Arctic Monkeys - AM (2013)

Label: Domino

1. Do I Wanna Know? (4:32)
  2. R U Mine? (3:21)
  3. One for the Road (3:26)

met Josh Homme

4. Arabella (3:27)
  5. I Want It All (3:04)
  6. No. 1 Party Anthem (4:03)
  7. Mad Sounds (3:35)

met Pete Thomas

8. Fireside (3:01)

met Bill Ryder-Jones

9. Why'd You Only Call Me When You’re High? (2:41)
  10. Snap Out of It (3:12)
  11. Knee Socks (4:17)

met Josh Homme

12. I Wanna Be Yours (3:04)
  13. 2013 * (2:26)
  14. Stop the World I Wanna Get Off with You * (3:11)
  15. Do I Wanna Know? [Live from the iTunes Festival] * (4:27)
  16. Fireside [Live from the iTunes Festival] * (3:01)
  17. Arabella [Live from the iTunes Festival] * (3:27)
  18. One for the Road [Live from the iTunes Festival] * (3:28)
  19. R U Mine? [Live from the iTunes Festival] * (3:23)
avatar van keijzm73
aERodynamIC schreef:
Van Arctic Monkeys ben ik nooit een groot liefhebber geweest. .....

Pas de laatste twee albums vond ik ze iets beter te pruimen maar echt laaiend enthousiast ben ik daar ook nooit over geweest.......

Nee dus. Ik vind AM gewoon saai. Het raakt me niet, roept weinig emoties in me op buiten een neutraal 'ach wel aardig'. Het klinkt allemaal zo plichtmatig.......

AM vind ik dan ook weer minder de de 2 voorgangers. Het gaat maar een beetje voort. Ik krijg soms zelfs het idee dat ze er geen zin in hebben........

Een nummer als Mad Sounds bevalt dan weer wel. Zou het komen omdat het me aan The Velvet Underground / Lou Reed doet denken?

Blijkbaar slaat het enorm aan bij de grote fans die er flink naar uitkeken. Dat is dan toch mooi....

Zeker mooi..

Maar juist dat laatste wat je schrijft/ ik heb gequoot is niet vanzelfsprekend bij dit album. Wat ik eerder al typte; er zit juist veel meer structuur in de nummers, is meer afwisselend en gepolijst dan wat de Monkeys hiervoor maakte. Niet dat het dan ineens wel moet werken voor je. Maar het meest typische aan je reactie vind ik nog dat je typt dat je het saai vindt, het voortkabbelt en je het idee hebt dat ze er geen plezier aan zouden beleven. Dat gevoel heb ik nou juist totaal niet als ik het album luister. Je typt; 'saai', maar als betere track benoem je vervolgens een van de minst dynamische/ feitelijk het meest saaie nummer van het album. (waarmee ik niet zeg dat ik 'Mad Sounds' niet mooi vind). En dat ingetogen niet synoniem is met saai ben ik me ook van bewust. Maar een beetje merkwaardig vind ik het wel.

Ik reageer met name op basis van de eerste regel in de quote van hierboven. Want echt fan ben ik ook nooit geweest van Arctic Monkeys. Al kan ik op z'n tijd zeker wel écht genieten van de gedreven en nerveuze sound van de eerste albums. Ik kon juist weer wat minder met twee laatste twee albums. 'AM' is wel echt een mooie toevoeging op hun oeuvre. In mijn beleving hebben ze met 'AM' een mooie balans gevonden tussen de twee eerste en de twee laatste albums. En op het volgende album doen ze het waarschijnlijk weer nét even iets anders.

avatar van De-noir
yvar_wolfmother schreef:
ik hoor het ook. dat vind ik wel een beetje jammer eigenlijk

Voor mij geen bezwaar, vind het wel vet klinken eigenlijk. Ja, VET is het goede woord

En wat betreft Suck it and See: grotendeels inderdaad een veel rustiger album, dat wat mij betreft ondergewaardeerd wordt op deze site. Ik hoor veel Smiths invloeden, songwriting is echt van hoog niveau op dat album. Qua lyrics veel introspectiever en diverser, terwijl deze nieuwe AM veel monomaner is.

avatar van SébastienY
Hmm, ik werd wel getriggerd door de reacties hier op dit nieuw album, maar vooralsnog (na één luisterbeurt weliswaar) vind ik een 3,5* voldoende. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ik alles al eens heb gehoord. Degelijk Arctic-album, zeer zeker. Maar het originele dat sommigen hier aanhalen is me blijkbaar ontgaan. En aangezien de Monkeys vrij no-nonsensmuziek brengen (mening vormen is al mogelijk na één luisterbeurt) vrees ik dat het ook zo zal blijven.

Merkie schreef:
Dat is de enige.

Nou en staat hier dan 1 ruig nummer op. Nee en er stonden er trouwens nog meer op.. stuk of 4 ruigere op SIAS

avatar van coldwarkids
Ze zijn blijkbaar een zoete kant opgegaan. Jammer want Arctic Monkeys is hier niet zo goed in. Ze kunnen beter de gitaren laten klinken als op de eerste 2 albums. Helaas worden die niet geevenaard.

keijzm73 schreef:

En laat ik The Velvet Underground nu wel goed vinden en laat dit nummer van de Arctic Monkeys me op dit album nu juist wel raken wat misschien wel eens door die link zou kunnen komen. Niets merkwaardigs aan voor mij hoor.

Je hebt mij ook nergens horen zeggen dat ingetogen gelijk staat aan saai, sterker: de ingetogen nummers bevallen me nog het best, een reden waarom ik de laatste 2 albums misschien ook wel leuker vind dan de eerste 2. Ik heb nooit zoveel gehad met de uptempo nummers van deze band en die vind ik op dit album (wederom) saai. Ook die kunnen de term 'voortkabbelend' krijgen wat mij betreft.
Het is niet anders maar het is gewoon mijn beleving. Ik snap niet goed wat daar merkwaardig aan zou moeten zijn eerlijk gezegd. Je trekt een beetje voorbarige conclusies die niet kloppen met wat ik er van vind of ervaar en die ik ook nergens zo gezegd heb.

Ik heb de ophef over deze band sowieso nooit begrepen maar zo zal iedereen wel van dat soort bandjes hebben mag ik aannemen toch?!
Het is een vreselijke dooddoener wellicht maar dit is heel simpel een kwestie van smaak. Slecht vind ik het allemaal niet maar het komt niet erg bij me aan.

avatar van iHateDolphins
3 luisterbeurten nu, dus FWIW: vet? Jazeker! Maar ik denk niet dat ik het zo goed ga vinden als whatever people say en FWN. Maar na een teleurstellende SIAS zijn ze wel weer de goede weg ingeslagen.

R U mine, Do i wanna know en arabella zijn van het niveau van FWN en had er qua sound ook wel bij gekund. Dat vind ik tot nu toe ook de beste nummers en dus is het jammer dat die al eerder op single zijn uitgekomen. Hierdoor zijn m'n verwachtingen niet helemaal waargemaakt.

Conclusie tot nu toe: FWN nog steeds de beste monkey plaat, daarna whatever people say en gevolgd door dit album. SIAS hadden ze van mij niet hoeven maken.

avatar van coldwarkids
Ik vind Suck It And See na het teleurstellende Humbug juist een vooruitgang.. het neigde weer terug naar FWN en WPSIATWIN. Denk Library Pictures etc

avatar van iHateDolphins
Ohja ze hebben Humbug ook nog. Ik weet niet maar Humbug en SIAS heb in vergelijking met de andere echt weinig geluisterd. Beide hebben ze wel een paar goede nummers, maar ook een aantal waarbij ze de plank volledig misslaan. De eerste twee albums en ook bij dit album vind ik het gemiddelde gewoon hoger liggen.

Denk aan brick by brick bv. Redelijk up tempo nummer en wordt wel wat geragd. Maar dat nummer is wel heeeel erg makkelijk bedacht. Vind ik dan.

avatar van JVT
JVT
R U Mine? is het meest geliefde nummer hier op MM, het is geen toeval dat dit het ruigste en energiekste nummer van het album is. Daar zitten de meeste mensen toch op te wachten. Zo'n album moet er toch nog eens van komen zou je denken? Want ze hebbe het echt nog wel in zich.

avatar van Don Cappuccino
Ik vind R U Mine juist een van de minder goede tracks. Wat mij betreft excelleert de band enorm op No. 1 Party Anthem, Arabella en Knee Socks. De koortjes op laatstgenoemde zitten geweldig in elkaar.

coldwarkids schreef:

Humbug is een erg onderschatte plaat. 10 pareltjes van formaat. Dat de sound je niet aanstaat is een tweede.

Don Cappuccino schreef:

SOAD schreef:

Nee dat is juist niet een tweede. Dat is het eerste wat me stoort.. en de nummers dat heel de tijd met een E en Aatjes begint en eindigt.. Word je op een gegeven moment ook beu.. Dat trucje flikken ze nu op deze plaat ook.

avatar van jellecomicgek72
Nee, ik vind het allemaal niet zo tot nu toe. R U Mine vind ik megavet, al grijsgedraait. Do I Wanna Know? en One for the Road vind ik ook nog sterke tracks maar daarna word het allemaal wat standaard. Nergens krijg ik het gevoel dat de heren echt losgaan, het kabbelt maar een beetje voort. Ik mis de aanstekele teksten en gitaarlijnen van de eerste paar albums. Na Humbug werd het allemaal minder. Het is zeker geen slecht album, maar ze kunnen veel beter, en misschien groeit ie ook nog wel, geen idee. Whatever People Say vond ik in het begin ook vreselijk en dat waren juist allemaal catchy nummers. Verder wel een goede productie weer, ook tof dat Josh Homme weer meedoet op het album. Hoor bij die nummers zeker wel wat Queens invloeden. Maargoed misschien denk ik er over een paar dagen compleet anders over, eerst maar een grijsdraaien.

coldwarkids schreef:

... en de nummers dat heel de tijd met een E en Aatjes begint en eindigt.. Word je op een gegeven moment ook beu.. Dat trucje flikken ze nu op deze plaat ook.

een E en Aatjes begint en eindigt...

aERodynamIC schreef:

Ah, nog iemand die over 'saai' is gevallen. Je voegt er nu 'voortkabbelend' aan toe. Ik hoor toch echt veel dynamiek in die uptempo nummers aan het begin van de plaat en heb nog steeds moeite met de term saai en ook met 'voortkabbelend'. Voortkabbelen? Daar kan ik je niet in volgen: we zijn het inderdaad oneens.

SOAD schreef:

Nee Suck It And See was lekker ruig.

Ook niet.

coldwarkids schreef:

Sluit ik me volledig bij aan. Ze hoeven voor mij absoluut geen demoplaat meer te maken zoals hun debuut, maar een beetje spontaniteit is toch geen overbodige luxe.

Leander1991 schreef:

Hoezo een demoplaat? Na hun debuutalbum hebben ze naar mijn mening nooit meer een album gemaakt die daarbij in de buurt kwam. Die plaat is zonder meer de meest aanstekelijke plaat die ik ken en in m'n collectie heb. Zou juist willen dat ze weer eens zo'n plaat zouden maken, en ben volgens mij niet de enige die er zo over denkt.

jellecomicgek72 schreef:

Ik weet het. Ik wist wel dat ik die commentaar zou krijgen.

west schreef:

Ik begin hier toch echt een beetje moe van te worden: je bent zelf vaak niet te beroerd om een andere mening te geven bij albums puur omdat jij een andere luisterervaring hebt.
Is het dan echt zo moeilijk om dat van mij nu ook te accepteren zoals je dat van anderen bij andere albums verwacht waar jij niet veel aan vindt?

Je weet zelf heel goed dat een andere beleving gewoon kan dus waarom jouw favorieten altijd zo verdedigen terwijl je er geen enkele moeite mee hebt om elders zelf soms ook tegen de wat grotere groep liefhebbers in te gaan.

Nogmaals: ik vind dit een saai album dat mij te vaak voortkabbelt. Mag je verder van vinden wat je wilt maar dat weten we nu dan wel (dit gaat herhalen worden en een soort gelijk willen halen met hulp van anderen). Het is hoe ik het ervaar en dan boeien mij de technische puntjes of die term al dan niet zou kloppen totaal niet.
Mijn probleem in je reactie zit hem vooral in de toon waar onbegrip in doorklinkt (als in 'je kletst onzin' terwijl het over ervaring van muziek gaat) en dat komt op mij niet fair over.

Zei ik saai? Ik zeg saai: als in 'doet mij weinig'.

Verder 'no hard feelings' maar ik vond dit een beetje gezever gezien je eigen opereren op deze site bij andere albums (ik had het uiteraard beter kunnen negeren want we zitten zo in een eeuwig welles-nietes spel: hopelijk accepteer je het nu wel of hou je er verder over op).
We hebben genoeg gezamenlijke favorieten maar door horen Arctic Monkeys gewoon niet bij

west schreef:

een E en Aatjes begint en eindigt...

Muzikanten spelen meestal op gitaren. Gitaren hebben snaren. Met snaren kan je tonen krijgen. Tonen zijn aangeduid in letters. E en A zijn de meeste tonen waar ze hun rifjes op verzinnen. Do I Wanna Know en de nieuwe single.. en what about My Propeller.
Nee Alex Turner moet eens een lange pauze nemen en wat goede muziek schrijven. Met meer inspiratie.

avatar van jellecomicgek72
Zei ik saai? Ik zeg saai: als in 'doet mij weinig'.

Zo zou ik dit album zelf ook omschrijven.

avatar van coldwarkids
Me too. Er zijn blijkbaar mensen die meer van het saaie Arctic Monkeys houden dan de echte power die ze eerst hadden. Zoetsappig allemaal bah

coldwarkids schreef:

Ik ga mee met de evolutie die de band doormaakt. Een wat volwassener geluid met een breder instrumentarium vervangt de puberale aanstekelijke hoekige sound van hun eerste 2 albums.

Als je die sound weer terug wil moet je lekker blijven hangen bij bands als Franz Ferdinand en Bloc Party. Niets ten nadele van deze bands trouwens.

avatar van coldwarkids
Zoals JIJ puberale aanstekelijke hoekige sound benoemd wilt dus zeggen dat ze toen dus beter waren dan dat ze oudere volwassener muziek maken van nu. Ze worden ouder.. volwassener.. zoetsappiger.. nee Arctic Monkeys zijn afgeschreven. En kom eens met wat nieuws ipv oude bands als Franz Ferdinand en Bloc Party.. er zijn duizenden andere bandjes in dat genre die van nu zijn en de toekomst. Bands als AM BP KC en FF zijn gewoon bands van toen. Niet meer van nu. Ze hebben het allemaal niet meer!

coldwarkids schreef:
Zoals JIJ puberale aanstekelijke hoekige sound benoemd wilt dus zeggen dat ze toen dus beter waren dan dat ze oudere volwassener muziek maken van nu. Ze worden ouder.. volwassener.. zoetsappiger.. nee Arctic Monkeys zijn afgeschreven. En kom eens met wat nieuws ipv oude bands als Franz Ferdinand en Bloc Party.. er zijn duizenden andere bandjes in die genre die van nu zijn en de toekomst. Bands als AM BP KC en FF zijn gewoon bands van toen. Niet meer van nu. Ze hebben het allemaal niet meer!

Fijn dat jij ze al hebt afgeschreven. De eerste 2 albums behoren tot mijn favorieten ooit maar ik zou er eerlijk gezegd niet aan moeten denken dat ze weer teruggaan naar die sound. Dat zou veel te geforceerd over komen en buiten dat is de kans ook groot dat de nummers zullen tegenvallen omdat ze teveel worden vergelijken met het oude materiaal.

Ze zijn gefascineerd door de melodieën van R&B en de beats van Hip-Hop. Ik vind het knap en van lef getuigen dat ze dit in hun eigen muziek hebben verwerkt. Buiten dat is de productie ook nog eens heerlijk. En voor de pessimisten onder ons zijn er ook nog gewoon de basic rock tracks als ''R U Mine'' en ''Do I Wanna Know''. Wat wil een Monkey fan nog meer. Ik ben uitermate tevreden. Niet alleen omdat ik dit album stukken beter vind dat zijn voorganger waar weinig variatie in zit maar vooral omdat in elk nummer spannende dingen te ontdekken zijn en dat dit album daardoor alles behalve saai is.

avatar van bver
Mijn eerste oordeel leunde dicht aan bij de mening van de meeste 3-3,5 stemmers hier. "Saai", "voortkabbelend", "doet me weinig". Kan ik perfect inkomen...

Maar zit nu aan luisterbeurt 4 en hij begint toch binnen te komen. Toch nog maar even wachten met stemmen. Suck it and See heeft ook tijd nodig gehad en vind het ondertussen een wereldplaat....

avatar van JVT
JVT
Don Cappuccino schreef:

No. 1 party anthem is geen doorkomen aan, veruit het zwakste nummer vd plaat IMO.