Deep Purple - Now What?! (2013)

Label: earMUSIC

1. A Simple Song (4:39)
  2. Weirdistan (4:14)
  3. Out of Hand (6:10)
  4. Hell to Pay (5:11)
  5. Body Line (4:26)
  6. Above and Beyond (5:30)
  7. Blood from a Stone (5:18)
  8. Uncommon Man (7:00)
  9. Après Vous (5:26)
  10. All the Time in the World (4:21)
  11. Vincent Price (4:46)
  12. It'll Be Me * (3:03)
musician schreef:
Op Now What?! creëert hij een geluid waar, met betrekking tot het eindresultaat, het woord "gedateerd" absoluut nog niet van toepassing is.

Juist, dit album klinkt fris en geïnspireerd en natuurlijk heeft Morse hier voor een aardig groot deel aan mee gewerkt.
Deep Purple klinkt anders met Morse maar tegelijkertijd weet ik niet als Blackmore in de band had gebleven of ze inderdaad in anno 2013 nog met zoiets hadden aangekomen of dat ze sowieso nog hadden bestaan onder de zelfde naam.

Ik heb Blackmore niet vaak zo gevoelige stukken horen spelen als Morse doet in Uncommon Man.

musician schreef:
Jullie blijven Morse vergelijken met wat Blackmore deed begin jaren '70 en mijden angstvallig om te gaan met de verschillen in prestaties tussen Morse en Blackmore anno 2013.

Terwijl Now What?! toch echt een album van dit jaar is.

De reacties kwamen op deze algemene uitspraak:

Karma_To_Burn schreef:
Begrijp me niet verkeerd, Blackmore is zeker een hele goede gitarist maar Morse doet op geen enkele manier voor hem onder. Als er al iemand onderdoet is dat eerder Blackmore dan Morse.
Een tikkeltje overgewaardeerd..

De vergelijking ging dus over de gitaristen en wat ze in hun loopbaan tot nu toe gepresteerd hebben. Je verhaaltje over angstvallig mijden gaat niet op.

Kronos schreef:

Onder andere ja, al zijn het alle 2 hele andere soort gitaristen en zijn ze moeilijk te vergelijken.
Purple is trouwens een goede band door de inbreng van ALLE muzikanten, niet alleen maar door Blackmore of Lord(r.i.p.) maar door iedereen.

avatar van Kronos
Tja, als je Blackmore en Morse specifiek als Deep Purple gitaristen wil vergelijken, dan ontkom je niet aan de andere bandleden, de tijdsgeest enz...

Dat Deep Purple zo'n geweldig goeie band was met Blackmore, kwam echter niet alleen door de andere bandleden, de tijdsgeest enz... maar natuurlijk juist ook omdat ze zo'n geweldig goeie gitarist hadden met Blackmore.

Kronos schreef:

Bespeur ik hier een vleugje sarcasme?! Ze hadden trouwens ook een geweldige zanger(denk aan Child in Time) een geweldige bas gitarist, natuurlijk een geweldige toetsenist en als klap op de vuurpijl ook nog eens 1 van de aller beste drummers ooit. Plus dat de muzikanten elkaar perfect aan voelen. Dat alles samen maakt Deep Purple..

avatar van Kronos
Dat is precies wat ik bedoel !

Blackmore was lid van een geweldige band. Met hemzelf als klap op de vuurpijl ook nog eens een van de allerbeste gitaristen ooit erbij.

Dat Deep Purple Mark VIII daar maar schril bij afsteekt ligt voor de hand. En Steve Morse als degelijke maar niet bijzondere gitarist kan dat uiteraard niet verhelpen.

Ik denk dat we het eens zijn.

avatar van Karma_To_Burn
We zijn het inderdaad grotendeels eens, alleen vind ik Morse persoonlijk wel een bijzondere gitarist en 1 van mijn helden van de gitaristen van nu.

avatar van Kronos
Eigenlijk valt hij me niet bijzonder op maar dat wil nog niets zeggen. Ik zal eens extra op zijn verdiensten letten in het nummer Uncommon Man.

Kronos schreef:

Zeker eens aandachtig naar luisteren, en dan heb ik het in het bijzonder over de eerste 3 minuten.

avatar van Bluebird
Met Blackmore's 'gevoeligheid' is niks mis. Ik zie Morse dan ook nooit hetzelfde doen met een medieval renaissance project als Blackmore's Night. Daar is ie teveel Amerikaan en te technisch voor. Iemand die het liefst wil laten horen hoeveel noten er in een seconde gaan. Waar Blackmore in DP zijn sporen mee heeft verdiend zijn de toen nog nooit vertoonde complete freaked out psychedelische solo's die spontaan uit zijn brein ontsproten. Morse mist dat teveel naar mijn smaak hoewel hij zijn best doet in de buurt te komen natuurlijk. Maar een totaal andere persoonlijkheid dan Blackmore. Dat maakt voor mij dan ook het grote verschil en wel degelijk een ander soort DP sinds Blackmore zijn eigen gang is gegaan.

Done.

Ik vind het eerder een zweverig dan gevoelig stukje en het gitaarspel klinkt zeker niet zo uniek als dat van Blackmore.

avatar van Bluebird
Precies.

avatar van Karma_To_Burn
Laten we het er maar op houden dat meningen verschillen, aan deze discussie komt anders nooit een einde.
Zelf heb ik meer met Morse zijn spel en jij meer met dat van Blackmore..

avatar van Kronos
Daarom dat ik meteen opmerkte dat het om meningen ging. Over meningen aangaande smaak kan je blijven discussiëren. Of anders gezegd, er valt eigenlijk niet over discussiëren.

Het Oosters aandoend gitaarspel (rond een minuut) in Uncommon Man is wel mooi. Maar Marty Friedman is daarin dan weer veel beter.

avatar van Kronos
Zonet het hele album dan nog maar eens beluisterd. Een miskoop vind ik het niet. Er valt hier wel wat gezapig van te genieten. Slecht wordt het nergens. Al is Hell to Pay gewoon niet goed naar mijn mening, met daarin door Don Airy ook nog een spuuglelijke solo op de keyboards. Die is niet om aan te horen.

Kronos schreef:

Friedman is ook een goede gitarist inderdaad maar ik vind het geen vergelijking met Morse, beide hebben de heren een andere style.

Kronos schreef:

Wat is er spuuglelijk aan? Vind de solo van Don juist helemaal in het straatje vallen van classic Purple. De sound waar ze mee bekend zijn geworden is hier zeker in terug te vinden.

Karma_To_Burn schreef:

Het is een prima vergelijking want het gaat enkel over het Oosters getint stukje. Friedman doet dat beter.

Vind ik niet.

Kronos schreef:

Zucht... Friedman doet dat anders en of dat beter is dat is alweer een eigen mening en geen feit..
Vind ik niet.

Het is nog een wonder dat jij dit album een 3,5 geeft..

Karma_To_Burn schreef:

Natuurlijk is dat een eigen mening. Ik ga niet jouw mening schrijven.

Karma_To_Burn schreef:
Het is nog een wonder dat jij dit album een 3,5 geeft..

Dat vind ik niet. De lat ligt voor Deep Purple op minstens 4*. Now What?! is dus best aardig maar toch vooral ondermaats.

avatar van Karma_To_Burn
Haha, ja ik vind de term oosters tintje nogal breed..
Maar ach, waar het uit eindelijk om draait is dat we alle 2 van de muziek van Deep Purple houden en dat is toch het belangrijkste.

Wat voor cijfer gaf jij trouwens aan de 2 albums hier voor? ben zomaar eens benieuwd.

avatar van Kronos
De drie albums tussen Purpendicular en deze heb ik overgeslagen. Naar die albums ben ik eerlijk gezegd ook niet benieuwd.

avatar van Edwynn
Ik vind ze allen vergelijkbaar in aanpak en kwaliteit. Enkele nuanceverschilletjes daargelaten.

Kronos schreef:

Zonde, zeker met Abandon mis je een hoop!

avatar van Kronos
Ik denk dat jij een hoop mist, als je Steve Morse een betere Deep Purple gitarist vindt dan Ritchie Blackmore.

Kronos schreef:

Heb ik gezegd dat ik hem een betere Deep Purple gitarist vond? nee, ik heb gezegd dat hij niks onder doet aan Blackmore en dat ik hem puur als gitarist zijnde(los van Purple) complexer vind.

avatar van Kronos
Je hebt niet alleen gezegd dat hij niks onderdoet aan Blackmore, maar ook dat het omgekeerde eerder het geval is.

Leg dat maar eens uit!

Kronos schreef:

Dat was bewijzen van spreken omdat iedereen alleen maar Blackmore de hemel in praat maar Morse net zo goed waardering verdiend.
Soms moet je dingen met een korreltje zout nemen.

avatar van Kronos
Zeker zeker. Zoals ook mijn bericht van 21:56 uur bijvoorbeeld.

Kronos schreef:
Zeker zeker. Zoals ook mijn bericht van 21:56 uur bijvoorbeeld.

Sarcasme komt op internet soms niet helemaal perfect over, dan ging ik er inderdaad iets te serieus op in..

Kan gebeuren.

Ik houd je tip van Abandon in mijn achterhoofd. Als ik het ooit ergens zie liggen voor een prijsje. Maar gek genoeg lijk ik het nog nooit te zijn tegengekomen in de winkels, terwijl ik het vakje Deep Purple toch altijd eens doorblader. Het hoesje van Rapture of the Deep komt me ook niet bekend voor. Bananas heb ik een keer van de bib uitgeleend maar dat maakte weinig indruk op me.