Kate Bush - Aerial (2005)

Label: EMI

1. King of the Mountain (4:53)
  2. Pi (6:09)
  3. Bertie (4:18)
  4. Mrs. Bartolozzi (5:58)
  5. How to Be Invisible (5:32)
  6. Joanni (4:56)
  7. A Coral Room (6:12)
  8. Prelude (1:26)
  9. Prologue (5:42)
  10. An Architect's Dream (4:50)
  11. The Painter's Link (1:35)
  12. Sunset (5:58)
  13. Aerial Tal (1:01)
  14. Somewhere in Between (5:00)
  15. Nocturn (8:34)
  16. Aerial (7:52)
avatar van the viking
Arrow en Rebecca geestdodend ? Twee van de allerbeste radiozenders ! Enigste minpunt van deze stations is dat ze te vaak dezelfde nummers draaien !

avatar van ChrisX
Te vaak dezelfde nummers = geestdodend wat mij betreft . Radio vind ik op z'n mooist als het verrassend is, als ik zo ineens een nieuw liedje hoor waarvan ik denk "He, dat klinkt gaaf".

avatar van Saldek
Ik weet niet, maar als ik zo al deze recensies lees moet het toch wel een zeer mooi werk van Kate zijn, deze 'Aerial'. Ik ben erg nieuwsgierig geworden, heeel erg nieuwsgierig. Kan haast niet wachten. Denk da'k na dit komend weekend met een recensie op de proppen komen zal. Heb er een goed voorgevoel over......

avatar van Saldek
Een dubbelcd is het! Had voor mij een enkele mogen zijn.
De eerste van de twee is leuk maar een beetje monotoon.
De tweede echter vind ik wel bijster mooi. Heel erg mooi zelfs. Beetje veel vogeltjes op een gegeven moment, maar hij mag er absoluut wezen. Toch met wat mij bekend is van deze (eens zo mooie) dame is dat ze normalitair sterker uit de hoek komt. Maar wie weet is het te wijten aan het feit dat ze (naar ik hier en daar heb vernomen) net een heel moeilijke periode heeft moeten doorgaan. Maar enfin, heb 'm slechts wat enkele uurtjes,
3,5 voorlopig.

Saldek schreef:
Maar enfin, heb 'm slechts wat enkele uurtjes,
3,5 voorlopig.

Gevaarlijk is om ouw recensie gelijk na aanschaf te schrijven. Messtal laat ik een nieuwe cd eerst even inwerken totdat ik in de pen klim. Laat het ook op jouw inwerken en dan kom je erachter dat het terecht 2 hele mooie cd's zijn, die zich kunnen meten met eerder werk van deze (nog steeds) mooie dame.

avatar van Saldek
Ik moet je echt gelijk geven. Gisteravond laat nam ik de eerste van de twee in de hand en deed 'm nog maar 's in m'n player. Ik moet hier dan ook even rechtzetten wat ik voorheen heb gerecenseerd. Het staat er zelfs in bijna mee in contrast. Het hele album is gewoon ongelooflijk mooi. Nu ik hem goed heb geluisterd doet het me zelfs deugd dat ik, ondanks mijn relatieve onbekendheid met het werk van deze vrouw, veel typische Kate-stukken erin weet te vinden. Mejemig, wat een goed album is dit.

avatar van Hans Brouwer
Stemde eerst 3,5, maar moet 'm toch echt opwaarderen naar 4,5. Perfect.
Aerial is inderdaad zo'n album die na meerdere luisterbeurten steeds beter en beter en beter wordt Ook ik heb mijn mening/waardering voor dit album in de loop der tijd flink naar boven bijgesteld

Stemde eerst 3,5, maar moet 'm toch echt opwaarderen naar 4,5. Perfect.

Doet me goed Saldek en niets is zo veranderlijk als een mens.
Het is tijd om ouder werk van haar te ontdekken.

avatar van pejo
Groeibriljant. Pas na enkele maanden hoor je de echte schoonheid. Met Nocturn en Aerial wordt dit album magistraal afgesloten. Kunst!

avatar van swoon
Heel mooi album, hoor. Het eerste album dat ik van deze madam hoor, maar dat is al een mooi begin. De eerste cd is misschien nog wat aan de saaie kant, maar de tweede cd vind ik echt geweldig. Sunset, Somewhere in Between, Nocturn en Aerial zijn geweldig.

maar ook de eerste cd is natuurlijk zeer behoorlijk.

4* voor nu.

~Jewel~
Ik ben overtuigt door o.a. aERodynamIC en heb deze cd gekocht! Het is de eerste cd van Kate die ik in bezit heb. Later volgt mijn beoordeling, hiervoor moet ik de cd eerst nog vaker beluisteren.

~Jewel~ schreef:

Ach, iemand die Tori zo hoog in het vaandel heeft staan, zal elk album van Kate zeker waarderen.

Eens in de zoveel tijd is er zo’n CD die zo verschrikkelijk goed is dat je het bijna jammer vind, omdat je in je hart weet dat de artiest nooit meer een betere CD zal maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Automatic For The People van R.E.M., OK Computer van Radiohead, Ziggy Stardust van David Bowie enz...
Ik kan nog wel even door gaan, maar ik zou het over tante Bush hebben. Want ook zij heeft nu zo’n CD gemaakt: Aerial. Alleen het leuke hieraan is dat het een “comeback”-CD is na een jaartje of 12 kind baren en huismoeder spelen. Daarbij is het ook nog eens een dubbel CD (en momenteel te koop voor 10 euro in diverse winkels, zonde om te laten liggen, lijkt me).
De eerste CD: “A Sea Of Honey” bevat 7 prachtige songs. Het album begint meteen liedje over Elvis die volgens Kate nu ergens boven op een berg woont en gelukkig is in de sneeuw: “King Of The Mountain”. Je herkent de stem van Kate weer meteen uit duizenden en toch klinkt ie in mijn oren warmer dan in haar oudere werk. Vanaf de eerste noten zit je meteen in de sfeer van de CD, en die sfeer weet mevrouw Bush tot het einde toe vast te houden. Alle liedjes zijn stuk voor stuk sterk, origineel en goed verzorgt. Dit geldt ook voor de tweede CD: “A Sky Of Honey”. Dit is meer een concept CD met negen nummers die ons meevoeren door een mooie dag van middag, naar avond, naar nacht, naar morgen. Het is een mooie dag, want de vogels fluiten vrolijk met Kate mee. De echte uitschieter (laten we zeggen de “Karma Police” van deze CD) is voor mij “Sunset”. De opbouw van dit nummer is echt fantastisch van een sobere ballad tot een heerlijke Flamengo-dans.....WOW (oh neeh da’s van een ander album....).
Als ik moet kiezen heeft voor mij de eerste CD een lichte voorkeur, omdat ik meer hou van liedjes dan van een doorlopend stuk. Maar de gemiddelde Pink Floyd fan zal waarschijnlijk smullen van de 2e CD.
Hoe dan ook: Aerial is in zijn totaal een meesterwerk van een ware kunstenares.

appie3600 schreef:

Hoe dan ook: Aerial is in zijn totaal een meesterwerk van een ware kunstenares.

Mooi stukje en geen letter verkeerd

avatar van Jumperjack
Sorry, ik vind deze plaat nou echt niet zo goed. Het kan me allemaal niet echt boeien en de vonk springt gewoon niet over.

Jumperjack schreef:

Vind je uberhaupt muziek van Kate Bush wel mooi??

Hele mooie sferische plaat!

Het meesterwerk op deze plaat : a coral room.

~Jewel~
Aerial is een meesterwerk! Kate laat met dit album weer zien dat ze geniaal is. Na het vaker beluisterd te hebben wordt het album steeds beter en mooier (maar bij welk goed album is dat niet het geval!?).
Kate gebruikt prachtige akkoorden, de opbouw van de nummers is uitstekend, haar teksten zijn fenomenaal.

Sunset is een van mijn favorieten, prachtig sfeertje, ik wordt zelfs ontroert door de melodische klanken, de akkoordwisselingen, tekst en stem, en dan op het eind, de flamengo gitaren, gewoonweg briljant!
Verder is Mrs. Bartolozzi ook erg mooi, evenals, King of the Mountain, A Coral Room, Somewhere in Between, ik heb met alle nummers wel wat.

the viking schreef:

Wat mij betreft mag je niks herhalen binnen de 2 maanden. Dan zou je pas een leuk radiostation hebben. Dat was vroeger bij de Concertzender 'oude stijl' het geval, dus het kan wel. Jammer dat de kabelfreqs zijn ingepikt door de publieke omroep.

Kate heeft weer een puik werkje ervan gemaakt. De twee prima opgenomen cd's zijn bij elkaar nog geen 80 minuten, maar blijkbaar is het teveel volgens de cd-productiestandaarden om er een enkele cd van te maken.

Haar stem is wat lager en haar intonatie niet altijd even top. Niet iedereen zal hier over vallen maar sommige liedjes (Joanni bijvoorbeeld) zap er ik er voor door.

Het album klinkt tevreden. Maar wat wil je, een rijk cultureel leven vol muziek, een kind met de naam Bertie (wat met sommige accenten zal lijken op het woord 'birdie')

Maar die tevredenheid is ook een beetje het probleem. Er zit geen 'probleemstelling' in liedjes, zoals dat wel in de Dreaming zat en in Never for Ever en daardoor ontbreekt een zekere 'bite'.

Wat blijft is mooi en prettig luisterwerk en daar is niets mis mee.

Een mensenleven door van fantasie en grilligheid tot een soort volwassen tevredenheid -het is goed zo. Zou Kate nu ze tegen de 50 loopt toch echt in de herfst van haar muziekloopbaan zijn terecht gekomen? Dat zou jammer zijn, want de wereld ziet er met de muziek van Kate toch net iets wonderlijker uit.

avatar van sqounk
Zelf was iik niet zo grote Kate Bush liefhebber. "The dream
ing" vind ik echer wel een hele mooie plaat. Haar eerste hits vond ik aardig, niet geweldig, met uitzondering van army dreamers en running up that hill o ja ..cloudbuster.

Na het draaien van dit album viel ik meteen al voor Pi en Aerial. Wat en mooie sfeervolle songs, geweldig goed doordachte composities en ze zijn ook heel gevoelsrijk.

En nu weet ik waarom ik ik sommige nummers van haar oude werk zo pakkend vond; ze zijn heel sensitief en eigenzinnig en worden heel overtuigend gezongen en zoiets raakt me.

Nu leer ik ook de andere nummers waarderen zoals "King of Mountain" en " Mrs Bartolozzi".

4 en halve ster.

avatar van Ghans
Zo zou het leven moeten zijn, zonder problemen, als een grote droom, sing of summer and sunset.
Tevreden en voldaan.

Een 5 en een stopnotering in mijn top 10.

avatar van vigil
Ghans schreef:
Tevreden en voldaan.

jemig de pemig

avatar van Ghans
ja, die kon er ook wat van

avatar van c-moon
Ik heb het album pas in huis sinds vorige week, en doordat ik nog meer CD-aankopen deed, kwam ik er nog niet toe het te beluisteren: alsof het een heilige graal is stel ik het alsmaar uit, alsof ik bang ben de schoonheid niet aan te zullen kunnen en/of de vrees dat het zal tegenvallen, maar waarom zou het: Bush bewees al zovele keren haar genialiteit en hemelse stemgeluid... denk dat ik me vanavond of morgen eraan waag

avatar van c-moon
Ondertussen heb ik het album meermaals beluisterd, meermaals genoten, meermaals weer wat nieuws ontdekt. En nog heb ik niet alles gehoord denk ik. Een uitgebreider stukje schrijf ik later wellicht nog wel, nu kan ik al met veel plezier kwijt dat dit een waar juweeltje is. Kate Bush had dan wel lang gewacht om met nieuw werk aan te komen, maar als ze doet, doet ze het verdorie fantastisch goed.

Wat een prachtig album, wat een heerlijk, engelachtig, hemels, wonderlijk meesterwerk is me dit zeg! Wowow! Ik kan er niet genoeg van krijgen... En zeggen dat ik het dus nu pas twee jaar na zijn release in huis haalde: twee jaar lang al dus deze prachtige muziek gemist (nu ja ik wist niet dat ik het miste . maar goed.. toch...). Shame on me!!

Deze dubbelaar zal bij mij de komende dagen, weken, .. nog menigmaal worden opgezet. Wedden.?
En zo - bij mijn eerste indruk nog maar, na een aantal luisterbeurten, heb ik zoiets van: dit beland wellicht ooit nog wel in mijn TOP 10 !!!!!

Voorlopig al meteen een dikke vette 5!

avatar van Madonna
Ik luister deze CD vaak als ik ga koken. Toppertje dit. In het begin moest ik wel wat aan wennen maar op een gegeven moment is de muziek pakkend. Het is bijna een boek...poëzie-achtig, elfjes-achtig.....dromerig. Delicatesse-achtig ook......mmmmmm....

-3.5-

Roel van Krieken
Prachtige songs, formidabele productie, warm, dromerig, allemaal waar. Maar ik vrees ook dat haar stem de beste tijd heeft gehad. Ik denk zelfs dat de mannen/vrouwen aan de knoppen er nu al hun handen aan vol hebben gehad.
Stoppen op je hoogtepunt is ook hier de kunst Kate !

Het is dat het zo lang heeft geduurd, maar er was dan ook alle reden toe. Een van de mooiste albums die ze heeft gemaakt.

EVANSHEWSON
~Jewel~ schreef:

Jewel, ik kan me in jouw bespreking het beste vinden. Ik vind dit ook zo'n geslaagd en gelaagd album. Sommigen vinden dat haar stem het beste gehad heeft (??). Nou, daar begrijp ik niets van.

Enorm warme plaat, met niets dan hoogtepunten!
4.5 ster zonder enige twijfel

enne :