Arctic Monkeys - AM (2013)

Label: Domino

1. Do I Wanna Know? (4:32)
  2. R U Mine? (3:21)
  3. One for the Road (3:26)

met Josh Homme

4. Arabella (3:27)
  5. I Want It All (3:04)
  6. No. 1 Party Anthem (4:03)
  7. Mad Sounds (3:35)

met Pete Thomas

8. Fireside (3:01)

met Bill Ryder-Jones

9. Why'd You Only Call Me When You’re High? (2:41)
  10. Snap Out of It (3:12)
  11. Knee Socks (4:17)

met Josh Homme

12. I Wanna Be Yours (3:04)
  13. 2013 * (2:26)
  14. Stop the World I Wanna Get Off with You * (3:11)
  15. Do I Wanna Know? [Live from the iTunes Festival] * (4:27)
  16. Fireside [Live from the iTunes Festival] * (3:01)
  17. Arabella [Live from the iTunes Festival] * (3:27)
  18. One for the Road [Live from the iTunes Festival] * (3:28)
  19. R U Mine? [Live from the iTunes Festival] * (3:23)
avatar van Rvdz
Meeuw schreef:
Vanaf 9 sept te koop; doe even rustig aan met waarderingen boven de 3 sterren graag.....

In Nederland al vanaf de 6e hoor.

avatar van bver
Volgende dinsdag een exclusief optreden in België!

In club69 van Studio Brussel, dus enkel voor de happy few. Toch maar eens proberen tickets te winnen ondanks de kleine kans....

On topic: begin redelijk verslaafd te geraken aan het album. Altijd een goed signaal!

Mctijn schreef:
Nog even een oneliner: Dit is voor mijn gevoel de beste plaat van de grote pop/rock-releases van dit jaar (Editors, Franz Ferdinand, Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys....vergeet ik er nog 1?)

En een discussie daarover is vrij zinloos zeker?

keijzm73 schreef:

En een discussie daarover is vrij zinloos zeker?

Discussie over een mening is zinloos, een discussie over de kwaliteit van het album is uiterst zinvol

avatar van Meeuw
Meeuw
Albums in de top 250 mogen op MuMe pas als ze 2 jaar uit zijn meedingen?

Stelling: Pas na 2 weken officiele release dingt een album mee in de rotatielijst. (Voorkomt hyping & te snel te hoge waarderingen......)

Mctijn schreef:

Volgens mij gaat het bij een discussie altijd om iemands mening die niet aansluit bij de mening van een ander. Maar ik denk wel dat ik begrijp wat je bedoeld Er is overigens wel een redelijk lijstje met releases te geven die de kwaliteit van dit album evenaart dan wel uiteindelijk zal overtreffen. En airplay; lekker belangrijk. Overigens worden eerder genoemde bands in het buitenland/ thuisland wel gewoon gedraaid op de grote radiozenders.

Albums in de top 250 mogen op MuMe pas als ze 2 jaar uit zijn meedingen?

Niet eens. Een hoge notering in de rotatielijst zorgt dat veel mensen het album gaan luisteren. Dat kan natuurlijk nooit verkeerd zijn. Hoe meer stemmen, hoe natuurgetrouwer het gemiddelde. Niet iedereen die het album luistert is immers een fanboy.

keijzm73 schreef:

Sorry, nu haal ik zelf de begrippen smaak en mening door elkaar....zucht.....ik werk teveel

We zijn het eigenlijk dus gewoon eens met elkaar. Er zijn minstens 50 betere albums uitgekomen dan deze (tenminste die ik beluisterd heb), alleen is dit een van de betere in het lijstje dat ik noemde. M.a.w: ik was totaal niet onder de indruk van de andere grote releases.

Albums in de top 250 mogen op MuMe pas als ze 2 jaar uit zijn meedingen?

AM staat sinds deze 'gelekt' is op nummer 1 in mijn persoonlijke rotatielijst. Waarom? I play it on repeat, until I fall asleep. Oftewel: een terechte nummer 1 positie. En zo zijn er schijnbaar veel meer users, die dit album veel beluisteren en terecht in hun rotatielijst zetten.

De rotatielijst wordt samengesteld op basis van alle ingediende persoonlijke rotatielijsten. De waardering voor een plaat op Musicmeter, mag je geven na de plaat minimaal 1x te hebben beluisterd. Het format maakt daarbij niet uit.

Jouw stelling is dus onjuist.

avatar van starsailor
De interesse voor deze band neemt met ieder nieuw album af. Waar het debuut zich al jaren een solide plek in mijn top 10 heeft verworven en album nummer 2 er eigenlijk ook zomaar in zou kunnen staan, is het contrast met dit nieuwe album erg groot.
Ik irriteer me mateloos aan de hoge stemmetjes, het lage tempo en gebrek aan scherpe randjes/dynamiek.
Tuurlijk hoor ik in een aantal nummers goede elementen, maar als nummers als No. 1 Party Anthem en Mad Sounds voorbij komen is het een mooi moment om effe koffie in te gaan schenken, te schijten of de hond even uit te laten.
Ik zal waarschijnlijk wel weer tegen een paar schenen schoppen hier, maar dit is gewoon mijn gevoel. Misschien moet Alex zijn verkering met Josh Homme maar eens gaan verbreken....

starsailor schreef:

Grappig dat de twee nummers die je absoluut niet bevallen nou net de minste QOTSA invloeden bevatten. Ik sta overigens lijnrecht tegenover je. Die twee rustigere nummers behoren tot de betere nummers imho. Als ik al mindere nummers aan moest wijzen dan kies ik voor het wat makkelijke I Want it All, het melige Snap Out of It en de wat geforceerde maar - in de context van het album - begrijpelijke afsluiter.

avatar van Man of Sorrows
coldwarkids schreef:
nee Arctic Monkeys zijn afgeschreven. En kom eens met wat nieuws ipv oude bands als Franz Ferdinand en Bloc Party.. er zijn duizenden andere bandjes in dat genre die van nu zijn en de toekomst. Bands als AM BP KC en FF zijn gewoon bands van toen. Niet meer van nu. Ze hebben het allemaal niet meer!

De bands die je noemt zijn wel de (commerciële) vaandeldragers van de indie/post-punk revival destijds, de sound van de 00's en de enige muzikale omwenteling uit de voorbije twintig jaar die naam waardig. Logisch als mensen dan nog uitkijken naar een nieuwe release van één van hun ''oude'' favoriete bands. Fijn voor je dat je zoveel nieuws ontdekt, echter doet dit geen afbreuk aan het feit dat we sinds twee/drie jaar in een dal zitten, te vergelijken met de late nineties; het zijn trieste tijden voor de popmuziek en het is wachten op iets nieuws, ookal wordt er in de marge zo nu en dan nog een fijn albumpje uitgebracht.

Man of Sorrows schreef:

Dit heeft onderhand niks meer met het album AM te maken, maar lol, weer zo iemand met boude en kortzichtige stellinginnames. Trieste tijden voor popmuziek? Tipje: wellicht eens verder kijken dan je gebruikelijke post-punk (revival) straatje?

De-noir schreef:

Ik noemde zomaar even 2 nummers voor de vuist weg en heb nergens iets gezegd over QotSA invloeden. Vond de samenwerking op Humbug overigens een stuk geslaagder maar niemand kan ontkennen dat sinds deze 2 verkering hebben de koers van Arctic Monkeys gewijzigd is. Snap Out of It is voor mij ook zeker een skipmoment en misschien komen er nog wel meer. De tijd dat ik van mijn sokken geblazen werd bij het luisteren van een nieuw AM album is lang geleden.

avatar van Man of Sorrows
@ De-Noir : Je schopt maar mist de verfijning om een degelijke counter te lanceren. De stelling zegt enkel dat ik dezer dagen een overkoepelende muziekbeweging mis die voor een keer eens iets nieuws laat horen, en dat dit één van de verklaringen kan zijn waarom heel wat mensen blijven terug grijpen naar FF en co. Het enthousiasme destijds zoals bij de debuut releases van FF, AM, BP en andere hierboven genoemde bands. Of is het louter toeval dat dit jaar de aandacht vooral gaat naar come back albums van oude sterren ( Bowie, Suede, OMD, House Of Love ea ).

starsailor schreef:

Je zegt het niet met zoveel woorden inderdaad, maar je impliceert het wel degelijk. De hoge stemmetjes, het lage lompe tempo en een minder grote dynamiek zijn allemaal invloeden vanuit de stoner hoek. Josh Homme en QOTSA dus. De twee langzamere nummers die je expliciet noemt zitten meer in het Lennon/Reed hoekje imho. Jammer dat deze je ook niet smaken.

@ Man of Sorrows: trieste tijden voor de popmuziek

Ik weet niet in welke muziekwereld je je precies bevindt, maar juist via Musicmeter en ook bijvoorbeeld via de luisterpaal bij Plato, is er genoeg interessante nieuwe muziek te vinden. Ik noem één voorbeeld van de laatste tijd: wonderkind Ty Segall. Komt binnenkort met sideproject Fuzz. En er is nog zoveel meer.

Daarnaast zijn de albums van de bands die in de 00's doorbraken en nu met nieuw werk komen interessant. Dat is toch leuk? Nog meer om te verkennen. En laat ik nou wel gecharmeerd zijn van deze AM plaat. Bof ik even.

avatar van Snoeperd
Ben ik het niet mee eens, de afgelopen jaren zijn er genoeg originele dingen uitgebracht die een nieuw geluid laten horen, ook bij de grote namen. Fleet Foxes, Alt-J, The xx, en zo kan ik er nog heel wat noemen. Allemaal bands van na de postpunkrevival die bewijzen dat er genoeg nieuwe muziek uitkomt die goed en afwisselend is.

Man of Sorrows schreef:

Ik chargeer een beetje, vooruit. Maar je stellingen over de post-punk revival (de enige noemenswaardige van de laatste 20 jaar?) en de manier waarop je de tristesse van de huidige pop-muziek poneert, komen bij mij gewoon niet binnen. Dan zoek je gewoon niet goed genoeg; zit je te veel in het standaard 'bandjes' hoekje. Dat er massaal wordt teruggegrepen op de oldies die je noemt herken ik ook niet, maar wellicht is onze smaak gewoon te verschillend. Ik zou bij de grote releases van 2013 eerder een Boards of Canada (electronic), Daft Punk (disco), MBV (shoegaze) of Nick Cave (ouwe smeerpijp) noemen. En voor de rest het topsegment indie bands, The National, Vampire Weekend en Arcade Fire moet zelfs nog komen. Voor de echt hedendaagse dingen moet je bij een James Blake, Holden, London Grammar, Daughter of zelfs Disclosure zijn, maar dat is meteen heel andere soep.... Nu ik dit zo schrijf besef ik dat 2013 echt een belachelijk goed muziekjaar is. Volgend jaar gaat tegenvallen

De-noir schreef:
Die conclusie trok ik een aantal dagen geleden ook al. En niet eens ten opzichte van het jaar dat nog moet komen. Maar als ik mijn top 10 van vorig jaar bekijk (die zeker niet slecht is ) en anticipeer hoe lastig het gaat worden om mijn persoonlijke top 10 van 2013 te gaan samenstellen (is zo'n dingetje). Wetende dat er ook nog veel moois aan komt

Over ouwe smeerpijpen gesproken: Pearl Jam komt binnenkort ook met nieuw werk. Daarnaast vallen de meeste releases van bekende bands, zoals dit AM, bepaald niet tegen. En is er dus ook veel interessant nieuw materiaal. 2013: wat een muziekfeest eigenlijk!

De-noir schreef:

Vergis je niet, ben een liefhebber van QotSA maar laat AM alsjeblieft geen B.V.-tje worden van de firma Homme h.o.d.n. QotSA. Ik wil AM zo min mogelijk in 'hoekjes' zien en verlang terug naar de authenticiteit van hun eerste 2 albums.

avatar van coldwarkids
Man of Sorrows schreef:

Daarom zeg ik, er is veel meer onder de zon. Dan zal je merken dat je allang niet meer in zo'n dal zit Man of Sorows

starsailor schreef:

Mee eens. Ze moeten niet te veel de stoner kant op gaan, maar dat gebeurt ook niet mijns inziens. Ze bewandelen paden die Homme en co. nooit zullen verkennen, en sowieso is Turner een veel te eigenzinnige songsmid om zich volledig te laten leiden. Lees de review in NME waar user SOAD op pagina 2 naar verwijst eens, en dan wordt veel duidelijk over de invloeden op dit album. Dat er met koeienletters Ca-li-for-nia op dit album geplakt kan worden is evident, maar op Humbug werd meer het woestijnpad richting Palm Springs bewandelt

avatar van coldwarkids
Haha hoe grappig .. ik zette het nummer Old Yellow Bricks op van FWN en op de radio hoorde ik toen OYB af was gelopen 505.. die komt namelijk na OYB op t album. haha das toevallig wou ik ff kwijt

One For The Road en Snap Out Of It zijn btw goede nummers op dit album!

Rizz
Snap Out of it is inderdaad erg fijn

avatar van oceanvolta
Hij ligt al in de winkels. Eens kijken of ik het red om hem vandaag nog te halen.

avatar van yvar_wolfmother
Man of Sorrows schreef:

ik vind an awesome wave van alt-j iets nieuws wat ons misschien uit het dal trekt

Nogmaals: welk dal? (zie hierboven)

Ben erg blij verheugd over deze nieuwe Arctic Monkeys.

Je krijgt:

Koortjes
Meer pop dan rock
Incidentele blazers
Catchy refreintjes

Maar dit stoort me eigenlijk niet of nauwelijks, want je hoort ook meer dan genoeg:

Groove
Humor
Enthousiasme.

Enige nadeel zijn de tracks: No.1 party Anthem en Mad sounds, die halen de vaart eruit en voegen wat betreft weinig toe.

Topper is R U Mine en dan met name de manier waarop de drums wordt ingevuld. Genieten geblazen.