Gazpacho - Tick Tock (2009)

Noorwegen
Label: HTW

1. Desert Flight (7:39)
  2. The Walk (13:41)
  3. Tick Tock (22:24)
  4. Winter Is Never (4:55)
  5. Independence Day [Outtake / Demo] * (4:22)
avatar van RensZ
Komt die dvd hier ook uit?

nicoot
Goh, normaal gezien wel denk ik. In Nederland zeker, da's echt een prog-land in tegenstelling tot België
Al hun cd's zijn hier in BE te koop, dus waarom de dvd niet... Zie gazpachoworld.com.

Kingsnake
Nederland is nou niet echt een progland. Amper een rock-land.
Nadruk ligt hier altijd en eeuwig op house, r&b en feestliedjes.
Alleen internet biedt nog uitkomst om aan progrock te komen.

Misterfool
italië das pas een progland. veel artiesten die in de rest van europa nauwelijks populair waren(vdgg bijv) waren in italië enorm populair.

avatar van Papartis
Dit album is voor mij de nummer 1 van 2009

avatar van RensZ
Nederland is inderdaad geen prog land, zeker ook niet echt een rock land. Het is hier alleen maar de zoetsappige pop liedjes en vooral die kut R&B.

Als ik m'n vrienden vraag kennen jullie Gazpacho? Dan kijken ze me vast raar aan. Uberhaupt als ik over prog rock of over andere bands iets zeg weet niemand het hier. Of ik zit in een verkeerde hoek van Nederland?

Maar voor mij is dit album ook nummer 1 van 2009, ik heb lang getwijfeld tussen dit album en het album van Muse, maar deze kreeg toch de voorkeur.

avatar van LZA
LZA
RensZ schreef:

Tja, dat is toch overal zo, we noemen het niet voor jan lul popmuziek. De grootte van de progscene is misschien kleiner dan in andere landen, alhoewel mijn gevoel dat niet echt onderschrijft.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
LZA schreef:

Mijn gevoel ook niet, de progscene is gewoon inherent vrij klein, al zijn de absolute aantallen geïnteresseerden in sommige grotere landen vast groter.

Overigens is dit ook mijn plaat van het jaar.

Misterfool
ik heb hem ook als plaat van het jaar gezet. geweldig luistervoer voor ons symfogekken en progheads. lijkt me trouwens dat deze nog redelijk hoog in de jaarlijsten te vinden valt.

avatar van Rhythm & Poetry
Dat kan haast niet missen, toch een van de mooiste ontdekkingen voor mij van dit jaar. Ik heb hem op vijf staan.

nicoot
Voor mij ook de eerste plaats als ik me niet vergis (jaja, géén Porcupine Tree op 1 ). Deze heeft me gewoon veel meer omvergeblazen dan The Incident, dat ik wat zwakker vind dan Deadwing, FOABP en ettelijke anderen. En op nr. 3 in mijn top van het decennium!

Anyhow, ik dacht dat Nederland redelijk into progrock was omdat de meeste bands in dat genre heel vaak naar Nederland komen (Riverside en Pineapple Thief toch op 5 plaatsen in oktober dit jaar, verder Gazpacho volgend jaar in Zoetermeer en enkele progfestivals, nee?). Verder ook PT en Dream Theater - zijn nu ook wel in België geweest maar toch. Ik kom online gewoon veel vaker Nederlandse dan Belgische proggers tegen

avatar van Hendrix4live
Ik ken deze artiest niet. Is dit post-rock?

mwah symfonisch rock

nicoot
Classical post ambient nocturnal atmospheric neo-progressive folk world rock omschrijft het ook wel bondig (Wiki).

avatar van Ayreonfreak
Nou, de laatste drie albums zijn in mijn ogen in ieder geval niet neo-progressief. Ook is het in mijn ogen geen post-rock. Wel raakvlakken. Geen folk, wel atmosferisch.

Dus ja; zeg het maar...

nicoot
Het is niet mijn eigen beschrijving natuurlijk en zo goed ben ik niet in het definiëren van neoprog en verwanten, maar ik vind het een ambitieuze en daarom in die zin zeer progressieve muzikale stijl. Niet "Prog" in de zin van de seventies en eighties uiteraard. De muziek is veel meer gelaagd, meer textuur. Meer elementen. Hoe zou ik het omschrijven: atmosferisch, zweverig, shoegazing misschien, ambient soms. Heel belangrijk om dergelijke muziek dan ook in lossless formaten te beluisteren (flac, wav, 5.1 surround), voor een optimale kwaliteit.

Night en Tick Tock verschillen nog het meest in... tempo. Night kan ik zowat beschouwen als één lied. Deze laatste beukt er meteen ferm in en is een echte rocker (met ook wel twee fantastische lange nummers). Verder op de plaat krijg je dan weer kerkelijke koren, dus qua variatie zit het wel goed. Ik kan dit echt onmogelijk klasseren onder één genre

PS: die lange beschrijving in m'n vorige post staat ook op de site van Gazpacho zelf...

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Post-rock elementen zitten wat mij betreft meer in voorganger Night. En het etiketje "neo-prog" is wat mij betreft te sterk verweven met de nostalgische prog-bands uit de jaren '80 en wat daar stilistisch uit voortkwam. Gazpacho wordt wel tot de "new-prog" gerekend... precies, eigenlijk hetzelfde woord, maar die switch van Latijn naar Engels geeft toch een andere connotatie.

Kingsnake
Ik noem dit in mijn media-bibliotheek: new-prog. Samen met bands als Sylvan, Oceansize, Pineapple Thief. Neo-prog noem ik bands als Pendragon, IQ, Twelfth Night, Arena.

Postrock zijn Tortoise etc. Maar daar vind ik over het algemeen niet veel aan.

Dus ik heb dezelfde denkwijze als Casartelli, denk ik.

avatar van LZA
LZA
Anders noemen we het gewoon "Gazpacho". Ben je gelijk van het hele gezeik af .

avatar van RensZ
Ik heb net dit album weer eens opgezet en nu wil ik toch wel heel graag naar hun concert 14 maart in Zoetermeer.

RensZ schreef:

Wat houdt je tegen? 't Is voor een prikje dan nog (vind ik, voor wat je in de plaats zal krijgen)

avatar van RensZ
Niemand en niks heeft me tegen kunnen houden haha. Ik heb net een ticket besteld dus ik zal aanwezig zijn . Het is inderdaad niet duur, zulke prijzen voor concerten zijn nog goed te doen. Ik kijk er nu al naar uit!

avatar van Don Cappuccino
Ken deze band niet, ik ben nu het titelnummer aan het luisteren, en dat is echt mooi! Ik moet snel eens het hele album opzoeken.

avatar van RensZ
Als je het titelnummer al mooi vind, kun je het hele album zeker waarderen!

avatar van aerogp1
Don Cappuccino schreef:

Zeker doen! Als je houd van muziek luisteren voor het slapen gaan (in bed ofzo) is de absoluut aan te raden! Bij mij doet Gazpacho het enorm goed in de sluimer tussen slapen en waken.

avatar van Don Cappuccino
Dat geloof ik wel van iemand die Abbey Road en Tommy ook in zijn top 10 heeft staan

avatar van ad6922
Heb me al een aantal keer gewaagd aan dit album, maar het kwartje
begint nu te vallen.

Heerlijke stukken muziek. 3,5 zal waarschijnlijk niet de eindscore zijn.

rico24
Na een tip van Nicoot deze cd eens goed beluisterd. Wat een prachtig album . Een mooi verhaal muzikaal zo ontzettende mooi in elkaar gezet dat je dit album niet zomaar vergeet als je het hebt beluisterd. Absoluut 5 sterren en die hebben ze dubbel en dwars verdient. Petje af.

En weer een nieuwe ontdekking na een homepage vermelding onder "Nieuw Deze Week". Erg mooie plaat deze, en ga ook zeker de rest van deze band beluisteren. Wist niet dat er (nog) bands waren die prog/post/...rocknummers van >10min. maken! Gelukkig niet bestaande uit ellenlange solo's, maar mooi opgebouwde, afgebouwde en weer opgebouwde nummers.

eswa schreef:

Een "onofficieel" kenmerk van progrock en postrock is net dat ze nummers van meer dan tien minuten maken... Zie maar