Camel - Mirage (1974)

Label: Deram

1. Freefall (5:52)
  2. Supertwister (3:18)
  3. Nimrodel / The Procession / The White Rider (9:16)
  4. Earthrise (6:40)
  5. Lady Fantasy: Encounter / Smiles for You / Lady Fantasy (12:43)
  6. Supertwister [Live 30-10-1974] * (3:14)
  7. Mystic Queen [Live 30-10-1974] * (6:09)
  8. Arubaluba [Live 30-10-1974] * (7:44)
  9. Lady Fantasy: Encounter / Smiles for You / Lady Fantasy [Original Basing Street Studios Mix] * (12:59)
avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ChrisX schreef:
Juist het feit dat het misschien wat wolliger is, maakt het dat het zo ontzettend lekker wegluistert.

Daarnaast zou Andy Latimer zich in de loop der tijd, wat mij betreft, ook wel degelijk tot topzanger ontwikkelen. Weliswaar schuift de muziek die onder de naam Camel verschijnt dan ook meer richting de door Kingsnake zo verfoeide popmuziek, maar dat mag de pret niet drukken.

Berichten verplaatst naar Camel

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Blijft genieten, zo'n plaat. De zang vind ik niet zo schitterend maar de muziek wel. Ik heb deze morgen nog eens de eerste twee albums beluisterd en het was genieten en rustig klaarwakker worden. Rustgevende plaat temidden van al het geweld dat hier dikwijls door de boxen van Huize Spamalot draait.

Ozric Spacefolk
Bij het browsen op dat vermaledijde Wikipedia, kwam ik de melding tegen, dat Jimmy Hastings op deze plaat fluit speelt.
Dat lijkt me de grootste kul.

Ik lees al jaren nieuwsletters, albumhoezen en recentelijk de websites, aangaande Camel en ben dit nog nooit tegengekomen.
Welke flapdrol heeft dat op wikipedia gezet en wat is de bron van dit nieuwtje?

avatar van Red Rooster
Ik denk wel dat ik weet waar dit vandaan komt. Kijk maar eens op: http://www.jimmyhastings.com/Discography.htm. Een live album (Mirage Live) uit 1994 met Bardens en Ward (dus zonder Latimer). Verkeerd geciteerd dus. jammer, want dit haalt de betrouwbaarheid van Wikipedia ook onderuit, tenzij iemand dit even corrigeert. In ieder geval speelt hij niet op het studio album (bron: zijn eigen discografie). Verder een fantastisch album: 4,5 sterren

Ozric Spacefolk
Precies, ik ken deze plaat nu al zoo ontzettend lang.
Is gewoon als viertal opgenomen.

Ik weet ook precies waar het over gaat.
In 1994 deden Camel en Caravan leden (waaronder Peter Bardens an Andy Ward, maar geen Latimer) een soort samenwerking, waar een liveplaat uit is voortgekomen. Precies zoals jij al schreef.
Daar werden dan Camel en Caravan songs gespeeld.
Ik had die plaat ook ooit eens, heeft niet veel indruk op me gemaakt geloof ik.

Ozric Spacefolk schreef:
Precies, ik ken deze plaat nu al zoo ontzettend lang.
Is gewoon als viertal opgenomen.

Ik weet ook precies waar het over gaat.
Daar werden dan Camel en Caravan songs gespeeld.
Ik had die plaat ook ooit eens, heeft niet veel indruk op me gemaakt geloof ik.

Dat album is bijna niet meer te krijgen, tenzij je er veel geld voor betaalt (op Amazon). Een collectors item dus. Ben eigenlijk wel benieuwd naar die plaat.

avatar van echoes
Die plaat is aardig. Fantastisch om Andy Ward weer Camel te horen drummen met veel vuur. Kan er nog wakker van liggen dat ik niet naar het concert ben geweest. Een jaar later in de herkansing geweest, maar toen was het geheel gereduceerd tot een 4-piece band, zonder Andy Ward (wel advertised). Wel de enige keer dat ik Pete Bardens live heb gezien. Was geweldig concert, maar de cd-release van deze line up klinkt nogal inspiratieloos en erg langzame uitvoeringen van de meeste songs.

Weer wat later dan eindelijk Andy Ward live gezien met Bevis Frond. Totaal andere soort muziek, meer recht toe recht aan rock-drummen, maar super om 'm zeer fanatiek aan het werk te zien (en Bevis Frond is goed te pruimen ook). Uitgebreid met 'm staan napraten. Geweldig enthousiaste vent en vond het super om over Camel te praten. Ook heeft ie toen het verhaal uitgelegd over de Mirage-tours. Was een dramatisch management en hij wilde daar niet mee geassocieerd worden en is nooit van plan geweest met die 2e tour mee te gaan. Vond het ook schandalig dat z'n naam werd gebruikt in de advertenties alsof ie nog steeds bij Mirage zou zitten.

Tevens ging het verhaal dat hij de voorzet had gegeven voor het hele Mirage-gebeuren toen ie Camel in Londen tijdens de Dust and Dreams tour zag en het weer begon te kriebelen, maar volgens eigen zeggen is dat onzin en is hij bij Mirage gevraagd.

Zal eens kijken of ik beide live-cd's van Mirage kan toevoegen...

En dan de "originele" Mirage, het album waar dit topic voor bedoeld is. Toch wel éen van m'n meeste gedraaide platen/assettebandjes/cd's/mp3's. Klassieker!

echoes schreef:

Zal eens kijken of ik beide live-cd's van Mirage kan toevoegen...

Bedankt voor de update. Helaas heb ik Bardens nooit live zien spelen. Camel heb ik wel vijf keer gezien. twee keer mocht ik Latimer interviewen voor www.redroosterradio.nl. De laatste keer was hij echter zijn stem kwijt en hebben we ons twee uur lang met de aimabele Colin Bass onderhouden. Latimer vertelde me dat hij naarmate hij ouider werd steeds meer de behoefte had om nog meer muziek op te nemen. jammer dat daar de klad in is gekomen. En wat betreft Ward: een van de allerbeste drummers die ik ken. En met een eigen stijl. Als het al mogelijk is melodisch tedrummen, hij kan het.

Red Rooster schreef:

Ben ik het mee eens. Samen met Bruford, heb ik eigenlijk niet zoveel favoriete drummers (uit de seventies).
Zij combineerden rock en jazz zo gemakkelijk. Zo geweldig creatief.

Ozric Spacefolk schreef:

Zij combineerden rock en jazz zo gemakkelijk. Zo geweldig creatief.
Ook mee eens. Bruford is herkenbaar uit duizenden. Heb hem een paar geleden in Venlo zien spelen met zijn jazzband. Schitterend. Net als Yes, King Crimson.

Ozric Spacefolk
Iemand verstand van Tolkien?

Voor zover ik weet, heeft Andy The White Rider geschreven met Gandalf als hoofdpersoon.

Maar wat betekent Nimrodel? en wat is de waarde van The Procession in het nummer?
Live doen ze altijd alleen White Rider met een heel klein stukje drumroffel/fluit als intro.

Waanzinnig gitaar/mellotron in het begin van White Rider overigens.

avatar van ChrisX
Ozric Spacefolk schreef:
Maar wat betekent Nimrodel?

In het eerste deel van LOTR is Gandalf nog een grijze tovenaar (Gandalf The Gray) maar, na zijn aanvaring met de Balrog, reincarneert hij / keert hij terug als Gandalf de witte tovenaar (Gandalf The White) waarbij hij weer de beschikking heeft over Shadowfax, een bijzonder snel paard... vandaar The White Rider.

Nimrodel is een elf uit de onderliggende mythologie van LOTR:

Nimrodel @ Wiki

ChrisX schreef:

Nimrodel is een elf uit de onderliggende mythologie van LOTR:

Nimrodel @ Wiki

"...once he were grey, he fell and slipt away, from everybody's sight. The wizard of them all, came back from his fall, this time wearing white..."

Als ik het goed verstaan heb

Ik lees de wiki-link even. thanks...

avatar van echoes
"...once he wore grey..."

echoes schreef:
"...once he wore grey..."

Ha, thanks.
Zing ik al 20 jaar de verkeerde tekst mee

avatar van echoes
Zou anders nml gramaticaal fout zijn, want zou dan "...once he was grey..." moeten zijn, dus kan ook zijn dattie dat zingt...

Ozric Spacefolk
Ik ben wel vaker tegengekomen, (dialect) dat engelsen "was" en "were" verwisselen.
The Queen’s English Society deplores your impurities « Sentence first - stancarey.wordpress.com

Dus het had gekund

Bij mijn lp zit overigens geen tekst-sheet, wel foto's van de bandleden en credits, dus de sheet is wel officieel.
Zal dan wel nooit een tekst-sheet bij de elpee hebben gezeten. Gissen wat Andy zingt, dus.

avatar van echoes
Okee, zou dus ook nog kunnen, maar vind toch "wore" het meest logisch. En neen, er zat nooit een tekstsheet bij.

Ozric Spacefolk
Ik vind het ook logisch, ik heb alleen zolang het verkeerde meegezongen, dat ik maar niet aan kan toegeven

avatar van Protonos
heerlijk sfeervolle muziek, met duidelijk bekwame bandleden!

avatar van Metal-D78
Enige nadeel: hij duurt te kort!

Veruit de beste van Camel als je het mij vraagt, op de voet gevolgd door The Snowgoose en Moonmadness.
Ik heb ook een live cd van ze (met een integrale versie van The Snow Goose). Volgens mij ben ik dan redelijk compleet.

avatar van echoes
Volgens mij ben je dan bij lange na niet compleet

avatar van Metal-D78
Compleet in de zin van de hele discografie ok. Maar buiten de door mij genoemde titels wat zijn dan nog meer toppers? Het jaren 80 spul van ze kan ik niet heel erg waarderen.

Stijn_Slayer
Ik heb zelf ook wel een licht zwak voor Rain Dances.

Ozric Spacefolk
Camel on the Road 1972 en Gods of Light lijken me ook essentieel.
En de twee eerste soloplaten van Peter Bardens.

toppers (als aanvulling op Stijn en Ozric):

- Breathless (alleen al vanwege "Echoes")
- Nude
- Dust and Dreams
- Harbour of Tears
- Rajaz
- A Nod and a Wink
- Never let go (met beste verse "Ice", weergaloze "Echoes" en integrale "Dust and Dreams")

Stijn_Slayer
Breathless, Rajaz en A Nod and a Wink zou ik eerst maar eens beluisteren. Die klinken niet meer als Camel in de periode 1973-1977. Ik vind ze zelf stuk voor stuk vrij middelmatig.

Ozric Spacefolk
Als het je gaat om de ritmetandem War/Ferguson, wat ik overigens best kan begrijpen, is er na '76 niet veel meer aan.
Als het je gaat om het duellerende tussen Bardens en Latimer, houdt het omstreeks '78 op.

Er zijn overigens wel wat liveplaten uit de periode '72-'77, naast A Live Record.

Ozric Spacefolk schreef:

Ik ken Gods of Light. Die periode bevalt mij het best.