Arctic Monkeys - AM (2013)

Label: Domino

1. Do I Wanna Know? (4:32)
  2. R U Mine? (3:21)
  3. One for the Road (3:26)

met Josh Homme

4. Arabella (3:27)
  5. I Want It All (3:04)
  6. No. 1 Party Anthem (4:03)
  7. Mad Sounds (3:35)

met Pete Thomas

8. Fireside (3:01)

met Bill Ryder-Jones

9. Why'd You Only Call Me When You’re High? (2:41)
  10. Snap Out of It (3:12)
  11. Knee Socks (4:17)

met Josh Homme

12. I Wanna Be Yours (3:04)
  13. 2013 * (2:26)
  14. Stop the World I Wanna Get Off with You * (3:11)
  15. Do I Wanna Know? [Live from the iTunes Festival] * (4:27)
  16. Fireside [Live from the iTunes Festival] * (3:01)
  17. Arabella [Live from the iTunes Festival] * (3:27)
  18. One for the Road [Live from the iTunes Festival] * (3:28)
  19. R U Mine? [Live from the iTunes Festival] * (3:23)
oke dat waarder ik ook mauricez

hidalgo schreef:

Editors staan toch erg hoog in de lijst hier

Ehh tja, het is ook mijn mening..:/

ik denk zelf namelijk dat het met de punten hier leeftijd gebonden meningen
zijn toen ik nog geen 30 jaar was had ik namelijk een andere smaak
dan wat ik nu heb niet dat ik nu stokoud ben

oke dat waarder ik ook mauricez

Heel fijn!

ik denk zelf namelijk dat het met de punten hier leeftijd gebonden meningen
zijn toen ik nog geen 30 jaar was had ik namelijk een andere smaak
dan wat ik nu heb niet dat ik nu stokoud ben

eh... ik volg je niet helemaal...?

avatar van Gloeilamp
Je bent niet de enige..

ik bedoel dat ik ouder ben dan jouw, begrijp je me nou

avatar van Gloeilamp
Ja, maar wat dat met het waarderen van dit album te maken heeft begrijp ik niet

avatar van hidalgo
toen ik jonger was had ik een andere smaak dan nu dit is toch duidelijk
dadelijk begrijp ik het niet meer lol

ik bedoel dat ik ouder ben dan jouw, begrijp je me nou

ok, ik snap nog steeds niet wat dat te maken heeft met het beoordelen van deze plaat? leeftijd lijkt mij niet heel belangrijk wanneer je een album aan het beoordelen bent naar je eigen smaak. Ik had 10 jaar geleden ook een andere smaak, hoe is dat relevant tot de stem die ik nu uitbreng? Daarnaast kan je een stem toch altijd aanpassen?

Anyways, beetje offtopic nu. Ik vind het eigenlijk veel interessanter om te weten waarom jij deze plaat beoordeeld als perfect?

avatar van robk1964
Al weer een matig album van Arctic Monkeys. Er staan een paar lekkere nummers op maar het is allemaal plichtmatig en fantasieloos. We moeten vaststellen dat de Monkeys nooit meer boven het nivo van het verpletterende debuutalbum zijn uitgekomen; dat is geen schande maar wel jammer.

robk1964 schreef:

We moeten vastleggen? Spreek in enkelvoud alsjeblieft. En ja hoor daar is die vergelijking met hun debuut album weer. Geen schande wel jammer!!

avatar van Screenager
Ik vind de opvolger net nog een tik beter dan het debuut. Dus voor mij hadden ze een jaar na het debuut dat al overtroffen... Soit, het hangt eigenlijk wat van de moment af, maar ik vind beide albums alleszins belachelijk goed.

Deze heeft wel nog wat tijd nodig om binnen te komen. Do I Wanna Know? en R U Mine? zorgen voor een droomstart, maar de rest moet ik nog wat laten bezinken.

SOAD schreef:

Tja het debuut was zo sterk, moeilijk om die vergelijking niet te maken.
Maar ook totaal los van wat zij eerder hebben gemaakt vind ik de plaat niet erg boeiend. Ik heb deze sound die ze produceren vaker (en veel beter, denk aan The Black Keys, Jack White ) gehoord. Terwijl de AM juist zo’n eigen sound had. Zo zonde dat ze deze , naar mijn mening, saaie weg zijn ingeslagen.

Naar mijn bescheiden mening heeft de sound van deze plaat weinig tot niets te maken met die van The Black Keys & Jack White (je noemt wel een paar giganten!).

avatar van mauricez
Nee vind je niet? Ik hoor vooral The black Keys erg terug op deze plaat. Kan ook wel aan mij liggen. En er is ook natuurlijk niks mis mee om zulke geweldige artiesten als inspiratie te hebben!

Cured
Ik heb van de week een album beluisterd en ik dacht ook even aan de sound van The BK, maar weet niet meer wat; aangezien het nog iemand schrijft, zou dat deze wel eens kunnen zijn.

avatar van Gele Stift
De El Camino invloeden zijn wel aanwezig ja, op zich jammer, want ik vind dat al deze bands een unieke eigen stijl hadden en toch wat meer de pop kant uit gaan. Zo ook met Arctic Monkeys, luister maar eens naar de geweldige bass lijntjes op het debuutalbum en de donkere bass op Humbug. Ben niet zo fan van de achtergrondkoortjes en dat doen de nummers niet veel goed. Toch vind ik het zeker geen slechte plaat, maar niet interessant genoeg helaas.

avatar van coldwarkids
SOAD schreef:

Wel we. Ik namelijk ook. Spreek jij dan ook in enkelvoud aub.

avatar van Rvdz
west schreef:

Op I Want It All hoor ik The Black Keys toch wel terug hoor, maar Jack White kan ik ook nergens ontdekken.

Gele Stift schreef:

Waar zijn dan de 'El Camino' invloeden aanwezig? Ik hoor hier weinig Black Keys bluesrock in terug. Wel zijn deze bands inderdaad enigszins de populaire kant opgegaan met hun laatste albums, maar dat is wat anders.

Rvdz schreef:

Nou, vooruit, als ik mee denk dan zou ik op I Want It All the BK kunnen terug horen.

avatar van mauricez
ok ik hoor het ook terug op "Do i wanna know" "One For The Road" "Why’d You Only Call Me When You’re High?" "Snap out of it". Eigenlijk gewoon elk nummer (behalve "Mad sounds" ->The Velvet Underground) . En dan trouwens niet perse alleen van El Camino. Maar ook van "Brothers" en "Attack and Release".

avatar van VladTheImpaler
Die vergelijking met The Black Keys gaat wel erg ver. Eerlijk gezegd hoor ik nergens The Black Keys terug op dit album en ik denk ook niet dat Arctic Monkeys door hun zijn beinvloed. Ik denk dat het eerder te maken heeft dat Arctic Monkeys steeds maar naar een Amerikaanse rock sound zijn gegaan en dat The Black Keys iets van hun blues rock sound zijn afgegaan op El Camino en een iets meer mainstream rock geluid op dat album hebben. Misschien vandaar de vergelijkingen bij sommige users?

kistenkuif
Alex Turner vind ik een begenadigd liedjesschrijver. Lekkere stem bovendien met die slur en dictie. In mijn oren héél erg Brits. Die stem vraagt imo om een afgemeten en kale productie met aandacht voor compositie en minder voor een vette sound met koortjes en al. Ik heb dit album nu regelmatig beluisterd en ik vroeg me opeens af hoe de songs zouden klinken indien geproduceerd door landgenoot Nick Lowe zoals hij dat deed bij Costello's lancering. Veelzeggend overigens dat een producent het geluid zo ingrijpend kan bepalen.

avatar van Rvdz
VladTheImpaler schreef:

Zoiets vermoed ik ook.
Deze wordt echt met iedere luisterbeurt beter . Ik hoor mijn top 10 roepen .

avatar van nico1616
Ze lijken steeds beter te worden. Het debuut had natuurlijk het verrassingseffect, maar Favourite Worst Nightmare en vooral Humbug konden me niet bekoren.
In 2011 kwam dan de vierde met een zo leuke flow dat the Monkeys mijn aandacht terug hadden.

Deze heeft nog meer potentieel, de ene perfecte aanstekelijke popsong na de andere. Muziek die onmiddellijk aanspreekt maar vermoedelijk ook overeind zal blijven bij herhaaldelijk beluisteren.

En het zijn nog altijd twintigers, wat volgt er nog de komende jaren?

Goede laatste vraag, zat ik ook pas te denken. Dit is al hun 5e album.

Grappig om zoveel verschillende meningen over 1 plaat achter elkaar te zien.

avatar van IMPULS
Is de vaart uit de composities gehaald, blijft er een gemiddeld pop/rock album over, waarbij nummers onvoldoende onderscheidend zijn.
Teveel van hetzelfde, marginaal spannend.
Ik zal 'm zelden pakken. Jammer.

UnknownPleasure
kistenkuif schreef:
Een album is voor mij urgent als de muziek een toegevoegde waarde heeft op datgene wat mij al muzikaal bekend is én de teksten (indien aanwezig) mij iets vertellen over het tijdsgewricht waarin het album wordt uitgebracht. (Albums over liefdesverdriet boeien mij nauwelijks, een paar uitzonderingen daargelaten, omdat ze de gebruikelijke cliché's zelden weten te vermijden). Urgentie is voor mij dus een subjectief criterium want afhankelijk van mijn muzieksmaak en van mijn blik op de wereld om mij heen. Dat wil niet zeggen dat ik niet kan genieten van albums die imo urgentie missen. Vakkundig gespeeld, gezongen en geproduceerd vermaak kan ik erg waarderen. Maar zulke albums komen bij mij niet boven de vier sterren. Ook deze niet.

heel goed.