Ozric Spacefolk schreef:
God, wat een onzin alweer.
Er zijn ook metal liefhebbers die niet vinden dat één of ander bandje wel of niet metal is.
U.k. Is dat wat mensen willen dat het is.
Als we puur kijken naar de definities is het richting rock, is het redelijk progressief, ietwat symfonisch, voornamelijk bombastisch, behoorlijk cliché, maar bovenal erg lekker....
Over metal gesproken: aardig wat bands die ik leuk vind zitten naar mijn idee ergens tussen de progrock /symfonische rock en metal. Dream Theater en Opeth sterker tegen de metal aan , Rush en Queensrijche minder.
Dan ken ik ook nog meer gladde (commerciele) varianten die vooral in de USA met Adult Oriented Rock (AOR) werden aangeduid en die in de 80's daar erg populair waren: Kansas, Styx, Camel, Journey, Survivor. Sommigen noemen dat ook metal of hardrock. Bij U.K. hoor ik overigens niets van metal of hardrock, maar wel zowel het gladde AOR soundje (vooral a la Camel) als het ontoegankelijke van de progrock door complexe melodieen, ritmes en arrangementen.
Pink Floyd zat naar mijn idee in de nadagen (80's, 90's) tegen die AOR aan, in het begin (60's 70s) meer tegen de progrock aan al la Emerson lake and Palmer, Yes, met een flinke dosis psychedelische rock a la Jefferson Airplane. Peter Hamill/ VandergraafGenerator zie ik een beetje als het minder commerciele broertje van Pink Floyd.
Zo nu heb ik weer een heleboel van mijn favoriete bands kunnen noemen!