Pixies - Doolittle (1989)

Label: 4AD

1. Debaser (2:52)
  2. Tame (1:55)
  3. Wave of Mutilation (2:04)
  4. I Bleed (2:34)
  5. Here Comes Your Man (3:21)
  6. Dead (2:21)
  7. Monkey Gone to Heaven (2:56)
  8. Mr. Grieves (2:05)
  9. Crackity Jones (1:24)
  10. La La Love You (2:43)
  11. No. 13 Baby (3:51)
  12. There Goes My Gun (1:49)
  13. Hey (3:31)
  14. Silver (2:25)
  15. Gouge Away (2:45)
Doc
Ik vind Pixies toch wel een hele andere tak van sp... eh muziek dan de Pumpkins. Geweldig album dit, met voor mij als uitschieters "Here Comes Your Man", "Monkey Gone To Heaven" en vooral "Gouge Away".
Pixies associeer ik meer met bands als the Breeders en the Amps. Maar dat heeft uiteraard ook met de bezetting te maken. Pixies staan in mijn ogen echter wel een treedje hoger dan genoemde bands (al heb ik nog steeds een beetje een zwak voor de Breeders) Frank Black heb ik nooit zo intensief naar geluisterd op de 1 of andere manier.
Deze staat in ieder geval in mijn top 10.

Laatste weken begonnen met de Pixies en ze worden steeds leuker. Begin op 3.5, maar dat zal vast nog omhoog gaan.

avatar van dj maus
aerogp1 schreef:
Geweldige plaat, beter dan het beste werk van de Smashing Pumpkins.... Beter dan 'Siamese Dream', al hoor ik wel overeenkomsten.

the pixies zijn de baanbrekers, de pumpkins de epigonen van de herintrede van gitaargeweld in de popmuziek

bovendien: waar de pumpkins er een soort van zwarte romantiek, met zelfhaat en existentiële twijfel op na houden, hanteren de pixies juist een wat afstandelijker, intellectueler idioom, niet alleen op een tekstueel vlak; tegenover het slepende en zwaarwichtige van Corgan c.s. grossieren Black en Deal juist in lichtvoetige, puntige schetsen

avatar van aerogp1
Inderdaad, een 'Crackity Jones' hoor je zo gauw niet bij de Pumpkins vandaan komen .
Bedankt voor de haarfijne uitleg over de verschillen én overeenkomsten tussen de Pixies en Smashing Pumpkins .

avatar van Reint
aerogp1 schreef:
Na een eerste luisterbeurt concludeer ik het volgende:

- De intro van 'Tame' riekt naar Joy Division

Dat eeuwige gewijs naar Joy Division altijd. Eerder een Public Image Ltd. of Gang of Four-baslijn als je het mij vraagt. Maargoed, vooral een opgewekte (post)punk-baslijn als je het mij vraagt, niet specifiek Joy Division.

Reint schreef:

Oke, misschien niet specifiek Joy Division, maar dat was míjn associatie erbij. Niet meteen een halszaak, lijkt me.
Kan ik het helpen dat ik de intro niet meteen associeerde met bands als Public Image Ltd. etc .

In ieder geval een opgewekte punk-baslijn, daar zijn we het over eens .

boomkat
Wat is Crackity Jones een heerlijk geflipt nummer zeg

boomkat schreef:
Wat is Crackity Jones een heerlijk geflipt nummer zeg

Volledig retarted-ADHD-muziek. Geweldig inderdaad!!

avatar van Aazhyd

Aazhyd schreef:
Debaser, volgens mij de beste Pixies song.

Nee, vind ik niet. Nogal beperkt, als je het vergelijkt met een compositie als Monkey gone to Heaven. Dat is een betere representatie van Pixies volgens mij.

Doc
Ja inderdaad, Monkey gone to heaven is wel een hoogtepunt van dit album.
En Gouge Away niet te vergeten

avatar van yeahyeahyeah
Dan weet je dat het ècht een goed album is, als iedereen zijn eigen favoriet heeft.

Wave of Mutilation

avatar van Slowgaze
Aazhyd schreef:
Debaser, volgens mij de beste Pixies song.

Het beste Pixies-nummer blijft naar mijn mening toch Broken Face.

avatar van Djeff-iz-ded
hier ook wave of mutilation, samen met where is my mind, ongeevenaarde sfeer

Djeff-iz-ded schreef:
hier ook wave of mutilation, samen met where is my mind, ongeevenaarde sfeer

Alec Eifel

avatar van Devoo
Favoriete nummer hier is Here Comes Your Man, Lala Love You, Tame en Debaser.

Doc
hehehe..... nog even en dan hebben we de hele plaat wel gehad

Ssscht...
Wat soms wel echt op m'n zenuwen werkt bij deze cd is dat ze zo vreeslijk stil is opgenomen. Je moet altijd de volumeknop helemaal opendraaien (en nadien niet vergeten terug stiller te zetten (!)).

boomkat
Uh! said the man to the lady ... Uh! said the Lady to the man.

Jaja, lekker lekkerder lekkerst

avatar van LucM
Prima tweede album van Pixies, iets gerijpter en melodieuzer dan hun debuut waarmee ze ook een grote invloed hebben op wat later 'grunge' wordt genoemd. Het spelplezier en de energie zijn hier ook weer van de partij en er staan ook hier een aantal sterke en aanstekelijke songs met als uitschieters "Wave of Mutilation", "Here Comes Your Man" en "Monkey Gone to Heaven".

avatar van Yeahz
Holy shit, wat is Debaser een briljante opener zeg! Om vervolgens fluisterend/agressief 'Hips like cinderella' mijn gehoor binnen te laten dringen; ik moet de rest van de cd nog even goed op me in laten werken, maar het begin van deze plaat kan in ieder geval al niet meer stuk.

avatar van gd90
het einde is ook niet mis, Gouge Away

lowriderluuk
Wel aardige muziek op z'n tijd als je er tegen kunt, maar het zal nooit m'n top 10 breiken.
Ik vind de albums niet te vergelijken met die van Joy Division zoals hier boven ergens is te lezen.
JD vind ik persoonlijk veel ingetogener en kwalitatief verfijnder met meer emotionele diepgang.

Doc
Met Joy Division heeft dit niet zoveel te maken, net als je 2,5 die ook niets met deze plaat te maken heeft. Lijkt me duidelijk.

avatar van SirNoodle
Doc schreef:

wieoe-wieoe-wieoeeee, fashion police in aantocht
ik heb maar 4 sterren geboden op deze plaat, toch al iets meer dan de 2,5 van hierboven, mag ik wel nog meepraten over dit album?

ik kan de joy division referentie wel een stukje snappen, beide groepen hebben er een kunst van gemaakt met kale instrumentering hele sferen te scheppen. Bij Joy Division is die sfeer wat meer koel, melancholisch, beetje nihilistisch... bij de Pixies is het eerder woedend en knettergek.

SirNoodle schreef:

wieoe-wieoe-wieoeeee, fashion police in aantocht

Graag zelfs. Heb ook nooit beweerd dat wie dan ook niet mee zou mogen praten over dit album. Zou het ook alleen maar van harte toejuichen als lowriderluuk zou komen uitleggen hoe hij tot deze waardering is gekomen.
Het kan best zijn dat de "koele, melancholische sfeer" van JD hem beter ligt dan de woede en gekte van de Pixies. (zoals je hieronder even beschreef)
Maar het verschil in waardering vind ik dusdanig groot dat het toch ook met andere zaken te maken zou moeten hebben. In die zin vind ik die 2,5 net zo min iets met deze plaat te maken hebben als de muziek van JD.

lowriderluuk
Doc schreef:
net als je 2,5 die ook niets met deze plaat te maken heeft. Lijkt me duidelijk.
Smaken verschillen gelukkig.

SirNoodle schreef:
Inderdaad, geef mij het melancholische mistieke maar.
Ik heb enkele albums van de pixies, ik zet ze alleen op als ik me ietwat hyper voel,
dan zijn ze makkelijker verteerbaar.

avatar van HiLL
Berichten verplaatst naar Muziek > MusicMeter Live! > Welke concerten staan er nog op jouw agenda?

En wat eerdere flauwe berichten verwijderd.

avatar van Devoo
Verdomme, hun concert in Vorst Nationaal is uitverkocht. Wou er echt graag naar toe..

avatar van Yeahz
Ja, ik ben ook om, 'Doolittle' is geniaal.

Eindelijk begrijp ik waar bijvoorbeeld 'The Strokes' hun inspiratie uit geput hebben. Deze plaat lijkt alle kanten op te schieten door de vrij onstuimige melodieen en de schreeuwerige zang; ik weet niet wat ik hier zo fantastisch aan vind, maar om de een of andere reden werkt het gewoon. Het klinkt totaal niet geforceerd, integendeel, ik krijg het gevoel dat ze gewoonweg de studio in zijn gedoken waarna dit alles spontaan ontstaan is. Uiteraard mag 'Debaser' niet onvermeld blijven, maar ook nummers als 'Hey' en 'There Goes My Gun' zijn van wereldklasse. Er staat gewoon heel wat moois hierop, slechts 'Mr. Grieves' en 'Crackity Jones' vallen in een wat lager segment. Daarom 4,5*