Arctic Monkeys - AM (2013)

Label: Domino

1. Do I Wanna Know? (4:32)
  2. R U Mine? (3:21)
  3. One for the Road (3:26)

met Josh Homme

4. Arabella (3:27)
  5. I Want It All (3:04)
  6. No. 1 Party Anthem (4:03)
  7. Mad Sounds (3:35)

met Pete Thomas

8. Fireside (3:01)

met Bill Ryder-Jones

9. Why'd You Only Call Me When You’re High? (2:41)
  10. Snap Out of It (3:12)
  11. Knee Socks (4:17)

met Josh Homme

12. I Wanna Be Yours (3:04)
  13. 2013 * (2:26)
  14. Stop the World I Wanna Get Off with You * (3:11)
  15. Do I Wanna Know? [Live from the iTunes Festival] * (4:27)
  16. Fireside [Live from the iTunes Festival] * (3:01)
  17. Arabella [Live from the iTunes Festival] * (3:27)
  18. One for the Road [Live from the iTunes Festival] * (3:28)
  19. R U Mine? [Live from the iTunes Festival] * (3:23)
avatar van keijzm73
aERodynamIC schreef:
Je hebt mij ook nergens horen zeggen dat ingetogen gelijk staat aan saai, sterker: de ingetogen nummers bevallen me nog het best...
Klopt helemaal wat je schrijft. En precies daarom schreef ik zelf alvast op voorhand het volgende; 'En dat ingetogen niet synoniem is met saai ben ik me ook van bewust'.... Ik had al zo'n voorgevoel namelijk

Ik kon alleen een paar dingen die je schreef niet rijmen voor mezelf. Ik vond het wat tegenstrijdig. En ik type dan ook dat ík het merkwaardig vind (wat misschien meer zegt over mezelf dan over jou). In mijn beleving constateerde ik slechts wat feitelijkheden en schreef die op zonder dat dit als aanval was bedoeld. En ik trek dan ook nergens voorbarige conclusies. Tenminste niet meer dan je eerder zelf al deed;
aERodynamIC schreef:
Blijkbaar slaat het enorm aan bij de grote fans die er flink naar uitkeken. Dat is dan toch mooi....
Wat ik al schreef en steeds meer waarheid lijkt te gaan worden; ik betwijfel dat juist!

aERodynamIC schreef:
Ik heb de ophef over deze band sowieso nooit begrepen maar zo zal iedereen wel van dat soort bandjes hebben mag ik aannemen toch?!
En daar zijn we het dus eens met elkaar. Zoals ik dat ook heb met bands als 'Franz Ferdinand', 'The Killers', 'The Kooks', 'The Editors', 'Bloc Party', 'The Stokes', The Hives', 'Razorlight' etc.. Niet al te moeilijk over doen wat mij betreft. Lekkere bandjes voor tijdens de zomermaanden. Dit album komt voor mij dan ook nog even als geroepen deze week. Evenals de nieuwe van Franz

Een laatste duit. Omdat we beiden geen groot fan zijn van de band maar op andere vlakken wel regelmatig op een lijn liggen verbaasde het me enigszins. Dat was eigenlijk alles. Misschien was ik te weinig aan het discussiëren en probeerde te overtuigen. En ja, misschien ben ik teveel gevallen over het woordje 'saai'. Misschien is dat beleving. Maar in mijn ogen/oren kan je er van alles van vinden, maar saai? Objectief beoordeeld als album (dus in z'n geheel genomen) kan je dit toch moeilijk gelijkmatig en eentonig, monotoon of duf noemen?

Hoe dan ook. Wellicht boren ze met 'AM' (on)bewust)) een nieuwe doelgroep aan. Prima toch! Kan de oude doelgroep achter iets anders aan en met veel plezier terugluisteren naar het mooie verleden

aERodynamIC schreef:

Mijn probleem in je reactie zit hem vooral in de toon waar onbegrip in doorklinkt (als in 'je kletst onzin' terwijl het over ervaring van muziek gaat) en dat komt op mij niet fair over.

Zei ik saai? Ik zeg saai: als in 'doet mij weinig'.

Verder 'no hard feelings' maar ik vond dit een beetje gezever gezien je eigen opereren op deze site bij andere albums (ik had het uiteraard beter kunnen negeren want we zitten zo in een eeuwig welles-nietes spel: hopelijk accepteer je het nu wel of hou je er verder over op).
We hebben genoeg gezamenlijke favorieten maar door horen Arctic Monkeys gewoon niet bij

Ik zat je gewoon een beetje te 'teasen', juist omdat we zoveel gezamenlijke favorieten hebben. Hier bij de Arctic Monkeys kan dat eindelijk. Alleen nam je me wat te serieus.

Dus ik bedoelde zeker niet dat je onzin kletst: je geeft inderdaad gewoon jouw mening: the Arctic Monkeys doen jouw weinig. Ik zei er daarom juist wel bij dat we het gewoon oneens waren en meer niet dus.

coldwarkids schreef:

Muzikanten spelen meestal op gitaren. Gitaren hebben snaren. Met snaren kan je tonen krijgen. Tonen zijn aangeduid in letters. E en A zijn de meeste tonen waar ze hun rifjes op verzinnen. Do I Wanna Know en de nieuwe single.. en what about My Propeller.

Zeg mijnheer wijsneus: u zit of zelf nog in de klas of staat ervoor of bent er een beetje te veel in blijven hangen zullen we maar zeggen.

Overigens: de stelling "muzikanten spelen meestal op gitaren" klopt al van geen kanten. Om dan vervolgens een mede-user hier op Musicmeter als een peuter te benaderen, is toch wel - laat ik het netjes zeggen - erg jammer en onnodig.

west schreef:

Ik schrok dan ook heftig toen ik gisteren jouw top 10 zag. Arctic Monkeys op 1 (nog voor Ten en SOTT)....
Jou neem ik dus nooit meer serieus

Had ik al gezegd dat ik Arctic Monkeys saai vind?

Maar misschien over 30 jaar...... ik waardeer de Beatles ook meer een meer van 'best leuk' tot nu steeds meer 'geweldig' en 'moet ik mijn mening niet herzien dat de Stones veel beter zijn?'
Als ik dit bandje dan alsnog waardeer hoort u het als eerste van mij.

En even nog in z'n algemeenheid: 3* is wat zuinigjes misschien maar bij lange na geen onvoldoende natuurlijk.

keijzm73 schreef:

Die mag je me uitleggen want ik begrijp 'em niet. Heb je de stemmen tot nu toe gezien: de mensen die hier naar uitkeken vinden het blijkbaar geweldig. Slechts 1 keer 2* tot nu toe en 3 keer 3* waaronder van mij, nooit een groot fan geweest. Het begint steeds meer waarheid te worden? Wat dan? Die begrijp ik echt even niet.
Dat de score straks omlaag gaat geloof ik zeker want zo gaat dat altijd maar de grote fans die nu al gestemd hebben zijn zeker niet ontevreden lijkt me zo.

avatar van yvar_wolfmother
Ik heb arctic monkeys ook op 1 staan en ook nog voor ten. Hoewel ten een geweldig album is, heeft whatever people say i am net uets meer. Ik vindt bijv de teksten vele malen beter en het drummen zweept lekker op. Ik kan de keuze voor ten ook goed begrijpen maar ik vindt arctic monkeys gewoon leuker

Dat mag hoor yvar_wolfmother, ik heb daar geen mening over. Mijn opmerking was heel sterk aan west geregeld en die snapt het wel

avatar van OscarWilde
Dichter bij een duet tussen Justin Timberlake en Josh Homme dan knee socks zal men nooit geraken denk ik.

avatar van De-noir
JVT schreef:

No. 1 party anthem is geen doorkomen aan, veruit het zwakste nummer vd plaat IMO.

Zo ongeveer juist het beste nummer van de hele plaat.

'It's not like I'm falling in love
I just want you to do me no good,
and you look like you could
'

avatar van hallo!
Ik ben zeer blij met dit album. De Monkeys hebben me eigenlijk nooit teleurgesteld. Dit album vormt duidelijk één geheel. De sound is op alle nummers ongeveer hetzelfde. Een mix van R&B en rock. Dat gaat ze goed af, vooral omdat Alex Turner goede nummers met goede lyrics blijft schrijven. De prominente rol van Helder's falsetto vind ik ook wel iets hebben. Die gebruiken ze natuurlijk al sinds hun begindagen, maar nu is het echt op elk nummer aanwezig.

Arabella is nu al een klassieker, De brug in Knee Socks met de backing vocals van Homme is geweldig en R U Mine blijft na de 30ste luisterbeurt staan als een huis. Er zijn alleen te weinig uitschieters om van een echte topplaat te spreken.

Het geroep om terug te gaan naar hun oude sound wordt ondertussen ook oud. Sinds Humbug blijft dit de kritiek die het vaakst terugkomt. En het gaat toch niet gebeuren.

avatar van coldwarkids
Ik geef hem een paar luisterbeurten en misschien hoor ik er nog de schoonheid van in. Misschien is het wel een groeiplaat.

hallo! schreef:

Arabella:
En hoewel ik het refrein van Knee Socks wat minder vind, is de brug inderdaad geweldig. Jouw visie over de oude sound deel ik deels. Je hoort wel wat terug bij de eerste 5 nummers.

avatar van De-noir
hallo! schreef:

Precies, eindelijk iemand met een beetje realiteitszin. Ik zat persoonlijke niet te wachten op een terugkeer naar de springerige punky sound van de eerste twee platen, en gaf eerder al aan dat de kans hierop ook klein was. Bands worden ouder, mensen gaan door verschillende fases in hun leven en raken geïnspireerd door nieuwe dingen. Meer specifiek is de invloed van Amerika nogal duidelijk te horen in de evolutie van hun sound (ze wonen tegenwoordig allemaal in Los Angeles). Alex Turner is veranderd van een schuwe puber die amper het publiek in durfde te kijken - liedjes schreef over 'dreams of naughtiness' -, naar een een podiumbeest met zelfvertrouwen. De wereld ligt aan zijn voeten, hij krijgt alles voor elkaar - hij leeft die droom nu. Dit is duidelijk terug te horen in zijn lyrics. Mensen zullen zeggen dat hij een ego heeft gekregen, maar ik kan wel genieten van deze ontwikkeling Instrumentaal gezien bevat het album iig genoeg variatie om mijn aandacht erbij te houden. Zelfs het jolige 'Snap Out of It' begint op zijn plaats te vallen in het geheel, maar sommige b-kantjes waren duidelijk beter dan dit deuntje.

Het gemiddelde daalt steeds verder wat ik eerlijk gezegd ook wel had verwacht. De meesten hier verlangen teveel terug naar hun oude sound.

avatar van Snoeperd
Geweldig nieuw album van mijn lievelingsbandje op het eerste gehoor. Suck It And See was een kleine tegenvaller maar zeker niet slecht. Dit klinkt echter een stuk beter, wat een sound en wat een songwriting weer!

avatar van Fluvver
SOAD schreef:
De meesten hier verlangen teveel terug naar hun oude sound.

Onzin! Ik vind de nummers op de eerste twee ook stukken beter en daar lijken ze meer op 1 lijn te zitten. Nu is het een beetje van dit en van dat, ideetje hier en daar en de kwaliteit vindt ik daardoor stukken minder. Last shadow puppets(bijna zelfde band) debut is ook erg rustig maar daar lijken ze wel op 1 lijn te zitten en dat album vindt ik stukken beter dan hun laatste 3 albums.

avatar van Linius
coldwarkids schreef:
Zoals JIJ puberale aanstekelijke hoekige sound benoemd wilt dus zeggen dat ze toen dus beter waren dan dat ze oudere volwassener muziek maken van nu. Ze worden ouder.. volwassener.. zoetsappiger.. nee Arctic Monkeys zijn afgeschreven. En kom eens met wat nieuws ipv oude bands als Franz Ferdinand en Bloc Party.. er zijn duizenden andere bandjes in dat genre die van nu zijn en de toekomst. Bands als AM BP KC en FF zijn gewoon bands van toen. Niet meer van nu. Ze hebben het allemaal niet meer!

Misschien moet je proberen je mening ook als een mening op te schrijven. En een iets diepere argumentatie daarvoor dan 'zoetsappig'. Nu staat er alleen een onzinnig stukje van een schreeuwlelijk die het bewezen acht dat bepaalde bands die al een tijdje actief zijn het niet meer hebben.

Wel grappig dat je dan weer vier sterren geeft aan de nieuwste plaat van een andere band van toen die inmiddels toch ook voor de 'zoetsappige' sound gaan.

avatar van jellecomicgek72
No. 1 Party Anthem

avatar van Mctijn
Leuk plaatje toch? Al die discussie over iemands mening is vrij zinloos imo

One of the Road, maar vooral Mad Sounds zijn in mijn ogen de zwakkere nummers. De rest luistert lekker weg met Arabella en Fireside in het bijzonder. Geen top-materiaal, er zijn betere puntige popplaatjes verschenen dit jaar. Wel een plaatje die je zonder problemen aan zowel je oma als je vrienden kunt laten horen. Heel toegankelijk, doch best spannend.

Nog even een oneliner: Dit is voor mijn gevoel de beste plaat van de grote pop/rock-releases van dit jaar (Editors, Franz Ferdinand, Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys....vergeet ik er nog 1?)

Sandrosaurus
Bezig aan het luisteren. Ik kan al zeggen dat ik dit beter vind dan Humbug...hopelijk is dit een groei plaat. Humbug was niet slecht, ver van zelf maar was wel het minste en deze AM leunt heel erg aan Humbug en SIAS, de rustigere nummers toch.

EDIT: uitgeluisterd, ik begin met een voorzichtige 4*. Maar dit kan nog alle kanten uit. Niet het slechtse album van hen maar ook zeker niet hun beste.

avatar van Fluvver
@mctijn Pearl Jam komt volgens mij nog met een nieuwe plat dit jaar.

avatar van Gele Stift
Sandrosaurus schreef:

Ik hoop dat ie op Humbug lijkt! Beste plaat van Arctic Monkeys imo

Fluvver schreef:
@mctijn Pearl Jam komt volgens mij nog met een nieuwe plat dit jaar.

True
Gaat een interessante plaat worden.

avatar van Meeuw
Meeuw
Vanaf 9 sept te koop; doe even rustig aan met waarderingen boven de 3 sterren graag.....

Meeuw schreef:

Geen internet in je woonplaats? Dat is ook wat!

avatar van JVT
JVT
Meeuw heeft gesproken, iedereen onder de 3 sterren stemmen graag!

avatar van JoaMuse
Mctijn schreef:

The Strokes, al bereiken die misschien een wat kleiner publiek dan de bands die jij noemt.
The National, al bereiken die misschien een wat ouder publiek dan de bands die jij noemt.

JoaMuse schreef:

Goede namen, al zie ik beide albums meer als middelgrote releases. Ik hoor weinig Strokes of The National op grote radiozenders. Arcade Fire past daar ook wel tussen, al denk ik dat die band dit album ruim gaat overtreffen.

Mctijn schreef:

mctijn: heb jij een hippe oma van rond de 50 in de familie?

QOTSA kan je toch moeilijk pop/rock noemen. Dat is (stoner-)rock en nog een vrij duistere plaat ook. En deze van the Arctic Monkeys is ook meer rock, past ook niet goed in dat rijtje.

west schreef:

mctijn: heb jij een hippe oma van rond de 50 in de familie?

Mijn moeder van 60 vindt AM goed te pruimen hoor Mijn oma's hebben er geen mening meer over, maar dat heeft een andere reden

QOTSA was stoner, nu echt niet meer natuurlijk. Dit album is ook meer pop, dan rock. Maar dat is een eeuwige discussie. Het is hoe dan ook populaire muziek gezien het aantal stemmen voordat het album überhaupt verkrijgbaar is

Maar ik ben het in geval van AM meer met je eens dan bij Editors of Franz. Zo zie je maar, er is nog hoop voor mij

Mijn moeder van 60 vindt AM goed te pruimen hoor

Je hebt een bijzondere moeder...

QOTSA ...Like Clockwork: heb je de teksten bij de donkere rocknummers gelezen? Ik heb hier ook al het artwork erbij en dat heeft toch weinig met popmuziek van doen.

Er is nog hoop voor je!