Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006)

Label: Domino

1. The View from the Afternoon (3:40)
  2. I Bet You Look Good on the Dancefloor (2:56)
  3. Fake Tales of San Francisco (3:00)
  4. Dancing Shoes (2:23)
  5. You Probably Couldn't See for the Lights But You Were Staring Straight at Me (2:13)
  6. Still Take You Home (2:56)
  7. Riot Van (2:17)
  8. Red Light Indicates Doors Are Secured (2:26)
  9. Mardy Bum (2:58)
  10. Perhaps Vampires Is a Bit Strong But... (4:31)
  11. When the Sun Goes Down (3:22)
  12. From the Ritz to the Rubble (3:16)
  13. A Certain Romance (5:31)
joeri592 schreef:
heel goed album met als top nummers:

The View from the Afternoon
Still Take You Home
Riot Van
Red Light Indicates Doors Are Secured
Mardy Bum
Perhaps Vampires Is a Bit Strong But...
When the Sun Goes Down
From the Ritz to the Rubble
A Certain Romance

Eerste cd die ik origineel heb aangeschaft, en zeker geen spijt van gehad. Een leuke cd in het genre waar ik zeker van hou. Lekker strakke en pakkende nummers. Ondanks dat ze er live geen show van maken, spelen ze wel erg goed. Mijn favoriete nummers zijn Mardy Bum, From Ritz to the Rubble en A Certain Romance

avatar van Hendrix4live
joeri592 schreef:
waarom zou je riot van skippen, het is een te gek nummer!

Het is ook volgens mij het enige rustige nummer van de plaat. Juist goed voor de variatie.

Rizz
Super album! Daar krijg je nou energie van
10 november HMH!

Eigenlijk niet eens aardig. Zoveelste britse gitaarbandje met popachtige liedjes doet mij hard gapen.

aletheia schreef:
En je hebt geen idee waarom deze band wel een blijvertje is en al die andere gitaarbandjes niet?

Marketing.

avatar van LucM
Dit album vind ik ook niet buitengewoon en vrij vlak (dit maal geef ik aletheia gelijk) maar dankzij de volgende sterke albums bewijst Arctic Monkeys meer te zijn dan een internethype.

avatar van Niek
Onzin. Marketing creëert hitjes. Marketing vult stadions. Maar marketing bezorgd je geen kippenvelmomenten. Verder zag ik deze mannen voor het eerst tijdens afgelopen Low Lands-festival. Op een moment dus dat Alex Turner er al vier majorreleases op had zitten en ik had toch geen idee hoe hij eruit zag. Dan schort er iets aan de marketing. Iedereen weet hoe Chris Martin eruit ziet...

Arctic Monkeys is natuurlijk een prima bandje, maar er zijn genoeg minder bekende gelijkwaardige bands die het moeten doen zonder de promotiemachine die hier achter zit.

avatar van Niek
Als er daadwerkelijk nog meerdere gelijkwaardige bands zijn dan ben ik daar erg benieuwd, maar ik betwijfel ten zeerste dat dit het geval is. Ik ben geen rockexpert, maar alle rock die ik ken van deze tijd komt niet in de buurt van deze apen. En als het zo is dan vaak één plaatje om vervolgens te vervallen tot een bedenkelijk niveau (Kooks, Kaiser Chiefs, Killers, Strokes). Tis toch geen toeval dat de hoofdact op Low Lands ook schijnbaar moeiteloos de strakste set neerzette? Niet dat het het beste optreden was, maar muzikaal zat het echt perfect in elkaar. Smetteloos. Enkel Bon Iver vond ik even goed. De Monkeys hebben een bepaalde ongrijpbare energie en de stem van Alex is werkelijk verslavend. Dat Humbug, met een nieuwe sound, opnieuw een topplaat is bevestigd voor mij hun bestaansrecht.

avatar van LucM
Marketing is noodzakelijk om succes te bekomen, maar een band die veel aan marketing doet is daarom geen slechte band.
Arctic Monkeys vind ik een goede band die per album groeit en ik daarom langer zie handhaven in tegenstelling tot bands die een prima debuut afleveren en dan per album wegzakken (Kaiser Chiefs bv.).

Bloc Party

Electrelane
Kasabian
Sons and Daughters

Succes ermee.
Thanks. Bloc Party ging ik al mee aan de slag omdat ze ook op Low Lands stonden. Niet echt mijn ding. Optreden was wel vet. Kasabian is langs me heen gegaan, ook op LL, maar ik hoorde inderdaad heel goede verhalen erover. Moet een superoptreden geweest zijn. Die andere artiesten ken ik niet. Ben benieuwd. Maar niet te.

Curiosity becomes a heavy load, too heavy to hold..

avatar van Rhythm & Poetry
Leuke muziek, maar ik denk dat deze band live beter is, nu blijft het 'slecht' bij leuk. Alhoewel, vanaf Riot Van komt dit album wel lekker op stoom en komen er enkele fraaie rocknummers langs, nummers die mij wel laten bewegen; met name een track als Mardy Bum vind ik toch wel erg gaaf. Ja, Arctic Monkeys, dat ga ik onthouden en hopelijk zie ik ze ooit live en dan zie ik wel of mijn gedachten (dat dit live dus beter tot zijn recht komt) juist zijn.

jonas-dewaele
De debuutplaat van de Arctic Monkeys is, hoe raar het ook mag klinken, de laatste CD van de aapjes die ik nog niet beluisterd had. Maar gisteren is het er toch eens van gekomen, en ik zal eerlijk zijn, ik heb staan luchtgitaren en headbangen dat het een lieve lust was. Zoals zoveel debuutplaten, staat ook deze vol met onbevangen,energieke songs. Daarbovenop zijn de melodiën enorm catchy, maar het grootste wapen van de band is wellicht de stem van Alex Turner. De snelheid waarmee hij zijn teksten afratelt is ongezien en houdt het midden tussen zingen en rappen. Ook wanneer hij met gevoel zingt zoals in 'Riot Van',dat een retrosfeertje over zicht heeft, slaagt hij met verve. En wat te denken van zijn geniale teksten:

Get on your dancing shoes
You sexy little swine

And I've seen him with girls of the night
And he told Roxanne to put on her red light
They're all infected but he'll be alright
Cause he's a scumbag, don't you know
I said he's a scumbag, don't you know!

There's only music, so that there's new ringtones

Eigenlijk is er geen zwak nummer te bespeuren op deze plaat, het zijn stuk voor stuk staaltjes van grote klasse. Toch kies ik er een paar nummers uit, te beginnen met I Bet You Look Good On the Dancefloor' dat één brok energie is, het heerlijk catchy 'Mardy Bum', het overbekende 'When The Sun Goes Down' (vooral wanneer het nummer overgaat van hard naar zacht nadat Alex 'He's a scumbag don't you know' roept) en 'A Certain Romance' dat een staalkaart is van de mogelijkheden van deze band: een harde intro, een catchy middenstuk, een fantastische tekst en één van de mooiste instrumentale outro's die ik ooit gehoord heb. Wat een manier om je album zo te eindigen!

Misschien nog vraagje voor Herman: ik heb deze tekst ook op mijn muziekblog staan, is het toegelaten om de link erbij te zetten?

avatar van woutorrmusic
Wat een geweldig album! Als ik het luister (dan moet je denken aan iedere dag 1x) laat het me meteen denken aan het heerlijke Engeland. Alex met zijn geweldige accent, de spetterende gitaarrifjes en zo kan ik nog wel even doorgaan... wat een heerlijk stukje muziek bevat deze cd toch. 4.5* : )

avatar van stoepkrijt
Ik heb ongelofelijk spijt dat ik eerst Humbug en Favourite Worst Nightmare geluisterd heb. (Geen slecht woord over die albums hoor, die zijn ook fantastisch!) Maar dit album steekt er duidelijk boven uit.

Maar het was t wachten gelukkig wel waard. Stuk voor stuk lekkere nummers. En vooral Mardy Bum

Ik heb dit album gelijk op 1 gezet in mn top-10. Dat kan misschien een impulsieve actie zijn geweest, maar dat zal binnenkort wel blijken. Hoewel ik toch een sterk vermoeden heb dat ie voorlopig niet meer van die eerste plaats afkomt

avatar van My Addiction
Ik moet hier verplicht 3 favoriete tracks aanduiden, maar eigenlijk maakt het niet uit wat ik aanduid ik vind ze allemaal even goed!
Prachtig debuut met erg toffe muziek!

avatar van SoNick
Beste cd van de Monkeys imo. Vind ze goed met een eigen stijl en sound, maar ben het niet met bovenstaande reacties van sommigen eens dat dit de enige blijver is in de britrock/indie stijl. Er zijn wel meer toffe bands.

jonas-dewaele
Toch wel de beste van de Arctic Monkeys en wellicht nooit meer te evenaren. Nu nog kijken of het een blijvertje wordt. En als dat blijkt is de tijd rijp voor een top 10 plaats.

avatar van Jensonfire
Dit album blijft nog steeds -met kleine voorsprong op de twee andere albums weliswaar- het beste wat deze band gemaakt totnutoe gemaakt heeft. Het brengt me altijd in hogere sferen en heeft mijn interesse voor dit genre helemaal verder losgeweekt!

avatar van Obscure Thing
Een van de beste albums van de afgelopen jaren.
Je kan niet stil blijven zitten bij dit album. Er staan bijna geen mindere nummers op. De twee opvolgers zijn beiden goed maar deze blijft de beste van de aapjes. Een sound waar je helemaal ingezogen wordt.

En die laatste twee nummers behoren tot de beste die ooit geschreven zijn. Vooral "A Certain Romance" is van ongekend hoge kwaliteit.

avatar van MEATmusic
i bet you look good on the dancefloor

avatar van WinterBase
Wat een geweldig album is dit eigenlijk. Vol met energie, prachtig!

Zoals velen vinden, een prachtig album! In tegenstelling tot de mening van de meeste mensen vind ik de hierop volgende platen niet te vergelijken qua niveau. (In het nadeel van de 2 nieuwe platen dus).

4,5 sterren!

kingofrock
ik wist niet dat dit bekend was! top 13! dit is 1 van me favoriete albums, ik wist best dat coldplay nirvana pearl jam enzo hoog zouden staan maar van arctic monkeys had ik het niet verwacht, hun enige echt goede album de albums hierna vind ik veel minder

Lost Highway
Buiten Musicmeter zijn ze in Nederland en Vlaanderen heel wat minder bekend hoor.

Lost Highway schreef:
Gewoon de afsluitende (en daarmee (een van) de hoofdact(s)) act van Low Lands. Dan ben je wel bekend. Iedereen die ik ken en zich enigszins in muziek heeft verdiept kent ze. Dat ze niet op TMF komen zegt niets.

Lost Highway
Daar zeg je het zelf Niek, wie zich erin verdiept. Toen ik 4/5 jaar geleden op school (een groep jonge twintigers) de naam Franz Ferdinand liet vallen was er niet één iemand die dit überhaupt met muziek kon associëren, en het was toch wel een klasje van een man of twintig. Als ik vandaag op het werk de naam Arctic Monkeys laat vallen ben ik ervan overtuigd dat de meesten zullen denken dat ik over een circusact aan het praten ben. Dat ligt bij Coldplay of Nirvana anders, die namen zijn min of meer wel bekend bij het grote publiek. Het heeft er ook met te maken dat The Monkeys hier nog geen enkel hitje hebben gehad, I bet you look good on the dance floor zal men nog eerder aan een girlsband toeschrijven.