets, maar ook een nieuw geremasterde (neem ik aan) versie van dit fraaie album!

avatar van meneer
Ik verheug mij meer op een visuele uitgave. Dat zou nou eens mooi zijn. Bij Kate gaat het visuele altijd mooi samen met het muzikale. Maakt het meer kunst zoals zij dat alleen kan.

Fijn om dit nu op vinyl te hebben. Toch blijft het jammer dat The Painter's Link vervangen is door een versie met haar zoon (de versie met Rolf Harris wilde ze er niet meer op hebben omdat hij ontucht met kinderen gepleegd heeft). Ik snap de sentimenten wel, maar waarom een album dat indertijd nu eenmaal zo is opgenomen geweld aan doen? Dan kunnen heel wat artiesten hun reissues flink onder handen gaan nemen.

Ook wel jammer is dat de vinylversie kant A van lp 1 te veel tikjes en gekraak heeft, iets waar de andere reissues geen last van hebben.

Maar verder is en blijft het een sterk album. Merk wel dat het een pittige zit is.

avatar van Tony
aERodynamIC schreef:

Pittig als in te lang, teveel mindere songs, te weinig variatie?

Tony schreef:
Pittig als in te lang, teveel mindere songs, te weinig variatie?

Iets te lang, te veel mindere songs en dan 4,5* geven lijkt me niet logisch toch?! De variatie is ook niet groot maar kan ik hier goed hebben. Bij 50 Words for Snow heb ik daar veel meer moeite mee.

aERodynamIC schreef:

Dan is de vraag waarom het voor jou een pittige zit is nog steeds gerechtvaardigd toch?

zaaf schreef:

Daar zeg ik toch ook niks van? Alleen 'teveel mindere songs' zou niet logisch zijn als ik 4,5* geef, dus die had achterwege kunnen blijven

aERodynamIC schreef:

Daar heb je gelijk in, ik ben alleen, net als Tony, benieuwd naar het antwoord.

zaaf schreef:
ik ben alleen, net als Tony, benieuwd naar het antwoord.

Heb ik allang gegeven hoor

Heb ik allang gegeven hoor
Dan kan ik niet lezen. Excuus!

Wel opmerkelijk dat ik het bij herbeluistering dit jaar wat meer als pittig ervaar. Had ik bij uitkomen volgens mij helemaal geen last van. Kon niet lang genoeg duren zelfs.

avatar van Tony
zaaf schreef:
Dan kan ik niet lezen. Excuus!

Nee hoor zaaf, ik moest het ietwat verwarrende kommagebruik van aERo er ook nog 'n keer extra op nalezen. Hij had het antwoord inderdaad al gegeven; Hij vindt het pittig om 80 minuten stil te zitten, punt. En hij vertelt effe later ook nog dat hij dat 13 jaar geleden nog niet pittig vond. Sterker nog, toen had 'ie het voor zijn gevoel nog wel langer kunnen volhouden, vroeger dan. Maar dat weet ik nog zo net niet, klinkt een beetje als jeugdige overmoed in mijn oren. Maar ja, hij gaat inmiddels richting de 50, zag ik net, en ik ken wel meer mensen waarvoor dan niet meer alles zo vanzelfsprekend is en gaat als vroeger. Dus... Helder zo?

Tony schreef:

Yep. Dank. Arme aERo... zit ik er nog over door te zaniken ook...

avatar van Svendra
aERodynamIC schreef:
Ik vind die vervangactie eigenlijk wel passen bij Kate Bush.
Maar als Bertie minder klinkt (is dat zo?) zou ik als vinylkoper ook niet blij zijn.

Svendra schreef:

Ik moet heel eerlijk zeggen dat het me misschien niet eens zo zou zijn opgevallen als ik het niet geweten had

avatar van daniel1974nl
De nieuwe remaster is echt ontzettend goed. Prachtig diep, helder, strak en warm geluid.
Dit blijft een van mijn favoriete albums. Vooral het tweede deel is van uitzonderlijke schoonheid. Zo erg dat visitie aan mij vraagt wat voor geweldige muziek ik op heb staan.

Misschien, doordat er hier en wat nummers verder zijn uitgespeeld, het ietsje rauwer overkomt en meer geladen kinkt, dat ik de voorkeur geef aan de Live uitvoering, maar als je na al die jaren nog een album kunt maken van dit uitzonderlijk niveau, dan hoor je inderdaad bij de absolute wereldtop.

avatar van clayhill
Prachtig album, remaster (uit de box) klinkt inderdaad als een klok. Prijzen verschillen enorm, tot wel 20 euro per box....

avatar van spinout
De aanwezigheid van Rolf Harris is met de wetenschap van nu wel een minpunt. Is ie er bij de remaster uit gehaald toevallig?

spinout schreef:

Yep