Simple Minds - Sparkle in the Rain (1984)

Rock / Pop
Label: Virgin

1. Up on the Catwalk (4:46)
  2. Book of Brilliant Things (4:22)
  3. Speed Your Love to Me (4:25)
  4. Waterfront (4:49)
  5. East at Easter (3:33)
  6. Street Hassle (5:15)
  7. White Hot Day (4:34)
  8. ''C'' Moon Cry Like a Baby (4:20)
  9. The Kick Inside of Me (4:50)
  10. Shake Off the Ghosts (3:56)
  11. Waterfront [Edit] * (4:46)
  12. Hunter and the Hunted [Live] * (5:57)
  13. Waterfront [Extended] * (5:52)
  14. Speed Your Love to Me [Edit] * (4:05)
  15. Bass Line * (4:42)
  16. Speed Your Love to Me [Extended] * (7:18)
  17. Up on the Catwalk [Edit] * (4:05)
  18. A Brass Band in African Chimes * (5:08)
  19. Up on the Catwalk [Extended] * (7:30)
  20. A Brass Band in African Chimes [Extended] * (9:24)
  21. Waterfront [Single Edit] * (4:01)
  22. Shake Off the Ghosts [Live 1984] * (1:20)
  23. Waterfront [Live 1984] * (8:09)
  24. Up on the Catwalk [Live 1984] * (5:47)
  25. Book of Brilliant Things [Live 1984] * (8:07)
  26. Glittering Prize [Live 1984] * (6:06)
  27. The American [Live 1984] * (7:14)
  28. King Is White and in the Crowd [Live 1984] * (7:19)
  29. Speed Your Love to Me [Live 1984] * (5:36)
  30. Someone Somewhere (In Summertime) [Live 1984] * (6:03)
  31. Promised You a Miracle [Live 1984] * (7:09)
  32. Big Sleep [Live 1984] * (7:42)
  33. Medley: New Gold Dream (81-82-83-84) / Take Me to the River / Light My Fire [Live 1984] * (12:41)
  34. Medley: Love Song / Glory [Live 1984] * (9:16)
  35. Waterfront [Radio Session 1983] * (4:40)
  36. The Kick Inside of Me [Radio Session 1983] * (5:39)
  37. New Gold Dream (81-82-83-84) [Radio Session 1983] * (5:04)
avatar van Premonition
lowriderluuk schreef:
Ik "Skip" nooit een nummer van de SM, wil alles wat de heren gemaakt hebben voluit meemaken en van genieten.

Mijn top 21 die ze van mij op een live-concert mogen spelen in willekeurige volgorde:
Up on the catwalk
Thirty frames a second
Dolphins
Death by chocolate
Als afsluiter New gold dream

en als instrumentaal intermezzo: Somebody up there likes you

Je skipt echt niet? Gezien je mooie liveset, skip je toch even 20 jaar van hun 30 jarige historie

Je ziet het, geen waterfront,, geen ghostdancing

Premonition schreef:

Beste Premonition, geweldig nummer trouwens, je favoriet zeker ???
Dus Premonition, ik "skip" zelfs zowat 25 jaar, want alle nummers behalve Dolphins komen allemaal uit 1979 (live in a day) t/m 1984 (sparkle in the rain) die wat mij betreft hun beste jaren waren, het creatief niveau van toen hebben ze later nooit meer geevenaard op een aantal uitstekende nummers na.

kaztor schreef:
Je ziet het, geen waterfront,, geen ghostdancing

Waterfront is wel 1 van m'n favorieten maar al vaak gehoord tijdens liveconcerten.
Ik wilde een uniek en bijzonder concert samenstellen met klasbak-nummers.
Ghostdancing is niet 1 van m'n favorieten maar is wel altijd een heerlijk meedein-nummer tijdens de concerten.

stuart
Zoals jij (Lowriderluuk) East At Easter beschrijft kan ik me voorstellen dat je dat een topper vindt. Wat betreft 'jouw cóncert' ; ik zou het eindigen met Alive and Kicking (ter bewijs dat ze nog steeds bestaan en vooral vanwege het meezinggehalte van ..La..Lalalala..)

stuart schreef:

Beste Stuart, la....lalalalaaaaa.... Ze spelen dit nagenoeg altijd aan het eind van hun concert.
Het leek me toepasselijk om ter ere van hun beste creative jaren 1981 t/m 1984 middels New gold Dream te eindigen 81,82,83,84 vandaar.

avatar van Mjuman
Dat vond ik altijd zo vreselijk dat eindeloze lalala. En dan meneer Kerr die voor op het podium bijna op balletjschoentjes een halve pliez maakte.

Ik herinner me liever SM van voor de tijd dat ze op Torhout Werchter en zo de Blijde boodschap van het Positivisme kwamen verkondingen. Een keer zo'n séance meemaken was voor mij genoeg.

Wat Luuk ook al aangeeft - de periode tot en mét NGD (SITR - in mindere mate) - dit was een edit - is een heel belangrijke geweest vol boeiende en richtinggevende muziek. Die albums koester ik.

lowriderluuk schreef:

Jij lijkt me een echte fan met wel oog voor kritiek; daar mag ik wel over. Ik vind Alive & Kicking ook niet hun beste nummer (was bedoeld met een knipoog) , maar het lag blijkbaar voor de hand om dat te kiezen vanuit hun oogpunt. SITR is wat mij betreft hun laatste ruim voldoende album en kan mij daarom jouw keuze wel voorstellen.

stuart schreef:

Zo zie ik het ook Stuart en daarom geef ik voor dit album nog een 5.0 die door latere albums niet meer wordt gehaald.
Nog 25 nachtjes slapen tot het concert in Belfast, spannend !!!
Waarschijnlijk wordt het toch weer la....lalalalaaaaa........ !!!!!

lowriderluuk schreef:
Nog 25 nachtjes slapen tot het concert in Belfast, spannend !!!
Waarschijnlijk wordt het toch weer la....lalalalaaaaa........ !!!!!

Tja bereid je maar voor op een kater. Vrees veel lalalala's. Ik houd het bij het plaatwerk van voor OUAT.

Chameleon Day schreef:

Als we ons voorbereiden op een kater kan het nooit tegenvallen !!!

lowriderluuk schreef:

Als we ons voorbereiden op een kater kan het nooit tegenvallen !!!

Graag lees ik tzt je (nuchtere) verslag.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Terwijl ik stiekem droomde van een soort van New Gold Dream part 2 kwamen de Simple Minds met dit album op de proppen, de muziek was ruiger maar ook energieker en schoof wat meer in de richting van het U2 geluid.
Het heeft me een tijd gekost om dit album op waarde te schatten, maar het is uiteindelijk goed gekomen tussen Sparkle In The Rain en mijn persoontje.
De grote dissonant op dit album blijf ik White Hot Day vinden, dat vind ik al vanaf 1983 een naadnummer, daar tegenover staan prachtnummers zoals Waterfront, C Moon Cry Like A Baby & het geweldig instrumentale Shake Off The Ghosts.

avatar van Ikkegoemikke
In de goede oude tijd was dit muziek die je MOEST hebben en ik heb dus uiteraard altijd enorm van hun muziek gehouden (ouder werk , niet de jongere werken) Ik herinner me nog een openlucht festival in Zonhoven (geen idee wat de naam was) met presentatie door een piepjonge Marcel Vantilt waar de Simple Minds ook optraden dacht ik (Of was het Echo & the Bunnymen en draaide ze Simple Minds in een tent s'avonds. Te lang geleden) In ieder geval vind ik het nummer "Speed your love" er hier ongelooflijk uitspringt. Dat gedreven ritme met die koebel bij de drums is iets waar ik nooit stil bij kan blijven zitten. Als tweede vind ik "Upon The catwalk" een waardige opvolger. Alleen al om die schitterende drum en dat ongelofelijk kerkorgeltje. En als derde favoriet "The kick Inside of Me" dat dus inderdaad erg aanleunt bij U2. Zeker het begin van de song. Enigste verschil met U is Jim's stemgeluid. Een plaat om te koesteren in mijn geval !!!!!

lowriderluuk
Beste Cameleon day en andere geinteresseerden, klik op de link http://www.musicmeter.nl/forum/15/4215/0#18
voor mijn belevenis bij het concert van de SM te Belfast.
Onverwacht schitterende stad trouwens met opvallend veel kerken en helaas veel sporen die herinneren aan de bloedige geschiedenis en die op vele plaatsen in de stad nog zichtbaar en voelbaar is.

avatar van GothicBowie
Een paar geweldige nummers op dit album, klassiekers eigenlijk. Niet direct mijn favoriete schijf van Simple Minds maar zekr en vast de moeite

avatar van lebowski
lowriderluuk schreef:

Je vergeet de geweldige kroegen. Wat een formidabele locatie om SM te aanschouwen!

lowriderluuk
Jazeker Lebowski, kroegen zat en die konden we niet overslaan.
Typisch Iers bier "Guinness" is smaakvol bier dat je gemakkelijk wegdrinkt.
Vandaar dat je van die grote pullen voorgeschoteld krijgt.
We hebben een bere-gezellige avond doorgebracht in de beroemste pup van Belfast "The Crown" samen met een Engelsman, een Schot en een Ier die we toevallig tegenkwamen, die accenten, geweldig gaaf, vooral het Schots.
Ook kun je er uitstekend eten, zeer gevarieerd aanbod tegen een gunstige prijs.
In verband met de kerstperiode was het bere-gezellig in de stad.
Er was een kerstmarkt, een gigantisch hoog reuzenrad, ook hebben we een sightseeing tour geboekt in zo'n typisch Engelse open bus dan bovenin zitten natuurlijk bij nul graden, de frisse lucht opsnuiven.
IJs en ijs koud, maar wel lol gehad.

Ikkegoemikke schreef:

Majesteuze plaat. In 1983/1984 waren de Simple Minds in Nederland groter dan U2 en dat zou met enkele jaren drastisch veranderen. Ik mag deze samen met New Gold Dream nog graag draaien en denk terug aan Ahoy 1984 en Werchter 1984. Wat een enorm ander geluid op deze plaat dan op New Gold Dream en vooral live brachten de nummers van Sparkle In The Rain een muur van geluid. Volgens mij begonnen ze in Ahoy met Waterfront.

Wel een plaat waar ik ook nog wel eens een andere minder scherpe productie van zou willen horen.

Running On Empty schreef:
In 1983/1984 waren de Simple Minds in Nederland groter dan U2

Volgens mij ging het gelijk op.

avatar van orbit
Toen wel inderdaad.. de Minds waren in elk geval zeker niet kleiner. Maar dat doet verder niet terzake bij dit fabuleuze album!

kaztor schreef:

Volgens mij ging het gelijk op.

Ja in feite wel. Als je het strikt neemt liepen de Simple Minds iets voor. Maart/April 1984 de stap naar Ahoy (destijds toch een maatstaf) tegen U2 in Oktober/November 1984. Verder waren de Simple Minds hoofdact op Torhout/Werchter in 1984 en U2 een jaar later in 1985.

Ik denk wel dat deze plaat Sparkle In The Rain als album de echte doorbraak was voor het grote publiek voor de Simple Minds hoewel de eerste hit op New Gold Dream stond. Sparkle In The Rain is wat mij betreft wel het hoogtepunt in het volledige werk van de Simple Minds. Alles hierna vind ik minder. Ik kan geen slecht nummer vinden op Sparkle In The Rain of wellicht dan toch Street Hassle als enigszins overbodige Lou Reed cover.

avatar van sander.h
Ben altijd al benieuwd geweest naar de Simple Minds van voor de grote hits. Is dit een goed album om mee te beginnen?

Maar goed, als ik het zo lees mag Rush dus blij zijn dat Steve Lillywhite ze lliet zitten voor de Simple Minds? Hij had immers al toegezegd om Grace Under Pressure te produceren.

sander.h schreef:

Als je gaat beginnen aan de oudere Simple Minds zou ik deze nemen met New Gold Dream

avatar van TEQUILA SUNRISE
sander.h schreef:

Zou nog een jaar eerder beginnen met het album Sons and Fascination ( 1981 ).

TEQUILA SUNRISE schreef:

Zou nog een jaar eerder beginnen met het album Sons and Fascination ( 1981 ).

..of spring meteen in het diepe met 'Empires and Dance' (1980)....

avatar van sander.h
OK thanks! Genoeg te proberen dus.

avatar van rkdev
Waterfront en Up on the Catwalk

rkdev schreef:
Waterfront en Up on the Catwalk

Dat zijn ook 2 van mijn favorieten hier.....

lowriderluuk
Voor mij zijn alle nummers favoriet, het is een tijdloos, sprankelend en schitterend bombastisch album vol energieke uitstraling.
Als ik dan toch enkele topfavorieten uit mag kiezen zijn dat Up on the Catwalk, "C" moon, East at Easter en Waterfront maar White Hot Day en het instrumentale Shake of the Ghosts kunnen me ook geweldig bekoren. Alle nummers halen zowiezo een dikke plus, vandaar mijn 5 sterren voor dit album en een hoge positie in m'n top 10.

Wederom een goede plaat van de Simple Minds, favoriete nummers zijn: up on the catwalk, book of brilliant things, speed your love to me, waterfront, white hot day en shake of the ghostst.