Kingsnake schreef:
John Wetton's stem is prima voor meer fusion-achtige muziek en David Byron is een metalzanger, belachelijk om die twee te vergelijken.
Zo belachelijk is dat niet hoor Kingsnake. Wat noem je in dit geval fusion en wat noem je metal? Als ik Wetton zijn UH, Asia en solowerk vergelijk met vooral de eerste UH albums met Byron die meer jazzrock dan metal bevatten vraag ik me af of hij beide genres wel op en top beheerst. Het antwoord is wat mij betreft nee. Wetton is een karakteristieke doch matige rockzanger die het best tot zijn recht komt in de mainstream die hij het meest heeft geproduceerd. Bassen en componeren is waar hij veel meer in uitblinkt/blonk.
De vele nuances in dit UK debuut zouden wat mij betreft vocaal veel beter zijn ingevuld door Byron hoewel hij aan het creatieve proces misschien weinig had kunnen bijdragen. Maar ik hou er over op want dit is idd niet meer dan een ''what if'' discussie.
Het nieuwe UKZ geluid vind ik evenwel een stuk frisser klinken met een zanger die vocaal toch wat meer te bieden heeft dan meneer Wetton destijds. En tja, deze man had nou niet bepaald een prog- of fusion achtergrond toen hij werd gevraagd......
Maar goed, Wetton heeft onmiskenbaar geschiedenis geschreven met U.K. en zal daar eeuwig aan verbonden blijven. Zijn donkere dreigende vocalen hebben dit debuut een unieke sfeer meegegeven en alle zangers uit de hele wereld zullen daar geen noot aan kunnen veranderen.