The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)

Label: Parlophone

1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (2:02)
  2. With a Little Help from My Friends (2:44)
  3. Lucy in the Sky with Diamonds (3:28)
  4. Getting Better (2:47)
  5. Fixing a Hole (2:36)
  6. She's Leaving Home (3:35)
  7. Being for the Benefit of Mr. Kite (2:37)
  8. Within You, Without You (5:05)
  9. When I'm Sixty-Four (2:37)
  10. Lovely Rita (2:42)
  11. Good Morning, Good Morning (2:41)
  12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band [Reprise] (1:18)
  13. A Day in the Life (5:33)
pretfrit schreef:
jongens ik geef het op....

dit gaat nergens meer over, gaat nergens heen en heeft het niveau van ....(vul maar iets in)

tsja, maar wie brengt het naar dit niveau? jij tiept hele verhalen om eigenlijk maar 1 punt te maken: je vindt de Beatles niet bijzonder geniaal.

dat had ook best in 1 post gekund.

avatar van floris013
Dit is werkelijk de eerste en enige discussie op MuMe die volledig ontspoort, hoog tijd om in te grijpen door een van de hoe/-heten-die-gasten-ook-weer van deze site!

ik ga weer terug naar m'n stan ridgway platen en succes, bekrompenen der aarde!

Nicci schreef:

dat had ook best in 1 post gekund.

Hou nu eens op met persoonlijk aanvallen

Natuurlijk voel ik me dan geroepen het een en ander nogmaals duidelijk te maken of me te verdedigen.

Niet dat dat nut heeft...

Nicci
Als je dit een persoonlijke aanval vindt, zal ik maar niet echt persoonlijk worden. Het was gewoon een observatie.

Ondanks al het voorgaande, toch nog even dit (omdat het me boeit):

pretfrit schreef:
Popmuziek is niet inferieur aan klassieke muziek.
Sorry, maar volgens mij vind je het wel inferieur (en dat mag best).
Vergelijk het met Frans Bauwer. Je kunt mij best eens betrappen op een schampere opmerking over de beste man, maar serieus op hem neerkijken doe ik niet. Neemt niet weg dat ik zijn muziek wel inferieur vindt aan dat van The Beatles, Ben Webster en Bach.

Dat beoogde Mozart toch ook met Die Zauberflote?

Maar als popmuziek dat niet doet, dan volgt daar toch als vanzelf uit dat het inferieur is? Welke kwalificaties wil je anders hanteren om te bepalen welke van de twee hoogstaander is?

Het bedenken van een goede poptune is meer geluk en inspiratie. Het maken van een klassiek werk meer een ambacht...schitteren in beide disciplines is slechts weinigen gegeven.
Ik ben blij dat je dit onderscheid maakt. Eerder heb ik al gezegd dat Mozart en Bach betere en beter geschoolde musici waren dan Lennon en McCartney. Maar goed geschoolde musici kun je inhuren (als je dat wilt). Uitiendelijk gaat het altijd in eerste instantie om de geniale ingeving (zoals McCartney die dus blijkbaar had, toen hij wakker werd met de melodie van Yesterday in zijn hoofd). Het geniale in de muziek is (volgens mij) geen ambacht.
Dit wordt mooi geillustreerd door de prachtfilm Amadeus (weliswaar niet helemaal historisch verantwoord), waarin de ambachtsman Salieri niet eens in de schaduw kan staan van Mozart, en wat mij betreft ook niet in die van Lennon en McCartney. Als we het dan toch hebben over eeuwigheidswaarde, kunst, liefde, whatever, dan 100 keer liever Lennon/McCartney dan Salieri.

pretfrit schreef:
laat heel het mume publiek dan maar eens zien waar ik verkondig
"dat alleen klassieke muziek kunst kan zijn"
Tsja, volgens mij zeg je dat hier dus:
"Popmuziek is niet inferieur aan klassieke muziek. Beiden hebben een ander functie. de een dient om mee te fluiten en een groot publiek te bereiken.
Het andere wordt gemaakt voor de eeuwigheid en dient ...de kunst, god, liefde of whatever. "

Goed, je hebt het over de kunst dienen, dus je zegt hier niet expliciet dat popmuziek geen kunst kan zijn, maar het komt toch wel heel dicht in de buurt hoor....

Nicci
En dan is het ook wel knap dat Pretfit de functie van popmuziek kent. En dat die anders is dan de functie van klassieke muziek

Ondanks al het voorgaande, toch nog even dit (omdat het me boeit):

Sorry, maar volgens mij vind je het wel inferieur (en dat mag best).
....en herhaal nogmaals. ik vind popmuziek niet inferieur aan klassiek muziek.

juist ja...popmuziek is niet per definitie inferieur aan klassieke muziek.

Dan denken we er toch hetzelfde over ?

pretfrit schreef:
....en herhaal nogmaals. ik vind popmuziek niet inferieur aan klassiek muziek.
Kun je iets dieper ingaan op mijn reply?

juist ja...popmuziek is niet per definitie inferieur aan klassieke muziek.
Dan denken we er toch hetzelfde over ?
Misschien denken we er uiteindelijk wel hetzelfde over, maar je leek toch echt iets anders te zeggen, en ik probeer dat alleen maar helder te krijgen....

Tsja, volgens mij zeg je dat hier dus:

beste koerok...sorry voor mijn beeldende taalgebruik.

Echter heb ik al eerder duidelijk gemaakt dat je de "fluit" opmerking niet op de letter letterlijk moet nemen. daarnaast is het (en je geeft dat zelf toe) inderdaad JOUW interpretatie dat IK pop niet kunstig zou kunnen vinden. diezelfde interpretatie is al door diverse mensen gedaan en door mij duidelijk ontkent. meer kan ik daar niet in betekenen.

Ik kan toch niet duidelijker zijn als: pop is niet inferieur aan klassieke muziek, en pop kan zeker kunstig zijn.

Koerok schreef:
Kun je iets dieper ingaan op mijn reply?
waarom? jij zegt dat ik pop inferieur vind aan klassiek. ik zeg dat ik dat niet zo is.

hoe veel dieper moet dat gaan?

"je leek toch echt iets anders te zeggen" ...

niet dus.

pretfrit schreef:
Omdat ik aangeef (met citaat) waarom ik dat zo interpreteer.

"je leek toch echt iets anders te zeggen" ...

niet dus.
Maar het leek er wel op, en ik ben niet de enige die dat zo heeft opgevat. Moet je toch te denken geven.

beste koerok...sorry voor mijn beeldende taalgebruik.

Heb ik ook niet gedaan.

...daarnaast is het (en je geeft dat zelf toe) inderdaad JOUW interpretatie dat IK pop niet kunstig zou kunnen vinden. diezelfde interpretatie is al door diverse mensen gedaan en door mij duidelijk ontkent. meer kan ik daar niet in betekenen.
Je kunt je eigen woorden nog eens over de loep nemen, want daar zeg je tegen heel duidelijk dat het ander wordt gemaakt voor de eeuwigheid en dient ...de kunst, god, liefde of whatever. Je zegt dit over klassieke muziek in tegenstelling tot popmuziek, dus popmuziek (in het algemeen) wordt blijkbaar ergens anders voor gemaakt.
Als popmuziek (i.h.a.) niet gemaakt wordt voor de eeuwigheid, etc. dan is het over het algemeen dus inferieur aan klassieke muziek (i.h.a.).
Lijkt me een kwestie van goed nederlands en het toepassen van eenvoudige logica....

Dat je het misschien niet zo bedoeld hebt, soit...

pretfrit
Ik heb de zin nog eens onder de loep genomen....

Koerok (en hij is niet de enige) trekt hieruit de conclusie dat ik eigenlijk bedoel dat ik popmuziek inferieur vind aan klassieke muziek.

Wat begrijp je niet aan de eerste 6 woordjes Koeroek ? wat is daar niet logisch aan ? Met de volgende 5 woordjes geef ik aan dat beiden genres eigenlijk een andere functie hebben (wikipedia (niet mijn bron) is het daarin met mij eens) nml dat pop vooral en in het algemeen de intensie heeft populair/commercieel te zijn en dat "klassiek" vooral en in het algemeen de intensie heeft de kunst te dienen. ..ik trek verder geen conclusie.

DIE CONCLUSSIE LIGT BIJ DEGENE DIE DAT STUK LEEST EN MENING VORMT. EN ZEGT DUS MEER OVER DIE PERSOON DAN OVER MIJ.

ik heb dat "functieverhaal"mischein nonchalant verwoord (zie b.v. het woordje "whatever") Natuurlijk was ik me toen nog niet bewust dat ik verantwoording moest afleggen over of ik al dan niet popmuziek inferieur vinden aan klassiek...ik begin nml het stukje tekst met "Popmuziek is niet inferieur aan klassiek" dan verwacht je logischerwijs toch niet dat er figuren zijn die zeggen dat ik popmuziek wel inferieur aan klassiek vind...en daar zelfs een hele offtopic discussie aan gaan wijden.

dat verzin je toch niet...dat is toch te dom voor woorden.

voor het algemene verschil tussen pop en classical verwijs ik een ieder naar de wikipedia, en voor een ieder die nog steeds het idee heeft dat ik popmuziek inferieur aan klassiek vind. zet ik deze hilarische discussie graag via p.m. voort .

avatar van Koerok
Kijk, als je deze post iets eerder had geplaatst, dan was het meteen een stuk duidelijker geweest.

Maar geen gezeur verder, bedankt voor de uitleg!!!

avatar van rudiger
Deze vind ik toch een beetje minder dan Abbey Road , maar ja `n minder Beatles album is altijd nog goed voor 4-5 sterren , het enige minpunt op dit album is Good Morning , wat ik altijd skip .

avatar van Toon1
Urbanoetang schreef:
ik denk dat dit vooral besteed is aan mensen die uit deze tijd komen, of in ieder geval niet 23 jaar later pas geboren werden.

Koerok schreef:

als je gewoon leest wat er staat dan was het direct duidelijk geweest ...

Het was gewoon een domme aktie van jou Koerok...maar blijkbaar is dat mijn schuld. Als je nu volgende keer (of deze tekst)het weer niet begrijpt stuur mij dan even een p.m. dan hoef jij het topic niet te vervuilen.

Door dat domme gezeur zouden we bijna de kern van mijn verhaal vergeten.
nml dat Sgt Peppers door overmatige mediaaandacht een onterechte status heeft verworven.

pretfrit schreef:
als je gewoon leest wat er staat dan was het direct duidelijk geweest ...
Nee dus, want ik ben niet de enige voor wie het niet duidelijk was.

Het was gewoon een domme aktie van jou Koerok...
Vragen om uitleg als iets niet duidelijk is, is nooit dom mijn beste pretfrit.

maar blijkbaar is dat mijn schuld.
Och, uiteindelijk is het maar een kleinigheid hoor. No hard feelings....

Ten eerste doe ik nooit mee aan krampachtig on topic blijven. Zo werken discussies nu eenmaal niet. Ten tweede was ik (nogmaals) niet de enige voor wie het niet duidelijk was.

Door dat domme gezeur zouden we bijna de kern van mijn verhaal vergeten.
Ik vond Revolver ook beter....

pretfrit
ach wat zielig....dus naast de p.m. discussie wil je toch ook nog hier je gelijk hebben in een onzinnige offtopic discussie die door jouw (omdat je het boeiend vond) nieuw leven is ingeblazen terwijl het antwoord op je vraag allang door mij gegeven was...

Koeroek je hebt gelijk...

zo, en nu de bezem erdoorheen

avatar van Koerok
Ja, hoor eens even. Na je p.m. was JIJ degene die op 10:17 nog even in het topic moest reageren, niet ik!

avatar van vin13
LucM schreef:
"Within You, Without You" is een nummer dat lang niet iedereen in de smaak valt (het heeft ook vrij weinig stemmen), het is ook het minst conventionele nummer op dit album.

Prachtig nummer en doet me ook denken aan Tomorrow never knows. Ik ben trouwens een Stones liefhebber maar de Beatles hebben meer invloed gehad op de popmuziek. White album staat in mijn top 10.

avatar van Carolaah
en vanaf vandaag, ga ik me ook eens verdiepen in The Beatles..
Zou toch ook eens tijd worden..
Ik ben typisch één van die luisteraars die slechts de hits kent..

Dus, vandaag is deze plaat aan de beurt, nu al een paar nummers gehad.. en ben nu al onder de indruk.. Goed nummers lekker geluidje, vocals vond ik sowieso lekker klinken, lyrics ook niet slecht, hmm ja wat dat betreft was de popmuziek vroeger toch beter dan nu..Als je het mij vraagt

Edit: Jee, wat een lekker album zeg , hier had ik eerder aan moeten beginnen.. Het is nou niet dat ik zeg van "WOW dit is absoluut het beste wat ik ooit gehoord heb," maar ik vind dit wel een plaat die je vaak op kunt zetten zonder er zat van te worden.. En dan langzaam alle lyrics kennen en mee kunnen blèren, daar is deze muziek wel geschikt voor.. Ja prima cd.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ben ik wel met je eens inderdaad. Maar je hebt het hier natuurlijk wel over het beste popalbum uit de muziekgeschiedenis, dus misschien niet helemaal eerlijk ten opzichte van de artiesten van nu Geniet ervan zou ik zeggen

zeg koerok en pretfrit,
al eens van Theodor Adorno gehoord?

hier nog een leuke link die aansluit bij jullie discussie:

dj maus schreef:
zeg koerok en pretfrit,
al eens van Theodor Adorno gehoord?

hier nog een leuke link die aansluit bij jullie discussie:

nee, nog nooit van gehoord.

Ik heb wel het idee dat deze Adorno een sterke zwart/wit verhouding tot pop heeft.... maar zal me er eens in verdiepen.

Nicci
hij zegt, en dat klopt, dat popmuziek in zichzelf niet vernieuwend kan zijn, omdat er steeds volgens hetzelfde formule gewerkt wordt en er slechts sprake is van variaties binnen een formule.

avatar van dj maus
hier nog een link naar een erg goed artikel over Adorno

Sgt. Pepper wordt er zelfs in genoemd!
(voordat mij verweten wordt, off topic te gaan )

DonDijk
Dus als ik het goed heb, een beetje hetzelfde als wat Bob Dylan zegt; elke zanger/songwriter teert eigenlijk op 1 melodie waar ze door middel van meerdere varianten steeds op voortborduren?

Een beetje

DonDijk