Arctic Monkeys - AM (2013)

Label: Domino

1. Do I Wanna Know? (4:32)
  2. R U Mine? (3:21)
  3. One for the Road (3:26)

met Josh Homme

4. Arabella (3:27)
  5. I Want It All (3:04)
  6. No. 1 Party Anthem (4:03)
  7. Mad Sounds (3:35)

met Pete Thomas

8. Fireside (3:01)

met Bill Ryder-Jones

9. Why'd You Only Call Me When You’re High? (2:41)
  10. Snap Out of It (3:12)
  11. Knee Socks (4:17)

met Josh Homme

12. I Wanna Be Yours (3:04)
  13. 2013 * (2:26)
  14. Stop the World I Wanna Get Off with You * (3:11)
  15. Do I Wanna Know? [Live from the iTunes Festival] * (4:27)
  16. Fireside [Live from the iTunes Festival] * (3:01)
  17. Arabella [Live from the iTunes Festival] * (3:27)
  18. One for the Road [Live from the iTunes Festival] * (3:28)
  19. R U Mine? [Live from the iTunes Festival] * (3:23)
avatar van Soundbites
Album verhoogt met een ster. Het begint steeds meer te groeien bij mij. Nummers zoals: One for the road, why you only call me when I high, I wanna be yours, do I wanne know en zelf nr.1 part anthem wat ik echt een droog nummer vond begin ik steeds meer te waarderen.

R u mine blijft wel het hoogtepunt, ontzettend energiek en een goede flow en dat gitaar rifje

avatar van bver
QOFTSA coveren Why’d You Only Call Me When You’re High?

YouTube - Queens Of The Stone Age - Why'd You Only Call Me When You're High ? (BBC Radio 1 Live Lounge)

Niet geweldig, maar toch leuk om te zien...

bver schreef:
QOFTSA coveren Why’d You Only Call Me When You’re High?

Niet geweldig, maar toch leuk om te zien...

Was al geen fan van de band maar dit slaat alles.

avatar van Don Cappuccino
Na 5 luisterbeurten begin ik met een openingsbod van 4 sterren. Arctic Monkeys zet een hele pakkende en gevarieerde plaat neer waar eigenlijk niks op aan te merken is. Ieder liedje heeft zijn eigen karakter en er zijn genoeg invloeden van andere bands te horen (Black Sabbath, The Beatles, The Velvet Underground/Lou Reed) maar de band steekt het in een AM-jasje. AM bestaat uit liedjes die erg simpel klinken maar uiteindelijk erg ingenieus in elkaar zitten.

Mooi gezegd Don: dat laatste is nou precies het handelsmerk van Alex Turner.

avatar van Gerben61
Vooruit, 2 sterren. Ik kan er op dit moment niets mee, maar ik geef het album een herkansing. Waarschijnlijk verkeerde moment geluisterd.

avatar van iHateDolphins
Gerben61 schreef:

Lol, je basseert een beoordeling op 1 luisterbeurt. Dat slaat natuurlijk nergens op.

Ik heb er 10 luisterbeurten op zitten, maar nog nieet de tijd kunnen vinden om hem goed te beoordelen of zelfs het album goed op me in te laten werken.

avatar van Gerben61
@ IHateDolphins. Je gaat zeer zorgvuldig te werk. Mijn beoordelingen gaan sneller en vaak zit ik goed. Maar om te voorkomen dat ik een album niet de kans geeft te groeien blijf ik ook deze luisteren. Mocht dat tot een andere score lijden dan stel ik deze naar boven of beneden bij.

avatar van Barney Stinson
Mike Williams (NME) zit met zijn broek op de enkels:

Arctic Monkeys - 'AM'

Arctic Monkeys’ fifth record is absolutely and unarguably the most incredible album of their career. It might also be the greatest record of the last decade.

avatar van musicman13
Barney Stinson schreef:
Mike Williams (NME) zit met zijn broek op de enkels:

Arctic Monkeys - 'AM'

Ik ben het er wel mee eens. Niet omdat ik groot fan ben van de aapjes, maar omdat ik in lange tijd niet zo genoten heb van een album.Heb soms zelfs de neiging om te gaan dansen in de trein als ik Snap out of it of One for the road luister. Vind dit album dan ook veel specialer dan Daft Punk´s nieuwe disco troep bijvoorbeeld. Gelukkig ontwikkelt deze band zich met ieder album. En zoals er in de recensie staat, de band heeft een goede toekomst voor zich!

avatar van Mctijn
NME legt de lat nooit zo hoog, maar dat is bekend.

Tel een hele hoop reviews op en neem het gemiddelde en je hebt een meer representatieve mening van "het volk". Bladen als Uncut, Spin, Under the Radar en Rolling Stone kijken met een iets wijdere blik naar albums.

AM Reviews - Metacritic

Hé: wij zitten hier met z'n allen gemiddeld ook op zo'n 7,7 out of 10, net als de verschillende critici.

Dus dan weet je: als the Monkeys je eerder een beetje bevielen, dan kan je je zeker hieraan wagen. Maar verder blijft het 'maar' een gemiddelde.

avatar van musicman13
Mctijn schreef:
NME legt de lat nooit zo hoog, maar dat is bekend.

AM Reviews - Metacritic

Ben ik niet mee eens. Vind juist dat nme goede recensies schrijft. Misschien overdrijven ze soms een beetje maar nme weet vaak waar ze over schrijven.

avatar van Mr. B
Jeetje sinds 2006 dus nooit meer naar geluisterd. Ken eigenlijk alleen het debuutalbum, daarna afgehaakt.

Nu plopt deze ineens op en ik ben hooked. Paar briljante videoclips gezien en ook nog een nummer met Josh Homme. Deze gaat het eindejaarslijstje in zeker weten!!

Wat een pakkende nummers zeg mijn hemel.

avatar van Demon.
Mr. B schreef:

Wat een pakkende nummers zeg mijn hemel.

Twee met Homme!

Absoluut pakkende nummers. Tot nu toe is het mij niet gelukt om een heel album van deze groep te beluisteren. Vond het hard en ongenuanceerd. De heren worden volwassen. Ik begrijp dat de liefhebbers van de eerste twee albums liever meer van hetzelfde willen. Maar ik ben persoonlijk blij met deze nieuwe richting, waarbij sterke elementen uit het verleden (goede melodieën en ritmes / songstructuren etc) behouden blijven.

avatar van Gele Stift
Dat volwassen worden vind ik altijd zo'n onzin. Ze proberen gewoon met elk album een vernieuwde sound te laten horen. Maar tot nu toe mis ik wat frisheid, vooral een lekkere vunzige bass in de nummers.

avatar van Linius
De NME is de grootste promotor van alles wat uit Engeland komt en gitaar kan spelen dus die kun je sowieso niet bepaald serieus nemen. Ik vind dit album fantastisch, maar beste plaat van de afgelopen tien jaar? No way. Maar ach, uiteindelijk zijn het ook allemaal maar meningen, ik zou iemand die dat oprecht vindt het ook niet kwalijk kunnen nemen natuurlijk

Gele Stift schreef:

Dat over volwassen worden daar heb je gelijk in: ze vernieuwen zich steeds met een andere sound. Alleen dat van die bas? Die komt toch regelmatig lekker terug op dit album?

avatar van Rvdz
Na een luisterbeurt weet ik in ieder geval dat ik hem beter vind dan Suck It, maar voor een beoordeling moet ik hem nog een paar keer luisteren.

avatar van Daglish
Net binnen, op vinyl. Eerste keer draaien, dat klinkt veelbelovend!

avatar van hidalgo
zeer goede cd en ik drink niks

avatar van lowieke
Voor het eerst sinds Josh Homme's bemoeienis vind ik de Arctic Monkeys weer echt steengoed! Heerlijke nummers en zo nu en dan fantastisch gitaarspel.

avatar van Mr. B
Staat eigenlijk al nonstop aan op dit moment, krijg er echt geen genoeg van

1\2 erbij.

avatar van Rvdz
Vier luisterbeurten erop zitten inmiddels, hij is weer geweldig.

avatar van Santos
Eerste luisterbeurt er net op zitten. Ja wat kan ik er van zeggen.... ja fijne plaat wel. Veelbelovend.
Nog maar een keer opzetten dan.

Als extra tracks bij de Deluxe LP zijn de geweldige b-sides / bonustracks 2013 & Stop The World I Wanna Get Off With You beschikbaar. Die zijn nu toegevoegd hier op de site en ik zou daar bijna vinkjes gaan zetten. Zo goed zijn die nummers.

avatar van oceanvolta
Eindelijk de cd in huis gehaald. Niet dat twee dagen na de release heel lang is maar zo voelt het wel. Ik keek toch weer ontzettend uit naar AM ondanks dat Suck It and See een behoorlijke tegenvaller was, en eigenlijk Humbug ook al een beetje. Maar dat heeft wellicht meer te maken met het niveau van de eerste twee albums.

In ieder geval heb ik er nu drie luisterbeurten opzitten en ik ben blij verrast. Ik hoor een hoop leuke ideeën, riffjes, koortjes etc. De eerste twee nummers zijn natuurlijk al bekend en die steken er vooralsnog bovenuit, met name R U Mine. Wat een geweldig nummer. AM gaat bij mij sowieso beter scoren dan Suck It and See. Morgen nog maar een paar keer opzetten.

avatar van yvar_wolfmother
west schreef:

ik had de b-sides liever op het album gezien. ik vind vooral 2013 geweldig

avatar van hroswith
Om eerlijk te zijn word ik hier eigenlijk best wel blij van..

Originele sound, seventies rock/groove meets R&B/Hiphop..

Gewoon een zeer getalenteerd bandje, komen in principe met veel weg, zolang de songs op zich in orde zijn, en dat zijn ze sowieso. Ik krijg zin om het op een zuipen te zetten als ik naar dit album luister.