Rage Against the Machine - Rage Against the Machine (1992)

Label: Epic

1. Bombtrack (4:05)
  2. Killing in the Name (5:14)
  3. Take the Power Back (5:37)
  4. Settle for Nothing (4:48)
  5. Bullet in the Head (5:10)
  6. Know Your Enemy (4:56)

met Maynard James Keenan

7. Wake Up (6:04)
  8. Fistful of Steel (5:31)
  9. Township Rebellion (5:24)
  10. Freedom (6:07)
  11. Darkness * (3:40)
  12. Year of the Boomerang * (4:02)
  13. Freedom [Remix] * (6:13)
  14. Take the Power Back [Live] * (6:12)
  15. Freedom [Live] * (5:59)
  16. Bombtrack [From Mark Goodier's "Evening Session"] * (4:08)
  17. Bullet in the Head [Remix] * (5:40)
  18. Darkness of Greed * (3:40)
  19. Bullet in the Head [Live] * (5:44)
  20. Bombtrack [Live] * (5:53)
avatar van Gajarigon
Plezante plaat. Het heeft nogal lang geduurd, maar onderhand heb ik hem ook in huis gehaald. Stevige, vette riffage, beetje simplistisch drumwerk en daarbovenop de mantra's van Zack de la Rocha; dat is Rage Against the Machine in een notendop. Veel diepgang is er niet te zoeken, de zogenaamde maatschappijkritiek in de teksten is niet meer dan een half geslaagde poging om interessant over te komen - ik heb er echt niets mee. Maar hij brengt het gepassioneerd, en dat is dan weer wel naar m'n smaak. Verder klinkt de muziek loepzuiver, dankzij een uitstekende productie. Sommige nummers slepen wel te lang aan, en het gebrek aan melodie in de zang versterkt het gevoel van repetitiviteit nog. Dankzij het uitstekende gitaarwerk ga ik toch voor een gulle beoordeling, Rage Against the Machine is een aanrader voor wie houdt van stevige funkrock en niet vies is van wat geschreeuw.

Ssscht...
Na een hele dag blokken gooit dit plaatje alle frustratie uit m'n lijf! Misschien niet zeer hoogstaande rock, but who cares anyway? Het beukt er stevig op in, lekker agressief en trouwens ook zeker niet slecht geproduced - meer hoeft dat soms niet te zijn!

Maar naar het einde van cd ben ik het ook wel spuugzat... Helemaal uitluisteren zit er niet in voor deze jongen! -1 sterretje

avatar van Shelter
Zoals sommige mensen heel misschien weten ben ik net op vakantie gegaan. Naar Zuid-Afrika. Het is een prachtig land met een rijke cultuur, jammer genoeg ben ik niet naar het WK kunnen gaan. Het werd een familietripje, mijn neefje van 14, laten we hem Bob noemen, ging ook mee.
Wat heeft dit in enige mate te maken met Rage Against The Machine? Heb geduld, de connectie komt nog.

Nou wil het lot dat mijn puberende neefje Bob de hele vakantie onmogelijk en boos was. De hele vakantie was hij constant aan het krijsen, schreeuwen, stampen en was hij boos op iedereen zonder enige reden. Bob had ook net een hele stapel scheldwoorden uitgevonden en deze schreeuwde hij gul op ieder moment, zonder enige reden of logica, gewoon vanwege zijn frustraties om niks.

Als ik Rage Against The Machine luister heb ik het gevoel dat mijn neefje die erg boos is op zijn ouders samen met een paar jongens van zijn leeftijd een bandje heeft opgericht om zijn stomme familie uit te schelden met songs die zo simpel zijn dat mijn dove kanarie nog betere nummers kan componeren. Fuck you! I wont do what you told me!
Goh, wat opstandig zeg!

De lyrics zijn van minimaal niveau, de drums beuken door zonder enige opbouw / logica en over de stem van Zack De La Rocha zal ik maar niks zeggen. Omdat opbouw en afwisseling te moeilijk te bedenken zijn, heeft Rage Against The Machine deze maar voor het gemak weggelaten. Dit vind ik gewoon domme, amateuristische, poepeenvoudige crap. Hier kan ik niet eens mijn agressie in kwijt, ik word er alleen maar chagrijniger van. Een krappe 1,0* die nog lager kan worden.

Let wel: dit was natuurlijk allemaal mijn mening, ik kan begrijpen dat sommige mensen hier wel hun agressie in kwijt kunnen en wat dan ook nog meer.

je zou eens voor de gein de teksten moeten opzoeken en kijken wat de groep te melden heeft wanneer zij zeggen "Fuck you i wont do what you tell me"...dan wordt die link met je neefje ineens een stuk minder logisch. De lyrics van minimaal niveau valt ook behoorlijk mee, check wat stukken die zijn aangehaald elders in deze topic.
Ik ga niet zeggen dat het extreme poeten zijn maar het is niet alleen maar fuck this and that.

Hoe was Zuid Afrika trouwens? Ik had er bijna gewoond/gewerkt in Capetown, maar ben vetrokken naar Jakarta ipv eerstgenoemde.

Shelter schreef:

Heb ik al gedaan, maar zoals Gajarigon zei vind ik de politieke meningen in te zetten maar een mening om interessant te zijn. Bovendien zou fuck dit en dat in een paar songs niet zo irriteren, maar op dit album is er in (bijna) ieder nummer wel een agressieve, nutteloze line te vinden.

Erg leuk, maar om het daar uitgebreid over te gaan hebben, wordt wat off-topic denk ik.

avatar van Flipm0de
Hét album van RATM.

Van begin tot eind beukt de plaat er door heen.

avatar van kaztor

Nou, daar gaan we dan:

De lyrics zijn van minimaal niveau, zeg je. Als ik een andere soortgelijke band vind met intelligentere teksten stuur ik je wel even een pm. Het zou even kunnen duren.

Afwisseling, dat is hier een open deur. Dan zit je bij deze band verkeerd.

Opbouw, hmmm.... Naar mijn bescheiden mening zijn deze heren daar meester in.

Poepeenvoudig, amateuristisch etc.... Misschien hoeven ze hun vingers niet uit de knoop te halen na het spelen, maar het grooved als een bezetene. Een gave die maar al te veel 'moderne' rockbands totaal niet onder de knie hebben. Zolang de groove maar klopt is er wat mij betreft weinig te klagen.

hoi123 schreef:

Deze band houdt er op z'n tijd van om een stevige (en rechtvaardige) statement er tegenaan te gooien. Liever dat dan een zooi geneuzel.

avatar van hoi123

Inderdaad, komt ook omdat er (gelukkig) geen soortgelijke bands zijn. Origineel zijn ze dus wel, dat moet ik ze nageven.

Afwisseling, dat is hier een open deur. Dan zit je bij deze band verkeerd.

En dat is dus gewoon een punt van kritiek. Ze brengen niks van afwisseling in hun nummers.

Opbouw, hmmm.... Naar mijn bescheiden mening zijn deze heren daar meester in.

Wat jij opbouw vindt, vind ik gewoon wat murmelen en daarna dezelfde zin schreeuwen. Dat vind ik geen echte opbouw.

En dit is gewoon meningsverschil. Ik vind namelijk dat de groove er verreweg niet inzit.

avatar van kaztor
hoi123 schreef:

Haha, nou, Urban Dance Squad waren ze voor. Maar dat maakt ze zeker niet minder, vind ik.

Ja, maar dit is gewoon hun geluid. Rockmuziek gemengd met hiphop-invloeden. Dan gaat het inderdaad wat recht vooruit, maar ik zie het persoonlijk niet als een zwakte.

De kracht daarvan is dat het krachtig overkomt. Dat heeft gelijk ook te maken met de statements die ik eerder heb genoemd. Als je zoiets aan de man wilt brengen, doe het dan effectief.

Point taken. Het is uiteindelijk ook een kwestie van smaak.

Rogyros schreef:
En de woede over kapitalisme. Tja, daar hebben ze anders zelf ook aardig van genoten. Of hebben ze al die kapitalen die ze verdiend hebben aan goede doelen geschonken? Ik vermoed van niet. Maar ik heb me dan ook niet verdiept in deze band.

In het geval van kapitalisme doelen ze eerder op de machtsmisbruik die ermee gepaard gaat ten koste van onschuldige slachtoffers (waar wij ook deel van uitmaken). Voor de rest snap ik best dat ze op zo'n manier geld willen verdienen. Waarom zou dat ineens niet mogen?
Maarja, omdat je het vraagt...

Rage Against The Machine to donate profits from Christmas number one battle with X Factor winner Joe McElderry to charity - mirror.co.uk

Rage Against The Machine – Rock am Ring 2010 - rock-am-ring.com

avatar van hoi123

Recht vooruit, niks mis mee. Maar ze zouden er best wel wat afwisseling in kunnen brengen, ook al is het hun genre.

Ik vind het dus niet krachtig overkomen, eerder lachwekkend. Ik zie ook niet een andere situatie waarin ik dit gezegd zou kunnen hebben.

Deze band bezit echter wel de kracht om een volle festivalweide te laten meespringen op Killing In The Name.

avatar van hoi123
Ach, ik denk dat iedere band die kracht wel bezit.

avatar van hoi123
Oké, ik moet toegeven dat dat knap is.

avatar van FunkyMonk
Idd!

avatar van Mosselino94
Rage against the machine is een behoorlijke gave band, en dit album is ook goed. Mooie riffs, verpleterende teksten en de bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld.

Wat ik er wel aan vind ontbreken is af en toe meer melodie in de zang en wat meer afwisseling tussen de nummers, bijvoorbeeld af en toe ook een rustiger nummertje. Dat is misschien wel tegen hun principe, maar ik bedoel meer ook een keertje met minder geschreeuw en wat meer melodie in de zang.

Dit allemaal komt op een 3.5* uit.

Hendrik68
Ik ga hier geen waardering aan geven. Ligt te ver van me af. Alleen maar schreeuwen met een air van: hoor mij eens een mening hebben daar heb ik helemaal niks mee. Ben blij voor de mensen die hiervan uit hun dak gaan. Een tekst pakt je pas als de melodie goed is. Daar begint het mee. Pakt de melodie je niet dan hoef je de tekst ook niet te horen. Nou een beetje melodie, dat is zoeken naar een speld in een hooiberg bij die gasten en de teksten zijn veel te geforceerd. Valt me ook op dat het qua populariteit net als met Nirvana al rap weer gedaan was. Na een poosje wordt voor iedereen duidelijk dat een beetje negatief doen wel erg makkelijk is...........of ben ik nu te negatief?

avatar van hoi123
Nee hoor, je bent nog te positief. En koppel er maar gewoon een cijfer aan.

avatar van berwt
Hendrik68 schreef:

?? Takkoord, RATM heeft het succes van zijn debuut niet meer geëvenaard, maar dat zegt meer over het succes van deze dan het gebrek ervan bij de volgende. Vele groepen zouden meteen tekenen voor het succes van Evil Empire en The Battle of LA.

Dat je dat ook nog eens zegt van Nirvana vind ik al helemáál onbegrijpelijk. Sinds Cobains dood in 1994 hebben ze om de zoveel jaar nog een live-plaat of een best of uitgebracht en elke keer is het touché! Je moet ook eens tellen hoeveel Nirvana-T-shirts je nog ziet op eender welk rockfestival, en dat na 16 jaar. Hoe kun je zeggen dat het rap gedaan was met hun populariteit???

Joy
plus, dat maatschappelijke kritiek iets heel anders is dan een beetje negatief lopen doen

avatar van orbit
Beetje in de lijn van de punk, deze maatschappijkritiek inderdaad

avatar van JVT
JVT
Hendrik68 schreef:

Teksten interesseren me geen bal, ik doe het enkel en alleen om de muziek en die is gewoon vet goed op dit album

Met de populariteit van RATM zit het echt nog wel goed, Killing in the Name is ook anno nu nog een van de meest gedraaide jaren '90 nummers. En de festivaltournee van vorig jaar was wel heel erg succesvol.

FightForMore
Raad er iemand me dit album aan ? Ik vind 'Killing In The Name' heel erg vet (dat vind ik toch wel een nummer waar je echt je frustraties kan op uiten), maar ik ga geen heel album kopen voor enkel één nummertje. Welke nummers zijn er ondere andere ook nog leuk ?

avatar van Ducoz
FightForMore schreef:

Inprincipe zijn alle nummers gelijk aan Killing of the Name of en bevatten ze allemaal een beetje de zelfde lading.
Oftewel lekkere agressieve stamp muziek, ik raad hem je aan.
Bij de MediaMarkt in Rotterdam ligt hij volgens mij voor 4 euro, eerst was hij 2,50 daar

Ps. Alleen Know Your Enemy vind ik een schijt nummer

leander?
Ducoz schreef:
Ps. Alleen Know Your Enemy is een schijt nummer

avatar van Don Cappuccino
Als je de nummers van dit album apart luistert is het echt heerlijk, maar een heel album, nee! Veel te veel hetzelfde en ook dezelfde opbouw, na 3 nummers heb ik de neiging om iets anders op te zetten. 2,5 ster.

De productie van dit album is wel heel erg goed, je hoort ze niet vaak beter.

avatar van berwt
Ducoz schreef:

Ps. Alleen Know Your Enemy vind ik een schijt nummer

urgh?

Het is het beste nummer op de plaat. En die intro is één van de vetste intro's aller tijden, mede dankzij de ongeëvenaarde gitaarriff die na 36 seconden komt inzetten. En dan dat stuk waarin James Maynard Keenan dan eventjes komt meezingen en een schreeuw uitstoot zoals op de beste Tool-platen. Soit, het is duidelijk, 'Know your enemy' is een parel.

Maar ook de rest kan ik aanraden. Andere heerlijke luchtgitarende meebrullers vind ik vooral nog Freedom en Bullet in the head.

avatar van Ducoz
berwt schreef:

urgh?

Kijk daar heb je het al, ook Tool vind ik 3x niets

Ik ben boos.
In ons buurthuis wil er niemand met mij praten.
Allemaal stomme mensen.
En ik woon ook nog in een stomme plaats.
In een stom land.
De regering is stom.
Stemmen heeft geen zin.
Allemaal stomme kandidaten.
Hiphoppers zijn stom.
Hardrockers zijn stom.
Ik zou ergens tegenaan willen schoppen.
Maar dat is nog erger dan stom.
Dat is zelfs dom.
En het doet ook pijn.
Ik wil dingen in de fik steken.
Maar dat mag niet van de politie.
Fuck de politie.
Fuck de brandweer.
Fuck het buurmeisje.
Dat mag ook niet.
Die is nog minderjarig.
Fuck.....
School is ook zinloos.
Stomme, domme leraren.
Ik kan mezelf wel les geven.
Als we nu allemaal gaan springen.
Dat mag namelijk wel.
Is niet eens strafbaar.
Misschien komt er dan zelfs een aardbeving.
Dat zou cool zijn.